DSP Bihor a înregistrat în ultima săptămână cu peste 90% mai multe cazuri de îmbolnăviri cauzate de ger decât în aceeaşi perioadă a iernii trecute. Potrivit unui comunicat dat publicităţii miercuri, în primele zile ale noului an Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică a raportat 1.935 cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, faţă de 1.172 cazuri în aceeaşi perioadă a iernii 2013-2014, necesitând internarea 27 de persoane afectate.
Potrivit aceleiaşi surse, în ultima săptămână au fost înregistrate şi 615 cazuri de pneumonie şi bronhopneumonie, faţă de 410 cazuri în aceeaşi săptămână a iernii trecute, iar 56 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale acordate în regim spitalicesc.
Pentru ca populaţia să poată preveni îmbolnăvirile specifice sezonului, DSP recomandă câteva măsuri la îndemâna tuturor. Astfel, pentru prevenirea infecţiilor căilor respiratorii este recomandată optimizarea regimului de viaţă şi de activitate prin alimentaţie corespunzătoare (în special fructe şi legume), evitarea expunerii la frig, purtarea de îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată temperaturilor scăzute, exerciţii fizice moderate, evitarea surmenajului fizic şi intelectual, odihnă nocturnă suficientă, evitarea fumatului, consumului de alcool şi exceselor de produse cofeinizate (cafea, băuturi carbogazoase tip cola).
De asemenea, se recomandă spălarea frecventă a mâinilor, cu apă şi săpun, în special în situaţii de participare la activităţi publice (locul de muncă, şcoală, unităţi de alimentaţie publică), evitarea aglomeraţiilor din locurile publice (evenimente din săli de spectacole, discoteci, alte manifestări), deoarece există un risc mare de transmitere a infecţiilor respiratorii de la persoane aparent sănătoase, deja infectate, iar în cazul instituirii unor măsuri de carantină să respecte deciziile personalului din spitale, de la interzicerea totală a vizitelor până la măsuri de protecţie recomandate în momentul intrării în unitatea spitalicească.
Este recomandată, de asemenea, autoizolarea la domiciliu în cazul apariţiei unor semne de boală precum: febră, secreţii nazale, dureri de cap, tuse, dureri în gât şi să anunţe telefonic în cel mai scurt timp posibil medicul de familie privind simptomele în vederea planificării eventuale la o consultaţie. Dacă aceste semne se agravează, în special în cursul nopţii sau în zilele nelucrătoare, poate fi apelat gratuit numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 sau persoanele afectate se pot prezenta la camerele de gardă ale celui mai apropiat spital.
Pentru prevenirea efectelor negative ale temperaturilor foarte scăzute asupra sănătăţii se recomandă aprovizionarea cu alimente şi medicamante pentru o perioadă mai lungă de timp, pentru a evita deplasările în timpul frigului, păstrarea contactului cu rudele sau vecinii de către persoanele expuse la risc (vârstnici şi bolnavi cronici), precum şi solicitarea de ajutor în caz de nevoie.
Evident, dacă e necesară părăsirea locuinţei sau a spaţiilor închise în condiţii de ger, sunt recomandate acoperirea capului (prin această zonă se pierde 30% din căldura corpului), protejarea feţei (în special în partea inferioară, la nivelul gurii şi nasului), purtarea unor haine groase şi călduroase (de preferat mai multe rânduri de haine una peste alta, pentru a menţine mai bine căldura), mersul în ritm egal (fără efort intens), evitarea călătoriilor lungi cu maşina şi planificarea traseului deplasării în funcţie de starea drumurilor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.