Orădenii nu prea se înghesuie la grădină. Prezenţa a fost sub aşteptări vineri seară în Cetatea Oradea la deschiderea celei de a doua ediţii a evenimentului agro-culinar "Primăvara din grădină" organizat de Asociaţia pentru Promovarea Produselor Agroalimentare "Crişana", în parteneriat cu mai multe instituţii judeţene şi locale.
Vineri, în jurul orei 18, în faţa scenei pe care artiştii Filarmonicii de Stat Oradea interpretau arii clasice, puteau fi numărate cam 25 de persoane.
Încă pe atâtea se răcoreau la o bere pe terasa localului din Cetate şi cam tot atâtea făceau turul tarabelor întinse de cei circa 40 de producători bihoreni. Cap, la cap, în incinta Cetăţii nu erau mai mult de 150 de persoane cu organizatori, artişti populari şi producători cu tot.
"Am o frustrare"
"Văzând atât de multe scaune goale am o frustrare", a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Traian Bodea, în cuvântul de deschidere al evenimentului.
Bodea a pus prezenţa sub aşteptări pe seama faptului că parte din orădeni erau încă la muncă, dar şi a faptului că mulţi se pregătesc de weekend-ul prelungit făcându-şi cumpărăturile oriunde altundeva. "Dacă am merge acum în parcarea oricărui hypermarket din oraş am găsi mult mai multă lume decât suntem noi aici", a spus vicepreşedintele CJ Bihor.
Bodea a afirmat că acest lucru confirmă încă o dată transformarea României într-o piaţă de desfacere pentru produse ieftine, dar de slabă calitate de import, în vreme ce produsele locale, mult mai sănătoase şi gustoase, sunt, treptat, abandonate. "Cred că va trebui să facem o revoluţie pentru România pe acest segment", a spus Bodea.
"Am vândut o mână de broccoli"
Potenţialii "revoluţionarii" care şi-au desfăcut vineri produsele pe tarabele din Cetate, veniţi din toate colţurile judeţului, erau însă prea resemnaţi. "De dimineaţă abia dacă am vândut o mână de broccoli. Lumea vine se uită, merge la un mic şi-o bere la terasa din capăt se întoarce şi merge să asculte o higheghe în faţă la scenă, mai stă la o poveste şi cam atât...", spune un producător.
Vânzătorii sunt cu atât mai dezamăgiţi cu cât au pus pe tarabe tot ce au mai bun în casă şi grădină. Preţurile sunt, însă, pe măsură. O sticluţă cu ulei de lavandă din Lăzăreni costă 15 lei, un borcan de miere din Fânaţe face 20 lei, un kilogram de castraveţi de Chiribiş costă 5 lei, un kilogram de roşii din Satu Nou - 15 lei, o plăcintă de Ştei cam 7 lei, şi exemplele ar putea continua.
"Preţurile sunt puţin mai mari decât în piaţă pentru că în târg avem cheltuieli suplimentare", spune o vânzătoare. Dezavantajul preţului este, însă, compensat pe deplin de aromele îmbietoarele ale produselor. În Cetate, roşia are gust de roşie. Iar orădenii care vor şi-l amintească mai au la dispoziţie două zile...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.