URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 August 2020, 10:31

Austriecii toarnă betoane în Bihor!

Austriecii toarnă betoane în Bihor! sursa foto: en.strabag-newsroom.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vestea că austriecii de la Strabag au câştigat licitaţia Centurii care va lega Oradea de Autostrada A3 m-a bucurat de două ori. O dată pentru că se face un pas important pentru una dintre cele mai mari şi mai utile investiţii pentru urbe, iar apoi pentru că am, în sfârşit, ocazia să-i văd pe austrieci cum trudesc sub soarele nemilos al Bihorului, la turnat de betoane şi asfaltări.

Parcă-i şi văd pe băieţii din Tirol, cu ciorapii lor trei sferturi şi pantalonii scurţi din piele cum mănâncă în pauza de masă weisswurşti din brişcă şi beau bere nefiltrată. Să se audă şi pe şantierele noastre vorbindu-se "austriaca", aşa cum se aude româna la Londra!

Noi nu avem experienţe prea plăcute cu firme din străinătate sau de prin alte părţi ale ţării. E de manual cum o firmă din Bucureşti a făcut terminalul Aeroportului cu o întârziere uriaşă, pentru că "fraierii" de constructori bihoreni au refuzat să se bage iobagi în subantrepriză, pentru bani de nimic.

Ar fi trist ca Strabag să vină cu trei secretare şi două laptopuri, doar cu "hau-hau" adică (transcrierea fonetică a know-how-ului), în căutare de subantreprenori pe care la final să uite să-i plătească. Un asemenea colos face lucruri complexe şi de calitate în toată Europa. Numai că există riscul ca aceşti "cotropitori" să preia obiceiurile pământului, asemenea înaintaşilor lor imperiali, care au dorit să supună Oltenia, dar s-au retras după câţiva ani, căci trupele se dedau mai mult la zaibăr şi oltence decât la manevre militare.

Este normal să fie luate firme româneşti în subantrepriză. Dar acestea trebuie respectate şi mai ales plătite la timp. Poate că în septembrie, când se vor întâlni cei doi Orbani la Oradea, va auzi şi Ludovicul nostru cum se procedează în Ungaria vecină, unde înainte de orice sunt plătiţi subantreprenorii autohtoni. Asta, dacă prin absurd o firmă străină a reuşit să câştige vreo licitaţie mai importantă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
De acord
Asa cum nici ungurii nu vor sa dea altora, mai bogati, din putinul lor (saracia lor), asa trebuie procedat si aici. Si romanii au nevoie de bani pt invatamant, sanatate, alocatii pt copii, salarii, pensii, etc. Problema la unguri e alta. Lucrarile se dau firmelor "de casa" din zona puterii. Din cauza asta striga restul firmelor unguresti si Uniunea Europeana in legatura cu coruptia din aceasta tara. Asta nu trebuie sa se intample la noi.
Postat 28 August 2020, 07:43 de Sunlight
Oradea-Sinmartin
Se face frumos si Oradea-Sinmartin.O portiune de drum larga ,cred la vreo 7m pe sens,va deveni 2x3m +trotuare.Niste borduri imense iti da senzatia ca te dai cu bobul.Selina.Dar nu e vina lor.Noile promotii de arhitecti/ingineri isi dau masura valorii.Nu mai folosim creionul si radiera,apasam tasta "calculate" si intra banul.Mai cunoastem un personaj,specialist in "bretele".Acum in tot judetul...
Postat 25 August 2020, 17:38 de excalibur
Decât urât, prost și sărac mai bine frumos, deștept și bogat.
Îmi place când se lucrează într-o veselie. Lucruri serioase se pot face și cu zâmbetul pe buze, nu doar cu lacrimi în glas. P.S. pentru triștii inveninati de mai jos: aveți grijă să nu vă muscați de limbă, riscați sa vă otraviți
Postat 25 August 2020, 17:19 de User anonimizat
Mda
Poate ca e suparare pe la Bihoreanul cand nu face Beni tot ce misca. Dar, daca ne uitam la bataia de joc de pe sectorul de vreo 10-12 km pana la Hidisel, vedem de ce ar fi bine sa ne "lepădăm" de mentalitatea "doar ai nostri". Nu de tot, doar sa le dam de lucru atat cat sunt in stare sa faca.
Postat 25 August 2020, 13:38 de Neutryno
Neutryno
Ai dreptate, cred că scrie mai mult pentru bihorel decât pentru bihoreanul.
Postat 25 August 2020, 12:42 de oradeaveche
om serios = o gluma
Eu am vazut recent ce si cum lucreaza Strabag pe Valea Draganului si pot spune ca am fost placut impresionat: muncitori multi care chiar lucrau, ingineri care masurau si supravegheau, deci un ritm alert de lucru. Si eu cred ca firma austriaca care a facut pista de la aeroport a facut treaba buna si in termenul impus. Eu cred ca este incorect sa arunci cu * intr-o firma, austriaca sau romaneasca, doar pt a face misto. Macar puneti articolul la rubrica bihorel. Probabil ziaristul cu mustata l-ar vrea pe benny la butoane peste tot, ca sa mai aiba ce scrie confratii lui, ca el nu mai este in stare decat de mistocareala de adolescent, ceea ce n-ar fi de mirare, data fiind varsta :)
Postat 25 August 2020, 11:36 de oradea_mea_si_a_ta
Nenea director de ziar
Cu stilul ăsta cvasi-permanent miștocăresc, e greu să te mai considere cititorii om serios. Cred cu tărie ca articolul acesta, pe o tema de actualitate și având ca subiect o mare necesitate, legătura cu sistemul european de autostrăzi, ar trebui rescris.
Postat 25 August 2020, 10:48 de Neutryno
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON