Românca şi unul dintre cei doi cetăţeni italieni arestaţi la sfârşitul lunii septembrie în dosarul fabricii de euro falşi din Oradea sunt acum în libertate. Ciro Romano (foto stânga) şi Andra Ioniţă (foto dreapta) au fost eliberaţi la sfârşitul lunii trecute de Tribunalul Bucureşti, care a decis înlocuirea măsurii arestului preventiv în cazul lor cu controlul judiciar.
Decizia a fost luată în cadrul procesului în care instanţa este chemată să se pronunţe asupra acordurilor de recunoaştere a vinovăţiei pe care cei doi le-au încheiat cu procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), cei doi negociind cu anchetatorii pedepse de câte 3 ani de închisoare cu suspendare.
Faţă de cel de-al doilea cetăţean italian arestat în caz, omul de afaceri Rafaelle Malintoppi, ancheta continuă bărbatul continuând să rămână după gratii.
Ciro Romano şi Andra Ioniţă au fost arestaţi pe 27 septembrie de Tribunalul Bihor, iniţial pentru aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, falsificare de monedă şi deţinere de instrumente în vederea falsificării, acuzaţii care ulterior au fost schimbate în cea de favorizare a infractorului.
Ancheta vizează o grupare de falsificatori de monedă care au amenajat la Oradea o tipografie clandestină unde se fabricau bancnote de 50 euro ce urmau să fie distribuite în Uniunea Europeană.
Din bancnotele fabricate la Oradea, o parte - 18,9 milioane euro - a fost descoperită pe 22 septembrie în Italia. Alţi aproximativ 13 milioane de euro au fost găsiţi trei zile mai târziu la Oradea, în timpul unor percheziţii DIICOT efectuate la domiciliul şi la sediile sociale ale unor firme.
Banii au fost găsiţi chiar la tipografia unde s-au fabricat, ascunsă într-o hală din zona industrială a Oradiei, împreună cu matriţe, holograme şi alte materiale folosite la contrafacerea de monedă. Ar fi fost descoperiţi mai mulţi, însă înainte de sosirea procurorilor Ciro Romano şi Andra Ioniţă au apucat să distrugă o parte din ei, arzându-i în centrala termică a firmei.
De asemenea, la groapa de gunoi din Oradea, la banda de sortare a deşeurilor au fost descoperite aproximativ 55.000 bancnote, în valoare totală de 2,75 milioane euro, iar într-o altă locaţie au fost găsite bancnote false rupte şi arse.
În cazul instrumentat de procurorii DIICOT din structura centrală, sunt anchetate mai multe persoane, printre care şi tatăl lui Ciro, Vittorio Romano, arestat în prezent Italia.
Citeşte pe aceeaşi temă: Mafioţii din Oradea. Cine sunt personajele care au pus bazele fabricii de euro falşi de lângă groapa de gunoi?
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.