URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Noiembrie 2021, 19:47

S-a votat: Primăria Oradea introduce parcările roşii cu tarif dublu, de 8 lei pe oră, în zona centrală

Primăria Oradea introduce în zona centrală locurile de parcare de culoare roşie, unde tariful de parcare va fi dublu, de 8 lei pe oră, pentru a determina şoferii să îşi lase maşinile în parcările subterane sau supraetajate.

"Nu suntem de acord"

Proiectul privind fiscalitatea locală aferentă anului 2022 - care prevede indexarea impozitelor cu rata inflaţiei de 2,6% şi majorarea taxelor Administraţiei Domeniului Public cu procente între 10% şi 20% - a fost adoptat cu votul exclusiv al consilierilor PNL.

Reprezentanţii PSD şi UDMR au votat împotriva majorării fiscalităţii. "Nu suntem de acord cu majorarea taxelor şi impozitelor", a protestat consilierul PSD, Adrian Madar.

Consilierul a declarat că majorarea taxei de parcare în zona centrală este incorectă. "Introducea zonei «zero», în care locurile sunt marcate cu roşu, nu este justificată de niciun interes public. Astăzi dacă parchezi în centru plăteşti 4 lei în loc de 3, cât este în restul oraşului, iar de acum vei plăti 8 lei. Nu este corect. Nu s-a făcut nicio investiţie pentru a justifica acest lucru", a zis Madar.

Social-democratul s-a opus inclusiv creşterii taxelor practicate de către Administraţia Domeniului Public, care administrează cimitirul, pieţele şi ştrandurile orădene.

"În ceea ce priveşte majorarea taxelor percepute de ADP în Cimitirul Municipal, ţin să precizez că există un monopol al administraţiei acolo. Faptul că majorăm tarifele cu 10% - 30% nu este corect", a declarat Madar.

Consilierul a susţinut că Primăria Oradea devine tot mai bogată, dar administrează un oraş cu o populaţie tot mai săracă. "Urmărind execuţia bugetară, se poate vedea că veniturile Primăriei au crescut cu 15%, în condiţiile în care inflaţia a fost de 3,8%. Primăriei îi merge mai bine decât propriilor cetăţeni", a spus social-democratul.

"Nu dezinformaţi..."

În replică, primarul Florin Birta a insistat asupra faptului că impozitele orădenilor nu se vor majora, dar a recunoscut că va urma, în schimb, o creştere a unor taxe. "Vă rog să nu dezinformaţi. Impozitele nu au fost majorate. Doar că a fost aplicat 2,6%, inflaţia prevăzută de Codul Fiscal. Recunosc că sunt însă anumite tarife care vor creşte. La ADP sunt costuri care au crescut", a spus Birta.

Primarul a pledat în favoarea parcărilor de culoare roşie, taxate usturător cu 8 lei pe oră. "Taxa de parcare din zona parcărilor supraetajate sau subterane din zona centrală eu o consider normală. Dacă poţi parca cu 3 lei pe oră, dar tu parchezi pe strada Primăriei şi blochezi tramvaiul, avem o problemă", a susţinut Birta.

În plus, primarul a spus că este chiar de dorit ca bugetul local să îşi majoreze veniturile de la un an la altul, aşa cum reclama Madar. "Faptul că veniturile proprii ale Primăriei au crescut e un lucru normal pentru un oraş care se dezvoltă. Aşa ar trebui să facă orice administraţie publică din ţară", a declarat primarul Oradiei.

Se scumpeşte parcarea!

În conferinţa de presă care a precedat reuniunea Consiliului Local, Florin Birta a explicat că municipalitatea va introduce parcările de culoare roşie pe o rază de 300 metri de la parcările subterane şi supraetajate din zona centrală, pentru a fluidiza circulaţia.

Primarul nu a ştiut preciza despre câte locuri de parcare este vorba, acest lucru urmând să fie stabilit de către Direcţia Patrimoniu Imobiliar, care le gestionează. "Sunt situaţii în care parcările supraterane sau cea subterană din zona centrală sunt mai mult de jumătatea goale, cei care vin în zonă preferând să parcheze pe carosabil. Această diferenţă între 8 lei pe oră şi 3 lei pe oră sper că îi va determina pe şoferi să îşi lase maşinile în parcările supraetajate", a argumentat Birta.

În parcările supraterane şoferii plătesc un tarif de 3 lei pe oră, la fel ca pe marcajul alb, şi au avantajul de a fi taxaţi "la minut".

"Zona roşie va fi taxată cu 8 opt lei pe oră, pentru parcarea pe galben se va plăti 4 lei pe oră, la fel ca anul trecut, pe marcajul alb se va plăti 3 lei pe oră, iar în parcările supraetajate tot 3 lei pe oră, până la ora 18, respectiv 1,5 lei pe oră în timpul nopţii până dimineaţa la 7", a explicat edilul.

Municipalitatea va păstra preţul abonamentului în zona "albă" la nivelul din 2021, adică la 120 lei pe lună, pentru persoanele fizice. În schimb, tariful va fi majorat cu 50%, la 180 lei pe lună, pentru firme.

La fel, taxa pentru parcarea la domiciliu se va majora de la 130 lei la 160 lei, iar cuantumul ei ar putea creşte şi mai mult în cazul în care vecinii se vor ambiţiona să liciteze pentru acelaşi loc de parcare.

224 lei impozit pentru două camere

Conform proiectului aprobat vineri, începând din 2022, indexarea cu rata inflaţiei de 2,6% aferentă anului 2020 va majora impozitul pe proprietate pentru o pentru o garsonieră de 36 metri pătraţi de la 117 lei, cât e anul acesta, la 120 lei, cel pentru un apartament cu două camere de 66 mp de la 218 la 224 lei, iar pentru un apartament cu trei camere de 77 mp de la 281 la 288 lei.

Impozitul pentru un autovehicul cu o motorizare de 1.400 cmc va creşte de la 80 lei la 83 lei, iar cel pentru unul de 1.900 cmc de la 249 lei la 255 lei.

După cum BIHOREANUL a mai scris, cele mai mari majorări se vor aplica de către ADP, pentru a compensa scumpirea energiei electice, a carburanţilor şi creşterea salariilor. Spre exemplu, taxa pentru închirierea unei mese în pieţele orădene va creştere de la 230 lei la 250 lei lunar (cu 19%), iar taxa de acces la Zoo va urca de la 18 lei la 20 lei (11%).

În ce priveşte aquapark-ul Nymphaea, biletul pentru o zi se va scumpi de la 60 lei la 70 lei (17%), chiria pentru un prosop pentru saună de la 2 lei la 5 lei (150%), iar un abonament de înot cu 10 intrări de la 110 lei la 135 lei (23%).

La Cimitirul Municipal, ADP va majora cuantumul taxei pentru preluarea decedaţilor de la 120 lei la 130 lei (8%), a celei pentru închirierea capelei de la 80 lei la 100 lei (25%), iar a celei pentru depozitarea decedatului la camera de frig de la 100 lei la 150 lei pe zi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
vrajeala
da, parcarile supraterane sunt pe jumatate goale….noaptea!! Jegmanirea trebuie sa fie justificata cumva! pmo o gasca de mincinosi! In repetate randuri am fost la parcarile supraterane si nu am gasit loc de parcare, asa e cand desfiintezi 6-700 locuri de parcare si construiesti 3-400.
Postat 27 Noiembrie 2021, 13:34 de scortosul
An de an, an dupa an...https://www.youtube.com/watch?v=Qt3a6yt-yOk
Ne adunam frumusel buletin,permis,talon,rca,qrcode,grupa sanguina,card de sanatate, punem frumusel 160 lei linga ele si ne prezentam cuminti la asociatie, la d-l birta, cu speranta ca ne va ingadui inca un an sa parcam pe undeva. Asta inseamna sa traiesti cu adevarat, sa stii ca esti cetatean conform, iar autoritatea isi intinde mina asupra ta, dindu-ti viata...Multumim celui mai avansat oras din romania, multumim conducerii partidului, si nu in ultimul rind cirmaciului.Multumim birta ca veghezi asupra noastra de la vila dumitale din sinmartin, cu garaj cu usa sectionala cu telecomanda Nice. Sa va tina Dumnezeu,protectorii si ctitorii orasului...
Postat 27 Noiembrie 2021, 12:35 de excalibur
Par-catz
În 2019, Oradea a realizat venituri în valoare de 16 milioane de lei de pe 27.906 locuri de parcare. Locul întâi este ocupat de București cu venituri în valoare de 25.592.116,10 de lei de pe 349.600 de locuri de parcare, iar locul doi de Cluj Napoca cu venituri de 23.610.983,67 de lei de pe 38.475 de locuri de parcare.>>> După o creştere treptată - de la încasări de 9,9 milioane lei pe an în 2016, care au urcat la 13,7 milioane lei în 2017 şi 16,5 milioane lei în 2018, pentru a ajunge la 19,3 milioane lei în 2019 - anul trecut, veniturile oraşului de pe urma parcărilor s-au diminuat cu 1,8 milioane lei, ajungând, astfel, la 17,4 milioane lei. [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/efectele-pandemiei-veniturile-din-parcari-au-scazut-in-premiera-in-oradea-cu-peste-385000-euro-161611.html ]
Postat 27 Noiembrie 2021, 10:37 de excalibur
KP
Rata inflatiei de 8-12 % se va aplica la sfirsitul anului viitor, ai nitica rabdare...pina atunci scapa cine poate
Postat 27 Noiembrie 2021, 10:32 de excalibur
Gunoiul liberal a rezolvat problema parcărilor în mod ilegal.
Aceste parcări, cu oricare culoare ar fi de pe carosabil, sunt ilegal taxate. Ele sunt simple trasări cu niște vopsea, direct pe asfaltul carosabilului. Posesorii de autovehicule plătesc impozit auto anual, pentru că utilizează carosabilul din oraș, indiferent că circulă sau nu cu mașinile. Marcajele astea de pe carosabil nu reprezintă investiții noi, în parcări amenajate, care să presupună amortizmente și recuperări financiare. Plata staționării sau parcării la domiciliu, serviciu sau în sens recreativ ori comercial, făcându-se prin impozitul auto. Pe de altă parte, cu astfel de măsuri nu se atrag turiștii, ca să vină la Felix de exemplu și să viziteze Oradea în sens consumatoriu. Așa că, ideiile astea care numai liberale nu sunt, de a supraimpozita orice, de la clădiri la parcări, nu vor face decăt să determine o imagine de oraș părăsit. Iar comerțul din proximitatea zonelor "roșii" va avea de suferit. Inclusiv prin diminuarea activităților care vor întoarce impozite mai reduse. Astfel că, urmare inteligenței binecunoscute a edililor orădeni, veniturile primăriei vor fi cu atât mai mici cu cât parcarea auto va fi descurajată în centrul vechi al orașului.
Postat 27 Noiembrie 2021, 10:17 de KP
Când a fost rata inflației 2,6% ... în care an? Pe vremea lui Ceaușescu poate.
Așadar, încă o minciună marca PNL, pentru că actualul Cod Fiscal nu impune nicio majorare anuală, ci doar o marjă minimă și una maximă pe fiecare categorie impozabilă. BNR a anunțat chiar săptămâna trecută o inflație de 8,2% pe primele 8 luni ale anului și 11,9% prognozat pe tot anul 2021. Din 2008 încoace, de când liberalii au ocupat clădirea și posturile municipalității, taxele, tarifele și impozitele în Oradea au crescut cu peste 300%, depășind oricare dintre orașele României. Un singur exemplu ... termia, unde o Gcal. a ajuns la 496,20 lei în timp ce la București este de 164,10 lei. Asta în condițiile în care în Oradea s-au investit în modernizarea și retehnologizarea sistemului peste 134 milioane Euro (sub 200.000 de locuitori), iar în București (peste 2.000.000 de locuitori) doar se peticește pe ici, pe colo.
Postat 27 Noiembrie 2021, 10:04 de KP
Foarte bine
Parcarile cu ROSU, ar trebui sa fie la 50ron ora
Postat 27 Noiembrie 2021, 00:09 de Sandu2100
Fiti corecti
Puneti taxe si parcari dar platiti si voi domnule Birta si lasati plimbarile cu autoturismele institutiei in interes personal inclusiv plecarile acasa, dela si la servici. Cate autoturisme pleaca zilnic cu functionari ai primariei acasa? Parcheaza gratis in centru si mai ocupa locuri si prin cartiere tot gratis. Vezi masina cu care a circulat Birta inaite Dusterul alb parcat non stop noaptea ilegal langa gunoaie blocand accesul la gunoaie, in zona liceu Ghibu. BH 13 ARY si multe altele. Mai vreti voturi?
Postat 26 Noiembrie 2021, 23:07 de scarbit
Impozite corecte
Daca la o masina de zece mii de euro impozitul este de 250 lei ca are motorul de 2 000 cmc si la una de aceiasi valoare daca are motorul de 3000 cmc este 3500 lei prin similitudine PNL ar trebui ca un apartament cu doua camere de 50000 euro sa aibe impozit de cinci ori mai mare decat masina de 2000cmc iar daca este la nivel superior chiar daca are acelasi pret sa fie impozit de inca 11 ori mai mare.Dupa cum e de corect sa va ajute dumnezeu si voua si la pruncii vostri.
Postat 26 Noiembrie 2021, 22:58 de scarbit
votul exclusiv al consilierilor PNL
Acest animal politic care ne baga dezvoltarea si civilizatia pe git, precum le-a bagat si taranilor rasculati in 1907,gloante. Acest tyrannosaurus rex care ar ne-ar devora si ne devoreaza cu indexari anuale de 50%-100%, mai putin impozitele pe proprietati care sunt tinute in friu cu rata inflatiei, conform codului fiscal national. Sa ne rupem de romania,de bucuresti ...ca sa ne putem taxa asa cum vrem noi, conform doctrinei liberale.Cred ca voi deveni fan pesede, doar ca sa ma eliberez de toxinele pe care le-am acumulat in acesti ani de opresiune liberala,de dezvoltarea lor otravita, dar mai ales de senzatia ca cineva ma cauta in permanenta la buzunare. Desfid aceasta adunatura de ipocriti,imbracati ca niste gentlemani, aparent educati, aparent scoliti, in realitate niste impostori,niste ratati exclusi din mediile de business oneste, majoritatea nevind alta abilitate decit cea de bugetar. Niste fanarioti moderni,bi-polari,la o extrema lux si opulenta,iluminism la cealalta saracie,dijma,bezna... iar intre ele biruri si cazne fara numar. Doar 200 ani au trecut de la Tudor Vladimirescu, si ne-am intors de unde am plecat...
Postat 26 Noiembrie 2021, 20:50 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON