URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Ianuarie 2015, 11:44

Avocatul lui Tokes la procesul pentru steagul secuiesc: "Dacă acesta ar fi un mijloc publicitar, premierul Victor Ponta ar fi comis-voiajor"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La Judecătoria Oradea a început luni procesul prin care eurodeputatul ungar Laszlo Tokes a cerut Poliţiei Locale Oradea să-şi anuleze un avertisment emis în vara anului trecut, după ce politicianul a arborat pe balconul biroului său din strada Jean Calvin steagul secuiesc. Potrivit notificării, Tokes era pasibil de o amendă de până la 50.000 lei, deoarece ar fi încălcat dispoziţiile legislaţiei privind amplasarea mijloacelor publicitare, nesolicitând şi, aşadar, neavând autorizare în acest sens.

Procesul s-a desfăşurat în lipsa unui reprezentant al Poliţiei Locale, cu o amânare de aproape două ore, cauzată de faptul că avocatul angajat de Laszlo Tokes, Kincses Elod (fondator al UDMR în 1990 şi reprezentant al mai multor comunităţi, personalităţi şi culte maghiare în procese cu instituţii ale statului român) a întârziat în drumul dinspre Târgu Mureş, unde locuieşte.

La a doua strigare, după încheierea celorlalte procese programate la completul de judecată, preşedinta acestuia a dat cuvântul, direct, avocatului lui Tokes, care a cerut anularea avertismenului emis de Poliţia Locală, invocând argumente de ordin logic, istoric, dar şi juridic.

Astfel, Kincses Elod a afirmat că steagul secuiesc nu poate fi considerat, aşa cum a făcut Poliţia Locală Oradea, ca fiind un mijloc publicitar, deoarece în această situaţie şi premierul Victor Ponta, care l-a "legitimat" prin prezenţa sa la o manifestare din Secuime desfăşurată anul trecut, ar putea fi considerat un "comis voiajor". "Dacă steagul secuiesc ar fi mijloc publicitar, atunci premierul Victor Ponta, care anul trecut s-a afişat la adunarea de la Vârful Nyerges lângă steagurile secuieşti, ar fi comis-voiajor", a spus Kincses Elod.

Avocatul a prezentat şi definiţia din Dicţionarul Explicativ al Limbii Române a publicităţii, arătând că printr-un mijloc publicitar se înţelege numai acele obiecte ori metode care ar urmări scopuri comerciale, adică "promovarea unui produs pentru a convinge publicul să opteze pentru acel produs".

De asemenea, avocatul eurodeputatului Laszlo Tokes a amintit şi că, din punct de vedere istoric, steagul secuiesc nu poate fi negat, deoarece Ţinutul Secuiesc chiar a existat până în 1867, "anul înţelegerii austro-ungare care a creat Imperiul Austro-Ungar", iar un raport al unor europarlamentari (Raportul Ecri) "a condamnat România că nu vrea să recunoască această noţiune istorică".

Totodată, Kincses Elod a apelat şi la logica elementară, afirmând că dacă arborarea steagului secuiesc ca mijloc publicitar este sancţionabilă, fie şi pentru că în subtext este simbolul Ţinutului Secuiesc, atunci ar putea fi sancţionate şi alte simboluri, inclusiv crucea. "În acest context, a susţine că este vorba despre un steag publicitar care trebuie autorizat, atunci şi crucea ar trebui desfiinţată, pentru că nici crucea nu este simbolul unei ţări, şi nici Uniunea Europeană nu este o ţară", a spus Kincses, referindu-se la faptul că potrivit legislaţiei româneşti ar fi permisă numai arborarea simbolurilor unor state şi numai în anumite condiţii.

Pe de altă parte, avocatul lui Tokes a făcut apel şi la jurisprudenţa europeană, afirmând că statul ungar a fost obligat să achite daune morale după ce un politician maghiar de stânga a folosit în public însemnele Partidului Muncitoresc, succesorul partidului comunist, în condiţiile în care utilizarea însemnelor comuniste, ca şi a celor fasciste, este interzisă în ţara vecină. "Ungaria a fost obligată să plătească 4.000 de euro pentru că secretarul general al Partidului Muncitoresc a afişat la o adunare publică steaua roşie, iar un alt domn secera şi ciocanul, fiind amendaţi penal, dar CEDO a decis că sancţionarea sa a încălcat dreptul la liberă exprimare", a spus Kincses Elod.

În fine, avocatul eurodeputatul ungar a argumentat că gestul lui Tokes de a arbora steagul secuiesc nu a încălcat nici legea românească privind arborarea însemnelor naţionale, întrucât clădirea pe care a pus steagul secuiesc nu este "o clădire publică", adică nu adăposteşte nicio instituţie. "Legea din România face referire numai la clădirile publice", a spus Kincses Elod.

Înfăţişarea în procesul dintre Laszlo Tokes şi Poliţia Locală Oradea a durat circa 10 minute, instanţa rămânând în pronunţare pe data de 26 ianuarie, când va fi cunoscut şi deznodământul litigiului.

Eurodeputatul Laszlo Tokes a arborat steagul secuiesc pe balconul biroului său din centrul Oradiei, pe 18 iunie, "în semn de protest împotriva "încălcării drepturilor membrilor comunităţii maghiare de a folosi propriile simboluri naţionale". În cadrul unui flash-mob, Tokes a condamnat atunci faptul că autorităţile locale din Ţinutul Secuiesc care arborează steagul secuiesc ar fi persecutate şi, în semn de solidaritate cu acestea, a arborat steagul secuiesc, fiind aplaudat de circa 20 de simpatizanţi. Întrebat atunci dacă crede că va avea repercusiuni ca urmare a acestui gest, Tokes a răspuns: "Sunt curios şi eu".

Ulterior, pe 20 august, Poliţia Locală Oradea a întocmit un proces-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, în care "persoana fizică Tokes Laszlo" a fost făcută răspunzătoare de încălcarea Legii 185/2013, privind autorizarea şi amplasarea mijloacelor de publicitate, avertizând biroul europarlamentarului că dacă "steagul publicitar" pus fără autorizaţie şi fără plata taxei aferente nu va fi "desfiinţat" în termen de 7 zile, Primăria va sancţiona această contravenţie cu o amendă între 30.000 şi 50.000 lei. "Eu consider că este un act de batjocură din partea organelor respective (n.r. - Poliţia Locală şi Primăria) şi aduce o jignire la adresa simbolurilor maghiare. Acest caz ne aminteşte de regimul Ceauşescu, când erau interzise simbolurile comunităţii maghiare, cum ar fi imnul sau steagul maghiarilor", a spus atunci Laszlo Tokes, adăugând că steagul secuiesc nu este "publicitar", ci "un steag sfânt al comunităţii secuieşti".

Citiţi pe această temă şi articolele:

Laszlo Tokes a arborat steagul secuiesc în centrul Oradiei şi l-a comemorat pe criminalul de război Wass Albert

Tokes, "jignit" de Primărie şi ameninţat cu o amendă uriaşă pentru arborarea steagului "publicitar" secuiesc

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON