URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 18 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Iunie 2017, 08:08

Banii vorbesc! Firmele din Bihor nu pot ţine pasul cu creşterile salariale din sectorul bugetar

Banii vorbesc! Firmele din Bihor nu pot ţine pasul cu creşterile salariale din sectorul bugetar PE ALESE. Majorările salariale la stat fac ca privaţii să-şi găsească tot mai greu muncitori. "Angajatorul nu mai poate decide. Angajatul e cel care alege pentru cine vrea să muncească", constată Békési Csaba, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cine cere nu piere. Valul de majorări salariale din sectorul bugetar, unele deja aplicate, altele doar promise, îi determină pe cei din "privat" să ceară şi ei bani mai mulţi.

"Oamenii vor creşteri salariale după cum văd seara ştirile la televizor. Nu contează că productivitatea e aceeaşi, că firma trebuie să reducă costurile ca să reziste concurenţei, că banii vin tot mai greu... Omul zice: «Dom’ director, mai pune ceva la salariu, că au crescut preţurile şi nu mai birui»", mărturiseşte managerul Congips, Ioan Lezeu. Şi cam la fel păţesc mai toţi angajatorii privaţi din Bihor...

Un ban în plus

Anul 2017 a început cu majorări salariale. Întâi a crescut salariul minim pe economie, de la 1.250 lei la 1.450 lei, apoi au crescut, pe rând, cu 20%, veniturile în administraţie, educaţie şi sănătate. Pentru că inevitabil au apărut diferenţe între bugetarii cu aceeaşi vechime şi pregătire, dar angajaţi la instituţii diferite, Ministerul Muncii a promovat un proiect al Legii salarizării unitare ce prevede noi majorări salariale.

Din lipsă de bani, însă, creşterile promise de ministrul Lia Olguţa Vasilescu pentru luna iulie au fost amânate pe ianuarie 2018, când profesorii ar urma să primească o nouă majorare de 25%, iar pe 1 martie încă una, tot de 25%. La fel, medicii şi asistentele vor avea salariile dublate tot din martie 2018, şi aşa mai departe. Pentru companiile şi angajaţii din economia reală, răul a fost însă făcut, căci mica majorare a veniturilor bugetarilor şi vestea celor consistente ce urmează au făcut preţurile să urce!

Preţuri mari, salarii mici...

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, în luna mai preţurile alimentelor au crescut cu 2,61%, iar al produselor nealimentare cu 0,23% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Raportat la luna anterioară, aprilie 2017, cele mai mari creşteri s-au înregistrat la cartofi (8,8%), citrice (5,9%) şi fructe proaspete (3,8%). Asta înseamnă că banii suplimentari ai bugetarilor sunt tocaţi de inflaţie, fără să valoreze mai mult. Iar angajaţii din sectorul privat, rămaşi pe aceleaşi salarii, îşi permit şi mai puţin din câştigul aflat, oricum, sub media naţională.

Potrivit ultimei raportări a Direcţiei Judeţene de Statistică, în martie câştigul salarial net în Bihor, adică banii cu care merge angajatul acasă, a fost de 1.854 lei, suma fiind în creştere cu 45 lei (+2,43%) faţă de februarie. Creşterea veniturilor medii în Bihor, influenţată îndeosebi de salariile bugetarilor, este însă la jumătate faţă de media naţională. Câştigul mediu net pe economie a fost în martie de 2.342 lei, cu 106 lei (4,7%) mai mult faţă de februarie. Iar privaţii nu reuşesc să ţină pasul cu majorările...

Salariul (prea) minim

Bekesi Csaba, director AJOFM BihorMajorarea salariilor la stat combinată cu creşterea preţurilor îi face pe angajaţi să refuze să muncească pe bani puţini. "Astăzi nu angajezi pe nimeni din Oradea şi Zona Metropolitană dacă promiţi pentru început doar salariul minim şi bonuri de masă", spune Békési Csaba (foto), directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor. Angajatorii nu găsesc muncitori nici măcar în localităţile izolate. "Am organizat un curs de calificare în zona Ciuhoi - Sâniob la cererea unei firme. Pentru un salariu de 1.700 lei în mână, din 20 de oameni invitaţi au venit la curs doar doi şi a acceptat să se angajeze doar unul", spune Békési.

Sectoarele cele mai afectate sunt industria uşoară, de la producţia de încălţăminte la textile, prestările de servicii, în special activităţile de pază şi curăţenie, dar şi construcţiile. Nu mai vrea nimeni să spele maşini, să servească la mese sau să dea la lopată. "După minivacanţa de Rusalii, 11 muncitori nu au mai venit la lucru, brusc. Şi-au închis telefoanele şi au plecat la cules de cireşe în Ungaria. Acum negociez cu necalificaţi din Moldova", spune Ioan Bârsan, patronul unei firme de construcţii. Se îndoieşte, însă, că va reuşi să bată palma cu echipa. "Necalificaţii cer deja 100 lei pe zi plus cheltuieli de transport, ceea ce înseamnă peste 2.500 lei pe lună", spune constructorul.

"Toată lumea vrea să fie bugetar"

Ioan Lezeu, director CongipsAngajatorii sunt cu atât mai încurcaţi cu cât majorarea salariului minim a provocat creşteri în lanţ. "Dacă muncitorul cel mai de jos a ajuns la 1.400 lei, cel care până atunci lua 1.400 lei a cerut şi el 200 lei în plus, şi tot aşa. Automat, bugetul de salarii ne-a crescut cu peste 20%", spune Ioan Lezeu (foto), directorul Congips. Chiar şi aşa, o mulţime de bihoreni visează o slujbă la stat. "Toată lumea vrea să fie bugetar. Salariile sunt mai mari, n-ai stres, n-ai indicatori de performanţă...", spune directorul.

Cel mai bine se vede acest lucru la personalul calificat. "Am avut ingineri buni, care câştigau între 4.000 şi 6.000 lei pe lună, în funcţie de responsabilităţi, şi totuşi s-au mutat la instituţii şi la companii de stat pentru salarii mai mari", spune directorul Selina, Călin Roman. Potrivit acestuia, mulţi profesionişti preferă să se mute în alt judeţ pentru un job la Apele Române, Drumuri Naţionale sau Inspecţia în Construcţii, unde au mai puţin de lucru, decât să tragă acasă pe bani mai puţini.

Judeţ fără şomeri

Reprezentanţii companiilor locale spun că majorarea salariilor a avut un impact cu atât mai mare cu cât cererea pe piaţa forţei de muncă a crescut vertiginos după dezvoltarea parcurilor industriale din Oradea, iar rata şomajului a scăzut la un minim istoric, de la 4,8% acum patru ani la doar 2,5%.

Şi, atenţie, în statistica celor 1.300 şomeri din Bihor au fost incluşi atât bolnavii oncologici care încă nu întrunesc condiţiile de pensionare, dar nu pot munci, cât şi persoanele ajunse la 60 de ani, pe care nu-i mai vrea nimeni, plus absolvenţii de facultăţi fără nicio căutare pe piaţa forţei de muncă, precum cei cu diplome în ştiinţe socio-umane!

Prea puţini şomeri sunt cei care pot şi vor să se angajeze. "Din 32 de oameni cu care am vorbit prin sate, toţi sub 35 de ani, 30 trăiau din ajutor social. Nici vorbă să vrea să lucreze, dacă din ajutoare şi alocaţia a trei copii strâng 2.000 lei pe lună", zice un patron.

Recrutare cu primă

Pentru a atrage angajaţi, firmele sunt nevoite să ofere, pe lângă salariul de bază bonusuri, şi alte facilităţi. Spre exemplu, producătorul salontan de mobilă ADA promite potenţialilor angajaţi premii de calificare la locul de muncă şi bonusuri de performanţă de până la 45% din leafă.

La fel, nemţii de la Eberspächer şi americanii de la Plexus se bat în tichete cadou de Crăciun şi de Paşti, al 13-lea salariu, ba chiar şi petreceri pentru personal organizate cu diferite ocazii. În plus, aceştia oferă şi un bonus de 500 lei celor care mai aduc o cunoştinţă spre angajare. Totuşi, oricât de tentante, ofertele nu reuşesc să stopeze hemoragia forţei de muncă...

Pe picior de plecare

Potrivit datelor Serviciului Cazier Judiciar, exodul bihorenilor e continuu, iar cel mai mult pleacă tinerii. Anul trecut, din 1.500 absolvenţi bihoreni care nu au intrat la facultate, doar 800 au ajuns pe piaţa muncii. Ceilalţi au rămas acasă pe cheltuiala părinţilor, au plecat prin ţară ori în străinătate. Pentru anul acesta, semnele sunt la fel de proaste. "În ultimele două săptămâni s-au eliberat doar caziere pentru lucru în Irlanda, Anglia şi Franţa, mai puţine pentru Germania, dar şi mai puţine pentru România", spune un angajat al Serviciului.

Venirea verii îi determină pe români să-şi încerce norocul la munci sezoniere în străinătate sau să se retragă la ţară, în agricultura de subzistenţă, aşa că mulţi angajatori se confruntă cu un nou val de plecări. "Există o sezonalitate a plecărilor, iar acum suntem în plin sezon. 40% din angajaţii care pleacă spun că vor să meargă în străinătate", explică managerul de resurse umane al Faist Light Metals, Adriana Gontariu.

În condiţiile în care România este ţara cu cel mai mare deficit de forţă de muncă din Europa, angajatorii din sectorul privat se vor confrunta cu tot mai mari probleme de personal, căci cei rămaşi în ţară visează mai nou să lucreze în sectorul bugetar. Sunt bani mai mulţi şi griji mai puţine, cum ar veni, e "de stat"...


ABERANT!
Stat versus privat

Angajatorii bihoreni consideră anormal că, în timp ce ei nu pot plăti un muncitor bun cu peste 2.500 lei lunar, unul de la stat câştigă mai mult chiar dacă, de fapt, stă. "E aberant să sufoci cu impozite privaţii ca să plăteşti salarii majorate la bugetari. Dacă mi-ar rămâne în firmă, din banii ăia aş putea plăti mai bine propriii mei angajaţii, care trag din greu", spune constructorul Ioan Bârsan.

Călin Roman, director SelinaDirectorul Selina, Călin Roman (foto), spune şi el că firmele sunt împinse în pierdere chiar de către stat.

"Salariul mediu în construcţii este cam de 2.400 lei, dar la toate licitaţiile, care se atribuie la preţul cel mai scăzut, statul calculează manopera la 1.450 lei, cât este nivelul minim pe economie. Pentru firma care ia lucrarea, diferenţa înseamnă pierdere", spune Roman.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Să vină Ceaușescu-napoi
Și să fim toți ai statului:)Ar avea el grijă de salarii și cum să le-mpartă pe toate,Și oricum,toți îl vrem acum înapoi,după ce l-am vrut eliminat.Un alt adevăr trist e că românu-n jmekeria lui,nu poate visa la o societate de tip occidental... fiindcă îi place al naibii de mult să corupă și să fie corupt:)))
Postat 25 Iunie 2017, 22:24 de crisan
Pacientul român (roman).
Selina este cel mai reusit selfie cu manele. Nici Circul de Stat nu are o dresură de omuşori de Guineea mai zglobii, carora bugetul le-a dat porţia de steroizi dedicată gibonului. Într-o industrie în care sărăcia e întrecută doar de lăcomia tupeiştilor, ar trebui să vorbim despre fake manageri. Azi am doi pacienti. Directorul wireless român şi managerul rus. Călin e apă de toilette (să le fie ruşine celor care s-au gândit la prostii). Băiatul e parfum! Pentru video, puteţi accesa youtube, secţiunea manele, şlagărul „Am parfum de derbedeu şi miroase a MeLe-u”. Anvergura stilului lautaresc al manelelor a dobandit-o abia cand şi-a propus să-l depăşească pe rusul moţat (cunoscut şi ca managerus) în reprezentaţia gratuită în care explica cum a „băgat” în lucrare bolovani „ca pumnul” cu „cea mai tare sculă care am luat-o”. Noroc că reprezentaţia era orală, „în faţa” ziariştilor. La scris i-ar fi umilit de-a dreptul. Încep cu o intrebare pentru multi-lateralul Călin. E adevarat că Selina recruta, după modelul “fraţilor toxici”, persoane din instituţiile publice la care participa la licitaţii? Şi una pentru Amiralul rus Beni. De ce jumătate dintre directori erau sinecurişti şi cealată jumătate soţii soţiilor care lucrau ca nişte pocăite la toate băncile care vă emiteau scrisori de garanţie acoperit oare? Directorul de Dezvoltare (DDD) care indiferent de anotimp sau protocol avea ceva kaki pe el sau, după caz, la el, era cadru de nădejde. Directorul Administrativ (al curţii – în limbaj specific, al platoului), pe lângă mustaţa şi mătura din dotare, purta pe sub tricou dunga diagonală făcută de porthartă la ultima aplicaţie. Lui îi plăceau femeile de serviciu. În debaraua de la demisol afla de la ele toate cuceririle concurenţei făcute în lipsa lui. Printre „preferaţii” mei e fiul securistului devenit director după ce a intrat din greşeală cu buldozerul în birou şi n-au mai putut să-l scoată. Refăcuseră (de frică) prea repede pereţii. Fratele de la biserica Emanuel a venit odată cu cardul primit de Selina s.r.l. la deschiderea contului. Ar mai fi promovatul procuror (în sensul aprovizionării) Botoş, care şi-a îndulcit terminaţia transformând-o în românescul „eanu”. Asta după ce a trecut mai întâi de la oaie la Frunză-Verde contrazicând-ul anticipat pe inegalabilul Daea. Restul erau directori de câmp, de rând şi pe rând. Nu cunoşteau câmpul tactic. „Braşoveanul”asigurator Georgel, un fel de domnul Goe, îi asigura pe toţi că nu-i pot lua locul fiindcă apucase să segmenteze meleul vechi abandonat în curte. Asigurarea plătită era cu şoferul inclus. Revin la romanul patruns atât de adânc încât şi-a periclitat sănătatea cu o introspecţie (noroc că Stela şi Arşinel n-au o pensie atât de mare încât să cumpere toate pastilele de la Catena). În ceste condiţii, nul fiind şi ordinar (în sensul de rând), emiţi calificative pe care le ştii echivala doar (decât – cum zici tu) în bani. N-ar fi mai bine să ne spui că tu „iei” 20.000 (de euro) pe lună pentru că, din goana maşinii pe lângă biserică ţi se arată valoarea câştigătoare la licitaţie? Niciodată n-ai avut nici un argument pentru aberaţiile susţinute! (La un moment dat aveai şi mină la pix ca să le semnezi. Aşa ca purceii pe care-i fac unii când completează bilete la loterie.) Poate le spui şi cititorilor cât ai luat premiu în fiecare an. Acum te-ai trezit că din cauza buzines-adă-ministreişăn-ului romano-rus respectivii s-au reîntors „la instituţii” în aşteptarea unei oferte de lucru din partea „luceafărului” zis şi ghiulea. P.S. Şi Ioan Lucian „imaginea firmei” v-a părăsit?
Postat 23 Iunie 2017, 17:49 de eutanasiu
SCLAVAGISM 100%
Eu as impune salariul minim pe economie 4000 de lei, incepand de azi. Bajetii astia, ca sa nu spun bijnitarii astia nenorociti care practica sclavia, mana in mana cu institutiile statului, fac miliarde profit, in timp ce oamenilor le arunca o ciosvarta de 1500 de lei. Dar mergeti mai bajeti sa va vad cum faceti voi averi intr-o economie reala, pe bune, cu o concurenta adevarata, sa va vad acolo cat de mari manajeri sunteti. Mai aveti tupeul sa va plangeti? As umple puscariile cu voi, iar averile, RAUSS!!! In tari precum Statele Unite ati fi boschetari,dar, aici, in Africa 2... sunteti reji si faceti ce vrea p...a voastra.
Postat 23 Iunie 2017, 13:45 de User anonimizat
ilie si roman - o cooperativa
Vai, vai! Chiar de mila lui Roman de la SELINA voi plinge de acum incolo. Firma PNL cadorisită de nea Ilie Bolojan cu cit mai multe contracte posibile. Mereu spargem cite ceva doar sa aiba SELINA front de lucru. Hai Roman, hai Ilie, mai răsfirati nitel! Si ciocul mic!
Postat 23 Iunie 2017, 13:00 de andreimagheru
Domnule SELIN, dragă Călin, măi times new roman (vorba lui Iliescu)
Cu toate că este vară, acestui individ îi curg mucii. Obişnuinţa de a şi-i şterge cu mâneca în timp ce inspiră mă face să cred că biroul lucios în care îşi oglindeşte goliciunea intelectuală e folosit pentru liniuţe. Să spui că „statul calculează manopera la 1.450 lei” – când tu scrii şi semnezi oferta - arată toată goliciunea cutiei craniene şi umbra din interior. Nici un bec inventat până acum n-ar putea ilumina colţurile acestui cap pătrat. Îţi aduc aminte mutantule sedinţele în care, sugând mina unicului pix din biroul de 150 de metri pătraţi, „ghiceai” valoarea cu care „se ia” lucrarea. Negreşit, calculai manopera cu tariful minim orar! Ceea ce pot confirma toţi cei care au lucrat în execuţie pentru tine (Selina), pentru că voi lucraţi exclusiv cu subantreprenori pe post de negri. Despre cei „cam 2400 de lei” de care vorbeşti tu, sunt banii plătiţi zapciilor voştri cu condiţia ca la sfârşitul lucrării să obţii TU şi RUS profitul dinainte stabilit. La nevoie pot să public şi tabelul grilă care seamănă mai mult cu o schemă Ponzi. Nici măcar nu te-a dus capul să-l concepi tu. L-ai furat pur şi simplu de fraţii toxici Transilvăneni. Că sunteţi în insolvenţă tot statul e de vină? Dar când primeaţi toate contractele din Oradea nu era problemă cu „manopera”? Dar despre plata salariilor în plic, fără stat de plată, nu ai nimic de zis? Cât de prost să fii ca să invoci criteriul preţului cel mai scăzut când vorbeşti de manoperă? Ai tu vreun exemplu de licitaţie publică (din bani de la buget – unde vă place vouă cel mai mult să participaţi şi să „luaţi” lucrări) la care să fi fost alte criterii? Mai bine rămâi la fund, cum ai făcut-o după vizita în China.
Postat 23 Iunie 2017, 09:24 de eutanasiu
Lumea merge inainte
O firma care face produsul x in Italia cu 1 euro, are 10 angajati care castiga in medie fiecare 1500 euro. Firma oradeana face acelasi produs (aprox) si il vinde cu 0.8 euro are tot 10 angajati care castiga in medie 300 euro si urla ca merg spre faliment daca mai cresc salariile. Eu cred ca e o problema de management in primul rand dupa care e legislatie taxe etc.
Postat 23 Iunie 2017, 09:01 de alexcuce
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4662 RON
  • 1 EUR = 4.9738 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON