URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Ianuarie 2022, 20:21

Atenţie la roşu! 1.300 de locuri de parcare din "zona zero" a Oradiei sunt taxate cu 8 lei pe oră (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şoferii orădeni trebuie să fie atenţi unde îşi lasă maşina atunci când merg în centrul oraşului sau la diferite instituţii publice care atrag un flux mare de cetăţeni.

"Zona zero" şi-a intrat în drepturi

Primăria Oradea a montat indicatoarele pentru 1.364 de locuri de parcare din "zona zero" şi taxează, de săptămâna aceasta, staţionarea autovehiculului cu 8 lei pe oră, în loc de 4 lei pe oră, chiar dacă temperaturile exterioare nu au permis marcarea acestora cu vopsea roşie, așa cum prevede o Hotărâre de Consiliu Local.

"Am montat indicatoare de parcare cu «zona zero» pe aproape toate amplasamentele unde vor fi parcări de culoare roşie conform Hotărârii de Consiliu Local de anul trecut. În aceste parcări staţionarea se taxează deja cu 8 lei pe oră", a declarat pentru BIHOREANUL directorul Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa.

Mai mult, intervalul de taxare a fost prelungit de la orele 7 – 18 la 7 - 21.

Directorul a explicat că parcarea se taxează conform indicatorului de "zona zero", chiar dacă marcajele nu au fost încă aplicate.

"Noile tarife sunt aplicate în funcţie de indicatorul montat în baza Hotărârii de Consiliu Local şi nu după vopseaua de pe stradă. Marcajele cu roşu vor fi făcute când vremea ne va permite. La temperaturi de 5 – 10 grade Celsius nu putem vopsi cu roşu, pentru că în trei zile se şterge la loc", a explicat Popa.

Chiar dacă locurile de parcare sunt încă marcate cu galben, Indicatoarele montate de Primărie anunță: „Zona zero. Zonă de staționare pe durată limitată maxim o oră”. Acestea mai fac cunoscut intervalul orar de taxare 7 - 21 de luni până vineri și tariful de 4 lei pentru 30 de minute și 8 lei pentru o oră.

Taxate dublu!

După cum BIHOREANUL a mai scris, parcările de culoare roşie din "zona zero", care se taxează dublu faţă de cele cu galben, au fost instituite în vecinătatea parcărilor supraetajate şi subterane din oraş.

Prin această măsură, municipalitatea vrea să descurajeze parcarea la sol în încercarea de fluidizare a traficului.

"Începând din acest an, în Oradea avem 1.364 de parcări de culoare roşie (n.r. taxate cu 8 lei pe oră), 1.756 de parcări de culoare galbenă (n.r. taxate cu 4 lei, dar cu durată limitată la două ore) şi 4.466 locuri de parcare albe (n.r. cu durată nelimitată, taxate cu trei lei pe oră)", a spus Lucian Popa.

Spre exemplu, în vecinătatea parcării subterane din strada Independenţei, municipalitatea a instituit parcări de culoare roşie pe strada Primăriei pe ambele părţi până la intersecţia cu strada Duiliu Zamfirescu, iar pe partea stângă până la intersecţia cu Jean Calvin lângă Universitatea Partium.

"Zona zero" mai cuprinde printre altele ambele părţi ale Pieţei 1 Decembrie începând de la colegiul Emanuil Gojdu până la strada Independenţei, dar şi tronsonul dintre străzile Traian Moşoiu şi Independenţei.

Oradea "roşie"

Toate parking-urile amenajate de municipalitate urmează să fie înconjurate de parcări de foarte scurtă durată.

Concret, în vecinătatea parcării supraetajate din strada Tribunalului, municipalitatea a introdus în "zona zero" toate locurile din Parcul Traian începând de la Şcoala Oltea Doamna până la strada Republicii dar şi pe străzile George Enescu şi Franz Schubert.

Inaugurarea parcării supraetajate din strada Braşovului a transformat în parcări de foarte scurtă durată amplasamentele din străzi precum Braşovului, Deltei, Nicolae Jiga, Bulevardul Magheru, Dunărea, Victor Babeş şi General Praporgescu.

La fel, darea în folosinţă a parcării supraterane din strada Gheorghe Bariţiu a constituit un prilej pentru instituirea parcării de scurtă durată pe străzile Roman Ciorogariu, începând de la Szigligeti Ede până la Republicii, Mihai Eminescu de la Nicolae Iorga la Republicii, iar Ady Endre de la intersecţia cu Moscovei până în Piaţa Ferdinand.

Se extinde şi-n Rogerius!

BIHOREANUL a aflat că municipalitatea intenţionează introducerea sistemului cu parcări de culoare roşie inclusiv în cartierul Rogerius, în jurul parkingului din faţa Spitalului Clinic Municipal Gavril Curteanu.

"Deocamdată este doar la nivel de intenţie. În momentul în care accesul în demisol va fi deschis nu doar celor care au abonament, ci şi pe bază de tichet, ca în parcările de pe străzile Independenţei sau Tribunalului, şi toţi şoferii vor putea să parcheze aici, vom marca cu roşu şi terasa acesteia şi parcările din jur", a declarat directorul Lucian Popa.

Primăria Oradea vrea să valorifice la maxim cele 200 de locuri din subsol, din care în prezent sunt rezervate doar 100 prin abonamente, şi să introducă în "zona zero" toate locurile la sol din strada Corneliu Coposu începând de la intersecţia cu strada Spartacus, înainte de Orăşelul Copiilor până în strada Transilvaniei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
Pinonel RCA
Oradea dupa 2008 , e , a , Oradenilor ,,,,, tu nu vezi, sau ai probleme de vedere
Postat 08 Ianuarie 2022, 23:43 de Sandu2100
Suntem precum oile...
... ne lasam mulsi de orice idi*t! Am uitat ca Oradea ar trebui sa fie a oradenilor, nu a tot felul de vinituri care au ca unic tel sa ne ia banii, cat mai multi si cat mai repede! Pt. asta nu ezita sa ne indatoreze pe zece generatii, sa ne darame casele, sa ne puna in carca tot felul de taxe/biruri, etc, etc. Teoretic sunt doua solutii: cea rapida (vezi '89 sau mai recent Kazahstanul) si cea lenta, alegerile. In realitate ramane doar prima, a doua e inutilizabila, vorba lui Eminescu: ,,Cei tari se îngrădiră/ Cu-averea şi mărirea în cercul lor de legii"!
Postat 08 Ianuarie 2022, 06:05 de pinonel
Ca prostul, nu-i niciunul ::::))))
Comemtati aiurea ca e cu 8 lei. Ai la 4 minute de mers pe jos parcare cu 4 lei, dar e greu sa va miscati fesele vesele . Va plac cefele, si va plangeti de colesterol, iar la alti le place sa fie vazuti in masina ::::))))
Postat 07 Ianuarie 2022, 22:23 de Sandu2100
lasati parcarile goale in zona zero
birta si popa, la prestanta voastra, trebuia sa puneti 1 leu/minut parcarea in centru, sa nu fie nimeni mai sus decat voi!
Postat 07 Ianuarie 2022, 20:54 de roger
Ioan75 are dreptate, primaria trebuie sa se focuseze in primul rand pe cei care parcheaza ilegal
si Excalibur asre dreptate - democratia si libertatea trebuie pastrata. Dar si Primaria: cand ai parcare etajata la 300m distanta, care e goala, pe marginea strazii in fata acelei parcari trebuie sa fie mai scump decat in parcarea goala.
Postat 07 Ianuarie 2022, 18:11 de unu
apucaturi mioritice...
Ce face statul roman cand constata ca evaziunea fiscala ii reduce prea mult veniturile la buget? Evident, majoreaza taxele si ii omoara tocmai pe cei care pana atunci plateau onest. Ce face Primaria Oradea cand constata ca traficul e ingreunat de masinile parcate? In loc sa ii determine pe cei care parcheaza ilegal pe zone hasurate, in intersectii, pe trotuare, pe treceri de pietoni, spatii verzi, etc, ii taxeaza si mai tare pe cei care aveau bunul simt sa parcheze legal pe locurile SPECIAL AMENAJATE tocmai de Primarie. Sau, poate domnul Popa are impresia ca traficul e ingreunat de spatiile de parcare deja amenajate?!? Lehamite... Asta e rezerva de inteligenta pe plaiurile mioritice, nu putem avea asteptari prea mari! In fata Tribunalului sunt circa 10 locuri de parcare amenajate...in jurul Tribunalului, pe trotuarul din fata, pe str. Schubert, pe str. Tribunalului dinspre BNR, dar si in spate, chiar langa supraetajata, sunt in fiecare zi, cel putin 20 de masini parcate ilegal. Sa intelegem ca fraierii aia 10 onesti sunt problema Primariei, nu ceilalti 20 de jmecheri invizibili pentru Politia Locala...
Postat 07 Ianuarie 2022, 14:55 de Ioan75
Te duci la primărie să îți depui niște acte ...
... ca să obții altele peste ceva vreme. Hârtii care te duce mai sus valoric cu impozitele și taxele anuale. Mai pui 8 lei odată ... mai pui și a doua oară ... iar când îți ridici actele finale, mai pui 8 lei, peste cei 10 care îi dai la prelucrarea documentației. Așadar, numai ca să obții un certificat de nomenclatură stradală, trebuie să te pregătești cu nervi, răbdare și fix 34 lei de acum înainte. Asta strict pentru că digitalizarea de la PMO e "varză" și tot contribuabilul e nevoit să aibă acte de la mai multe instituții, ca să poată primii dreptul de a locui fără îngrădire în propria casă. Exemplu ... cam cât de limitat poți fi, ca edil, să ceri pe lângă un extras CF de proprietate "la zi", încă un certificat care să arate că CF-ul e "adevărat" în raport de propria evidență a plăților, tot "la zi", a impozitelor și taxelor pe proprietate? Vine vreunul de pe stradă să plătească impozitul în locul meu, doar ca să se bage în seamă și să arate că poate-poate nu eu sunt "datornicul"?
Postat 07 Ianuarie 2022, 13:38 de KP
Romania, o Orade mai mare...
Uite ce poate scrie o doamna avocat,Av. Elena Radu, despre cum se conduce romania,cu stari de alerta pe care justitia le anuleaza DEGEABA ,dupa luni de zile : "Cele trei puteri în stat din Romania nu își mai exercită rolul constituțional. SRI-ul nu își mai îndeplinește misiunea. Democrația și statul de drept nu mai există în România. Drepturile și libertățile fundamentale sunt negate și nu mai sunt garantate de Statul Român, cetățenii români contribuind degeaba la bugetul public pentru că acesta este cheltuit pe un aparat de stat care nu își mai respectă menirea constituțională. Suntem deja în haos. De 1 an și jumătate, cetățenii României sunt captivi, fiind supuși unui abuz constant săvârșit de către puterea executivă -Guvernul - indiferent de componența acestuia și nu mai au cui să se plângă. Puterea judecătorească nu își exercită rolul, iar Ministerul Public și Serviciile sunt complici în desființarea democrației, statului de drept, drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor. " Printre picioarele MASTODONTILOR de la bucuresti, misuna o droaie de dinozauri mai mici,locali...care-si impart acelasi bagaj genetic...
Postat 07 Ianuarie 2022, 10:46 de excalibur
Fast and furious
Democratia e lenta,cu meandre,cu ezitari,cu dus-intors,consumatoare de resurse,ineficienta. Dictatura este o alternativa naturala atunci cind nu ai timp de prostii,consultari,studii,pareri,masuratori... Dictatura ne propulseaza inaintea celorlalti sau ne ajuta sa recuperam intirzierile. Trebuie doar niste oameni hotariti la comanda...Sa ne lasam ,asadar, calatori voluntari cu "Masina timpului-PNL AT" (aripa tinara)
Postat 07 Ianuarie 2022, 09:56 de excalibur
Idilicul oras si mirobolanta administratie.
Prin acest pret ne apropriem periculos de mult de metropole, capitale. În Viena de exemplu, 30 minute costa 1.10€, vorbim de parcari cu acelasi regim. Inteleg ca e nevoie de fonduri, inteleg ca trebuie ocupate parcarile construite, dar educatia nu se face prin constrangere. Sarim etape in evolutia societatii, trecem direct la varianta punitiva, te fortam sa parchezi unde zicem noi. Valabil si la gunoi, alt exemplu de implementare proasta, coercitiva.
Postat 07 Ianuarie 2022, 09:30 de User anonimizat
Bibliografie
https://www.ebihoreanul.ro/stiri/patronul-bugetar-director-din-primaria-oradea-pus-sa-aleaga-intre-postul-caldut-si-afacerea-privata-165046.html ; https://www.ebihoreanul.ro/stiri/patronul-bugetar-director-din-primaria-oradea-pus-sa-aleaga-intre-postul-caldut-si-afacerea-privata-165046.html ; https://www.crisana.ro/stiri/actualitate-2/acuze-la-adresa-unui-director-din-primaria-oradea-expropriaza-pentru-interese-personale-182283.html
Postat 07 Ianuarie 2022, 09:18 de excalibur
@Socrate...
...scurt si la obiect.Halucinatie oradeana ,marca birta@popa: "Directorul a explicat că parcarea se taxează conform indicatorului de "zona zero" chiar dacă marcajele nu au fost încă aplicate." F_taiul e pentru cunoscatori. Ceilalti nici nu mai conteaza...
Postat 07 Ianuarie 2022, 09:14 de excalibur
Socrate
Care sunt lucrarile acelea?? Referitor la parcari, nu e vina primariei pt ca asta ca tine au masina.
Postat 07 Ianuarie 2022, 08:56 de Sandu2100
Enervant
Blestemati sa fiti, hotilor! Nu va ajunge cat disconfort creati cu lucrarile incepute si nefinalizate, nu va ajunge ca ati facut anul trecut majoritatea parcarilor cu galben, acum vreti sa furati si mai mult! Dar pana cand trebuie sa va mai suportam! Sa va ajunga Dumnezeu sa stati la pod cu mana intinsa, de vreti voi binele urbei si nu al vostru personal! Parcarile sunt folosite, neleguitilor! La anumite ore nu ai unde sa mai parchezi! Dar voua nu va pasa! Sa venim in plina pandemie cu mijloacele de transport in comun, unde majoritatea stau cu mastile pe suib barbie! Si nimeni nu ii controleaza! La ore de varf stai ca sarmalele! Asta nu vedeti, chiorii naibii!
Postat 07 Ianuarie 2022, 08:49 de Socrate
SEGREGARE
Sa inceapa segregarea. Zic unii filozofi ca ne-am nascut egali in fata lui Dumnezeu din ceruri . Si in fata Dumnezeului de pe Pamint, STATUL ,cu legile lui... "Egali in fata legii". Uite cum acest gigel provincial,precum inaintasul lui, Marele Profet, ne imparte in functie de criteriile din satele lor. Sau pe care le-au visat ei intr-o noapte mai zbuciumata...Stati cuminti, asta nu-i nimic pe linga SEGREGAREA care ni se pregateste: vaccinat-nevaccinat, esti cu NOI sau impotriva NOASTRA. Creditul social, made in china, precum virusul, este CALEA. Dezbinarea comunitatilor si absorbtia individului.In pintecul megasistemului tehnologic care e pregatit sa ne inghita. E tirziu pentru orice miscare de REVOLUTIE...
Postat 07 Ianuarie 2022, 08:44 de excalibur
Zona rosie
E ok ce intenționați sa faceți în Rogerius.Doar ca zona zero nu mai putem sa - i spunem ca am. fi unicat mondial , dar zona rosie da. Mulțumim.
Postat 07 Ianuarie 2022, 00:08 de User anonimizat
Zsizsi
Foarte bine. Ce e asa deranjant??
Postat 06 Ianuarie 2022, 23:16 de Sandu2100
Este doar o mascaradă
Pentru a putea justifica extinderea hoției cu taxe de parcare exagerate, au inventat motivul stimulării șoferilor să folosească parcările etajate.
Postat 06 Ianuarie 2022, 21:48 de zsizsi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON