URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Mai 2020, 09:37

Avem o stațiune. Cum procedăm?

Avem o stațiune. Cum procedăm? foto arhivă, Raimund Sebastian Munkancsi
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea a fost declarată prin hotărâre de guvern staţiune turistică de interes naţional, ceea ce înseamnă că va putea accesa mai uşor bani europeni pentru dezvoltarea zonei turistice. Mai există 50 de astfel de staţiuni în ţară, deci nu e motiv să ne umflăm prea tare în pene. Va fi un lucru bun pentru oraş, mai ales că Primăria s-a dovedit foarte pricepută la accesat fonduri europene nerambursabile. Dar să ne înţelegem: milioanele de euro de până acum nu s-au cheltuit pe inovaţii în infrastructură sau în potenţialul turistic, ci pentru a aduce oraşul la un nivel acceptabil, după prea mulţii ani de stagnare.

Aşadar, Oradea va arăta tot mai bine şi va fi tot mai atractivă pentru vizitatori. De cealaltă parte, unii localnici încep să se simtă discriminaţi, spun că în oraş se fac mai multe pentru turişti decât pentru orădeni. Numărul nemulţumiţilor e în creştere: oameni expropriaţi, cu case dărâmate, oameni puşi să-şi supraînalţe clădirile ori supra-impozitaţi din pricina faţadelor, oameni care se plâng de prea mulţi copaci tăiaţi, de proiecte noi inestetice, de lucrări care nu se mai termină... În schimb, cei care ne ştiu mai mult de la televizor ne laudă şi ne dau exemplu de bună practică.

Nu pot să nu mă gândesc că acest mic triumf birocratic, declararea ca staţiune turistică de interes naţional, ar fi fost mult mai important dacă referendumul pentru unirea administrativă cu comuna Sânmartin ar fi avut o altă soartă. Dar lupta politică a decis în acel caz. Până la urmă, nu Guvernul decide care oraş e interesant turistic şi care nu, ci turiştii. Oradea a început să se simtă oraş turistic abia atunci când s-au înmulţit aparatele de fotografiat şi limbile vorbite în zona centrală.

Revenind la turism, pentru o mai bună înţelegere a fenomenului, ar trebui să ne gândim şi la oameni, nu numai la clădiri şi pieţe publice. Ar trebui să ne punem în locul turistului venit pentru prima dată în Oradea, pentru a înţelege dacă oraşul nostru este la fel de confortabil pentru ei ca pentru noi. Spre exemplu, ştiaţi că un turist care merge cu tramvaiul prin Nagyvárad nu ştie ce staţie urmează pentru a şti unde să coboare? Sau că, uitându-se la hărţile de pe panourile instalate în câteva locuri din oraş, poate înţelege cel mult că se află pe Terra?

Turismul este în primul rând despre şi pentru oameni. Ar fi păcat să facem aceeaşi greşeală ca în sistemul de învăţământ, unde elevii şi studenţii au devenit nişte periferice în marile planuri de studii, nicidecum centrul lor, în jurul cărora să se construiască totul. O regulă de bază din turism spune că oraşul turistic este acela în care vizitatorul venit pentru prima dată se descurcă foarte uşor fără ajutorul nimănui. Mi se pare că până acolo mai e cale lungă. Dar pentru asta trebuie mai întâi să se rezolve cumva cu pandemia şi să ne reconectăm aeroportul cu lumea. Cum "care aeroport"?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON