URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Octombrie 2021, 18:11

Proiect: Din 2022 se introduc parcările "roşii" în Oradea, mai scumpe şi cu staţionare de cel mult o oră

Primăria Oradea supune dezbaterii publice proiectul privind stabilirea impozitelor, taxelor şi tarifelor locale pentru anul 2022 și cel privind revizuirea zonării fiscale a teritoriului Municipiului Oradea".

Potrivit unui comunicat al municipalităţii, documentul a fost postat marţi pe portalul www.oradea.ro, la rubrica Dezbateri publice, putând fi consultat, totodată, la sediul Primăriei Oradea. "Cei care doresc să transmită propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare privind proiectele supuse dezbaterii publice o pot face până la data de 2 noiembrie 2021", au transmis reprezentanţii municipalităţii.

Orădenii pot transmite propunerile lor pe adresa de email primaria@oradea.ro, prin fax la numărul 0259/43.75.44, prin Poştă pe adresa – Piaţa Unirii, 1 sau direct la Centrul de Informaţii cu Publicul de la parterul palatului administrativ al oraşului.

O jumătate de oră de parcare: 4 lei

Printre cele mai importante modificări aduse sistemului de taxare se numără introducerea unor noi zone de parcare cu staţionare de cel mult o oră, marcate cu roşu.

"Intenţia municipalităţii este de a scoate maşinile de pe carosabil în zonele centrale acolo unde există în proximitate parcări supraetajate. Cel mai bun exemplu este strada Dunării, care este extrem de aglomerată, deşi este situată între parcările supraetajate de lângă magazinul Crişul şi palatul de justiţie", a explicat Eduard Florea, directorul economic al Primăriei, pentru BIHOREANUL.

Parcările pe marcaj roşu se vor taxa cu 4 lei pentru 30 de minute şi 8 lei pentru o oră, iar intervalul de aplicare a taxei va fi prelungit de la 7 – 18, cât este în restul oraşului, la 7 – 21.

Prin comparaţie, parcările de scurtă durată marcate cu galben, de până la două ore, se vor taxa, ca şi acum, cu 2 lei pentru 30 minute, 5 lei pentru o oră şi 8 lei pentru două ore.

În cazul parcărilor marcate cu alb tarifele vor rămâne de 3 lei pentru o oră, 6 lei pentru două ore, respectiv 15 lei pentru 10 ore.

Indexări şi majorări

Pe de altă parte, potrivit proiectului de hotărâre, toate taxele şi impozitele orădenilor vor fi indexate cu anul viitor cu 2,6%, reprezentând rata inflaţiei pe anul 2020.

La fel ca în prezent, orădenii care îşi vor stinge toate obligaţiile fiscale până la primul termen de plată de la sfârşitul lunii martie vor beneficia de o bonificaţie de 4% în cazul în care o fac personal, la ghişeu, respectiv 8% dacă plătesc prin internet. "Am ţinut ca şi anul viitor bonificaţia pentru plata online să fie de două ori mai mare decât cea pentru plata la ghişeu, pentru ca orădenii să fie încurajaţi să folosească mijloace moderne de plată", a declarat Eduard Florea.

Pe de altă parte, începând de anul viitor, taxa de intrare la aquapark-ul Nymphaea se va majora de la 60 lei la 70 lei pentru un adult, taxa de turism se va datora de către toţi operatorii care au camere de închiriat nu doar de hotelurile cu peste 5 camere, iar taxa pentru închirierea unei mese în piaţa Rogerius va creşte de la 230 lei la 250 lei pe lună.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
azi m-am convins..
Azi m-am convins ca am dreptate. Noua zonare rosie este despre foametea de bani. Am incercat sa parchez in noua parcare de pe Vointa: pas, in doua tentative de jos pana sus si viceversa nici un loc liber si aveam doar 1 minut treaba, sa las doua hartii la o firma, da doua minute nu 5 cat spune "2100de prosti intr-unul singursanduta", acu cu mersul si venitul de la masina au fost nu 5 ci 10 minute ca in zona in care trebuia sa merg au fost desfiintate toate parcarile ca cica sunt destule in cele supra etajate; nu sunt! Deci nu este vorba de descurajare/incurajare ci este jorba de jecmanire! Bugetarii au o foame de venituriiii, le chioraie jebunarele si inventeaza tot felul de zonari sa ma hoteasca niste bani! Astia de la bugete au tot felul de ideii cum sa beleasca oamenii ca alta treba nu au decat sa gandeasca cum si ce sa mai ia de la amarastean, asta este singura lor menire!
Postat 20 Octombrie 2021, 17:39 de scortosul
parcari rosii
Culoarea rosie mie imi da de gandit ca nu ai voie sa parchezi acolo, ca e rezervat pentru ambulanta si pompieri, vehicule de urgenta, dar dat fiind pretul de 2 euro pe ora, e potrivit gandul asta de alerta. Cum esenta e in detalii, ramane de vazut unde se aplica aceste parcari, ca de n-or fi in tot orasul ci doar pe strazile de la 500m de parcarile in structura dupa cum si-au declarat planurile primaria, atunci e chiar ce s-a mai propus prin comentarii, si e bine, cat timp nu aplica parcarea penalizatoare peste tot. Nu poti sa zici ca e "foame de bani" DACA primele 15 minute sunt perioada de gratie, cat sa zici ca imbarchezi un pasager si un bagaj. Am vazut in alte orase occidentale camere video la fiecare loc de parcare pe toata lungimea strazii, care imediat ce ai parcat acolo pentru 1 secunda, incepe taxarea instant, dupa numarul de inmatriculare a masinii - aia acolo chiar e foame de bani! Buna e si tehnica, dar regulile pe care le setezi sunt puse de oameni.In rest, dupa cum s-a mai zis, PARCARILE GALBENE fara abonamente nu trebuie sa aiba exceptie pentru riverani, ci sa se faca cateva parcari Albe cu abonament disponibil doar pe riverani, in cantitate in functie de cereri de solicitare, care nu trebuie sa fie neaparat in fata usii. Ca sa reduci presiunea pe parcari stradale in centru, E ESENTIAL sa verifici limitarea de timp de 2h (daca vrei sa dai o a 2a sansa, poti sa lasi iarasi 15min de gratie), dar e inacceptabil pentru eficienta sistemului ca o masina sa ocupe timp de 6h o parcare galbena. In rest, ar putea fi cate un loc galben de parcare (unul nu patru!) si prin cartiere de blocuri, pentru vizitatori.
Postat 20 Octombrie 2021, 16:50 de unu
Doom-city
Orasul-pedeapsa. Mostenirea profetului pogorit din ceruri si inaltat asijderea , face pui, in permanenta. Noi si noi masuri de retorsiune la adresa concitadinilor, care mai de care mai inventive. Ne dezbaram cu gratie de rata inflatiei,care nu tine pasul cu aspiratiile corifeilor si pleznim tot felul de taxe noi, dublari,triplari, din pixul fermecat. Daca taxa de cresa nu afecteaza pe toata lumea,de cind cresa s-a mutat in online,precum bacania, sa nu uitam oradenii impostori care se incalzesc cu calorifere stealth, de care primarul din sinmartin nu are stiinta: [https://www.ebihoreanul.ro/stiri/tu-cum-iti-incalzesti-casa-primaria-ii-chestioneaza-pe-oradeni-despre-instalatiile-din-imobilele-pe-care-le-detin-149570.html]... [https://www.ebihoreanul.ro/stiri/caloriferul-la-control-peste-14200-de-oradeni-care-si-au-declarat-casele-fara-instalatii-vor-fi-verificati-149466.html]. Nu mai putem indolenta politiei,fiscului,primarului...vrem "Ordine in Primarie,Curatenie in oras" , ca pe vremuri...
Postat 20 Octombrie 2021, 13:52 de excalibur
parcarea galbena
Parcarea galbena cu timp limitat de 2h este un praf in ochi. Nu verifica nimeni cele 2 ore. Acestea sunt practic parcari pt riverani care isi tin masinile parcate toata ziua pe ele. Pe aceste parcari nici nu se pot face alte abonamente, numai de riveran. Problema e ca primaria isi continua extinderea acestor parcari cu "timp limitat".
Postat 20 Octombrie 2021, 13:39 de unul
Pe "Dezbateri Publice" nu se poate deecărca niciun material privind taxele și impozitele pe 2022.
Anunțul e neserios și neadevărat, așadar, până la ora aceasta. În ceea ce privește doar ideea de a taxa cu 8 lei ora de parcare în zona centrală, este clar că ticăloșia și flămânzenia edililor nu are limite. Să dublezi ora de parcare la 4 dolari înseamnă că jigodismul din primăria orădeană nu are limite și a ajuns la cota de avarie. A se ține cont că nu e vorba de parcări amenajate, construite și în care s-a investit. E vorba de zone de parcare din proximitatea unor instituții publice mai ales, trasate cu vopsea direct pe carosabil. Adică pe suprafețele carosabile pe care oricum tot posesorul de autovehicul plătește deja impozitul auto aferent.
Postat 20 Octombrie 2021, 12:36 de KP
Scortosul ( ZUGRAVUL )
Treaba de 5 minute in zona centrala nu poti sa ai, doar daca vrei sa faci niste poze
Postat 20 Octombrie 2021, 00:06 de Sandu2100
Sa fie clar..
Sa fie clar: este o foame de bani la pmo ca le chioraie matele. Acu si asta este adevara ca ai o treaba de 5 minute in zona centrala si nu gasesti un loc de parcare ca e pli, dar pline sunt si parcarile etajate. Cea din zona Dunarii greu gaseti loc pe la ultimul etaj. Clar scopul e sa se umble la jeb! Nu stiu cum sta parcarea de pe Vointa, cat de aglomerata e dar si aiai o sa se umple in scurt timp. Constat totusi ca pmo inca nu a ajuns la taxele celor de la transilvania care te jumulea si pana acum. gUNOAIE AU FOST CEI CE AU VANDUT TEATRUL ALA DE VARA CACI ACOLO ERA MaI BINE DE CONSTRUIT PARCAREA DE CArTE PMO.
Postat 19 Octombrie 2021, 23:55 de scortosul
BihoreanuSuparat
Nu Oradeanul plateste, prostul plateste, iar daca prostul vrea in fata localului sa parcheze, atunci sa plateasca, dar acest prost acum cativa ani se plangea ca nu avem parcari , acum avem, asa ca la plata.
Postat 19 Octombrie 2021, 23:24 de Sandu2100
Binefacerile PMO
O primarie care lucreaza si taxeaza in folosul cetatenilor ei...bravo. Sa spoliem turistii in trecere prin mica viena si sa virim banutii in tezaurul orasului,pentru dezvoltare. Mai foutem o parcare,o scalda la aquapark. Mai e valabil voucherul otl pentru turisti? ...sau it's payback time? Sa nu uitam sa marim taxele la cimitir, citeam un comentariu pe-aci,deunazi, ca din lipsa de gropari se tin mortii la frigider cu saptaminile, pentru doar 100 lei/zi. Din care 5 lei ajung in pusculita orasului, ca e tot o forma de chirie si morga, nu? Si,apoteotic,oradenii rasufla usurati: nu li se maresc impozitele decit cu 2.6% ...cea mai mare crestere economica din UE. Si PIB-ul va creste vertiginos ,pen'ca romanii mor pe capete, cei ramas vor fi din ce in ce mai bogati. Aleluia
Postat 19 Octombrie 2021, 22:23 de excalibur
cu parcarile e masura de bun simt
Nu se scumpesc toate parcarile din oras, ci doar cele pe strada in fata parcarii supraetajate. Domnia si comfortul se platesc, daca nu vrei sa iei liftul pana la parter. Singura chichita de care m-as lega e sa militienezi pe toti cei care isi inchiriaza pe olx si airbnb 2 luni pe an dormitorul copilului dupa ce ne-a plecat odrasla la facultate. un pic de frica sa nu fie prea dornici sa inspecteze si amendeze oamenii simpli. Daca dau in chirie tot anul, sau mai multe luni din an, daca au mai mult de vreo 3 camere de inchiriat, in schimb atunci e normal..
Postat 19 Octombrie 2021, 22:00 de unu
Plateste oradenu’, nu-i bai
Cum sa ceri 4 lei pe jumatate de ora ?! Era clar ca de undeva vor incerca sa scoata bani pentru a acoperi plata catre firmele care au umflat devizele la greu in aceste luni de vara. Bineinteles ca oradeanul va plati, dar pana cand ? Pana cand mai il tine pe oradean buzunarul la astfel de mariri ? AVEM CELE MAI SCUMPE TAXE DIN VESTUL TARII. AVEM PRINTRE CELE MAI MICI SALARII DIN TARA. PMO a ajuns sa il saraceasca pe oradean. Oradea e singurul oras din tara, unde nu se renteaza sa mergi cu transportul local, chiar daca motorina si benzina s-au scumpit. PMO nu stie cum sa mai mareasa taxele. Va dati seama dragi oradeni in ce situatie am ajuns, daca platim 8 lei pe ora parcarea?
Postat 19 Octombrie 2021, 21:29 de User anonimizat
Foarte corect
Ai parcari moderne, si tu parchezi ca idiotul.
Postat 19 Octombrie 2021, 18:37 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON