Traficul este îngreunat pe DN 19, până miercuri dimineaţă, de maratonul "Ştafeta veteranilor", organizat pentru a atrage atenţia societăţii civile asupra respectului şi preţuirii care se cuvin veteranilor şi urmaşilor celor decedaţi ca urmare a participării la acţiuni militare.
Maratoniştii au intrat în Bihor dinspre Arad, la ora 14, pe DN 79, au ajuns la Oradea la ora 19.00 şi se îndreaptă, pe DN 19, spre judeţul Satu Mare, la Carei, destinaţia finală.
La Oradea, voluntarilor li s-au alăturat şi ultramaratonistul Polgár Levente Ioan, campionul naţional al României la ciclism Mircea Călin Boldi, dar şi patru orădeni: Mihaela Georgeta Cîmpanu, fiul ei, Andrei, Adrian Alecu şi Sorin Cosma.
De altfel, marţi seară, maratoniştii au poposit pentru câteva momente în Parcul 1 Decembrie, la statuia Ostaşului Român.
Se estimează că vor ieși din județ în jurul orei 4.
"Poliţiştii rutieri din Bihor îi însoţesc până la limita cu judeţul Satu Mare, ca să se asigure că evenimentul sportiv se derulează fără incidente", a declarat BIHOREANULUI purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul Alina Dinu.
Ajuns la a patra ediţie, evenimentul constă într-o alergare cu purtarea ştafetei - constând în steagul românesc - pe 35 de tronsoane. Traseul însumează 2396 de kilometri și reface drumul parcurs prin lupte de Armata Română în 1944.
98 de voluntari alergători, biciclişti însoţitori şi coordonatori sunt implicaţi în această acţiune în toată ţara, fiind repartizaţi pe trei trasee: cel albastru, pornind de la Craiova, traseul galben de la Bucureşti şi cel roşu de la Iaşi.
Toate se vor reuni pe 25 octombrie în Carei, ultima localitate eliberată în cel de-al Doilea Război Mondial.
Maratonul este organizat de Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, în colaborare cu Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor "Regina Maria" şi Grupul de Iniţiativă Invictus.
Grupul Invictus România, constituit preponderent de tineri veterani ai teatrelor de operaţii din Irak şi Afganistan, are drept scop promovarea valorilor naţionale prin comemorarea celor care au luptat sub Drapelul României.
De altfel, participanţii adună fonduri pentru a trimite cel puţin un militar rănit în teatrele de operaţii la Jocurile Paramilitare Invictus.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.