URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Decembrie 2020, 20:03

Bihorul are al 14-lea parlamentar: un deputat condamnat la închisoare cu suspendare în urmă cu 5 ani

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu toate că, potrivit numărului locuitorilor din judeţ cu drept de vot, circumscripţia electorală nr. 5 Bihor este reprezentată în Parlamentul României de 13 parlamentari, din care 4 senatori şi 9 deputaţi, bihorenii vor avea în legislatura 2020-2024 un al 14-lea ales.

Este vorba despre deputatul Adrian Miroslav Merka, ales ca reprezentant al Uniunii Democratice a Cehilor şi Slovacilor, al cărei preşedinte şi este, şi care a mai avut până acum alte trei mandate, în legislaturile 2004-2008, 2008-2012 şi 2012-2016, acesta din urmă întrerupt din cauza unei condamnări penale.

În România, potrivit ultimului recensământ, din 2011, trăiesc 17.199 slovaci, reprezentând 0,1% din populaţia ţării, cele mai mari comunităţi fiind în judeţele Arad (1,25% din totalul populaţiei) şi în Bihor, unde reprezintă 1,22% din totalul populaţiei, adică 6.091 persoane.

Condamnat şi reabilitat

Cel de-al treilea mandat i-a fost întrerupt lui Merka în anul 2015, când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv la un an şi jumătate de închisoare cu suspendare, găsindu-l vinovat de conflict de interese, acuzaţie pe care procurorii instanţei supreme i-au adus-o deoarece îşi angajase ambii părinţi, cu contracte de muncă, la cabinetul parlamentar, iar aceştia au încasat de la Camera Deputaţilor 39.180 lei. Prin sentinţă, lui Merka i s-a interzis şi exercitarea unei funcţii publice timp de 3 ani.

Potrivit Codului Penal, "fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă sau un afin până la gradul II inclusiv (...) se pedepseşte cu închisoare de 1 la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică (....) Persoana faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului".

Aşadar, în cazul lui Adrian Miroslav Merka, "reabilitarea" a survenit în 2018, prin expirarea celor 3 ani de interdicţie de a mai fi deputat.

Profesor, inginer, jurist

Contactat de BIHOREANUL, Merka a declarat că a candidat la alegerile parlamentare din 6 decembrie pentru cel de-al patrulea mandat "la propunerea UDSCR, în condiţiile în care în Bihor se află cea mai mare comunitate slovacă din ţară".

Profesor de educaţie fizică şi sport, inginer şi jurist, Adrian Miroslav Merka are 44 de ani şi domiciliază în comuna Popeşti, unde în tinereţe a şi fost profesor de sport la Liceul Teoretic Jozef Kozacek din satul Budoi.

El a absolvit specializarea Educaţie Fizică şi Sport la Universitatea din Oradea în 1999, iar în 2002 a obţinut o diplomă de masterat în Management Educaţional, la aceeași universitate.

În anul 2007, cu un an înainte să-şi încheie primul mandat de deputat, Merka a absolvit a doua facultate, de Inginerie Mecanică şi Tehnologică, specializarea inginerie economică, tot la Universitatea din Oradea, iar în anul 2010, la jumătatea celui de-al doilea mandat, a treia facultate, de Drept, de data aceasta la Universitatea Vasile Goldiş din Arad, care are o filială la Marghita. În 2012 Merka s-a înscris şi la un al doilea masterat, în Finanţe – Bănci – Contabilitate, la Universitatea Creştină Dimitrie Cantemir Bucureşti.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@roger
Parcursul educational al majoritatii parlamentarilor lasa mult de dorit. Uita-te si la pnl=psd: in CV-ul primului pe lista la deputati, Caus Vasile, are vreo 3 facultati si vreo 4 masterate, la facultati diferite si unele facute in paralel, adica in acelasi timp. Sa fim seriosi: un om normal si sanatos la cap poate sa faca asa ceva si sa le faca bine? Majoritatea le fac de mantuiala sau iau diplomele fara sa fi fost la scoala si apoi se lauda cu ele, fara nici o sustinere. Si apoi vin si ne tin noua, fraierilor, lectii de morala si despre cat sunt ei de grozavi ... Pana nu scapam de astfel de oameni, nu avem nici o sansa ca tara. Astia-s pusi acolo doar sa ridice mana când trebuie sau sa semneze ce trebuie, ca in Las Fierbinti.
Postat 14 Decembrie 2020, 10:55 de observator_neutru
Un parlament penal!
Nu pot sa inteleg partidele,pentru ca daca ar fi sa votam persoana probabil ca nu ar ajunge nici unul in parlamantul tarii,le place presedintilor de partid chiar asa de mult penalii? Este o rusine si o pata in Parlamentul Tarii sa alegi ca deputati penali,asa ceva este inadmisibil!
Postat 14 Decembrie 2020, 10:34 de imobiliar
diplome pe scara rulanta, era clar interesul
cam haotic parcursul educational al acestui domn. sper ca inititativa "fara penali" sa devina cat mai repede oficiala, prin lege, ca sa nu mai avem de-a face cu astfel de talentati intr-ale politicii.
Postat 13 Decembrie 2020, 22:28 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON