URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Ianuarie 2021, 17:34

Bihorul începe să resimtă criza de vaccinuri! Orădeni programaţi pentru vaccinarea anti-Covid la Pelican, trimişi acasă din... greşeală

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai mulţi orădeni programaţi pentru ziua de miercuri la imunizarea anti-Covid, urmând să li se administreze prima doză de vaccin la centrul de vaccinare de la spitalul privat Pelican, au fost trimişi casă de personalul centrului. Din greşeală, spune şefa Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Daniela Rahotă, după ce unul dintre ei a scris pe Facebook că angajaţii de la Pelican i-ar fi spus că amânarea ar fi consecinţa unei directive a acestei instituţii.

Pe de altă parte, Bihorul a început să primească mai puţine doze decât a solicitat DSP, ceea ce va face ca de acum înainte să fie amânate sute de persoane deja programate.

„DSP a spus...”

Între orădenii care s-au prezentat miercuri la spitalul Pelican s-a aflat şi actorul Teatrului Regina Maria, Sebastian Lupu, programat în etapa a II-a datorită faptului că are o afecţiune medicală cronică.

Acesta a relatat într-o postare pe Facebook, însă, că a fost întâmpinat de o persoană care, după ce i-a notat numele, i-a comunicat că „nu mai avem doze şi trebuie să vă reprogramăm”, moment în care actorul a răspuns că „eu sunt în grupa de risc”. Ulterior, o altă angajată i-a adus la cunoştinţă: „Ne pare rău, nu se poate! Am fost anunțați de la DSP acum o oră ca nu mai sunt doze și să vă reprogramăm! DSP a spus să nu mai vaccinăm!”.

Potrivit relatării lui Lupu, i s-a cerut numărul de telefon şi în final i s-a adus la cunoştinţă că „vă vom suna noi, undeva după 6 februarie”.

În postarea sa, actorul şi-a manifestat nemulţumirea că şeful Comitetului Naţional pentru coordonarea vaccinării, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că doar din 28 februarie vor fi amânate persoane deja programate pentru vaccinare, şi anume din categoria lucrătorilor în domenii esenţiale, astfel că miercuri, fiind 27 februarie, vaccinarea trebuia făcută potrivit programării.

DSP nu a spus

În condiţiile în care pe Facebook s-au plâns şi alţi orădeni că, deşi au fost programaţi pentru vaccinare pentru ziua de miercuri la acelaşi centru de la spitalul Pelican, BIHOREANUL a contactat-o pe şefa DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă, pentru a afla dacă situaţia este cea prezentată de personalul acestui centru, precum şi motivele.

„DSP nu a cerut niciunuia dintre cele şase centre de vaccinare în care se desfăşoară etapa a II-a campaniei de vaccinare să reprogrameze persoanele programate pentru această zi. De altfel, fiecărui centru i-au fost predate dozele de vaccin în cantităţi conform necesarului rezultat din programare”, a declarat dr. Rahotă.

Directoarea a afirmat, de asemenea, că a verificat situaţia reclamată de persoanele care nu au fost vaccinate la Pelican, constatând că personalul centrului le-a trimis acasă „din greşeală”.

„Mi s-a adus la cunoştinţă că dl. Lupu s-a prezentat ca actor, profesie care nu face parte din categoria de personal din domenii esenţiale, nu s-a prezentat ca bolnav cronic, iar personalul de la centrul de vaccinare nu a verificat acest lucru, arătând doar că actorii nu sunt prioritizaţi în această etapă. Le-am atras atenţia colegelor de la Pelican să fie mai atente. În mod cert, astăzi (n.r. – miercuri, 27 ianuarie) nu trebuia amânată nicio persoană programată”, a spus dr. Daniela Rahotă.

De altfel, după verificarea întreprinsă de şefa DSP Bihor, persoanele trimise acasă de personalul de la Pelican, inclusiv Sebastian Lupu, au fost contactate, prezentându-li-se scuze şi cerându-li-se să se prezinte, în această după-amiază, la vaccinare, tot la Pelican, unde fuseseră programate.

Criză de vaccinuri

Pe de altă parte, BIHOREANUL a aflat că începând de miercuri şi judeţul Bihor resimte criza de vaccinuri, la fel ca în toată ţara.

„Astăzi, pentru prima oară de la începerea vaccinărilor, la finele anului trecut, am primit mai puţine doze de la Centrul Regional din Cluj faţă de cantitatea solicitată. Până acum, am cerut de fiecare dată şi am primit un număr de doze echivalent cu 24%-33% din cantitatea disponibilă la nivel regional. Azi am primit doar 166 flacoane, deşi am cerut 435 flacoane pentru următoarele trei zile”, a declarat o sursă a BIHOREANULUI.

Ca urmare, cel puţin în următoarele trei zile, Bihorul are la dispoziţie o cantitate de vaccin care poate fi administrată la 996 persoane, în condiţiile în care a cerut vaccin pentru 2.610 persoane.

„Cantitatea solicitată a fost stabilită strict pentru rapel - 748 doze, persoane dializate – 94 doze, persoane din centre rezidenţiale pentru vârstnici şi adulţi cu handicap – 150 doze şi alte categorii din etapa a II-a, cu prioritate bolnavi cronici şi persoane peste 65 ani – 1.618 doze”, spun sursele.

Potrivit acestora, dat fiind faptul că judeţul a început să primească o cantitate mult mai mică de vaccin, şi aici persoanele programate deja vor trebui amânate, de data aceasta oficial, nu „din greşeală”.

De altfel, în cursul zilei de miercuri, DSP Bihor a cerut Centrului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinare să i se comunice o procedură de lucru clară pentru reprogramare, în condiţiile în care platforma electronică RoVaccinare nu realizează în mod automat reprogramarea bolnavilor cronici şi a persoanelor peste 65 de ani.

Suplimentarea, incertă

Scăderea considerabilă a cantităţii de vaccin alocate judeţului face incertă, în acest moment, inclusiv aşa-numita suplimentare a fluxurilor de vaccinare din Bihor.

Amintim că la 15 ianuarie în Bihor s-au deschis pentru etapa a II-a a vaccinării 6 centre de vaccinare, cu un total de 7 fluxuri (un flux având 60 doze de vaccin pe zi), şi anume Orăşelul Copiilor (2 fluxuri) şi spitalul Pelican (un flux) în Oradea, în Salonta la Spitalul Municipal, în Aleşd şi Ştei la cele orăşeneşti, iar la Valea lui Mihai în secţia exterioară a Spitalului Marghita (toate cu câte un singur flux).

Pe lângă aceste 7 fluxuri, din 8 februarie în Bihor ar urma să fie deschise încă 5 fluxuri, la Colegiul Tehnic Traian Vuia din Oradea (2 fluxuri, pentru cadrele didactice, în condiţiile în care din 8 februarie s-ar relua cursurile cu prezenţa în şcoli), precum şi în sălile de sport din Sântandrei, Marghita (Colegiul Naţional Octavian Goga) şi Beiuş (Colegiul Naţional Samuil Vulcan).

„În acest moment, dată fiind scăderea cantităţilor de vaccin alocate şi faptul că de mâine (n.r. – joi, 28 ianuarie) se face reprogramarea cu 10 zile a unora dintre persoanele deja programate, nu ştim dacă cele 5 fluxuri noi pentru Bihor vor fi deschise pe 8 februarie. Totul depinde, la fel ca în toată ţara şi în toată lumea, dacă furnizorii de vaccinuri vor livra cantităţile promise sau nu”, spun sursele BIHOREANULUI.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Ha ha ha!!!!
Organizare marca "Romania lucrului nine facut"! Prin noiembrie, iesea maus si ne explica, asa cum stie el, ca pentru prosti, ce bine e organizata treaba cu vaccinarea, practic ne spunea ca suntem ca si vaccinati. Acum, vine dinnou realitatea si ii scuipa-n fata. Asta e, atat se poate, cu gasca asta de neterminati la conducerea tarii.
Postat 28 Ianuarie 2021, 11:32 de User anonimizat
Din greșeală în greșeală ... vine și victoria normalității !?!
Cu mare regret, BigPharma cu propagandiștii săi voiți și/sau inocenți cu tot ... a luat act de avizul de principiu și testare clinică, dat de către Ministerul Sănătății din România, pentru medicamentul anti-Covid19, pe numele să ieftin și bun 100% IVERMECTIN !?! Urmează ca vaccinurile să devină istorie, în contextul în care ivermectina costă 0,35 lei pastila și se poate utiluza atât profilactic (preventiv) cât și în toate fazele infectării cu SARS-COV-2 !?!
Postat 27 Ianuarie 2021, 19:38 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON