URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Ianuarie 2015, 14:38

Avertisment al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor: creşte numărul îmbolnăvirilor din cauza gerului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

DSP Bihor a înregistrat în ultima săptămână cu peste 90% mai multe cazuri de îmbolnăviri cauzate de ger decât în aceeaşi perioadă a iernii trecute. Potrivit unui comunicat dat publicităţii miercuri, în primele zile ale noului an Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică a raportat 1.935 cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, faţă de 1.172 cazuri în aceeaşi perioadă a iernii 2013-2014, necesitând internarea 27 de persoane afectate.

Potrivit aceleiaşi surse, în ultima săptămână au fost înregistrate şi 615 cazuri de pneumonie şi bronhopneumonie, faţă de 410 cazuri în aceeaşi săptămână a iernii trecute, iar 56 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale acordate în regim spitalicesc.

Pentru ca populaţia să poată preveni îmbolnăvirile specifice sezonului, DSP recomandă câteva măsuri la îndemâna tuturor. Astfel, pentru prevenirea infecţiilor căilor respiratorii este recomandată optimizarea regimului de viaţă şi de activitate prin alimentaţie corespunzătoare (în special fructe şi legume), evitarea expunerii la frig, purtarea de îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată temperaturilor scăzute, exerciţii fizice moderate, evitarea surmenajului fizic şi intelectual, odihnă nocturnă suficientă, evitarea fumatului, consumului de alcool şi exceselor de produse cofeinizate (cafea, băuturi carbogazoase tip cola).

De asemenea, se recomandă spălarea frecventă a mâinilor, cu apă şi săpun, în special în situaţii de participare la activităţi publice (locul de muncă, şcoală, unităţi de alimentaţie publică), evitarea aglomeraţiilor din locurile publice (evenimente din săli de spectacole, discoteci, alte manifestări), deoarece există un risc mare de transmitere a infecţiilor respiratorii de la persoane aparent sănătoase, deja infectate, iar în cazul instituirii unor măsuri de carantină să respecte deciziile personalului din spitale, de la interzicerea totală a vizitelor până la măsuri de protecţie recomandate în momentul intrării în unitatea spitalicească.

Este recomandată, de asemenea, autoizolarea la domiciliu în cazul apariţiei unor semne de boală precum: febră, secreţii nazale, dureri de cap, tuse, dureri în gât şi să anunţe telefonic în cel mai scurt timp posibil medicul de familie privind simptomele în vederea planificării eventuale la o consultaţie. Dacă aceste semne se agravează, în special în cursul nopţii sau în zilele nelucrătoare, poate fi apelat gratuit numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 sau persoanele afectate se pot prezenta la camerele de gardă ale celui mai apropiat spital.

Pentru prevenirea efectelor negative ale temperaturilor foarte scăzute asupra sănătăţii se recomandă aprovizionarea cu alimente şi medicamante pentru o perioadă mai lungă de timp, pentru a evita deplasările în timpul frigului, păstrarea contactului cu rudele sau vecinii de către persoanele expuse la risc (vârstnici şi bolnavi cronici), precum şi solicitarea de ajutor în caz de nevoie.

Evident, dacă e necesară părăsirea locuinţei sau a spaţiilor închise în condiţii de ger, sunt recomandate acoperirea capului (prin această zonă se pierde 30% din căldura corpului), protejarea feţei (în special în partea inferioară, la nivelul gurii şi nasului), purtarea unor haine groase şi călduroase (de preferat mai multe rânduri de haine una peste alta, pentru a menţine mai bine căldura), mersul în ritm egal (fără efort intens), evitarea călătoriilor lungi cu maşina şi planificarea traseului deplasării în funcţie de starea drumurilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON