URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Mai 2018, 22:15

Bate vântul! "Primăvara din grădină" a început vineri seară fără public în Cetatea Oradea (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii nu prea se înghesuie la grădină. Prezenţa a fost sub aşteptări vineri seară în Cetatea Oradea la deschiderea celei de a doua ediţii a evenimentului agro-culinar "Primăvara din grădină" organizat de Asociaţia pentru Promovarea Produselor Agroalimentare "Crişana", în parteneriat cu mai multe instituţii judeţene şi locale.

Vineri, în jurul orei 18, în faţa scenei pe care artiştii Filarmonicii de Stat Oradea interpretau arii clasice, puteau fi numărate cam 25 de persoane.

Încă pe atâtea se răcoreau la o bere pe terasa localului din Cetate şi cam tot atâtea făceau turul tarabelor întinse de cei circa 40 de producători bihoreni. Cap, la cap, în incinta Cetăţii nu erau mai mult de 150 de persoane cu organizatori, artişti populari şi producători cu tot.

"Am o frustrare"

"Văzând atât de multe scaune goale am o frustrare", a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Traian Bodea, în cuvântul de deschidere al evenimentului.

Bodea a pus prezenţa sub aşteptări pe seama faptului că parte din orădeni erau încă la muncă, dar şi a faptului că mulţi se pregătesc de weekend-ul prelungit făcându-şi cumpărăturile oriunde altundeva. "Dacă am merge acum în parcarea oricărui hypermarket din oraş am găsi mult mai multă lume decât suntem noi aici", a spus vicepreşedintele CJ Bihor.

Bodea a afirmat că acest lucru confirmă încă o dată transformarea României într-o piaţă de desfacere pentru produse ieftine, dar de slabă calitate de import, în vreme ce produsele locale, mult mai sănătoase şi gustoase, sunt, treptat, abandonate. "Cred că va trebui să facem o revoluţie pentru România pe acest segment", a spus Bodea.

"Am vândut o mână de broccoli"

Potenţialii "revoluţionarii" care şi-au desfăcut vineri produsele pe tarabele din Cetate, veniţi din toate colţurile judeţului, erau însă prea resemnaţi. "De dimineaţă abia dacă am vândut o mână de broccoli. Lumea vine se uită, merge la un mic şi-o bere la terasa din capăt se întoarce şi merge să asculte o higheghe în faţă la scenă, mai stă la o poveste şi cam atât...", spune un producător.

Vânzătorii sunt cu atât mai dezamăgiţi cu cât au pus pe tarabe tot ce au mai bun în casă şi grădină. Preţurile sunt, însă, pe măsură. O sticluţă cu ulei de lavandă din Lăzăreni costă 15 lei, un borcan de miere din Fânaţe face 20 lei, un kilogram de castraveţi de Chiribiş costă 5 lei, un kilogram de roşii din Satu Nou - 15 lei, o plăcintă de Ştei cam 7 lei, şi exemplele ar putea continua.

"Preţurile sunt puţin mai mari decât în piaţă pentru că în târg avem cheltuieli suplimentare", spune o vânzătoare. Dezavantajul preţului este, însă, compensat pe deplin de aromele îmbietoarele ale produselor. În Cetate, roşia are gust de roşie. Iar orădenii care vor şi-l amintească mai au la dispoziţie două zile...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Alexsndruduma
Mersi mult pentru lamuriri. Da, am gresit cu Satu Mare iar de broccoli am spus clar si sincer ca nu stiu. Acuma am invatat ceva nou. Iar despre piata mare si rosii din turcia...nu ma caracterizeaza. Eu conduc 25km saptamanal pentru a lua de la o anumita persoana de la tara lactate. Iar de gradina le iau de la mine si de la parintii mei sau socri. La fel si carnuri. Dar felicitari celui ce cultiva broccoli, are tot respectul si admiratia mea! Sustin din plin producatorii locali, crede-ma, mai "încăpățânat" ca mine la capitolul asta gasesti greu. Cu lactatele de ex as putea sa le iau de aici din piata, prefer sa merg acolo ca de 12 sau 13 ani ii stiu pe oamenii aia. Si prefer sa ii ajut sa iau eu cat pot, in caz contrar ei prefera sa dea laptele la porci decat la colectare pt cativa bani pe litru (o jignire la adresa eforturilor lor). Rosii stiam doar de Livada ca fiind timpurii. Sper sa ajung la targ, cel putin rosiile vreau sa le incerc.
Postat 26 Mai 2018, 15:18 de poiu
Pentru "poiu"
Bună ziua, roşiile de "Satu Mare" nu există. Trebuia să citeşti mai atent. Scrie Satu Nou (care e în județul Bihor) , nicidecum de Satu Mare. Sunt şi altele cu prețul mai jos, de exemplu de la Chiribiş. Cui nu ii place e invitat să meargă în Piața Mare să ia cu 7-8 lei kg de roşii din Turcia,ş.a.m.d. Iar ca răspuns la întrebarea cu brocoli dacă e bihorean raspunsul este Da. Îl găseşti cultivat în localitatea Avram Iancu nr. 366. Localitate dincolo de Salonta. Chestia principală la noi românii e că nu mai punem accent pe calitate. Luam doar ce e ieftin şi prost.
Postat 26 Mai 2018, 13:06 de alexandruduma
Piețele de altadat
Produsele astea ar trebui sa fie pe tarabele din piata zi de zi. Dar cum să ajungă acolo daca mafia piețelor, condusă de primărie, ia alungat pe țărani că sa le facă loc bijnitarilor și intermediarilor? Decât să cumpăr din piata unde mai plătesc și locul de parcare (in caz că îl găsesc) mai bine iau același produs de import de la supermarket, că sa moara de ciuda președintele CJ împreună cu nebunu' din primărie care visează la un mall a la' piata unirii. Scoateți bijnitarii și intermediarii din piețe și aduceți producători/țărani adevărați dacă vreți să recâștigați încrederea orădenilor!
Postat 25 Mai 2018, 23:35 de User anonimizat
Broccoli
E produs bihorean? Sincer, nu stiam asta si nu, nu sunt ironic ori sarcastic. Dar nu vreau rosii decat de Livada de ex. Si alea se găsesc la magazinul din colt. Și ce caută roșii de Satu mare la legume din Crisana?
Postat 25 Mai 2018, 22:50 de poiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON