URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Octombrie 2015, 15:20

Avertisment: în timp ce directorii de şcoli îşi cumpără funcţiile cu banii părinţilor, copiii sunt "terminaţi" în programul After School

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Toată lumea ştie, dar nimeni nu recunoaşte şi, culmea, toată lumea crede că aşa e normal. Într-o conferinţă de presă susţinută miercuri la sediul ALDE Bihor, profesorul orădean Vasile Gheorghe a ţinut să tragă un semnal de alarmă public în privinţa ipocriziei privind separarea dintre factorii învăţământ – politic şi a efectelor perverse ale programului Şcoală după Şcoală, de pe urma căruia cadrele didactice încasează enorm de mulţi bani de la părinţii care nu au unde să-şi lase copiii până ies de la muncă şi din care o parte finanţează cumpărarea de la Inspectoratele Şcolare a funcţiilor de director de şcoală.

"Învăţământul nu are voie să fie politic, dar inspectorii şcolari sunt numiţi politic. La fel, directorii de şcoli şi toţi cei din echipele acestora (n.r. – membrii Consiliilor de Administraţie) sunt numiţi politic, cu consecinţe grave asupra învăţământului", a spus profesorul Vasile Gheorghe, care a adăugat că, aceasta fiind situaţia, moral ar fi ca atât inspectorii şcolari, cât şi directorii de şcoli "să-şi declare public apartenenţa politică", iar în cazul în care lasă ceva bun în urma lor să fie lăudaţi, ba chiar păstraţi în funcţii, dar în caz contrar "să plece odată cu partidele" care i-au susţinut.

Profesorul orădean a arătat că, potrivit informaţiilor pe care le deţine neoficial, fiecare director de şcoală îşi plăteşte postul cu suma de 10.000 lei, iar banii vin de la părinţii nevoiţi să-şi lase copiii în şcoli, din cauza programului lor încărcat la serviciu, de dimineaţa de la 7.30 sau 8.00 până după-amiază, după ora 16.00.

Gheorghe a atras atenţia că, deşi conform ordinului ministrului Educaţiei Daniel Funeriu din septembrie 2011 care prevedea că programul After School este destinat în primul rând copiilor defavorizaţi, acest program a ajuns o sursă de corupţie şi de îmbogăţire, cu efectul că micuţii ajung în clasa a V-a "obosiţi, terminaţi" de suprasolicitare, după ce stau zilnic în şcoli câte 8 ore.

"Conform metodologiei, în programul Şcoală după Şcoală trebuie să fie un cadru didactic la 12 copii, dar în Oradea şi în Bihor avem 40 de copii la un cadru didactic", a spus profesorul, explicând că "plata se face (n.r. – de către părinţi către învăţătoare şi profesori) după numărul de copii" şi dezvăluind totodată că, în ciuda reglementărilor legale, învăţătoarele şi profesorii încasează banii "pe PFA-uri" (n.r. – ca persoane fizice autorizate), deşi "folosesc infrastructura statului", adică sălile, mobilierul, instalaţiile şi echipamentele şcolilor publice, fapt care justifică întrebarea "cât de loială este această concurenţă?".

"Inspectoratele ar trebui să verifice aceste lucruri, dar credeţi că o fac? Ei spun că aceste informaţii sunt secrete", a adăugat profesorul, concluzionând că "este nevoie de acest program, dar nu aşa" şi insistând că, obligaţi să stea 8 ore zilnic în şcoli, la vârste la care în mod natural ar trebui să-şi dezvolte inteligenţa, copiii sunt uzaţi prematur şi învăţaţi, de fapt, să stea docili în bănci, totul cu preţul sporirii corupţiei din învăţământ.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
numai bani dam la scoala
Ca dam bani pt scoala se stie.PT SDS se gasesc metode "inteligente"de a aduce bani scolii(fond,fond).Ne-ar putea spune dl inspect general cam cati bani a dat Primaria Oradea pt lic.Pedagogic de exemplu...ca atunci la 15 sept. cand intram intr-un cotet de clasa,dupa 2 sapt o facem NOI PARINTII,sala SPA....si stiti,nu?pe banii nostri...ca ma gandesc ca nu aloca Primaria bani din 16 sept pt scoala!!!!!
Postat 23 Octombrie 2015, 07:28 de tudor25
@ Valhalla-Asgard
Incearca sa gandesti, incet , incet o sa reusesti, mintea ta de copil crescut la televizor, si campion la Super Mario, are nevoie de exercitiu. Fix tu te-ai gasit mai destept sa fii pe dos, copii au nevoie de parinti, nu de intretinatori, se vede ca nu stii care e diferenta. Asa ca mars! e plina tara de inganfati ca tine, neo-europeni, sari ca musca-n balega. Nene ii tactu'.
Postat 22 Octombrie 2015, 23:06 de detectiv
evaziune fiscala after school
In mod concret: de la intrarea in vigoare a respectivului ordin si pana in prezent intreaga activitate se desfasoara de catre cadrele didactice in regim privat...adica PFA ,aceasta in conditiile in care se stipuleaza f clar ca persoanele implicate in derularea programului vor fi retribuite pe baza unor contracte de munca .Cu toate ca in ordin se prevede ca acest program se desfasoara sub forma unor pachete educationale in Oradea totul se desfasoara ca supraveghere la efectuarea temelor.Nu vreau sa mai vorbim de sumele care se percep ( pe ce baza) intre 10 si 15 lei /copil. Inmultit cu 20 sau 25 de elevi ne da o frumoasa suma.Totul se desfasoara pe infrastructura statului .O firma poate nu realizeaza atata profit intr-o luna cati bani incaseaza dascalii respectivi. In conditiile in care programul SDS presupune-- sa nu se plateasca chirie pe sala de curs, cadrele didactice sa fie platite cu ora iar banii platiti de parinti sa treaca prin contabilitate ce parere aveti de ce se intampla efectiv----- sali inchiriate de cadrele didactice de la scoala, bani incasati direct de cadrele didactice care nu trec prin contabilitate.Asta in varianta in care cadrele didactice sunt constituite ca PFA.................In jud Bihor din 2011 pana acum nu au existat aceste proiecte educationale. Acum au fost facute dar....se lucreaza tot ca PFA.
Postat 22 Octombrie 2015, 13:46 de Antiana
Pontaj
Cu tot respectul pentru cadrele didactice care-si irosesc energiile cu loazele noastre,ma nedumereste o chestiune de multa vreme: As vrea sa stiu cum se face pontajul si cit este norma in sistemul de invatamint? Asta in contextul in care avind copilul in clasa 0, ni s-a pus in vedere obligativitatea de a lua copilul la sfirsitul orelor pina la 12 si 10m , pe motivul ca invatatoarea TREBUIE SA MEARGA LA MASA CU COPIII DE LA AFTER SCHOOL. Cred ca programul after school ar trebui absorbit de sistemul de invatamint de stat,cu reguli si tarife clare si bine definite.
Postat 22 Octombrie 2015, 10:25 de excalibur
invatamant=coruptie
Sunt foarte dezamagit de sistemul de invatamant, de la faptul ca invatatorii sunt foarte razbunatori pe copiii care nu raman la program(din motive financiare, majoritatea) pana la conducerea scolii.Este un sistem CORUPT, directorii fac ,,ce vor ei,,si ,,cand vor ei,,sub atenta supraveghere politica.Nicio miscare fara acordul politic.Nu trebuie sa fie numiti politic in functii de conducere a scolilor persoane labile psihic, gay si as putea enumera.....Se pare ca si Inspectorul general Iuhas este complice la toata aceasta RUSINE si nu ia nicio masura.Pai si el e numit tot POLITIC....
Postat 22 Octombrie 2015, 09:18 de adevarat
aritmetica
6lei pe copil x 21 de zile=126 lei 24de copii(minim)in clasa x126lei=3024 lei iese o suma frumusica pentru 2 ore in plus de stat la scoala,pe langa salariu.cu toate acestea copiii sunt tot prost pregatiti. iar despre isj bihor,nota 4
Postat 22 Octombrie 2015, 08:32 de alena
o nouă reformă
parcă era o lege sau un proiect de lege pt programul "after school", că profesorii care stăteau după ore cu elevii la after school trebuiau să plătească o anumită sumă de bani la școală, parcă. si, in acest timp copiii puteau sa fie dusi la restaurant :) pt o mancare plătită pe loc cu prețul pe o zi de program... ori să-si facă temele pt a doua zi. problema a fost că in ritmul astfel impus părintele nu s-a mai ocupat de temele copilului, iar copilul nu intelegea complet exercitiile, dar avea temele făcute pt a doua zi si totul era bine... doar că , in final, copilul ajungea educat mul mai superficial... iar dascălul cu un venit de cel mult 1000 usd lunar... oricum se practică acest program si in tarile cilivizate :) si nici măcar nu se pune problema ca elevul să rămână pe acasă nesupravegheat... noi numiri de direcori si de directori adjuncti au fost făcute recent, parcă :)
Postat 21 Octombrie 2015, 19:20 de vg
Iar nenea asta....
Si ce sa faca parintii acestor copii daca ei sunt la serviciu opt sau zece ore? Unde si cu cine sa-i lase pe copii? Sa dea o gramada de bani altora care sa-i supravegheze unde? Acasa la parinti sau acasa la supraveghetori? Si lectiile cand si le mai daca toata ziua vor sta la unii si la altii? Cine altcineva este mai competent sa-i supravegheze si sa-i ajute la facutul temelor daca nu cadrele didactice care stau cu ei la scoala dupa ore?
Postat 21 Octombrie 2015, 19:10 de Valhalla-Asgard
Parintii sunt vinovati
Parintii sunt cei care sprijina acest lucru, sunt multumiti ca stau copii cu cineva pana vin ei de la serviciu, este cam acelasi lucru ca si statul cu ochii in TV la desene o zi intreaga, copii sunt cuminti, sunt inteligenti, apoi o iau razna. Acest program nu stiu daca se mai poate opri.
Postat 21 Octombrie 2015, 16:52 de detectiv
ANAF-ul ce zice ?
banii de la parinti sunt fiscalizati ? se emite bon fiscal petnru fiecare copil si se paltesc taxe? sau ii invatam pe cei mici cum sta treaba in tara noastra cu evaziunea ?
Postat 21 Octombrie 2015, 16:12 de Florin25
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON