URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Septembrie 2017, 11:10

"Batman" la DNA: Fostul şef de la Mediu, Ovidiu Dăescu, este urmărit de DNA pentru fraudă

'Batman' la DNA: Fostul şef de la Mediu, Ovidiu Dăescu, este urmărit de DNA pentru fraudă PRIETEN DE VIP-URI. Fost şef al APM Bihor din 2009, în 2012Ovidiu Dăescu (foto) a fost instalat comisar general la Garda Naţională de Mediu de unde a fost demis în 2013 şi "reciclat" manager la compania minieră Băiţa SA Ştei până în 2015. Din 2016, după 20 de ani petrecuţi în PSD, s-a transferat la ALDE şi şi-a rezolvat alegerea ca viceprimar după ce a lămurit 16 colegi de partid să se retragă de pe lista de candidaţi, ca să-i facă loc. Numele său mai apare şi într-un alt rechizitoriu al DNA, al petrolistului sălăjean Vasile Boer, judecat pentru evaziune. În 2014, alături de Valentin Mirişan, fostul procuror general adjunct al Parchetului Curţii de Apel Oradea, de Dorel Moţiu, fostul şef al Parchetului Marghita, şi de Gligor Sabău, pe atunci şeful Parchetului Beiuş, Dăescu a fost în excursie la festivalul Oktoberfest din Germania. Deşi au suspectat că excursia ar fi fost plătită de către Boer, procurorii DNA nu au formulat acuze faţă de vreunul dintre magistraţi.
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Abia s-au stins scandalurile penale din Primăria Beiuş, că încep altele. Pe 15 septembrie, viceprimarul ALDE al municipiului, Ovidiu Dăescu, a fost citat la sediul Serviciului Teritorial Oradea al DNA şi pus sub învinuire pentru fraudă cu fonduri europene şi guvernamentale de peste 1 milion de euro.

Acuzaţiile, a descoperit BIHOREANUL, vizează fapte din perioada 2010-2012, când Dăescu era şef peste Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, iar fondurile deturnate  fuseseră acordate pentru protejarea unor specii de lilieci din Munţii Pădurea Craiului, Bihor şi Trascău….

Batlife

"Conservarea speciilor de lilieci în Munţii Pădurea Craiului, Bihor şi Trascău". Aceasta era denumirea proiectului derulat în perioada 2010-2012 de APM Bihor în colaborare cu Asociaţia pentru Protecţia Liliecilor din România şi cu Institutul de Speologie "Emil Racoviţă" din Cluj-Napoca. În total, acţiunea a primit 1,3 milioane de euro, fonduri europene şi guvernamentale, acordate de Ministerul Mediului.

Proiectul prevedea, printre altele, montarea a 300 de scorburi artificiale pentru lilieci, panouri de informare în trei limbi în faţa a 15 peşteri din Bihor, Alba şi Cluj (Peştera cu Apă din Valea Leşului, Peştera Vadu Crişului, Bătrânului, Aştileu, Ţiclului, Tăşad, Betfia, Ciur-Izbuc, Fănaţe, Coliboaia, Măgura, Onceasa, Humpleu, Huda lui Papară şi Peştera Liliecilor din Cheile Ampoiţei) pentru a proteja habitatele naturale ale 7 specii de lilieci. În unele cazuri, au fost modificate traseele de vizitare iar în altele peşterile au fost închise, fie prin montarea unor grilaje, fie prin refacerea unor lacuri naturale în faţa intrărilor.

Banii lor, munca altora

Atât că, după cum aveau să descopere procurorii DNA, cea mai mare parte a activităţilor a fost realizată de angajaţii APM Bihor, în timpul programului de lucru, ori de voluntarii celor două ONG-uri implicate. Iar în acest timp, fondurile europene şi guvernamentale erau deturnate prin contracte de muncă ori de prestări servicii fictive, încheiate, printre altele, cu o firmă deţinută de Teodor Sim, soţul unui consilier superior din cadrul Agenţiei, Cornelia Sim.

Şi asta nu e tot. Potrivit DNA, fostul şef al APM şi-a prevăzut ca achiziţie o maşină de teren de 50.000 euro, care nu ar fi fost folosită în cadrul proiectului, dar şi mobilă pentru biroul său directorial, evident, tot fără vreo legătură cu protejarea liliecilor. În total, spun anchetatorii, sumele atrase în cadrul proiectului, pe documente fictive, se ridică la aproximativ 1,1 milioane de euro, din care puţin peste 600.000 euro bani acordaţi de Ministerul Mediului.

Tăcere

Până în prezent, în dosarul DNA au fost puse sub învinuire 4 persoane, printre altele pentru folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi obţinere ilegală de fonduri, ambele comise în formă continuată. Pe lângă fostul şef al APM Bihor, Ovidiu Dăescu, sunt cercetaţi Cornelia Sim, consilier superior, soţul ei, omul de afaceri Teodor Sim, dar şi managerul de proiect Szodoraly Paradi Farkas, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Liliecilor din România, averile lor fiind sechestrate pentru recuperarea pagubei.

Căutat de BIHOREANUL, Szodoraly a negat că fondurile destinate proiectului ar fi fost deturnate în alte scopuri. "Toate activităţile şi achiziţiile propuse au fost realizate, iar banii au fost cheltuiţi în scopul declarat. Nu au fost deconturi fictive, totul se poate verifica", a replicat fostul manager al proiectului.  Szodoraly a admis, totuşi, că bolidul cu care a circulat Dăescu pe toată perioada cât a fost director şi mobilierul din fostul birou al acestuia au fost cumpărate din fondurile proiectului. "Dar maşina a fost folosită pe teren!", pretinde acesta.

Cât despre Dăescu, actualul viceprimar al Beiuşului a refuzat să facă vreun comentariu referitor la acuzaţiile DNA. Îşi va spune, poate, părerea în faţa procurorilor, cărora le-a cerut câteva zile de păsuire pentru a-şi pregăti apărarea...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Vrednic este!
L-a intrecut demult pe celebrul Octavian BOT, fie-i tarana usoara! Lui BOT, evident!
Postat 28 Septembrie 2017, 15:59 de pinonel
mare iubitor de lighioane
aa se vede de la o posta ca la daescu ii plac lighioanele. pe cerul binsului stoluri de cate 10.000 de ciori zboara cu smerenie prin centru. tot in centru pot fi gasiti si cainii comunitari care ranjesc fericiti la gandul ca hingherii n-or mai pupat un ban de vre-un an. alte mamifere la fel de simpatice se inghesuie in organigrama primariei aparandu-l feroce pe stapanul daescu, adevaratul sef al binsului,mârâind fericite cand decarteaza pardon sifoneaza (prietenii stiu de ce) banutu' public exclusiv pe combinatii. golgheter local absolut(verificabil): sc evalstar serv srl. zeci de miliarde numa anu asta. destul cat sa puna cate un inel de aur in coada la toate lighioanele. welcome to bins city!
Postat 27 Septembrie 2017, 12:01 de pitpalac
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON