URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Iunie 2019, 14:01

Atenţie, a început sezonul muşcăturilor de căpuşe, care pot fi chiar mortale. Cum te ferești de ele şi ce trebuie să faci dacă ai păţit-o

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vremea excesiv de umedă şi călduroasă din ultimele săptămâni, favorabilă înmulţirii insectelor, a determinat Direcţia de Sănătate Publică Bihor să solicite în scris tuturor primăriilor din judeţ să aplice măsuri de dezinsecţie şi să facă recomandări pentru populaţie pentru a evita îmbolnăvirile provocate prin muşcăturile şi înţepăturile insectelor, abundente în zonele cu spaţii verzi, zonele de agrement cu luciu de apă, în cele amenajate pentru animalele de companie, pe pășuni, dar și în gospodăriile individuale.

Pericolul insectelor

Potrivit unei informări a DSP Bihor, insectele transmit prin mușcături / înțepături o serie de boli, în funcţie de specie:

- căpușele (specie adaptată unor biotopuri variate, întâlnintă în locuri ierboase, în regiuni cu arbuști, păduri mixte și de foioase, terenuri umede, așezări lângă ape) pot transmite la animale și oameni, prin mușcătură, o serie de boli virotice, bacteriene și parazitare, precum boala Lyme, babesioza, encefalita de căpușe, Tularemia, febra Q, anasplamoza;

- insectele culicoides (care se dezvoltă în zonele cu ape, mlaștini, islazuri, liziere păduri)- transmit la animale boala limbii albastre (Blue tongue), cu impact economic asupra efectivelor de bovine, caprine, ovine, cabaline;

- țânțarii transmit o serie de boli, cum sunt encefalitele (West Nile şi encefalita).

Obligaţiile primăriilor

În conformitate cu Ordinul Ministerului Sănătății 119/2014, administraţiile locale au „obligația de a organiza și desfășura acțiuni de combatere a artropodelor și rozătoarelor vectoare de maladii transmisibile și/sau generatoare de disconfort”, dar şi acţiuni de dezinsecție periodică „la intervale prevăzute în metodologii, dar nu mai mari de 3 luni”.

Pentru combaterea artropodelor, rozătoarelor și insectelor, unitățile administrativ teritoriale trebuie să încheie contracte cu operatori de salubrizare și DDD (dezinfecție, deratizare dezinsecție) autorizați, care să utilizeze biocide atestate de Comisia națională pentru produsele biocide.

De asemenea, primăriile trebuie să ia măsuri pentru combaterea și controlul populației de țânțari din zone cu lacuri, bălți şi zone cu risc (în zonele rurale) şi asanarea subsolurilor inundate. Tot autorităţile locale au şi obligaţia de a afişa la loc vizibil măsurile de protecție împotriva mușcăturii de țânțar.

Protecţia contra ţânţarilor

- evitarea expunerii la înțepături, protecția tegumentelor prin folosirea îmbrăcămintei cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, șosete, mănuși, utilizarea substanțelor repelente conținând DEET (N,N-diethyl-3- methylbenzamide) pe părțile neacoperite ale corpului

- blocarea pătrunderii țânțarilor în locuinţe prin închiderea ușilor și a ferestrelor sau prin montarea de plase la uși și ferestre

- utilizarea în interiorul locuinței a sprayurilor sau altor produse insecticide

- eliminarea depozitelor de deșeuri și apă stagnantă care pot favoriza dezvoltarea țânțarilor, prin golirea recipientelor de colectare a apei pluviale, jardinierelor, bidoanelor și găleților, curățarea jgheaburilor înfundate

- evitarea zonelor cu multă vegetație și umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.)

Protecţia contra căpuşelor

- când faceți drumeții sau ieșiți la iarbă verde, purtați haine deschise la culoare (pe care se vor observa mai ușor eventualele căpușe), pantaloni lungi cu elastic jos sau introduși în șosete, bluze cu mânecă lungă, șapcă și, eventual, mănuși

- evitați să treceți prin tufișuri sau zone cu iarbă înaltă, folosiți pentru picnic pături deschise la culoare, plase anti-insecte / folie de protecție când dormiți în aer liber sau în cort

- se pot folosi substanțe de tipul spray, loțiuni, unguente care previn infectarea cu căpușe. Acestea se pot aplica pe piele sau pe haine și pot fi achiziționate din farmacii. Atenție! În cazul copiilor se pot utiliza doar produse adecvate vârstei lor.

- după activitățile în aer liber, inspectați-vă corpul și blana animalelor care v-au însoțit

- faceți un duș când vă întoarceți din excursie sau de la picnic. Căpușele pot sta pe piele chiar și câteva ore fără să se atașeze, așadar e posibil să scăpați de cele nefixate

- dacă locuiți la curte, îngrijiți grădina, spațiile de depozitare, pereții casei - mai ales eventualele crăpături. Curățați tufișurile, îndepărtați frunzele uscate, tundeți periodic iarba, depozitați lemnele în locuri expuse la soare.

- deparazitați extern, conform indicațiilor medicului veterinar, animalele din gospodărie. În general, câinii ținuți în curte necesită deparazitare externă lunară.

- persoanele care desfășoară activități în zone frecvent populate de căpușe sau în ferme de animale trebuie să poarte echipamente specifice de protecție.

Nu tratați cu indiferență mușcătura de căpușă! Căpușele trebuie îndepărtate în întregime imediat ce sunt descoperite. Îndepărtarea corectă și completă a căpușelor se poate efectua doar de către personal medical calificat! Pentru orice suspiciune de boală adresați-vă medicului!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON