URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Iunie 2014, 07:43

Autostrada minciunilor: În Bihor, lucrările la autostradă vor costa mai mult şi vor fi gata tot la Sfântu-Aşteaptă!

Autostrada minciunilor: În Bihor, lucrările la autostradă vor costa mai mult şi vor fi gata tot la Sfântu-Aşteaptă! ÎN PĂRĂSIRE. Începute în urmă cu zece ani, lucrările la Autostrada Transilvania au fost oprite în primăvara lui 2011, când Bechtel a refuzat să continue fără a fi plătită. Până în prezent, lucrările pe cei 415 kilometri proiectaţi au ajuns la doar 12% din volumul total, iar pe tronsonul 3C Borş-Suplacu de Barcău la 50,12%. Cum pe şantierul pe care odinioară zumzăiau utilajele (foto) nu mai mişcă nimeni niciun cui, în ultimii ani politicienii nu s-au mai înghesuit la vizite, nici "de lucru", nici electorale...
Autostrada minciunilor: În Bihor, lucrările la autostradă vor costa mai mult şi vor fi gata tot la Sfântu-Aşteaptă! AICI SUNT BANII DVS! Părăsit din primăvara anului 2011, tronsonul Borş-Suplacu de Barcău al Autostrăzii Transilvania a devenit un complex de betoane care se fisurează şi armături care ruginesc. Pentru că multe structuri vor trebui refăcute, preţul va creşte pe măsură ce va întârzia reluarea lucrărilor. Promisă de Guvern pentru la toamnă, şansele ca minunea să se şi întâmple sunt însă apropiate de zero
Autostrada minciunilor: În Bihor, lucrările la autostradă vor costa mai mult şi vor fi gata tot la Sfântu-Aşteaptă! DRUM BUN, DA' NU LA NOI! Deşi i se datorează atât semnarea contractului cu Bechtel în 2003, sub guvernarea Năstase, cât şi rezilierea acestuia în 2013, sub Ponta, PSD s-a lăudat în campania pentru europarlamentare cu asigurarea finanţării pe anul în curs a continuării autostrăzii. Ce-i drept, suma e ridicolă, iar reclamele electorale au fost puse nu în Bihor, unde cei 64 km de şantier sunt acoperiţi de bălării, ci în Cluj, pe unde trec singurii 52 km circulabili la un deceniu după începerea lucrărilor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Autostrada Transilvania seamănă tot mai mult cu Mănăstirea Argeşului, numai că în locul Anei lui Manole o sumedenie de guverne fără niciun Dumnezeu au îngropat la temelia ei speranţele românilor că vor putea circula, cândva, repede şi sigur, către vestul Europei.

La un deceniu după inaugurarea şantierului şi un an după rezilierea contractului cu americanii de la Bechtel, Guvernul a scos la licitaţie continuarea lucrărilor pe care cu trei ani în umă le oprise sub motiv că nu avea din ce le plăti. Cu toate promisiunile că va găsi un nou executant, care s-o facă până în 2016, BIHOREANUL vă prezintă o analiză ce demonstrează nu doar că minunea nu se va produce, ci şi că lucrările vor dura şi vor costa chiar mai mult decât până acum. Iar asta după ce preţul a atins deja un record ce părea greu de atins, darămite de depăşit!

Drum la secret

Proiectată să lege inima României de Europa occidentală, Autostrada Transilvania a fost considerată de la început un bir pentru admiterea în NATO - recunoştea, la câţiva ani după începerea lucrărilor, unul din politicienii perindaţi la şefia Transporturilor, Radu Berceanu.

În 2003, pentru aprobarea contractului, despre care nici acum nu se ştie cine l-a negociat, dar care urma să fie finanţat din bugetul de stat, a fost emisă o lege specială ce consfinţea negocierea directă cu o singură companie şi un preţ necunoscut până şi Parlamentului, care o votase "în orb", fără să-i ştie anexele, pecetluite ca "informaţie clasificată".

Contribuabililor le-au fost comunicate atunci doar date generale, potrivit cărora autostrada - la care compania americană Bechtel începea lucrările în mai 2004, cu termen de finalizare decembrie 2012 - urma să se întindă de la Borş la Braşov, pe 415 km, ar fi avut câte două benzi pe sens, fiecare lată de 7,5 metri, şi ar fi inclus 400 de aşa-numite lucrări de artă (300 poduri, podeţe şi viaducte, 73 de pasaje şi 19 noduri de racordare).

Din raţiuni tehnice, şantierul a fost împărţit în 8 secţiuni: 1A Braşov-Făgăraş (48,81 km), 1B Făgăraş-Sighişoara (53,37 km), 1C Sighişoara-Ogra (58 km), 2A Ogra-Câmpia Turzii (37,19 km), 2B Câmpia Turzii-Cluj (52,55 km), 3A Cluj-Mihăileşti (25,5 km), 3B Mihăileşti-Suplacu de Barcău (75,48 km) şi 3C Suplac-Borş (64,5 km).

52 din 415

Cinci ani, Bechtel - care şi-a luat ca subantreprenor compania turcă ENKA Insaat ve Sanayi AS 45 - a executat în special terasamente şi lucrări de artă pe doar două tronsoane, 2B şi 3C, în 2009 finalizând primii şi singurii 52 km - celebra "centură" a Clujului între Gilău şi Turda.

Până în primăvara lui 2011, când lucrările au fost oprite, singurele noutăţi au fost că statul achita lucrările cu întârzieri tot mai mari şi că până atunci plătise 1,5 miliarde euro, adică 23 milioane euro pe kilometru (faţă de 6 milioane/km, cum prevedea contractul iniţial). Un adevărat record, explicabil în cea mai mare parte prin penalităţile pe care şi le asumase Compania Naţională pentru Autostrăzi şi Drumuri Naţionale.

În tot acest timp, înţelegerea a fost renegociată de două ori: în 2005, când ministru al Transporturilor era Gheorghe Dobre (PDL), singurul rezultat fiind însă că până în 2006 nu s-a mai lucrat deloc, şi în 2011, când Anca Boagiu (tot PDL) a obţinut reducerea contractului. Nu valoric, ci cantitativ, în sensul că, la propunerea autorităţilor, Bechtel a renunţat la lucrările de pe cele 6 tronsoane de care încă nu se atinsese şi care ar fi urmat să fie executate, cândva, cu fonduri de la Uniunea Europeană. Astfel, americanii au acceptat să mai lucreze doar 118 km din totalul celor 415, pe secţiunile 2B Turda-Câmpia Turzii şi 3C Borş-Suplacu de Barcău. În schimb, termenul de finalizare a fost amânat cu un an, pe decembrie 2013.

La stânga-mprejur!

06_Dan_Sova_bihoreanul.jpgÎn martie 2013, la un an de la instalare şi la doi de la blocarea lucrărilor, Guvernul Ponta a schimbat macazul. După ce a scos CNADNR din subordinea Ministerului Transporturilor şi a inclus-o în Ministerul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, şeful acestuia, Dan Şova (foto), a lansat ideea rezilierii contractului. Motivul? Bugetul de stat nu avea bani pentru continuarea lucrărilor, acestea urmând să fie reluate în baza unor parteneriate public-private (ceea ce însemna ca beneficiarul şi constructorul să suporte împreună costurile de execuţie) sau prin concesiune (executantul să lucreze pe propriile speze, după darea în folosinţă recuperându-şi investiţia şi încasând profit din taxe de trecere).

Adoptată la fel de netransparent ca semnarea contractului cu zece ani înainte, decizia de reziliere a fost anunţată în mai 2013, Şova prezentând-o ca "un prim pas pentru a face autostrada". Unul scump, căci compania americană a fost despăgubită cu "o sumă onestă şi corectă", cum zicea ministrul: 37,2 milioane euro. Bani daţi tot de la bugetul de stat, care - atenţie! - urma să alimenteze derularea în continuare a lucrărilor.

Justificat doar în aparenţă, demersul a fost de trei ori scandalos. Nu doar pentru că rezultatul a fost menţinerea aceleiaşi surse de finanţare despre care ministrul spusese că nu e viabilă, ci şi pentru că nu se cunoaşte nimic despre baza negocierilor, Şova declarând contractul drept "pierdut", dar şi fiindcă rezilierea fusese negociată de Bechtel prin avocata Ana Diculescu Şova, adică mama ministrului, iar CNADNR a fost reprezentată de fostul asociat al acestuia, avocatul Adrian Raţiu. Pe scurt, un târg în familie, al cărui singur efect concret a fost cadoul dat americanilor pentru a nu face nimic.

Doar pentru Bihor nu-s bani

06_Cseke_Attila_bihoreanul.jpgDecizia ministrului, confirmată ulterior prin Hotărâre de Guvern, l-a scandalizat şi pe deputatul bihorean Cseke Attila (foto). Şi pe bună dreptate. Deoarece stadiul execuţiei la tronsonul Borş-Suplac era de 50,12%, iar pentru finalizare ar mai fi trebuit circa 250 milioane euro, Cseke a afirmat, la finele anului trecut, că rezilierea nu rezolvă problema, ci o complică.

Asta cu atât mai mult cu cât, în timp ce susţinea că bugetul de stat nu are fonduri pentru secţiunea din Bihor, CNADNR a scos la licitaţie un segment de 40 km care nu era cuprins în proiectul iniţial, între Turda şi Sebeş, pentru care Guvernul oferea aproape jumătate din suma necesară terminării celor 64 km din Bihor. "Tronsonul între Turda şi Sebeş, care este în procedură de licitare, va costa 700 milioane euro, din care 85% din fonduri europene şi 15% de la buget, adică 105 milioane euro. Deci discursul că nu sunt bani la buget nu ţine", acuza deputatul bihorean.

Că avea dreptate avea s-o ateste şi o altă alocare, decisă în toamna aceluiaşi an şi concretizată în aprilie 2014, când CNADNR a dat ordin pentru începerea a încă unei lucrări neprogramate: executarea, pe 57 milioane euro, a doar 8,7 km între Gilău şi Nădăşel, de către asocierea Spedition UMB şi Tehnostrade, ambele firme controlate de "regele asfaltului" Dorin Umbrărescu, cărora le-a fost fixat un termen de finalizare peste 6 ani!

Licitaţie cu preaviz

Anul acesta, pe 9 mai, în campania pentru europarlamentare, premierul Victor Ponta anunţa că lucrările între Borş şi Suplac vor fi reluate "în toamnă", fiindcă bugetul va încasa mai mulţi bani graţie introducerii, pe 1 aprilie, a celebrei supra-accize de 7 eurocenţi pe litrul de combustibil. Culmea, anunţul era făcut fără să fi fost finalizate studii care să indice cât ar costa lucrările rămase de executat, fără să fi fost stabilită vreo licitaţie şi, implicit, un preţ de pornire şi, nu în ultimul rând, fără detalii despre încasările suplimentare din supra-acciză.

Licitarea lucrărilor pentru continuarea tronsonului bihorean era anunţată două zile mai târziu de către ministrul Dan Şova, chiar la Oradea, unde venise însoţit de directorul general al CNADNR, Narcis Neaga, de adjunctul Cristian Andrei şi de şeful Regionalei Cluj, Eugen Cecan. "Pe 25-26 mai va fi deschisă licitaţia, care se va încheia la sfârşitul verii. Ajungem undeva spre sfârşitul lunii septembrie, începutul lui octombrie, cu ordinul de începere a lucrărilor", a promis Şova, garantând că "până în 2016" se va circula între Borş şi Suplac pe autostradă.

Costuri mărite, finalizare incertă

Pe 27 mai, licitaţia a fost anunţată în SEAP, cu termen de finalizare pe 9 iulie, dar de pe acum e clar că preţul celor 64 km va fi mai mare. Un prim indiciu e că, potrivit caietului de sarcini, preţul de pornire este de 1,184 miliarde lei plus TVA, echivalentul a 266 milioane euro plus TVA, adică peste suma ce trebuia plătită companiei Bechtel pentru a încheia lucrările!

Preţului de start stabilit pentru licitaţie i se pot adăuga şi cele 37,2 milioane euro date americanilor ca să plece, ceea ce duce costurile la 303,2 milioane euro. Şi, ca şi cum nu era de ajuns, la asta se mai adaugă şi alte sume, care nu au fost făcute publice. Este vorba de costul unei expertize despre care, fără să menţioneze numele firmei căreia i-a fost încredinţată, Şova afirma că a inventariat lucrările deja executate, dar şi de cel al reproiectării, obligatorii pentru ca CNADNR să ştie ce scoate la licitaţie. Cert e că, per total, statul ar urma să suporte un preţ cu cel puţin 50 milioane de euro peste cât ar fi dat pentru terminarea lucrărilor cu Bechtel.

Nu în ultimul rând, e de remarcat că deşi încheierea licitaţiei este prevăzută pe 9 iulie, perdanţii pot depune contestaţii şi, apoi, intenta procese. Admiţând, totuşi, că n-o vor face, contractul dintre CNADNR şi câştigător nu poate fi semnat mai devreme de august, iar firma, dacă se va apuca în septembrie-octombrie de lucru, după o lună se va opri până la primăvară. Aşa că îi va fi aproape imposibil ca în doar doi ani să facă ceea ce n-au reuşit americanii în zece.

La calendele greceşti

Pe de altă parte, deşi premierul Victor Ponta deborda de optimism spunând că supra-acciza pe combustibili va asigura finanţarea necesară, un bilanţ făcut public săptămâna trecută demonstrează că, în loc să crească, încasările la buget din această sursă au scăzut, în aprilie fiind cu 18,7% mai mici decât în luna precedentă. Explicaţia? Pe de o parte, speriat de perspectiva unui protest al transportatorilor, Guvernul a fost de acord să le returneze 4 din cei 7 eurocenţi/litru, iar pe de altă parte majoritatea transportatorilor au preferat să alimenteze în ţări vecine, unde benzina şi motorina au ajuns mai ieftine decât la noi.

Că noile condiţii pentru continuarea lucrărilor la tronsonul bihorean al autostrăzii sunt şi dubioase, şi nefavorabile, o întăreşte şi faptul că, deşi BIHOREANUL a solicitat încă din 13 mai informaţii oficiale, scrise şi clare, cu privire la acest obiectiv, cererea a rămas fără finalitate. Concret, publicaţia noastră a întrebat conducerea CNADNR care a fost valoarea lucrărilor executate şi care e valoarea celor rămase de făcut, cine şi cum a stabilit-o, cât a costat expertiza, cât va costa refacerea structurilor degradate şi care sunt motivele deschiderii de noi şantiere în timp ce cele vechi sunt lăsate să se degradeze.

Ca de obicei, însă, CNADNR nu a dat niciun răspuns. Abia pe 11 iunie, deci la aproape o lună după înregistrarea solicitării, directorul general Narcis Neaga a comunicat, la mişto, că va formula unul "în termenul legal de 30 de zile". Socotiţi, fireşte, de acum încolo, fiindcă pentru drumarii noştri nu există azi şi acum, ci doar mâine. Un mâine care nu mai vine niciodată, pentru că e amânat mereu, la nesfârşit...


NETERMINAŢII
11 miniştri, nicio autostradă

Din 2003, anul semnării contractului pentru construirea Autostrăzii Transilvania, la Ministerul Transporturilor, în subordinea căruia se află CNADNR, s-au rotit 11 politicieni de toate culorile. Cel mai mult şi-au pus amprenta, în moduri diferite, Miron Mitrea (PSD), care a decis începerea lucrărilor pe teritoriul judeţului Cluj, şi Gheorghe Dobre (PDL), care a iniţiat renegocierea soldată cu blocarea lucrărilor timp de un an. Au urmat Radu Berceanu (PDL), care declara că Autostrada Transilvania "nu este o prioritate" şi că lucrările vor dura până în 2025, Ludovic Orban (PNL), sub care s-a înregistrat cel mai intens ritm de lucru (în creştere cu 75% în 2007 faţă de 2006), din nou Berceanu şi apoi Anca Boagiu (PDL), care a reuşit restrângerea contractului cu Bechtel de la 415 la 118 km, pe doar 2 tronsoane din 8.

În mai 2012, la Minister a ajuns Ovidiu Silaghi (PNL) şi apoi Ramona Mănescu, dar CNADNR a fost mutată la Ministerul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, condus de Dan Şova (PSD). De altfel, la începutul lui 2014, după spargerea USL, Şova a devenit ministrul Transporturilor cu acte în regulă, iar CNADNR a revenit la Transporturi, unde îi şi era locul. Deocamdată cam degeaba, cel puţin pentru bihoreni...


RUŞINEA EUROPEI
În urma Albaniei

În ciuda mitului că vina pentru întârzierea lucrărilor la Autostrada Transilvania o poartă Bechtel, realitatea e că acest lucru s-a întâmplat din cauza statului român, care nu a alocat fonduri pentru plata lucrărilor.

De altfel, Bechtel are un portofoliu impresionant, realizând Eurotunelul ce leagă Franţa de Marea Britanie pe sub Canalul Mânecii, iar mai recent, în doar doi ani a construit o autostradă prin munţii din Albania la 15 milioane euro/kilometru, cu 7 mil./km. mai puţin ca la noi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
udmr lucrează împotriva României
Reprezentanţii udmr se pregătesc să depună în Parlament un proiect de lege prin care se cere înfiinţarea asa zisul "tinut secuiesc", regiune care să cuprindă judeţele Mureş, Harghita şi Covasna. Mai exact, ungurii visează la o mică ungarie în inima României. Legea propusă de udmr e bine pusă la punct: ea cere pentru "tinut secuiesc", însemne proprii - drapel, stemă, ştampilă -, limba maghiară obligatorie pentru toţi cetăţenii începând cu clasa a II-a, control deplin asupra şcolilor, angajărilor, băncilor, pădurilor, resurselor, liniilor de transport, comunicaţiilor, concesionărilor, alimentării cu energie electrică! Statul român nu va avea dreptul să deţină nimic din ce aparţine zonei, scrie în legea udmr. Mai mult, "tinutul secuiesc" va avea dreptul la cel puţin doi europarlamentari, din locurile rezervate României, şi locuri în Parlamentul de la Bucureşti. Mai grav e faptul că în proiect, la articolul 84, scrie că populaţia din zonă care nu doreşte să facă parte din "tinutul secuiesc" poate solicita strămutarea într-un judeţ limtrof în şase luni de la adoptarea legii. Mai pe şleau, românii cărora nu le convine situaţia nu au decât să plece! “Acest proiect e dovada că udmr lucrează împotriva statului român şi că doreşte secesiunea etnică. Acest act reprezintă desfiinţarea Constituţiei şi ruperea a trei judeţe din teritoriul naţional, creând un stat-enclavă pe criterii etnice!”, crede deputatul PSD Bogdan Diaconu, cel care a făcut public documentul.
Postat 19 Iunie 2014, 04:17 de @look
unguru' cseke
Pai, ungurii (udmeristii) au fost in toate guvernele dar ei au incercat sa se ocupe de furtisaguri !
Postat 19 Iunie 2014, 03:50 de look
;;;;
Oradea va avea autostrada cand Viktor Orban o va face. Mai exact cand va ajunge cu M4 sau M35 care o fi la granita (undeva dupa 2017).In rest ce sa mai spui? E ca la prosti.Se face Sebes -Turda nu neaparat neimportanta dar cu siguranta nu trebuia sa fie o prioritate dar au vrut politicienii din Cluj sa se laude cu o realizare si au legat Clujul cu nicaieri luand in considerare ca autostrada asta va trece Carpatii probabil in 2200 dupa cum stau lucrurile iar toata Transilvania se va inghesui in continuare pe DN 1.Made in Romania :)))))
Postat 18 Iunie 2014, 17:22 de x
la mai mult!!!afs
Inca un punct din PUNEM BIHORU PE PRIMUL LOC a fost realizat.Bravo Basescu,Ponta,Crin,Popa,Mang,Sova,etc. Va multumim.P.S.Va multumim si pentru Dn76.Se lucreaza in draci !!
Postat 18 Iunie 2014, 13:52 de dsd
prostii
Si prostimea ii voteaza pe aceiasi mincinosi. Si am o presimtire ca si la prezidentiale tot PSD-ul va iesi. Dar noi avem obiceiul sa ne bagam in * cu maninile noastre. Cat de trist e sa traiesti in Romania...
Postat 18 Iunie 2014, 12:34 de Adrian
pup curu pup curu
lingaul de partid e pe net ura ura mancami -ai p...
Postat 18 Iunie 2014, 11:30 de ddd
nu e ca la Tulcea
ba...da o murit TDS, ca nu mai apare cu comentarii....Gogule, nu te mai streseaza ,asta,numit auzi TDS, oricum tragea la caruta, ca magarii oltenilor, tot inapoi, niciodata inainte.....da...si aia e dreapta....ca nu mor caii cand vor cainii, da nici cainii cand vor stapanii...stii Gogule....asta totdeauna se credea el mai destept....ca asa e la Bihor, ca-n ceata lui Pitigoi, dai in unu , pica doi.....judet cu oameni de marmelada, s-ar manca unul pe altul si de vii...ca zombii..., da ce sa-i faci....de unde nu e , n-ai ce sa ceri....nici un judet din tara nu are atatia indivizi, rautaciosi, hrapareti, batuti in cap, jigodii, zoofili, rasvratiti, si alte de-astea...ca la Bihor....la astia nu e bine nimik, Politia , nu e buna, Justitia, la fel, Primaria nici atat, PNL, nu, PSD, nu....da erau buni aia ce taiau pensii si salarii....bravo.....capitalisti...nu gluma....smardoi de BH, ca la asta va pricepeti , smardoiala pe net, fara sa ti se vada fata....ca e mai pervers, mai vicleana treaba, si de ce nu ...mai perfida......astia is unii dintre bihorenii nostrii.....Bravo , ca la magari....ca numa aia dispar in ceata....
Postat 18 Iunie 2014, 11:13 de haralambie
At
Alegeți ciuma roșie in continuare si veți fii pe deplin Fericiți (uni)ceilalți la sfântul așteaptă multe arealizat PSD in Bihor Ura ura si la gara vestul va așteaptă ???????
Postat 18 Iunie 2014, 09:04 de Ww
rahaturi
niste gunoaie fie ponta fie sova fie boc sau alti hoti jeguri nenorociti toata politica si toti politicieni romani singurul interes sa fure cat mai mut pentru ei sa-si umple buzunarele atat .
Postat 18 Iunie 2014, 08:59 de ddd
prostie
UN AVOCAT castiga din REZILIEREA de contracte si nu din REALIZAREA lor.
Postat 18 Iunie 2014, 08:34 de goron
PUTREZICIUNE !!!!
Putreziciune trebuie cautata la Sova si firma lui de avocatura care a intermediat si dupa aceea a reziliat acest contract. Tot el este incapabil sa gaseasca contractul original intocmit tot de firma lui !!!!! A fost pus doar sa stearga toate urmele sa scape cu totii curati caci el este cam ..... impotent profesional la ministerul pe care il ......... patroneaza fara succesuri !!!!
Postat 18 Iunie 2014, 08:25 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON