URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Februarie 2021, 19:45

Atenţie la fraudele de pe OLX. 18 bihoreni care au postat anunţuri de vânzări au reclamat la Poliţie atacuri din partea unor hackeri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O nouă escrocherie a început să facă victime printre utilizatorii platformei OLX care postează anunţuri de vânzare. Sub pretextul că le plătesc produsele în avans, printr-o aplicaţie proprie a OLX, atacatorii le trimit un link fals prin care vânzătorilor le sunt cerute datele cardului şi soldul contului, iar dacă aceștia acceptă să le dea, rămân fără bani. În total, 18 persoane au reclamat frauda doar în Oradea.

Mă grăbesc...

"Am avut un anunţ de vânzare pentru o pereche de cizme şi am primit un mesaj pe WhatsApp, în care eram întrebat dacă le mai am şi dacă ştiu de metoda de livrare prin OLX", a povestit, pentru BIHOREANUL, Zenoviu Pop.

Pretinsul cumpărător i-a trimis un link pe telefonul mobil, în care apărea că plata a fost făcută, şi paşii pe care trebuie să-i urmeze el ca să facă livrarea. "Scria că face plata în avans, a trimis şi o captură că a expediat banii şi să expediez produsul, că se cam grăbeşte", a mai declarat orădeanul.

Ceea ce i-a atras atenţia a fost că pagina la care a fost trimis era sub denumirea fan-courier.com, şi nu fancourier.ro, denumirea corectă a serviciului de curierat. În plus, i se cereau datele cardului, inclusiv CVV/CVC.

"Mi-am dat seama că e o ţeapă. Am intrat de pe laptop la adresa la care am fost trimis, fan-courier.com, şi nu există. Am blocat imediat numărul şi am dat un restart la telefon. Din acel moment nici pe telefon nu am mai putut accesa link-ul. Fusese o clonă", a povestit orădeanul.

Mulţi păcăliţi

Un alt tânăr dintr-o localitate din Bihor a şi postat pe platforma OLX un anunţ în care îi avertiza pe oameni despre ţeapă.

"Eu am fost neatent, mi-am dat seama că e o tentativă de fraudă când am introdus deja datele cardului. Eram la lucru şi m-am prins abia la ultima întrebare în care îmi spunea că pentru confirmarea identităţii să dau soldul contului. Am sunat la Poliţie şi la bancă şi am fost sfătuit să anulez cardul, să nu cumva să rămân fără bani", spune el.

Imediat după aceea, bihoreanul a postat un anunţ pe OLX în care descrie şi paşii de urmat în astfel de cazuri: "1. BLOCARE CARD, 2. Anuntați la poliție, 3: depuneți o plângere la: https://cert.ro/ (Centrul Național de Răspundere la Incidente Informatice - n.r.), https://www.politiaromana.ro/ro/petitii-online".

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul şef Alina Fărcuţa a declarat, luni, pentru BIHOREANUL, că până în prezent 18 persoane au reclamat astfel de fraude. "Cercetările sunt efectuate de poliţiştii Biroului de Combatere a Infracţiunilor Contra Patrimoniului”, a precizat aceasta.

Atenţie!

De altfel, atacuri de acest gen au făcut victime în toată ţara, motiv pentru care OLX a şi atras atenţia clienţilor să nu introducă nicăieri datele cardului bancar şi să păstreze conversaţiile doar în mesageria OLX. "Platforma nu are o soluţie de plată cu cardul pentru produsele achiziţionate prin platformă, aşadar nu îţi va cere numărul de pe spatele cardului tău bancar (codul CVV/CVC)", se precizează în anunţul postat pe platformă.

De asemenea, pe site-ul menționat se explică şi modalitatea în care se comite frauda: "Atacatorii generează un link fals, unde vânzătorilor li se cer datele cardului, soldul contului şi codul CVV/CVC sub pretextul de a le fi făcută plata. Doar că încasarea sumei pentru produsele vândute pe OLX se face doar prin intermediul firmei de curierat care livrează produsul, prin ramburs".

Clienţilor li se recomandă totodată să se uite atent la orice link pe care li se cere să dea click, mai ales dacă îl primesc prin WhatsApp sau altă mesagerie decât cea oficială OLX. "Dacă un cumpărător îţi scrie prin WhatsApp că a făcut plata şi îţi cere să dai click pe un link pentru a vedea dovada, poţi fi sigur că e o înşelătorie", se spune în postare. Informarea mai atrage atenția că, pentru mai multă credibilitate, atacatorii personalizează numere de telefon cu denumirea unei companii de încredere şi trimit apoi mesaje false, prin care îi direcţionează pe utilizatori spre paginile proprii.

"Verifică-le cu atenţie. Un mesaj scris cu multe greşeli şi pe un ton de alertă, care îţi cere să iei decizii prea rapide, ar trebui să îţi trezească suspiciunea. Dacă ai impresia că eşti ţinta unei tentative de phishing, ar fi bine să scrii la contact@olx.ro", se recomandă pe site.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON