URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Noiembrie 2017, 12:29

Atenţie, orădeni: vulpe fotografiată în timp ce căuta hrană în tomberoane, în Nufărul! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Apariţie inedită în Oradea, unde o vulpe a fost pozată joi seară, în timp ce căuta hrană în tomberonul unui bloc din cartierul Nufărul.

Informaţia a fost sesizată BIHOREANULUI de un cititor, care a transmis şi poze. "Este a doua oară când o văd, pe strada Bumbacului, la numărul 44, în spatele blocurilor. Am incercat să o sperii, dar nu îi este frică, pare a fi obişnuită", a transmis cititorul.

BIHOREANUL a încercat să afle mai multe detalii, arătând fotografia unor specialişti. Un vânător a opinat că imaginea - realizată în condiţii de noapte - ar putea reprezenta la fel de bine un şacal (asemenea exemplare au mai fost întâlnite în jurul oraşului), dar biologul Grădinii Zoologie din Oradea, Florin Ienciu, spune că mai degrabă este, totuşi, o vulpe.

"Eu înclin să cred că este o vulpe, pentru că şacalii umblă în haite, iar exemplarul pe care îl vedem este solitar. În orice caz este un exemplar slăbit, bătrân şi deshidratat, care a riscat să intre în oraş în căutare de hrană. În starea în care se află, în libertate nu ar putea să-şi prindă hrana (iepuri, şoareci, păsări şamd). Aşa s-ar putea explica şi faptul că nu a fugit când a văzut oameni", a declarat Ienciu pentru BIHOREANUL.

Precizând că în mod normal vulpile nu sunt periculoase pentru oameni, specialistul atrage atenţia ca aceştia să fie precauţi. Singurele cazuri în care vulpea nu fuge de om este fie când e foarte înfometată, fie când are rabie, situaţie în care animalul devine deosebit de periculos. "În momentul în care vedeţi că animalul nu fuge de om, lăsaţi-l în pace, ca să nu vă puneţi în pericol", a mai spus el.

Ienciu a mai spus că prezenţa vulpilor în oraş nu este ieşită din comun, dat fiind că acestea trăiesc pe malurile Crişului Repede, pe cele ale Peţei, precum şi în pădurile din jur.

Pe de altă parte, pe Facebook, unii utilizatori au reclamat că în Oradea au apărut şi şacali aurii (canis aureus), care au intrat în curţile oamenilor în căutare de mâncare. Prezenţa şacalilor în zona Oradiei a fost confirmată şi de Ienciu, care a precizat că există câteva familii în stufărişul din zona Borşului.

Potrivit biologului, în ultimii 2-3 ani au fost împuşcate de vânători, în cadrul unor partide organizate, aproximativ 9 exemplare de şacali.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Un sondaj comandat de municipalitate ar afisa ca ...
... Oradea este pe primul loc intre orasele cu statut de resedinta de judet din Romania, care ofera mancare animalelor salbatice protejate orin lege !?!
Postat 24 Noiembrie 2017, 18:32 de WinDos
Sacali
S-au descoperit sacali chiar multi si in parlamentul tarii... nu se organizeaza o vinatoare?
Postat 24 Noiembrie 2017, 13:16 de TanarSiNelinistit
Dont touch
Să nu cumva sa va pună Draku să îi faceți ceva vulpi că o să să sfâșie ceva ongeu care apără animalele chiar daca musca oameni nu-i mare bai da de vulpe nu va atingeți că oricum e bătrână slăbită și moarta de foame și probabil șireată pe deasupra nu atingeți speriați sau doamne ferește să o loviți că ați pus-o .
Postat 24 Noiembrie 2017, 13:02 de sss
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON