URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Iunie 2017, 17:45

Atenţie, se surpă! Două turiste din Ungaria au căzut în Groapa Ruginoasă, fiind scoase de salvamontişti

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai multe echipe de salvamontişti bihoreni au avut o intervenţie deosebită, vineri, în zona Vârtop, după ce două turiste din Ungaria s-au apropiat prea tare de marginea Groapei Ruginoase și au alunecat zeci de metri, într-o "avalanşă" cu pământ şi bolovani, pe panta abruptă.

Margini periculoase

Potrivit unui comunicat al Salvamont, alerta s-a dat în jurul orei 20, echipajele serviciului fiind solicitate după ce femeile căzuseră şi nu mai aveau cum ieşi.

"Groapa Ruginoasa este o ravenă uriaşă (cca 4 km lungime, o lăţime maximă de cca 600 m şi o adâncime maximă de cca 100 m) produsă prin eroziunea unui strat compact de cuarţite, gresii şi argile. Din păcate, majoritatea vizitatorilor nu ştiu că procesul de eroziune este activ. Din această cauză surparea marginilor ravenei este un fenomen continuu şi pune în pericol turiştii, pericolul fiind semnalat şi de plăcuţele de avertizare montate în apropiere de salvamontişti", se arată într-o informare a acestora.

Cât de periculoasă e apropierea de marginile Groapei Ruginoase au descoperit, vineri, două turiste din Ungaria. "Pământul le-a fugit de sub picioare, doamnele fiind antrenate în alunecare, concomitent cu o masă mare de sol şi bolovani, câteva zeci de metri în josul pantei abrupte", precizează salvamontiştii.

Păţite, dar norocoase

Alarma s-a dat imediat prin 112. Două echipaje Salvamont, cu 7 salvatori, au pornit din Glăvoi (Padiş) şi Ştei. Al treilea echipaj (4 salvatori) a fost pus în aşteptare la Oradea.

"Din cauza prezenţei sporadice a semnalului telefonic, încercările de contactare ulterioară a celor două doamne au fost lipsite de succes. În cele din urmă s-a reuşit contactarea lor. Ambele au avut un noroc extraordinar. În urma alunecării, în afară de sperietura zdravănă, s-au ales doar cu numeroase julituri şi contuzii, fiind însă apte să meargă pe propriile picioare, cu mici dificultăţi", au transmis salvatorii.

Singura cale de scoatere a lor de pe fundul ravenei era Valea Seacă, deosebit de abruptă. "Este vorba practic de o succesiune de săritori între 3-10 metri, accesibilă numai alpiniştilor. Salvamontiştii bihoreni ajunşi la faţa locului au trecut imediat la echiparea traseului pentru a permite evacuarea în deplină siguranţă a celor două turiste", se arată în comunicatul Salvamont. După intervenţia în forţă a salvatorilor, cele două femei s-au alăturat grupului lor în siguranţă, în jurul orei 22.

Monster-roller cu leziuni

Tot vineri, salvamontiştii au intervenit pentru a ajuta un cuplu pe Valea Izbândiş din comuna Şuncuiuş. Potrivit informării, cei doi tineri făceau parte dintr-un grup de pasionaţi de munte şi adrenalină, care ieşiseră la plimbări pe "monster-roller", adică nişte biciclete de tip off-road.

În urma unei căzături serioase, cei doi s-au ales cu multiple leziuni şi traumatisme. Salvamontiştii le-au acordat primul ajutor, iar apoi accidentaţii au fost preluaţi de ambulanţele SMURD şi SAJ Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON