I-aţi văzut probabil la una dintre paradele anuale, echipaţi cu veste şi căşti, călare pe motoare puternice.
Sunt orădenii de la "White Wolves" care, contrar imaginii pe care mulţi şi-au făcut-o despre motociclişti, militează pentru respectarea regulilor de circulaţie şi de bun simţ, vrând să-i convertească pe cât mai mulţi bikeri pe calea lor, cea dreaptă. Săptămâna trecută, "Lupii Albi" şi-au inaugurat un sediu propriu, unde îşi vor găzdui atât membrii, cât şi invitaţii la întrunirile de socializare, dar şi la lecţiile de circulaţie şi de prim-ajutor pe care le oferă.
Motociclişti cuminţi
Clubul White Wolves MC (Motor Club) a fost înfiinţat în urmă cu mai bine de 6 ani, de o mână de motociclişti orădeni care s-au cunoscut în diferite deplasări ori pur şi simplu în trafic. Din camaraderie, dar şi din dorinţa de a "spăla" imaginea de fioroşi a bikerilor, fondatorii au vrut să-i adune pe confraţii întru hobby într-o structură organizată. "Nu suntem nişte paria ai societăţii, cum cred unii după ce se uită la filme americane", explică Dan Peter, purtătorul de cuvânt al White Wolves, în viaţa de toate zilele director la Palatul Copiilor şi Elevilor din Oradea.
Clubul reuneşte acum peste 70 de membri cu diverse profesii, de la sudori la medici şi de la poliţişti ori mecanici până la avocaţi. Nu toţi cei care au intrat în club au reuşit să şi rămână, însă, căci "Lupii Albi" au reguli stricte. "Noi nu suntem teribilişti, ci vrem să împărţim civilizat drumul, cu şoferii şi pietonii. Pe cei cărora nu le pasă de reguli îi vedeţi prin garduri, prin borduri, prin maşini...", spune Ionuţ Huciu (foto), proprietarul Şcolii Auto Decebal, însărcinat în cadrul clubului ca "sergeant-at-arms", adică responsabil cu disciplina.
Perioada de probă
Tocmai din aceste motive, orice pretendent la White Wolves MC trebuie să treacă printr-un stagiu de un an. "Nu avem de unde să-i cunoaştem dinainte pe cei care vor să ni se alăture, şi nici ei n-au de unde să ştie dacă se pot acomoda la noi", zice Ionuţ. S-a întâmplat, recunosc "Lupii Albi", să avertizeze şi chiar să excludă din club motociclişti care au "călcat pe bec": fie că au mers cu viteză nepermisă, fie că au făcut slalom printre maşini ori au fost sancţionaţi pentru alte abateri de Poliţia Rutieră. Căci, până la urmă, nu poţi schimba imaginea motocicliştilor dacă între ai tăi sunt teribilişti care se "distrează" speriind şoferii şi pietonii ori chiar punându-le vieţile în primejdie.
În fiecare an de la înfiinţare, bikerii din White Wolves organizează două mari evenimente - parada de deschidere a sezonului şi o petrecere de vară, unde de regulă se adună sute de motociclişti din toată ţara, dar şi de peste hotare. În plus, orădenii participă şi la deplasări organizate de cluburi prietene şi, absolut lăudabil, se mobilizează şi când este vorba despre acţiuni de caritate. "Şi acesta este rolul unui club, de a ajuta atunci când sunt probleme, nu doar de a face parade", spune vicepreşedintele White Wolves, Marius Ardelean (foto).
Deschis pasionaţilor
Săptămâna trecută, motocicliştii orădeni şi-au deschis un "club house" pe strada Nojoridului, într-un imobil marcat cu numele asociaţiei, în faţa căruia au amenajat, după cum era de aşteptat, un spaţiu de parcare exclusiv pentru motoare. "Spaţiul ne-a fost pus la dispoziţie, gratuit, de unul dintre membrii fondatori", spune Marius.
La parterul clădirii, bikerii şi-au amenajat o cafenea, pe pereţii căreia au scris un mesaj-deviză: "Ceea ce eşti se va vedea în ceea ce faci". La etaj au dedicat o încăpere întrunirilor, unde au afişat portretele tuturor membrilor, stema clubului, pe care o poartă inclusiv pe vestele de piele, precum şi tricouri primite în dar de la toate cluburile partenere.
Deşi, ca orice club, nu e deschis publicului larg, membrii White Wolves aşteaptă în noul sediu şi alţi orădeni care le împărtăşesc pasiunea. "Acest loc a fost gândit pentru dezvoltarea clubului. Vom face aici cursuri cu noile prevederi ale legislaţiei rutiere, vom discuta despre respectul în trafic, vom face cursuri de prim-ajutor. Vom discuta chiar şi despre cum să cazi de pe un motor, în situaţii limită, fără a-ţi pune viaţa în pericol", spune purtătorul de cuvânt al "Lupilor Albi".
Motto-ul lor este "Respectă viaţa, împarte drumul!". De ce nu l-ar transmite şi altora?...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.