URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Iunie 2018, 11:30

Bere de plăcere: Un universitar din Oradea produce o "bere de casă" premiată la competiţii internaţionale (FOTO)

Bere de plăcere: Un universitar din Oradea produce o 'bere de casă' premiată la competiţii internaţionale (FOTO) BERARUL. Orădeanul Horia Ciocan (foto) spune că berea şi vinul sunt într-o falsă opoziţie. "Berea e o băutură mult mai complexă. Dacă vinul are 300 de compuşi chimici, în bere se găsesc peste 900", spune bărbatul. Şi mai ales în cea artizanală...
Bere de plăcere: Un universitar din Oradea produce o 'bere de casă' premiată la competiţii internaţionale (FOTO) HOME MADE. Inspirat de cartea lui Michael Jackson, Horia fabrică bere cu o instalaţie proprie, folosind apă filtrată şi lăsând-o la maturat în baloane de sticlă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Eşti băutor de bere? Crezi tu! Pentru cine a încercat berea artizanală, făcută în casă, cea din comerţ e bere numai cu numele.

"Berea industrială este un produs depersonalizat, gândit să se vândă ieftin. Eu caut gust în bere. Unele beri artizanale au aromă florală, altele au gust de pâine proaspăt coaptă, altele sunt fructate sau amintesc de cafea", spune lectorul universitar Horia Ciocan, producător de bere artizanală.

Berea după Michael Jackson

Erudit şi cu verbul spumos, doctorul în filosofie Horia Ciocan are prea puţin din duritatea zdrobitoare a numelui de familie. "Scrie-mă Horia cu "i", că am numele greşit", glumeşte el din spatele ochelarilor. Bărbatul, căsătorit şi având o fetiţă, îi citeşte seara poveşti, iar după ce micuţa adoarme, coboară în beciul casei pentru a-şi vedea o altă comoară: berea artizanală. Pasiunea de berar şi-a descoperit-o la sfârşitul anilor 2000, când un prieten din America i-a trimis o carte de profil. "Michael Jackson, jurnalist şi scriitor de excepţie, vâna sute de beri, cu zone de provenienţă, caracteristici şi poze", povesteşte orădeanul.

După doi ani de lecturi, în 2010 a vizitat un depozit din Germania, de unde s-a întors cu portbagajul plin de beri. "Seara deschideam câte una împreună cu soţia, experimentând gusturi diferite. Unele nu mi-au plăcut. Altele îmi plac acum. Gustul se educă", spune el.

"Vin poate face oricine"

Prima bere marca Ciocan a fost ciocnită pe 21 decembrie 2012. "Meritul e al soţiei. M-a provocat spunând: "Eu fac un copil. Tu pui pe masă o bere făcută de tine?". Aşa că am făcut, cu cartea în mână, o bere neagră irlandeză. A ieşit o porcărie, dar am continuat", povesteşte berarul.

Începutul a fost greu. Construirea instalaţiei de 30 de litri i-a luat 10 luni. "Se putea face în două săptămâni, dar nu mai avem meseriaşi. Am comandat unui atelier o piesă cilindrică găurită şi-au spus că găsesc foarte greu strungari", îşi aminteşte Horia.

Chiar şi aşa, instalaţia a funcţionat doar doi ani. L-a scos din sărite. "Într-o seară, când soţia şi fetiţa erau plecate, am băgat flexul în ea". Manuală şi greu de întreţinut, aparatura i-a contaminat câteva cicluri de bere care au ajuns la canal. "Vin poate face oricine în fundul curţii, dar berea e pretenţioasă, ajunge o bacterie şi se strică", explică el. Acum foloseşte o altă instalaţie, cu o capacitate de 55 de litri, tot producţie personală, de care e mulţumit.

Unde-i bere nu-i tocmeală

Horia ştie aproape tot despre bere. "Sufletul ei este malţul. Orzul sau alte cereale sunt supuse malţificării prin stropiri repetate. Uşor prăjit, acesta dă beri blonde cu gust de biscuit sau de pâine de cuptor. Prăjit mai tare, face berile brune cu gust de caramel, cacao sau cafea", explică producătorul.

Ulterior, mustul de bere se obţine din fierberea în apă purificată printr-un filtru de cărbune. Acestuia i se adaugă pentru "amărăciune" hameiul, care are şi un rol conservant. "Amărăciunea" e cu atât mai pronunţată cu cât hameiul fierbe mai mult. În ciuda legendelor, licoarea nu înseamnă doar malţ, hamei şi apă, cum spune Legea germană a purităţii berii. "În mustul răcit se adaugă drojdie, care transformă zaharurile în alcool şi dioxid de carbon", explică berarul.

De altfel, modul de fermentaţie împarte berea în două mari categorii. Cele mai populare sunt berile Lager de fermentaţie la temperaturi joase până în 15 grade Celsius, iar cele tradiţionale sunt berile Alecare, care fermentează la peste 18 grade Celsius.

"Berea n-o faci peste noapte"

Fabricarea unei şarje de bere în beciul familiei Ciocan începe cu spălarea instalaţiei şi se încheie după 7 ore cu turnarea în vase. Urmează apoi procesul de fermentare, de circa două săptămâni, şi cel de maturare, pe tot atâta.

"Berea n-o faci peste noapte, ci în vreo 5-6 săptămâni", spune Horia. Durează, dar merită! Berile sale artizanele sunt la fel de diferite una de alta ca degetele de la o mână. Până acum a făcut peste 50 de tipuri de bere, de la băuturi dispărute, pe care le-a reprodus după reţete vechi, la licori experimentale după reţetă proprie!

Gusturile nu se discută

Degustarea berii se face admirându-i în lumină culoarea, care variază de la galben-pai la roşu rubiniu precum vinul, ori chiar negru tăciune. Paharul se agită uşor pentru a lăsa buchetul să umple nările de mirosuri ce pot aminti de grajd, afumătură, pământ reavăn, fân, pepene galben, floare de salcâm... "Într-o bere bună nu trebuie să simţi alcoolul, ci aroma", zice Horia, multiplu medaliat în ţară şi străinătate pentru berile sale.

Gustul diferă şi el, de la cel răcoritor de drojdie şi citrice al berii "ţărăneşti" Saison, notată luna trecută la Londra cu "Honorable mention" la concurenţă cu alte 520 de beri, la cel de fructat al berii Kiek, cu care Horia a ocupat locul trei la concursul Homebrewing din Bucureşti. "Am folosit la ea 10 kilograme de vişine, 5 kilograme de cireşe, două feluri de drojdie şi patru etape de fermentare, ca să iasă o bere roşie cu gust de vin din zmeură", spune Horia.

La cealaltă extremă, o bere belgiană abia maturată cucereşte papilele cu note de cacao şi cafea. Băutura e atât de corpolentă încât spuma susţine dopul metalic. "Până şi spuma diferă. Nemţii beau bere cu spumă de două degete, belgienii de trei. Englezii, dacă face spumă, te omoară", glumeşte bărbatul.

Fabrica de bere

Acum, Horia visează la propria făbricuţă. "E un proiect care din toamnă ar putea prinde contur", spune el. O bere ar putea costa între 12 şi 15 lei, dar crede în publicul berii artizanale. "Există şi alt gen de consumatori decât cei care se mulţumesc cu o băutură galbenă, acidulată, care să ducă alcoolul la cap şi atât", spune Horia.

De altfel, românii nu ştiu bea bere. "Berile industriale se vând foarte reci sau în pahare îngheţate. Producătorii ştiu că nu are gust şi ne amorţesc papilele gustative", explică el. De altfel, şi dacă ar avea gust, consumatorul tot n-ar şti. "Coloanele instalaţiilor din baruri trebuie curăţate săptămânal pentru a nu altera gustul berii. În Oradea, barurile fac asta cel mult la o lună", povesteşte Horia. În plus, berea este încă un produs secundar. "Românii beau bere lângă mici sau mâncăruri picante, de nici nu-i mai simt gustul", zice berarul.

Or, o bere bună "cere" singură mâncarea aptă să-i pună în valoare gustul. Care nu se povesteşte, se savurează...


INDUSTRIA PROFITULUI
Berea după bere e... durere

Prima berărie din România a fost atestată în 1718 la Timişoara. Dacă în comunism fiecare judeţ avea propria fabrică, după 1989 numărul acestora a explodat la peste 300, pentru ca astăzi piaţa să fie împărţită de patru concerne: Heineken International (Heineken, Neumarkt), SABMiller (Ursus, Timişoreana), Molson Coors (Bergenbier, Noroc) şi Carlsberg Group (Carlsberg, Tuborg).

În ciuda diversităţii, produsele au gusturi identice. "Dacă bei din pahar n-o să ghiceşti marca", spune un cunoscător, deoarece producătorii au sacrificat calitatea pentru preţ. "Nu văd cum poate costa o bere sub 2 lei când doza goală costă 1 leu", zice fostul director al Fabricii de Bere Oradea, Teodor Radu Pantea. Acesta găseşte "inexplicabile" berile ieftine, deoarece "berea e un produs energointensiv cu o tehnologie de durată". Adică era, căci acum se produce "forţat".

Dorin Popa, conferențiar universitar, specialist în băuturi fermentate, Oradea"Pentru ca produsul să ajungă repede pe piaţă, berea industrială se face direct din extract de malţ, iar maturarea se scurtează prin adăugarea de bioxid de carbon", explică Dorin Popa (foto), conferenţiar universitar, specialist în băuturi fermentate. Or, industrializarea a omorât gustul: "Ca să reziste un an, berea e golită de substanţele organice care pot duce la alterare".

Şi asta nu e tot! Reporterii Rise Project au avertizat încă din 2015 că berarii folosesc Fungamyl pentru a produce cantităţi cât mai mari de alcool, Ceremix pentru a îmbunătăţi artificial calitatea, inhibitori pentru a stabiliza spuma, aditivi pentru aromatizare şi enzime pentru scurtarea procesului de fabricaţie de la o medie de 16 zile la 5 zile vara, în vârf de sezon. Reglementate în UE, fie şi prin menţionarea pe etichetă, aceste substanţe au scăpat controlului autorităţilor româneşti. Ca urmare, deşi consumatorii susţin că berea e o băutură sănătoasă, nu ştiu de ce-i doare capul de la ea...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
21 Comentarii
Ep.: PCR transpartinic. Ep.: Filosof de ”Sorbonica” vs Siguranța alimentelor în jud. Bihor
I. "Vin poate face oricine în fundul curții, dar berea e pretențioasă, ajunge o bacterie şi se strică", explică el. 1. Mentalitate de …filosof de ”Sorbonica”; 2. Se pare că specialistul berar don Ciocan nu prea auzit de unii ca: Nicolai Pohomaci, Mircea Bulancea, Croitoru Constantin, sau de lucrările acestora din domeniul oenologiei. II. ”Berea n-o faci peste noapte, ci în vreo 5-6 săptămâni” 1. …sau în mai multe (…săptămâni). Orice băutor de bere, cu ceva dotare la ”computerul” personal cunoaște acest lucru; III. ”În ciuda diversităţii, produsele au gusturi identice. "Dacă bei din pahar n-o să ghiceşti marca", spune un cunoscător, deoarece producătorii au sacrificat calitatea pentru preţ. "Nu văd cum poate costa o bere sub 2 lei când doza goală costă 1 leu", zice fostul director al Fabricii de Bere Oradea, Teodor Radu Pantea. Acesta găsește "inexplicabile" berile ieftine, deoarece "berea e un produs energointensiv cu o tehnologie de durată". Adică era, căci acum se produce "forţat".” 1. O întrebare decentă pentru Toderaș Radu Pantea: Când soţia ta, tova Felicia Livia Pantea, fost activist bolşevic, era Cabinetul nr. 2 la DSVSA Bihor şi şefă la Siguranţa alimentelor, câte neconformități la sortimentele de bere s-au găsit (ex: Ceremix, Fungamyl, bere expirată la raft)? 2. De când eşti angajat (şi) la DSVSA Bihor (2007 sau 2008), probele de bere pe care le-ai analizat, respectiv au fost analizate in cadrul Laboratorului, toate au fost conforme? Dacă da, don Moțoc procedura de prelevare (şi) a probelor de bere pentru analiză nu ar trebui revizuită? 3. Despre profesionismul lui Toderaş şi studentele sale au …cunoștință. PS 1. Scuze lui ”Bihorel” pentru deranjul pe care comentariile mele (tot) îl produc; 2. ”Doar adevărul ne poate vindeca!” – Oana Zamfir Stancu (”Antena” 3)
Postat 29 Iunie 2018, 01:34 de stefan
@TanarSiNelinistit
Sa intelegem ca ti-ai scris testamentul ?
Postat 28 Iunie 2018, 14:29 de User anonimizat
Rugaciune
Doamne, trimite o bomba sa piara toti comentatorii cretini din lume!
Postat 28 Iunie 2018, 12:01 de TanarSiNelinistit
Domnule,
dar cît respect subînțeles printre textele bihoreilor pt. UO.... Trebuia să apară un filozof berar care să-i omenească cu niște beutură tulbure și uneori roșie, ca să vadă că la UO mai sunt și oameni buni... Cît despre berea filozofală descoperită de autor, mă tem că dacă ar fi analizată și la "Sanepid", s-ar găsi multe minciuni alimentare și scorneli de marketing neocomunist. Zic...
Postat 28 Iunie 2018, 08:06 de Vlaicu
@Neutryno
Daca tu ai impresia ca cei de la Digi24 ,ca Romanii nu cumpara masini noi pentru ca :sunt prosti/nu vor/nu le place...bravo. Crezi ca romanasul nostru nu ar bea o bere buna daca si-ar permite ? Ai impresia ca la 12-15 lei o bere, individu' o sa se imbogateasca...???? LOL.
Postat 27 Iunie 2018, 18:33 de User anonimizat
Deja e un obicei, apar "specialistii" rosii
Dupa orice articol aparut in Bihoreanul, apar, cu ochii injectati si balele curgand acesti (cativa) parerologi, policalificati in toate domeniile. Emana opinii indiferent de se pricep sau nu la acel subiect, spumega cu emfaza deasupra covorului virtual de seminte pe care-l astern, critica orice si pe oricine. E descurajant cand vezi atatea nulitati atacand totul atat de agresiv. Dar, asta-i internetul. Cu bune si rele!******* Spor la mancatul real de seminte domnilor, obligatoriu asortate cu un pet de 3 litri de bere, racita la 2 grade. Si cu injuraturi printre dinti adresate tuturor celor cu o viata normala, fara dezonoare si plecaciuni multiple. Stapanii va vegheaza.
Postat 27 Iunie 2018, 17:34 de Neutryno
Nu stiam
si de altii, mersi de pont. @cainerau sunt destul de stapan pe limba romana, dar cand ai pe cap o garla de alte cele, pe langa munca, nu stai sa te tot verifici atata pana sa dai "Adauga". Nici nu stau sa recitesc sa dau corectii, ca nu sunt jurnalist, scriitor, regozor, scenarist si alte alea. Sunt si eu un amarat de CHFI de o saptamana care mai face o pauza de munca pe la Bihoreanul, nimic mai mult
Postat 27 Iunie 2018, 17:11 de poiu
@poiu
Nu-i baga nimeni bete in roata.Isi baga el singur.Sunt mai multi in Oradea care fabrica bere artizanala. O si vand. Dar mu-si fac reclama peste tot,in timp ce "fabrica" arata ca o cocina.
Postat 27 Iunie 2018, 16:05 de User anonimizat
La căsuța d-ângă vale.... ( V.P.P. Bistri'a)
Oooops ! Si Popa este confernețiar un iversitar? La Sorbo ? Și predă ce? Efectul razelor gamma asupra anemonelor? Eventual îl ajută "duamna" A.? Care nu știa ce înseamnă 1/3, ea fiind economistă?
Postat 27 Iunie 2018, 15:43 de cainerau
!!!!
@poiu: De ce nu o faci tu primul ? Eu nu am o problemă cu omul berii! Mă întreb însă insistent cum a aflat autorul despre el? Atenție poiu-le! Observ că nici tu nu ești extrem de sigur pe limba română...
Postat 27 Iunie 2018, 15:33 de cainerau
Câtă răutate
Numai sa băgați bețe in roate reușitei omului? Omul are un hobby ai a vrut sa afle și alții, având în vedere că nu e prea răspândit. Aveti si voi hobby interesante? Expuneti-va cu numele langa nick name
Postat 27 Iunie 2018, 15:18 de poiu
24 de ore
Poate a pastrat omul probe de bere 24 h, pentru eventuale analize. Va fi mare problema sa bagi ceva in gura, asa la deruta...
Postat 27 Iunie 2018, 13:15 de excalibur
Citat dintr-un articol din Februarie 2016
"....Un eveniment mai puţin obişnuit pentru peisajul citadin local s-a consumat vineri seara, într-un local din centrul oraşului: Horia Ciocan, producător de bere artizanală, şi-a supus rezultatul muncii şi creaţiei personale criticii publice...." Daca si-a prezentat berea intr-un local, criticii publice,atunci cred ca nu vorbim de...."ce-şi face omul acasă, pentru consum propriu..." Este ?
Postat 27 Iunie 2018, 13:03 de User anonimizat
?
@excalibur: bine că ai precizat că este vorba de ouăle ouate de găini! Mai știu și eu ce se putea înțelege...?
Postat 27 Iunie 2018, 12:58 de cainerau
Home made
Respect pentru berarul amator si pentru tentativa lui de a regasi gustul original al berii DETURNAT de marile concerne si industriile lor. "În ciuda diversităţii, produsele au gusturi identice. "Dacă bei din pahar n-o să ghiceşti marca", spune un cunoscător, deoarece producătorii au sacrificat calitatea pentru preţ." Salvati produsele autentice pina se mai poate. Intr-un viitor nu prea indepartat sa-ti prepari mincare acasa pentru consum propriu va fi in afara legii, fara absolvirea unor cursuri de igiena, gastronomie...Sa bati snitel la bloc, sa prajesti cirnati, cind s-au autorizat atitea firme de fast-food si catering controlate sanitar,aducatoare de venituri la buget. Autoconsumul e chiar si un delict fiscal, conform unui clasic in viata, ala cu ouale gainilor
Postat 27 Iunie 2018, 12:55 de excalibur
@cainerau
Am impresia ca noi doi vom fii banati la accesul pe acest site.Mai mult nici ziarul tiparit nu vom avea voie sa-l cumparam,nu cumva sa comentam cu pixul sub articole...;-))
Postat 27 Iunie 2018, 12:53 de User anonimizat
bai catelus
poate pt ca omul a luat premii! da stiu ca e greu sa gandesti cu capul tau propriu si personal ... si nu inteleg ce te ... grija cum a aflat ziaristul? e un articol interesant despre hobbyul omului si voi bateti campii cu succes.:))))
Postat 27 Iunie 2018, 12:34 de foarte
@cainerau
Da....cred ca fiecare din noi,in apartamentele/casele pe care le detinem avem cate una sau mai multe bucatarii. Nu cred ca este de interes local/national/global cum imi prepar eu ciorba de burta (de ex). Daca vreau sa si vand acea ciorba de burta,apare din senin un articol intr-un ziar sau on-line. Si da,cred ca aunci are si DSP-ul un cuvant de spus.
Postat 27 Iunie 2018, 12:32 de User anonimizat
?
Poate Citizen s-a gândit că dacă e pentru acasă , acasă să rămână! Cum a aflat d-l Simai ce face omul acasă?
Postat 27 Iunie 2018, 12:19 de cainerau
Alooo Sanepidu'..!!!
Foarte bune pozele.....Direcția de Sănătate Publică cand face o vizita in locatie...?
Postat 27 Iunie 2018, 12:00 de User anonimizat
RE: Alooo Sanepidu'..!!!
Ce treabă are DSP-ul cu ce-şi face omul acasă, pentru consum propriu? Vorbeşti să te afli în treabă. Ca de obicei, de altfel...
Postat 27 Iunie 2018, 12:15 de Florin Ciucas
!!!!
Acum niște ani am avut și eu o încercare...proastă! PS: Popa ( amicul lui Bolojan ) s-a specializat și în bere? 1/3 = 33,33% ( știe el despre ce e vorba...)
Postat 27 Iunie 2018, 11:49 de cainerau
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON