Unul dintre cei mai cunoscuţi notari din Oradea - Irinel Dimitriu, ginerele fostului deputat PDL Ştefan Seremi - are probleme penale. În urmă cu două săptămâni, procurorii DNA Oradea au cerut Curţii de Apel permisiunea de a relua o anchetă împotriva lui, sub acuzaţia de abuz în serviciu, pentru o afacere de acum aproape un deceniu: "furtul" a două parcele de teren din incinta cunoscutului complex turistic Sântana din Sânmartin.
Victima e afaceristul orădean Viorel Pelean, care a cumpărat întregul complex, dar a descoperit abia după plata avansului că o parte din teren fusese făcută dispărută cu câteva luni înainte, cu binecuvântarea complice a notarului.
De două ori Sântana
Vila Sântana din Sânmartin a fost deţinută iniţial de Societatea Agricolă Romgera Sântana din Arad, proprietară şi peste Hotelul Sântana din Moneasa, prima achiziţie imobiliară a omului de afaceri orădean Viorel Pelean, care se lansase la vremea respectivă cu un depozit de piese auto second-hand şi o pensiune pe şoseaua de centură a Oradiei.
"Când am semnat contractul pentru preluarea hotelului din Moneasa, în 2007, mi s-a spus că în curând se va scoate la vânzare şi vila din Sânmartin. Le-am spus reprezentanţilor Romgera să mă anunţe, pentru că eram interesat şi de aceasta", a povestit Viorel Pelean BIHOREANULUI.
Imobilul de lângă Oradea fost scos la vânzare abia trei ani mai târziu, la începutul lui 2010. "M-am întâlnit cu reprezentanţii firmei la Salonta, unde mi-au prezentat un dosar şi un extras de carte funciară din 2008, din care reieşea că imobilul fusese ipotecat în favoarea unor bănci, în contul unor credite, iar terenul de sub clădiri şi din jur, în suprafaţă totală de 5.956 metri pătraţi, era în administrarea societăţii, dar în proprietatea comunei Sânmartin. Aveau, însă, la dosar o Hotărâre a Consiliului Local Sânmartin care aproba să li se vândă terenurile", spune Pelean.
Proprietar şi nu prea
Afaceristul a acceptat să preia complexul, iar din preţul negociat, de 500.000 euro, a şi plătit atunci, în 2010, un avans de 150.000 euro. Însă când s-a prezentat la Sânmartin pentru a face inventarul noii proprietăţi, administratoarea vilei, Saveta Meze, i-a spus că aproape jumătate din terenul aferent vilei, mai precis 2.200 mp, precum şi o parte din anexe, fuseseră deja vândute ginerelui ei, Ciprian Paşcalău, cu un an mai devreme, pentru stingerea unei datorii de 62.000 euro pe care Romgera o avusese către el.
Administratoarea i-a prezentat şi documentele tranzacţiei: un antecontract de vânzare-cumpărare şi un "act de dezlipire şi contract de vânzare-cumpărare", ambele semnate de fostul director general al Romgera, Ioan Bolog, şi de fostul director economic Ioan Vărşăndan, autentificate de notarul orădean Irinel Dimitriu în aceeaşi zi, pe 16 octombrie 2009.
Preţ nerealist
Pentru că reprezentanţii Romgera l-au asigurat că documentul nu era valabil, întrucât cei doi nu erau îndreptăţiţi să vândă nimic, Pelean a semnat şi contractul final pentru cumpărarea vilei Sântana, plătind pe 25 martie 2011 restul sumei până la 500.000 euro. Apoi, atât el, cât şi societatea arădeană au deschis proces pentru anularea vânzării celor două bucăţi de teren către Paşcalău.
Argumentele? "Sumele pe care acesta pretinde că le-a vărsat în contul societăţii cu titlu de creditare puteau să-i confere eventual un drept de creanţă faţă de societate", a explicat BIHOREANULUI avocatul Romgera şi al lui Pelean, Teodor Dascăl. În niciun caz firma nu era obligată să-i vândă lui Paşcalău ceva în contul creditului primit.
Pe de altă parte, spune avocatul, deşi foştii directori Bolog şi Vărşăndan, cei care au semnat în numele Romgera contractul cu Paşcalău, au fost mandataţi să încheie doar "o promisiune de vânzare de teren excedentar", aceştia au semnat în aceeaşi zi de 16 octombrie 2009 şi actul de vânzare cumpărare, pentru care nu primiseră avizul Adunării Generale a Acţionarilor. În plus, cum suma dată de Paşcalău pe teren era nerealistă, de doar 20 euro/mp, în condiţiile în care în zonă metrul pătrat costa peste 100 euro/mp.
Totul e legal
În 2012, Judecătoria Oradea a respins acţiunea lui Pelean şi Romgera, dar aceştia au câştigat la Tribunalul Bihor, care a dispus anularea tranzacţiei, pe motiv că nu fusese autorizată de AGA firmei, singura care putea decide înstrăinarea patrimoniului. "În lipsa unei asemenea hotărâri, lipseşte consimţământul reclamantei la încheierea actului de vânzare-cumpărare, ceea ce atrage sancţiunea nulităţii actului", motiva Tribunalul în 2013.
Verdictul final l-a dat, însă, Curtea de Apel, care în 2015 a decis că vânzarea se putea face şi fără acceptul AGA şi, deci, Paşcalău putea să-şi păstreze cele două bucăţi de teren. "Instanţa a dovedit că aveam dreptate. Când Pelean a cumpărat vila, eu eram deja proprietar pe terenurile pe care Romgera le-a vândut în ideea că din banii încasaţi va renova clădirea. Probabil cei de la firmă nu i-au spus că mi-au vândut terenurile sau i-au promis că o să mi le ia înapoi", spune acum Paşcalău.
Totul e bine
Bătălia nu s-a terminat, însă, căci Pelean şi Romgera au depus şi plângeri penale împotriva fostului director general Bolog, între timp decedat, a directorului economic Vărşăndan, dar şi a notarului Dimitriu, acuzându-i pe toţi de abuz. Pe acesta din urmă pentru că atunci când a autentificat vânzarea nu a cerut acte care să ateste că Bolog şi Vărşăndan aveau dreptul să încheie tranzacţia, deşi era obligat s-o facă.
Odată cu plângerile, firma arădeană şi Pelean, care spune că a investit în modernizarea complexului un milion de euro, s-au constituit şi părţi civile împotriva celor trei, cerând despăgubiri de 300.000 euro, o parte din sumă reprezentând contravaloarea terenurilor plătite de afacerist dar ajunse în posesia lui Paşcalău, iar cealaltă beneficiul nerealizat prin amenajarea şi exploatarea lor ca terenuri de sport şi locuri de parcare. BIHOREANUL i-a solicitat lui Vărşăndan un punct de vedere, dar acesta a refuzat să comenteze.
În ce priveşte acuzaţiile formulate împotriva notarului Irinel Dimitriu, acestea au fost clasate de trei ori, întâi de către Parchetul Curţii de Apel Oradea în 2015, iar ultima oară în această primăvară, pe 13 martie, când DNA Oradea a constatat că acesta nu a greşit cu nimic. Contestată de Pelean, ordonanţa de clasare a fost infirmată însă de procurorul şef Adrian Muntean, care consideră că, totuşi, ancheta făcută de un coleg din subordine nu a lămurit defel dacă notarul şi-a încălcat sau nu obligaţiile profesionale, adică dacă a verificat dreptul celor doi directori de a semna actul de vânzare.
În aşteptare
Potrivit Codului de procedură penală, ordonanţa şefului DNA Oradea prin care s-a dispus reluarea anchetei a fost înaintată Curţii de Apel, pentru confirmarea deciziei acestuia, instanţa stabilind ca dezbaterile să înceapă în luna septembrie.
Notarul Irinel Dimitriu e convins, însă, că soluţia va fi şi de această dată în favoarea sa. "Trei plângeri făcute de Pelean şi de foştii proprietari au fost respinse. E dreptul procurorului să ceară redeschiderea oricărui dosar, dar decizia este a instanţei, iar instanţa şi-a spus deja punctul de vedere, stabilind că actele mele au fost corecte", spune el.
Rămâne de văzut dacă judecătorii îi vor da dreptate încă o dată sau, dimpotrivă, vor fi de partea procurorilor şi le vor permite să-l ancheteze din nou, dar mai temeinic...
DOSAR ÎNCHIS
Altă trânteală, acelaşi notar
Notarul Irinel Dimitriu s-a mai aflat în atenţia DNA Oradea şi în 2012, într-un dosar ce viza modul prin care Primăria Sânmartin a vândut 10 hectare din pădurea dinspre Hidişel ca teren agricol, cu numai 1,1 milioane euro, mult sub preţul real, estimat la 5 milioane de euro.
Terenul, care aparţinuse Ministerului Apărării, găzduind depozite de muniţie, fusese atribuit prin HG Primăriei Sânmartin în 2005, care în 2007 l-a vândut prin intermediul firmei SIS Consulting, patronate de Dimitriu, către Imobil Nurofin SRL, administrată în prezent de Cristina Botan, mediator în cadrul companiei SIS, adică angajată a aceluiaşi Dimitriu.
Ancheta a fost demarată de Parchetul Bihor, iniţial împotriva a doi angajaţi ai Oficiului de Cadastru Bihor, acuzaţi că au falsificat CF-urile pentru a atesta că terenul se afla în domeniul agricol şi nu forestier, ceea ce a permis subevaluarea. Cei doi au scăpat iniţial doar cu amenzi administrative, ulterior cercetările fiind extinse şi împotriva fostului primar Lucian Popuş, a notarului Irinel Dimitriu şi a socrului său, Ştefan Seremi, la vremea respectivă deputat, pentru corupţie şi spălare de bani. Preluată de procurorii DNA Oradea în 2012, ancheta a fost în final clasată. "S-a dovedit că tranzacţia a fost legală", susţine, acum, Dimitriu.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.