URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Ianuarie 2022, 20:10

Bătaie de joc! Primăria Oradea a dat peste cap sistemul de parcări, instituind fără pregătiri trei zone taxate cu sume între 3 şi 8 lei pe oră

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În goana după bani, Primăria a reuşit să dea peste cap sistemul locurilor de parcare din Oradea cu care şoferii se obişnuiseră, fără măcar să-şi pună problema de a informa şi de a acomoda cetăţenii cu noutăţile, deşi aceştia vor fi arşi la buzunar.

Şi scump şi încurcat...

Începând de anul acesta, municipalitatea a introdus în funcţiune, în premieră pentru Oradea, fără niciun fel de publicitate sau vreo perioadă de acomodare, parcările de foarte scurtă durată, numite pretenţios din "zona 0". Aici staţionarea este permisă numai pentru o oră şi se taxează cu 8 lei sau, pentru cei care plătesc prin SMS de pe telefonul mobil, cu echivalentul a 1,90 euro pe oră.

În plus, intervalul de taxare a fost prelungit de la ora 7 - 18 la ora 21. 

După cum BIHOREANUL a mai scris, Consiliul Local a aprobat în noiembrie instituirea zonei "0", unde locurile de parcare sunt - mai exact, vor fi - marcate cu roşu, pentru a determina şoferii să folosească parcările supraetajate din zona centrală, unde staţionarea se taxează, la fel ca în 2021, cu 3 lei pe oră.

Parcările de culoare galbenă, cu staţionare de cel mult două ore, fac parte din "zona 1", iar cele de culoare albă, cu termen nelimitat, sunt în "zona 2".

... şi înşelător!

Municipalitatea a montat încă de săptămâna trecută indicatoarele pentru parcările din "zona 0" şi a început taxarea şoferilor la noile tarife, chiar dacă locurile sunt în continuare de culoare galbenă, ca până acum, şi nu au fost marcate distinct, cu roşu, aşa cum ar fi trebuit.

Reprezentanţii municipalităţii s-au scuzat faţă de BIHOREANUL cu faptul că temperaturile exterioare nu au permis revopsirea locurilor de parcare din zona centrală, deşi operaţiunea ar fi putut fi executată încă de anul trecut, pentru ca orădenii să se obişnuiască cu noile parcări.

Asta, cu atât mai mult cu cât locurile vor fi marcate în mod nefericit cu roşu, culoare ce semnifică în mod uzual o alarmă sau o interdicţie. Şi, mai ales, să le poată evita...

În centru, cel mult o oră!

Fără a le oferi orădenilor nicio păsuire şi nicio explicaţie cu privire la modul abrupt în care a fost instituit noul sistem, municipalitatea orădeană a transmis marţi, 11 ianuarie, un comunicat de presă prin care a anunţat că "în Oradea sunt 1.364 de locuri de parcare în «zona 0» – marcaj roşu, 1.756 în «zona 1» – marcaj galben şi 4.466 în «zona 2» – marcaj alb".

Pentru şoferii orădeni care nu au aflat încă pe propria piele, prin taxe de parcare majorate, comunicatorii municipalităţii amintesc că "«zona 0» de parcare (marcaj roşu) este situată în apropierea parcărilor supraetajate şi a instituţíilor publice de interes pentru utilizatori".

Potrivit evidenţelor municipalităţii, parcările de foarte scurtă durată au fost instituite pe străzile: Bicazului, Braşovului, Dunărea, Franz Schubert, Gheorghe Dima, Episcop Mihail Pavel, General David Praporgescu, Iuliu Maniu, Mihai Eminescu, Nicolae Jiga, Parcul Traian, Piaţa 1 Decembrie, Primăriei, Roman Ciorogariu, Rovine, Snagovului, Traian Moşoiu şi Victor Babeş.

Pentru ca lucrurile să fie şi mai complicate, municipalitatea le-a transmis orădenilor că "unele parcări de pe străzi din zona 0 sunt incluse parţial în această zonă şi parţial în zona 1 sau 2, conform semnalizărilor indicatoarelor de parcare, iar unele parcări de străzi din zonele 1 sau 2 vor fi modificate la nevoie în parcări de zona 0".

Chiar dacă orădenii se încurcă, Primăria nu va ieşi în pierdere pentru că "taxele achitate pentru zona 0 (n.r. tarif de 8 lei pe oră) sunt valabile şi în zonele 1 (n.r. tarif de 4 lei pe oră) şi 2 (n.r. tarif de 3 lei pe oră), însă taxele achitate pentru zonele 1 şi 2 nu sunt valabile în zona 0".

1.756 locuri de parcare cu galben

Conform comunicatului Primăriei, "zona 1" de parcare, marcată cu galben, cuprinde 1.756 de locuri.

Acestea sunt situate pe străzile: Ady Endre, Aleea Gojdu,  Aleea Ştrandului, Armatei Române, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Calea Clujului (Platou Poliţia Rutieră), Ceyrat, Corneliu Coposu, Cuza Vodă, Decebal, Deltei, Dimitrie Cantemir, Duiliu Zamfirescu, George Enescu, Gheorghe Doja, Griviţei, Iuliu Maniu, Iza, Jean Calvin, Libertăţii, Magheru, Menumorut, Mihai Eminescu, Mihai Viteazul, Mihail Sadoveanu, Nufărului, Piaţa 1 Decembrie, Piaţa Bucureşti, Piaţa Emanuil Gojdu, Piaţa Ion Creangă, Postăvarului, Republicii, Szigligeti Ede, Spiru Haret, Teatrului, Transilvaniei, Tudor Vladimirescu, Universităţii şi Victor Babeş.

Ca în cazul anterior, "taxele achitate pentru zona 1 sunt valabile şi în zona 2, dar nu sunt valabile în zona 0".

Parcări pe alb numai în cartiere

"Zona 2", cu marcaj alb, cuprinde 4.466 de locuri de parcare situate pe străzile 1848, Ady Endre, Alexandru Cazaban, Arany Janos, Armatei Române, Calea Clujului, Calea Matei Basarab, Calugăreni, Cele Trei Crişuri, Cezar Boliac, Colinelor, Crinului, Constantin Brâncoveanu, Constantin Tănase, Cuza Vodă, Dacia, Decebal, Episcop Ioan Suciu, Evreilor Deportaţi, Garoafei, George Bariţiu, Gheorghe Doja, Gheorghe Lazăr, I.L. Caragiale, Ion Buzoianu, Iuliu Maniu, Lămâiţei, Menumorut, Mihai Eminescu, Mihail Kogălniceanu, Muscatei, Nicolae Jiga, Parcul Petofi Sandor, Piaţa 1 Decembrie, Piaţa Emanuil Gojdu, Piaţa Rahovei, Primăriei, Republicii, Roman Ciorogariu, Săvineştilor, Sf. Apostol Andrei, Simion Barnuţiu, Sulyok Istvan, Ştefan cel Mare, Titu Maiorescu, Tuberozelor, Tudor Vladimirescu, Ulmului, Universităţii şi Whilliam Shakespeare.

Desigur că şi în acest caz şoferii ar trebui să fie atenţi pentru că "unele parcări de pe străzi din zona 2 sunt incluse parţial în această zonă şi parţial în zona 0 sau 1, conform semnalizărilor indicatoarelor de parcare".

Parcare cu prefix

Cea mai sigură metodă pentru ca orădenii să nu se trezească amendaţi deşi şi-au plătit parcarea este să verifice de două ori înscrisurile de pe indicatorul montat de Primărie.

În zona centrală, locurile de parcare situate pe o rază de circa 300 metri de la parcările supraetajate din străzile Independenţei, Gheorghe Bariţiu, Tribunalului şi Braşovului sunt, de fapt, parcări de culoare roşie taxate cu 8 lei pe oră, chiar dacă nu au fost revopsite şi au rămas tot galbene.

Mai mult, deşi nici măcar nu s-a obosit să anunţe public, municipalitatea a complicat şi sistemul de plată a parcării cu ajutorul telefonului mobil.

Dacă până acum conducătorii trimiteau un SMS cu numărul maşinii la numărul de telefon 7401, pe care îl puteau salva în smarphone, uşurându-şi viaţa, acum numărul maşinii trebuie să fie precedat de un prefix în funcţie de zona de parcare şi de durata de staţionare.

Spre exemplu, pentru parcarea în "zona 0" timp de o jumătate de oră, pentru care vor plăti 0,95 euro, echivalentul celor 4 lei, aceştia vor tasta prefixul 185 înaintea numărului de maşină, mesajul devenind, de exemplu, 185BH01AAA.

Pentru staţionare de o oră în "zona 0" (n.r. tarif 1,90 euro) prefixul este 186 iar mesajul devine 186BH01AAA.

Pentru staţionarea timp de o jumătate de oră în "zona 1", de culoare galbenă (n.r. tarif 0,48 euro), prefixul este 180, care devine 181 pentru o oră (n.r. tarif 0,95 euro), respectiv 182 pentru două ore (n.r. tarif 1,90 euro).

Pentru staţionarea în "zona 2" de culoare albă prefixul este 241 pentru o oră (n.r. tarif 0,83 euro), 242 pentru două ore (n.r. tarif 1,67 euro) şi 245 pentru cinci ore (3,57 euro).

Evident că, în "buna" tradiţie a Primăriei orădene, informaţiile de mai sus nu sunt traduse pe indicatoare şi în alte limbi, cum ar fi maghiară sau engleză, pentru a fi uşor accesibile şi etnicilor maghiari sau turiştilor, aşadar pentru aceştia lucrurile sunt şi mai complicate...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
@ sandu
Daca tot te plictisesti ia si tu o lopățică și fugi joaca-te in zapada sau nisip, vezi ce mai gasesti.. la vara poti să te joci si cu putzulika in praf..
Postat 13 Ianuarie 2022, 18:27 de oradeanbihor
Oradeanbihor
Adevarat, doar ca dupa sfarsit o sa vina cineva plictisit, o sa zica , ca nu mai e nimic de facut, si asa o sa ne plictisim inca 20 ani nuciun santier, nu se intampla nimic.
Postat 13 Ianuarie 2022, 00:04 de Sandu2100
Atenție PNL!!!!
Sunt un susținător fără echivoc a politicii duse de primăria Oradea in ultimii 14 ani de susținere a investițiilor(creare de locuri de munca etc).Oradea s-a schimbat total in ultimii 14 ani și este un exemplu pt administrațiile din toată țara. Evident toate aceste lucruri s-au făcut și se pot face cu o creștere economică locală solida(atragere fonduri europene etc)împreuna cu un nivel de venituri a populației sustenabile. Din pacate politica din ultimii ani a primăriei Oradea nu a ținut cont deloc de acest echilibru între investiții și veniturile populației. In condițiile in care in București prețul Gcal este mult mai mic decât in Oradea(evident subvenționat de la bugetul local și in final de la bugetul central) nu consider ca ,in condițiile celui mai performant sistem de încălzire centralizat din România sa avem printre cele mai mari tarife.Fiind vorba de parcări in acest articol este același lucru. Intr-adevăr trebuie construite noi parcări moderne, dar trebuie făcute cu nivelul de suportabilitate a populatiei (parcarea de la Voința eu personal nu o consideram o prioritate. Motive-greu accesibila de pe o strada cu sens unic și relativ departe de zonele de interes. Mult mai utila mi se părea cea din Iosif Vulcan). In concluzie,la niște venituri medii a populației de aproximativ 2650 de RON/persoana ar trebui sa existe un echilibru între costul vieții(extrem de ridicat in Oradea) și politicile de “multinaționala” a primăriei Oradea. Va doresc tuturor un An Nou înfloritor, deși la nivelul inflației și creșterii de taxe cred ca va fi din pacate un An Nou foarte dificil pentru mulți dintre voi! Toate cele bune.
Postat 12 Ianuarie 2022, 22:18 de Horia1983
Sandu
Toate au un inceput si un sfarsit :)
Postat 12 Ianuarie 2022, 18:29 de oradeanbihor
Oradeanbihor
Mai de asteptat mult, rabdare numa, nici tds nu a mai avut rabdare
Postat 12 Ianuarie 2022, 17:59 de Sandu2100
Inițiativa îi aparține lui Bolojan.
A vrut să arate că după fuga lui de la primărie la județ, ca să scape de procesele de penalizare pe fonduri europene împrăștiate firmelor de casă, se poate și mai rău.
Postat 12 Ianuarie 2022, 17:59 de KP
Birtutuuulleeeee
Sper ca esti mandru țărane de faptele tale! Cand scapam de tine sper sa le faci la fel si alor tai consateni din Sanmartin. Iti vor "multumi" cu siguranta.
Postat 12 Ianuarie 2022, 15:27 de oradeanbihor
ABSURD
Salariul mediu net in jud. Bihor este de 2847 lei, numai salajenii au mai mici. Prin urmare cu un astfel de salariu poti parca 355 ore, adica mai putin de jumatate de luna, pe parcarile rosii. Este absurd...Birta, Bolojan, trezitiva la realitatea economica a oradenilor, si lasati bashinile austriece. Vienezul ia ajutor social aceeasi suma, numai ca in euro.
Postat 12 Ianuarie 2022, 12:38 de ferfeleaga
Apocalypto
Masura este buna. Se adauga la nenumaratele fapte de vitejie care ,probabil,la un moment dat, ne va scoate din cap DEZVOLTAREA acestei administratii, cea mai performanta din romania. Vrem si noi o viata linistita,ACUM, nu peste 10-15 ani. Vorba ceea, apusul e doar un rasarit, vazut de la spate...
Postat 12 Ianuarie 2022, 10:26 de excalibur
Oare chiar a meritat aceasta mizerie?
Primaria arata in acest caz doar cat este de hamesita si lipsita de scrupule. Cu toti consilierii care au votat asa ceva. Daca vreau sa parchez sa zicem in parcarea de langa judecatorie si e full de ce sa platesc 8 lei+tva pe ora? S-a zis ca asta e motivul scumpirii, faptul ca lumea parcheaza pe strada in detrimentul parcarilor sub si supraterane. Un turist ar trebui sa stea doar 1 ora? Sa aiba grija continua a reinnoirii acelei plati daca merge sa zicem la Casa Darvas si apoi mananca sau bea ceva? Asta bineinteles daca a priceput de pe panouri ce sa faca. Daca nu, sa faca bine sa parcheze la Metro, Auchan, Selgros etc pe gratis si sa vina pe jos in centru.
Postat 12 Ianuarie 2022, 09:09 de Neutryno
Făcut pe grabă
Cei care merg la un prieten la masă sau la părinți care stau în zona centrală, ce fac? Ies din casă din oră în oră să mute mașina? Că nu e clar... În plus, să dea bunuțu să îi dea în judecată toți care iau amendă. Dacă în regulament zice că trebuiau vopsite în roșu și nu sunt îi clar o violare a regulamentului tocmai de cine a făcut regulamentul. Nu mă interesează se temperatura de afară, să amâne implementarea. Aceasta ar fi o măsură logică și în linia propriului regulament.
Postat 12 Ianuarie 2022, 06:54 de Vio_427
Abia au asteptat GHIAURII o stire ca asta ::::))))))
Daca ar fi dupa mine, nu as lasa masinile sa circule in centru, exact in zona Rosie de parcari, doar asa ca sa va miscati fesele vesele, sa nu faceti celuluita. A gresit primaria aici, dar boii atatca mai jos, asta fac de mult timp::::)))))
Postat 12 Ianuarie 2022, 00:13 de Sandu2100
Modificarea timpului de taxare: de la 18 la 21
Bataie de joc e putin spus. Nu suntem deloc informati cu acest subiect. Un amanunt foarte interesant este timpul de taxare, acesta s-a modificat de la ora 18 la 21. Pe langa majorarea taxei au majorat si intervalul. Iar inainte de toate aceste majorari, au majorat salariile in primarie. A plecat Bolojan, iar acum Birta isi face de cap. De aceea trebuie ca din 2024 sa exista o opozitie clara, care sa blocheze proiectele de acest tip, care au un singur scop: saracirea oradeanului.
Postat 11 Ianuarie 2022, 23:34 de nufarul
Prin SMS ... 9,50 lei ?!?!?!?
Doar o parcare pe oră? Dacă vreau să plătesc 38 lei pentru patru ore, ca să fac un tur al centrului istoric pe pietonale, incluzând și prânzul, cafeaua și plimbarea aferentă, cu niște invitați veniți din Birtin care se află într-o vizită de studiu ... nu se poate? Va fi o mare aglomerație în parcările astea. O să ne inunde turiști din toată Europa de acum înainte, atrași de vestea asta. Asta dacă vor avea loc în parcările astra de riveranii noștri. Bașca faptul că e pentru prima oară, când se vorbește de asemenea tarife de parcare în România.
Postat 11 Ianuarie 2022, 23:31 de KP
Multumim Bihoreanul pentru info, Primaria tace si fura
O nebunie totala, dar care a fost creata intentionat de mai marii din primarie. A fost creata intentionat, deoarece doresc sa ii arda maxim, la buzunar, pe oradeni. Iar in perioada aceasta, cand turisti nu sunt, oradeanul va fi ars. Acum cateva zile era prezentat un articol legat de transparenta din primarie. E incredibil ca Primaria Oradea nu prezinta toate aceste detalii de la bun inceput. Primaria Oradea creeaza jocul, incepe jocul si abia apoi prezinta regulile jocului. Multumim Bihoreanului pentru informarea legata de SMS-uri. O bila neagra mare pentru primarie pe acest subiect. De preturi nu mai zic nimic, doar ca ne dam aere de Viena si Bucuresti ( prin taxele impuse ), dar noi avem salarii de Dorohoi. Asa cum ei ne taxeaza acum, asa ii vom taxa si noi in 2024. Fiecare SMS ( de 8 lei ) trimis, e un vot pierdut de PNL Oradea.
Postat 11 Ianuarie 2022, 22:29 de bihooorel
platim platim ...da' sa fie simplu
boilor din primarie si boului sef taxati-ne cat vreti doar sa fie simplu va rugam.cu 7401 chiar era ok. acuma si nemarcate si totul varza, cine ar timp de vanatoare de indicatoare incompetentilor ?
Postat 11 Ianuarie 2022, 22:00 de Traian
Directorul Serviciului Parcari: Lucian Popa
https://www.crisana.ro/stiri/actualitate-2/acuze-la-adresa-unui-director-din-primaria-oradea-expropriaza-pentru-interese-personale-182283.html sau https://www.ebihoreanul.ro/stiri/un-lords-in-primarie-directorul-lucian-popa-e-stapan-acum-pe-tot-barul-lords-din-pasaj-166189.html
Postat 11 Ianuarie 2022, 20:49 de GigiSpaga
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON