Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a anunţat că va cere o anchetă la spitalul Judeţean din Oradea, pentru a afla ce s-a întâmplat în cazul copilului din Sălard externat în stare vegetativă. Victor Ciorbea vrea să ştie care este situaţia acum şi dacă se respectă drepturile pacientului şi interesul superior al copilului.
Informaţia a fost făcută publică joi seară de TVR, televiziune care a şi adus iniţial acest caz în atenţia publică.
"Am dispus o anchetă la Spitalul Judeţean Oradea şi solicitarea de relaţii de la Ministerul Sănătăţii, pentru a ne transmite punctul de vedere oficial privind felul în care interpretează dânşii aplicarea Legii 95/2006. Vom examina aceste prevederi ale Legii sănătăţii în raport cu art. 49, aliniatul 2 din Constituţie, care se referă la protecţia drepturilor copilului, prevederile Convenţiei Internaţionale ale Protecţiei Drepturilor Copilului şi ale Legii 272, privind Protecţia Copilului. Toate acestea pun accent pe interesul superior al copilului. Faţă de această aparentă contradicţie între dispoziţiile Legii sănătăţii şi textele menţionate anterior, trebuie să examinăm cu toată seriozitatea, fie cu ridicarea unei excepţii de constituţionalitate, fie o interpretare prealabilă la Înalta Curte, asta vom decide în funcţie de rezultatul analizei examinării textelor respective şi a jurisprudenţei interne şi internaţionale. (...) Cel puţin la prima vedere, prevederile art. 49 din Constituţie şi ale Convenţiei Internaţionale privind Protecţia Copilului şi ale Legii 272 prevalează în raport cu dispoziţiile din Legea privind reforma sănătăţii", a declarat Victor Ciorbea, potrivit sursei citate.
TVR mai scrie şi că, după ce a fost transferat la un spital din Capitală, copilul în vârstă de 10 ani ar avea starea ameliorată.
Operat pe creier
Medicul Florin Bica, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinc de Urgenţă "Bagdasar-Arseni", a declarat, însă, citat de Libertatea, că băiatul ar fi în aceeaşi stare, dar că va fi supus unei operaţii, pentru a-i acoperi o parte din creier cu mijloace artificiale, o bucată de os existentă nemaiputând fi folosită.
"Pentru moment, starea generală a copilului nu s-a modificat. Este hrănit corespunzător pentru a recupera dezechilibrele şi se iniţiază un program de kinetoterapie pasivă", a declarat medicul. "Nu este indicat să mai fie folosită acea bucată de os, la 4 luni de la operaţie. De aceea, acoperirea creierului va fi realizată cu mijloace artificiale. Adică va fi un mulaj care va acoperi creierul în zona fără os", a mai explicat el.
Trimis acasă
După cum BIHOREANUL a arătat, Alex Cătălin T., în vârstă de 10 ani, din Sălard, a fost victima unui accident rutier, pe 1 septembrie 2017, când a şi ajuns la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Judeţean, fiind operat la secţia de Neurochirurgie, însă medicii nu au putut face minuni. "Avea multiple leziuni cerebrale care i-au afectat grav creierul", a precizat reporterilor dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean.
După intervenţie, copilul a fost transferat în secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă, în stare vegetativă. Nu răspundea la niciun stimul exterior, nu putea vorbi, să se mişte ori să se hrănească singur, iar după aproape o lună a fost transferat la Spitalul Municipal, tot la secţia ATI, unde a stat până pe 23 octombrie, fără rezultate pozitive. "S-a întrunit o comisie medicală care a decis externarea şi continuarea îngrijirilor la domiciliu, pentru că medicii din spital nu îl mai puteau ajuta cu nimic", a precizat managerul spitalului Municipal, Maria Silaghi.
"Legea a fost respectată"
Cazul a stârnit numeroase controverse, inclusiv la nivel central, după ce părinţii i-au acuzat pe reprezentanţii Spitalului Municipal din Oradea că, la externare, li s-a cerut să plătească toate zilele de spitalizare. Informaţia a fost demontată de reprezentanţii unităţii spitaliceşti, care au arătat, că, de fapt, părinţii micuţului nu au primit o factură pentru spitalizare, ci decontul serviciilor, aşa cum se procedează în asemenea cazuri, fapt confirmat şi de ministrul sănătăţii, Sorina Pintea.
"Părintelui nu i s-a prezentat factura, i s-a prezentat un decont de cheltuieli pe care orice spital este obligat sa il anexeze scrisorii medicale sau biletului de externare. A fost prezentat acest decont de cheltuiele pe perioada de spitalizare, din iunie până în septembrie 2017, 13.000 de lei. Eu declar clar că părinţii nu trebuie să plătească. Copilul trebuie îngrijit, este în stare vegetativă. În mod normal, statul trebuie să le asigure acestor pacienţi îngrijirea pe termen lung în instituţii specializate. Din păcate, astfel de instituţii sunt prea puţine, există tipul de îngrijiri paleative, se vor găsi soluţii", a declarat Sorina Pintea.
Săptămâna trecută, băiețelul a fost transferat la Spitalul Bagdasar-Arseni din Bucureşti, în stare vegetativă, cu un elicopter SMURD. Pacientul urma să fie supus unor noi investigaţii medicale.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.