ITM Bihor face apel la aproape 8.000 de bihoreni ale căror carnete de muncă sunt păstrate la sediul instituţiei să vină să le ridice, pentru a evita în acest fel ca documentele, ce le vor fi necesare la pensionare pentru a-şi dovedi vechimea în muncă, să se rătăcească sau pur şi simplu să uite de ele.
„Din ianuarie 2011, evidenţa informaţiilor din carnetele de muncă se face electronic, dar până în decembrie 2010 se făcea scriptic. Foarte mulţi angajatori, din diferite motive, au predat aceste carnete de muncă tipărite către ITM Bihor, documentele aflându-se şi în prezent în custodia instituţiei. Când şi când, câte un cetăţean îşi mai aminteşte că are nevoie de vechile carnete de muncă, de regulă atunci când îşi pregăteşte dosarul de pensionare. În aceste condiţii, îi invităm pe titulari să se prezinte la sediul nostru pentru a intra în posesia carnetelor”, a declarat BIHOREANULUI şeful Inspectoratului de Muncă Bihor, Marius Rotar.
Potrivit datelor ITM Bihor, în evidenţele instituţiei se află 7.984 carnete de muncă neridicate de titulari.
Carnetul de muncă, în original, este un document foarte important, deoarece atestă activitatea desfăşurată de orice salariat în domeniul privat, durata activităţii, salariul, vechimea în meserie şi în specialitate, respectiv vechimea în muncă până în decembrie 2010, iar prezentarea acestuia este obligatorie la Casele Judeţene de Pensii şi la Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă în vederea obţinerii drepturilor care se cuvin salariaţilor prin pensionare, respectiv la stabilirea indemnizaţiei de şomaj.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.