URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Iunie 2017, 11:42

Bani pentru partid: Europarlamentarul Emilian Pavel şi-a angajat consultanţi din rândul colegilor din PSD Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Site-ul pressone.ro a dezvăluit, marţi, că europarlamentarul PSD Emilian Pavel împarte banii Parlamentului către diverşi prieteni şi colegi din PSD Bihor.

Pavel a declarat la Parlamentul European şapte contracte de prestări servicii, încheiate cu şase societăţi comerciale de consultanţă, respectiv cu o persoană fizică autorizată. Acestea sunt: Constanţa Nina Donescu PFA, SC Impala Consult SRL, SC Key Consult SRL, Real Politics Consulting PR SRL, Sabău Popa Consulting SRL, Uptop Business Group SRL şi Zwo Consult SRL.

Consultanţă de la prieteni

Din cele şase firme, patru aparţin unor bihoreni. Excepţie fac Real Politics Consulting PR, a cărei unic acţionar este Cătălina Ştefănescu („pupilă” a actualului lider al PSD Liviu Dragnea şi fost deputat PSD), şi Uptop Business Group, înregistrată tot în Bucureşti, avându-l ca patron pe un anume Bortas Dumitru Adrian.

Şocant este faptul că toate firmele din Bihor aparţin unor colegi de partid de-ai lui Pavel, fapt ce ridică serioase suspiciuni cu privire la veridicitatea tranzacţiilor financiare. Impala Consult, firmă cu obiect de activitate consultanţa în comunicare, îl are ca unic asociat şi administrator pe Szigeti-Pirtea Cosmin Alexandru, preşedintele TSD Beiuş şi consilier local în Beiuş. 

Key Consult este firma fostului consilier local din Oradea Adrian Negrea. Şi aceasta are ca obiect tot consultanţa în comunicare, chiar dacă Negrea este de meserie economist, ba chiar predă la Facultatea de Ştiinţe Economice din Oradea.

Şi mai bătător la ochi este contractul de consultanţă încheiat cu firma Sabău Popa Consulting SRL, deţinută de directorul economic al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bihor, Liviu Sabău Popa (foto, primul din dreapta), şi de soţia acestuia, Claudia Diana Sabău Popa. Fost preşedinte al PSD Oradea, Liviu Sabău Popa este unul dintre prietenii apropiaţi ai lui Emilian Pavel.

În fine, ultima firmă contractată de Pavel este Zwo Consult, care îl are ca unic asociat și administrator pe Andrei Valer Bențe, preşedintele executiv al TSD Bihor.

Spălare de bani?

Site-ul Parlamentului European, unde figurează toate aceste firme contractate de europarlamentar, nu prezintă şi sumele pe care societăţile le încasează. Potrivit reglementărilor Parlamentului European, suma maximă pe care un europarlamentar o poate achita lunar către toţi colaboratorii săi este de 24.164 euro, la nivelul anului 2017, iar prestatorii de servicii nu pot încasa lunar mai mult de 25% din valoarea sumei destinate asistenţilor, aşadar, în jur de 6.000 euro.

Unele dintre contracte sunt legate de comunicare. Ironia face, însă, că Pavel nici măcar nu excelează la acest capitol. Comunicatele transmise presei în numele său sunt trimise de către cabinetul lui parlamentar din Bruxelles, în contextul în care el are un cabinet și în Oradea, cu mai mulți angajați, care nu s-a remarcat prin mai nimic.

Utilizarea fondurilor europene într-un sistem croit parcă pentru a spăla bani în beneficiul partidului îmbracă aspecte penale, ce pot atrage atenţia procurorilor. De altfel, site-ul care a făcut dezvăluirea face trimitere la Articolul 43 al Statutului Parlamentului European, care prevede că sumele achitate asistenţilor şi colaboratorilor nu pot fi utilizate − nici direct, nici indirect − "pentru finanţarea contractelor încheiate cu grupuri politice ale Parlamentului European sau cu partide politice". Răspunsul primit de ziarul online de la Parlamentul European a fost, în schimb, unul evaziv. 

Press One scrie că i-a cerut şi lui Pavel să explice în ce constă toate aceste contracte, însă până la publicarea articolului, europarlamentarul n-a răspuns. Şi BIHOREANUL a încercat să-l sune miercuri pe Emilian Pavel, însă europarlamentarul avea telefonul închis.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON