URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Martie 2021, 21:10

Autostrada Transilvania: 4 oferte pentru sectorul dintre Suplacu de Barcău şi Chiribiş, care va costa 500 milioane de lei 

Autostrada Transilvania: 4 oferte pentru sectorul dintre Suplacu de Barcău şi Chiribiş, care va costa 500 milioane de lei  (foto: generic, sursa: Asociatia Pro Infrastructura)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunţat, luni, că în aceeaşi zi au fost depuse patru oferte pentru construcţia tronsonului dintre Suplacu de Barcău şi Chiribiş al Autostrăzii Transilvania, valoarea estimată a contractului depăşind 500 milioane de lei.

Execuţia Subsecţiunii 3C1, întinsă pe 26,35 kilometri ai autostrăzii Braşov – Târgu Mureş – Cluj – Oradea, este curtată acum de companii din România, Slovacia, Italia, Turcia şi Spania. 

Potrivit CNAIR, pentru contractul de proiectare şi execuţie a subsecţiunii Suplacu de Barcău – Chiribiş au depus oferte asocierea Construcţii Erbaşu (lider de asociere) – Vahostav SK A.S., asocierea Drum Asfalt SRL (lider de asociere) – Trameco SA, OPR Asfalt SRL – Obras Publicas y Regadios S.A. – Citadina 98 S.A. – Lemacons SRL, asocierea Rizzani de Eccher Spa Italy – Artera Blue ARL şi, în fine, ERG Inşaat Ticaret Ve Sanayi A.Ş.

"Obiectul contractului prevede construirea mai multor lucrări, dintre care 3 viaducte, 8 pasaje şi 8 poduri, inclusiv un pod de o complexitate tehnică ridicată, în lungime de 1.650 m - Pod peste lac de acumulare la km 6+655.60. Valoarea estimată a contractului este de 503.687.042,75 lei fără TVA. Durata contractului este de 24 de luni, din care 6 luni perioada de proiectare şi 18 luni perioada de execuţie a lucrărilor", a transmis CNAIR. 

Comisia de evaluare va analiza în perioada următoare ofertele depuse.

Lucrările la porţiunea Suplacu de Barcău – Chiribiş au fost începute în urmă cu mai mai mulţi ani de Bechtel, dar au fost abandonate. În ultimii 8 ani, autorităţile au reziliat trei contracte pentru execuţia lucrării. 

De precizat că de la Chiribiș până la Biharia, pe circa 28 de kilometri, construcția autostrăzii e deja contractată cu o asociere condusă de Trameco (ofertant acum într-o asociere și pe tronsonul Chiribiș - Suplacu de Barcău). Pe tronsonul Suplacu de Barcău - Nușfalău, circa 13.5 km, contractul a fost semnat încă din septembrie 2020 cu turcii de la Nurol.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Poveste fara sfarsit
Dupa 20 de ani ei sunt tot la stadiul de licitatie. Castiga unii, iar perdantii depun contestatie. Dureaza vreo trei-patru ani pana cand se judeca, dupa care se anuleaza licitatia, sau cel care a castigat intra in insolventa, si urmeaza o alta licitatie. Peste toti vin "ecologistii", ca traseul autostrazii trece prin zona unei perechi (sau mai multe) de cocostarci, si trebuie oprita constructia.
Postat 16 Martie 2021, 08:44 de B90
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON