URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 OCTOMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Neisprăviţii de la Ministerul Educaţiei au mai fătat o mărgică. Au elaborat un Cod de etică prin care se interzice profesorului care predă la clasă să îşi mediteze propriii elevi. Hai să zicem că acest aspect e corect, chit că poate fi uşor de eludat dacă profesorii fac schimb de elevi între ei. Mă aşteptam să interzică total meditaţiile, dar probabil că nu i-a dus capul până acolo.
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu mă număr între cei care consideră că o convingere religioasă exclude o gândire liberală. Nu cred că a gândi liber(al) înseamnă să fii fără niciun Dumnezeu. Un exemplu notoriu este cel al chirurgilor care mărturisesc că se roagă înaintea intervenţiilor dificile. Şi reciproca e valabilă. Poţi fi ateu, dar cât se poate de retrograd. Prin urmare, recunosc, ca orice om de bun simţ, dreptul oricărui membru PNL de a fi acţionat conform propriei conştiinţe la recentul referendum pentru "familia tradiţională".
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Conferințele 11even, în care 11 oameni vorbesc câte 11 minute, sunt ca nunțile românești - nimeni nu îndrăznește să le facă mai scurte. Teorema care spune că ce e frumos durează puțin nu funcționează... Majoritatea vorbitorilor a dat impresia că tema conferinței, „La trecutu-ți mare, care viitor?”, nu a fost înțeleasă prea bine. Cei mai mulți au vorbit despre ei înșiși, lăsându-le spectatorilor sarcina de a extrage esența și de a construi puzzle-ul.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Aţi votat la recentul referendum pentru redefinirea familiei în Constituţie?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam săptămâna trecută, în curând vor intra în vigoare modificările legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor ca urmare a faptului că, recent, Curtea Constituţională a respins ultima obiecţie de neconstituţionalitate ce putea fi formulată de preşedintele României cu privire la această lege, iar, vineri, 12 octombrie, Klaus Iohannis a fost nevoit să promulge noul statut al magistraţilor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În cursul evoluţiei bolii, după faza septicemică urmează faza organică, în care reapare febra, simultan cu instalarea unor sindroame diferite. Dintre acestea, cele ma frecvente sunt meningita leptospirotică (manifestată prin dureri de cap, fotofobie, redoare a muşchilor cefei, simptome care se remit de cele mai multe ori), sindromul hepatorenal (cu icter şi mărire în volum a ficatului, cu posibilitate de evoluţie spre forme severe), manifestări hemoragice limitate (la nivelul gingiilor, conjunctivelor, mucoasei nazale etc.) sau grave (hemoragii digestive majore) şi insuficienţa renală.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Anxietatea este una din marile probleme psihologice ale secolului nostru. Alături de depresie, este subiectul cel mai des întâlnit în cabinetele de psihologie. Anxietatea variază de la om la om și se manifestă oarecum diferit ca intensitate în cazul fiecăruia.
01 Februarie 2018, 13:22

Anchetă "pe neve" la spitalele din Oradea, după ce o familie a reclamat că i s-ar fi cerut bani pentru îngrijirea unui copil în stare vegetativă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noul ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea, de la a cărei instalare abia au trecut 3 zile, i-a sunat joi pe şefii celor două spitale importante din Oradea, Municipal şi Judeţean, vorbind chiar despre "o anchetă". Motivul? Părinţii unui copil de 10 ani aflat într-o stare de sănătate foarte gravă au reclamat că băieţelul ar fi fost "dat afară" din Spitalul Municipal, după ce fusese operat la Judeţean, fiindcă nu ar fi plătit o sumă uriaşă de bani. Realitatea este, însă, alta...

Scandal din TV

Site-ul unei televiziuni centrale, Realitatea TV, a anunţat miercuri că "la spitalul din Oradea un copil a fost dat afară deşi se află în stare foarte gravă", astfel că noul ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea, "a cerut explicaţii conducerii spitalului", pentru a afla "de ce familia a fost pusă să dea bani, iar copilul nu a putut primi îngrijiri medicale până la finalul tratamentului".

Conform sursei citate, "deşi copilul are nevoie de tratament şi intervenţii chirurgicale, el a fost externat până când părinţii vor achita facturile medicale restante, de câteva zeci de mii de lei", astfel că "tatăl minorului vrea acum să-şi caute dreptatea în justiţie", iar "până atunci copilul este îngrijit acasă de părinţi". 

De-a fir a păr

Jurnaliştii au prezentat situaţia fără a contacta nicio sursă medicală. A făcut-o, în schimb, BIHOREANUL, iar concluzia este, ca de nu puţine ori, că "povestea" este rezultatul unei superficialităţi care nici măcar nu a mimat obligaţia jurnalistică de a face o minimă documentare.

Potrivit unor surse medicale din ambele spitale, micuţul pacient care ar fi fost "dat afară" din spital este un băieţel de 10 ani, Alex Cătălin T., din Sălard, victima unui tragic şi în acelaşi timp stupid accident rutier. "Pe 1 septembrie 2017, copilul a fost adus la Unitatea de Primire a Urgenţelor. O maşină l-a lovit după ce a ieşit din curte în fugă", a relatat o sursă din Spitalul Judeţean.

Managerul acestuia, dr. Gheorghe Carp, a declarat că băieţelul a fost operat la secţia de Neurochirurgie, însă medicii nu au putut face minuni. "Avea multiple leziuni cerebrale care i-au afectat grav creierul". Conform dr. Carp, după intervenţia chirurgicală, copilul a fost transferat în secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă, în stare vegetativă. Nu răspundea la niciun stimul exterior, nu putea vorbi, să se mişte ori să se hrănească singur, iar după aproape o lună a fost transferat la Spitalul Municipal, tot la secţia ATI.

Externat de o comisie specială

Ajuns la Spitalul Municipal pe 26 septembrie, pacientul a fost îngrijit aici timp de o lună, până pe 23 octombrie, dar fără rezultate pozitive. "Starea vegetativă a continuat şi nu s-a înregistrat nicio evoluţie", a declarat BIHOREANULUI managerul acestei unităţi, Maria Silaghi. În aceste condiţii, "s-a întrunit o comisie medicală care a decis externarea şi continuarea îngrijirilor la domiciliu, pentru că medicii din spital nu îl mai puteau ajuta cu nimic".

Anul acesta, pe 23 ianuarie, băieţelul a fost adus de părinţi la Spitalul Municipal şi, potrivit managerului, aceştia s-au supărat din cauza reproşurilor făcute de medicii care au remarcat că nu fusese îngrijit nici măcar la nivel elementar.

"Copilul mirosea şi avea multiple escare. Dr. Gabriela Iuhas a observat că şi sonda gastrică (n.r. – prin care era hrănit) era murdară şi înfundată, astfel că l-a trimis de la Neurochirurgie la ATI, pentru schimbarea acesteia. Aici, dr. Andrian Melniciuc, după ce a schimbat sonda, i-a atenţionat pe părinţi că nu au îngrijit corespunzător copilul. Părinţii s-au enervat, i-au urat să aibă şi el aşa copil", a relatat BIHOREANULUI managerul Spitalului Municipal.

Surse medicale au confirmat, distinct de manager, că micuţul nu fusese nici măcar spălat de la externarea din spital, adică din septembrie. "Încă avea urmele de leucoplast de la cateterul central, care a fost scos astă-toamnă. Copilul, ăsta e tristul adevăr, era murdar, nu a fost îngrijit cum trebuia", a spus sursa.

Nu au fost puşi la plată

Ce a determinat părinţii să acuze medicii din ambele spitale că li s-ar fi cerut bani? Este vorba de cu totul altceva decât sugerează datele publicate. La transferarea din Spitalul Judeţean, părinţilor li s-a înmânat decontul cu cheltuielile de spitalizare, în sumă de aproape 33.000 lei, iar la externarea din Spitalul Municipal la fel, un decont de 13.000 lei. Însă nici la Judeţean, nici la Municipal părinţii nu au fost să achite spitalizarea.

"Prin lege, este obligatoriu ca la externare pacientului sau aparţinătorilor să le fie înmânat, odată cu scrisoarea medicală de externare, şi decontul de cheltuieli. Dar decontul nu înseamnă în niciun fel factură care să fie achitată", spune dr. Gheorghe Carp, managerul de la Judeţean.

"Noi, şi cred că orice spital din ţară, în orice caz toate spitalele care respectă legea, eliberăm la externare decontul cheltuielilor de spitalizare. Familia nu a fost pusă să plătească absolut nimic, nici oficial, nici neoficial", arată şi Maria Silaghi, managerul Spitalului Municipal.

În opinia acesteia, familia băieţelului din Sălard a confundat – voit sau nu – decontul cu o factură, iar jurnaliştii care au scris până acum despre acest caz nu s-au documentat să afle care este diferenţa.

"Nu s-a refuzat niciun fel de tratament, nu s-a făcut referire la neplata spitalizării, părinţii având o atitudine ostilă la adresa personalului medical", a mai precizat Silaghi.

O problemă de sistem

Dincolo de decizia de externare a pacientului luată astă-toamnă de o comisie medicală multidisciplinară la Spitalul Municipal, dar şi de frustrările şi acuzele unei familii care pare să nu-şi fi îngrijit propriul copil aşa cum putea s-o facă, măcar la nivelul unei minime igiene, situaţia în care aceasta a ajuns este cauzată nu doar de lipsa de educaţie, ci şi de o carenţă gravă a sistemului sanitar din România.

"Pentru asemenea pacienţi, pentru care medicii nu mai pot face nimic, ajunşi în stare vegetativă, sistemul medico-sanitar de la noi nu oferă mai nimic. Astfel de pacienţi nu pot fi îngrijiţi legal în compartimentele de paliaţie, care prin lege sunt dedicate pacienţilor în stare terminală (n.r. – adică în ultima fază de evoluţie a unei boli care îi "condamnă" la deces), dar nici nu pot fi ţinuţi la nesfârşit în secţiile de Terapie Intensivă ale spitalelor. În această situaţie, sunt externaţi şi se recomandă îngrijirea la domiciliu, dar nu toate familiile ştiu ori vor să facă acest lucru. Pentru ele, astfel de pacienţi sunt nişte poveri, de care multe ar scăpa", a explicat un medic BIHOREANULUI.

UPDATE:

Ministrul Sănătăţii: "Spitalul a acţionat corect"

La ora amiezii, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că nu se pune problema plăţii spitalizării în cazul copilului din Oradea şi a precizat că părinţilor acestuia li s-a prezentat un decont de cheltuieli, pe care orice spital ''este obligat să îl anexeze scrisorii medicale sau biletului de externare'', nicidecum nu o factură, astfel că "informaţia care a apărut în presă a fost oarecum eronată".

"Informația care a apărut în presă a fost oarecum eronată. Părintelui nu i s-a prezentat factura, i s-a prezentat un decont de cheltuieli pe care orice spital este obligat să îl anexeze scrisorii medicale sau biletului de externare. Am discutat la spital. (...) Repet, spitalul a acționat corect", a spus Pintea.

În schimb, pe fond, cu referire la problema de sistem, ministrul a fost lapidar. "Punctul meu de vedere este că niciun părinte nu este pregătit să îngrijească un copil în acea stare", a spus Sorina Pintea, fără a se referi la posibile soluţii pentru asemenea cazuri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Cum arată Podul Centenarului. Va fi inaugurat înainte de termen, pe 1 Decembrie (FOTO/VIDEO)
 • Copţi, dar buni! Oradea a dat trei campioni la Openul Austriei de Judo Masters! (FOTO)
 • Nu vă jucaţi cu focul! Opt incendii de vegetaţie uscată, într-o singură zi (FOTO)
 • Să tragem linie! Lucrările pentru reamenajarea liniei de tramvai vor bloca cel puţin o lună circulaţia prin Calea Aradului (FOTO)
 • Statuia Evei Heyman din Parcul Bălcescu a fost donată Primăriei Oradea (FOTO/VIDEO)
 • Accident pe Calea Borşului: Ambulanță în misiune, lovită de un Ford și proiectată într-un TIR. Două persoane au ajuns la spital (FOTO)
 • Sprijin pentru persoanele cu dizabilităţi. A fost lansată filiala orădeană a asociaţiei 'Ridică-te şi umblă' (FOTO)
 • Luceafărul s-a revanșat: 4-1, sâmbătă, acasă cu CS Balotești! (FOTO)
 • Cetate 'de vânzare': Cetatea Oradea continuă să fie slab vândută, în ciuda atuurilor care o fac unică în Sud-Estul Europei (FOTO / VIDEO)
 • Ziua oraşului, în IMAGINI. Cele mai frumoase instantanee de la festivităţile dedicate Oradiei (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON