URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Iulie 2017, 14:04

Au "ars" gazul: Cornel Popa îl atenţionează pe premier că şteienii vor să dea statul în judecată fiindcă n-a băgat gaz în oraş

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu şase ani în urmă, în 2011, Ministerul Energiei atribuia unei firme italiene, SC Melfi SRL, contractul pentru racordarea oraşului Ştei la magistrala de gaz prin construirea unei reţele locale de aproximativ 80 kilometri lungime, iar în 2015 a fost fixat ca termen de execuţie, printr-un act adiţional, data de 4 iulie 2017. Indolenţa autorităţilor a determinat, însă, un record uluitor: la două zile după expirarea termenului de finalizare, executantul nu are nici măcar actele necesare pentru a le... începe.

Drepturi cetăţeneşti încălcate

Dată fiind situaţia, senatorul PNL Bihor Cornel Popa a adresat în cursul zilei de joi o interpelare premierului României, Mihai Tudose, după ce a abordat pe aceeaşi temă, dar fără niciun rezultat, conducerea Ministerului Energiei.

„Firma nu a depus încă nici măcar documentaţia tehnică, studiile şi avizele necesare, acordurile pentru obţinerea autorizaţiei de construire”, arată în demersul făcut de parlamentar, care îi cere şefului Guvernului „să veniţi în sprijinul cetăţenilor care doresc să beneficieze de un serviciu deja achitat de statul român şi a cărui furnizare este blocată de neseriozitatea unei firme care a călcat în picioare un contract asumat cu seriozitate de partea română”.

În interpelare, Popa a ataşat şi două petiţii pe această temă, una semnată de 65 de către reprezentanţi ai mediului de afaceri şi instituţiilor din Ştei, iar cealaltă de reprezentanţii tuturor celor 20 de asociaţii de proprietari din oraş, care reclamă faptul că le sunt încălcate „drepturile cetăţeneşti” şi avertizează că îşi rezervă dreptul de a acţiona în justiţie instituţiile responsabile ale statului român.

Oraşul stivelor de lemne

În petiţii, şteienii precizează că în oraşul lor nu mai există un sistem centralizat de termoficare încă din 1990, imediat după căderea regimului comunist, astfel că singura sursă de încălzire a apartamentelor de bloc şi a caselor a rămas cea pe bază de lemne.

„Şteiul a devenit oraşul stivelor de lemne şi al coşurilor de fum ce străpung pereţii apartamentelor, iar principala preocupare a cetăţenilor în sezonul rece este să care lemne cu sacoşa”, arată semnatarii petiţiilor trimise Ministerului Energiei şi premierului Mihai Tudose.

Oamenii spun că pe de o parte şi preţul lemnului s-a dublat, încât îşi permit tot mai greu încălzirea chiar şi în condiţii de disconfort, iar pe de alta că din cauza lipsei infrastructurii de gaz agenţii economici nu investesc în zonă, aceasta rămânând neatractivă.

„Fără a avea intenţia de a ameninţa, ci doar de a ne apăra drepturile cetăţeneşti, dacă vom constata că demersul nostru nu este luat în seamă, vom avea în vedere soluţionarea în instanţa de judecată”, arată semnatarii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@ gigi
Lasa ca nici cu termoficare Oradea nu mi-e rusine: sunt santiere in oras incepute iarna trecuta si care inca sunt in "lucru" (vorba vine..)
Postat 07 Iulie 2017, 09:23 de User anonimizat
vreau gaz
o sa ma interesez peste cati ani vor veni pe strada mea si o sa ii dau si eu in judecata
Postat 07 Iulie 2017, 07:51 de gicacontra
@bihoreanoradean
Intreseaza te in cat timp rezolva distrigaz vest o cerere sa vezi ce seriosi sunt...............
Postat 06 Iulie 2017, 18:29 de unomsimplu
"...capra vecinului"
Dar pentru oradeni de ce nu lupta nimeni ca sa aiba dreptul de a se racorda la gaz? Sau oradenii-s mai fraieri? Normal ca-s mai fraieri! Singurul in Oradea care are dreptul sa gandeasca si sa decida ce e bine si ce nu, e bolovanul. Restul mucles! Halal penali... aaa.. pardon... penelisti!
Postat 06 Iulie 2017, 14:18 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON