URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 13 MAI 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Este evident că dacă guvernanții nu fac eforturi de imaginație, campania de vaccinare ar putea să încetinească sau să se blocheze total. Așa au apărut și aceste locuri neconvenționale de vaccinare, ce dau un nou impuls celor care încă mai stau pe gânduri.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Nu, titlul nu e o glumă! Dacă Sandu Lungu, carismaticul luptător care a pus Bihorul pe hartă cu pumnul său necruţător şi dimensiunile sale respectabile, s-a pus în fruntea unei "armate" de protestatari cu care a bătut străzile Oradiei, dacă a pus mâna pe megafon pentru a se adresa mulţimii, asemenea unui lider politic, nu e de glumă...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ştiţi bancul cu olteanul care, când nu are ce face, se dezbracă şi îşi păzeşte hainele? Aşa şi Guvernul nostru, de parcă n-ar fi avut atâtea alte lucruri de făcut, serioase, s-a apucat să dea săptămâna trecută o Ordonanţă menită, cică, să "debirocratizeze activitatea în cadrul microîntreprinderilor". Concret, firmele cu până la 9 angajaţi nu mai sunt obligate să aibă fişa postului pentru aceştia şi nici regulament intern...
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Aşa cum unii au nevoie să iubească, alţii simt nevoia lăuntrică de a urî. Pentru ei ura este propulsorul lumii. Ura îi ridică din pat, îi trimite la muncă, le dictează relaţiile sociale, îi face să deschidă gura, le dictează discursul şi le modelează minţile. Nefericiţi, suferinzi, chiar dacă nu ştiu asta, demni de compasiune, "urâtorii" îşi găsesc validarea prin intensitatea dezaprobării pentru ceilalţi. Preferabil pentru toţi ceilalţi.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Veţi merge în vacanţă vara aceasta?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În aceste zile, Parlamentul României dezbate în regim de maximă urgență o propunere legislativă vizând modificări importante ale codului de procedură penală. Originea acestor modificări se află într-o decizie din 7 aprilie a.c. a Curții Constituționale, nepublicată încă, decizie prin care au fost declarate neconstituționale mai multe prevederi din codul de procedură penală, judecătorii constituționali statuând, în esență, că „este necesar ca hotărârea judecătorească să fie redactată, motivată în fapt și în drept, la data pronunțării”.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Tratamentul medicamentos al ulcerului duodenal are 4 obiective majore: ameliorarea durerii, accelerarea procesului de vindecare a leziunii ulceroase, prevenirea recăderilor şi a complicaţiilor.
26 Aprilie 2021, 09:53

Atac la coroane: De la 1 iunie, coroanele din plastic sau cu sârmă vor fi interzise în cimitirul din Oradea (FOTO)

Atac la coroane: De la 1 iunie, coroanele din plastic sau cu sârmă vor fi interzise în cimitirul din Oradea (FOTO) INTERZIS! Începând din luna iunie, accesul în Cimitirul Municipal cu coroane din plastic sau cu inserţii din sârmă va fi interzis. "Nu mai putem aşa! În trei zile se adună de pe morminte un munte de deşeuri ce nu pot fi reciclate şi pentru depozitarea cărora trebuie să plătim bani grei", zice directorul ADP Oradea, Liviu Andrica
Atac la coroane: De la 1 iunie, coroanele din plastic sau cu sârmă vor fi interzise în cimitirul din Oradea (FOTO) INTERZIS! Începând din luna iunie, accesul în Cimitirul Municipal cu coroane din plastic sau cu inserţii din sârmă va fi interzis. "Nu mai putem aşa! În trei zile se adună de pe morminte un munte de deşeuri ce nu pot fi reciclate şi pentru depozitarea cărora trebuie să plătim bani grei", zice directorul ADP Oradea, Liviu Andrica
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Decizia a fost luată săptămâna trecută. "Începând din 1 iunie vom interzice comercializarea coroanelor din plastic şi a celor cu inserţii de sârmă în pieţele orădene. La fel, voi da dispoziţie să se interzică intrarea în Cimitirul Municipal cu astfel de coroane", spune directorul Administraţiei Domeniului Public, Liviu Andrica.

Societatea care administrează pieţele, cimitirul şi ştrandurile din Oradea are de gestionat maldăre de resturi din plastic rezultate din coroanele puse pe morminte, pentru transportarea cărora la groapa de gunoi a oraşului cheltuie o avere...

Coroana la control!

directorul ADP Oradea, Liviu AndricaOri biodegradabile, ori deloc! Începând de luna viitoare, comercializarea coroanelor din plastic ori cu inserţie din sârmă în pieţele din Oradea va fi interzisă. "Comercianţii de coroane vor trebui să se reprofileze pe coroane din materiale biodegradabile sau pe vânzarea de flori", spune directorul ADP, Liviu Andrica (foto).

Instituită pentru reducerea cantităţii de materiale nereciclabile care se strâng zilnic din cimitir, interdicţia va fi însoţită de o măsură complementară. "Portarii vor verifica fiecare coroană care intră în cimitir. Dacă este neconformă, va trebui lăsată afară", avertizează directorul.

Andrica a luat această decizie după ce a realizat că majoritatea coroanelor adunate de angajaţii ADP de pe morminte nu pot fi reciclate. "Coroanele din plastic nu pot fi date la topit pentru că nu scrie nicăieri ce fel de plastic este, iar cele naturale, dar cu sârmă, nu pot fi tocate pentru compost fiindcă blochează maşina. Practic, sunt gunoaie pentru care trebuie să plătim", zice Andrica.

Prea scump

Dincolo de riscul izbucnirii unui incendiu în cazul în care aparţinătorii lasă în urmă o candelă nesupravegheată, conducerea ADP se teme de costurile tot mai ridicate pentru gestionarea deşeurilor.

"În cimitir au loc cam 10 înmormântări zilnic. La o înmormântare se adună în medie cam 20 de coroane, dar sunt şi înmormântări cu peste 100 de coroane, ceea ce este foarte mult", explică directorul. ADP adună coroanele de pe morminte, după care trebuie să plătească pentru îndepărtarea lor. "De la introducerea colectării selective, pe noi ne costă 553,24 lei depunerea unei tone de deşeuri nereciclabile la groapa de gunoi. La cum transformă RER Vest volumul în greutate, asta înseamnă cam 45 de coroane", spune Andrica.

Directorul a estimat costurile undeva la 60.000 lei pe lună, aşa că vrea să atace problema de la sursă. "Cantitatea de deşeuri produsă în cimitir trebuie redusă", spune el.

Anunţ, în loc de coroană

Andrica face apel la orădeni ca în locul coroanelor voluminoase să aleagă coroniţele sau jerbele. "Cei care vor să îşi exprime respectul faţă de răposat pot aduce coroane mici, rotunde, sau un buchet de flori care nu produce atâtea deşeuri".

Directorul are o soluţie inclusiv pentru cei care ţin neapărat să îşi exprime public omagiul faţă de defunct şi solidaritatea faţă de familia acestuia. "Până la 1 septembrie vom amplasa panouri de afişaj la fiecare capelă. Aici vor rula contra cost mesaje de condoleanţe transmise de aparţinători, la un preţ mult sub cel al unei coroane", spune directorul. Sistemul, încă în proiect, va fi gândit aşa încât orădenii să poată comanda anunţul cu minimum de efort, inclusiv telefonic sau prin internet.

Andrica este de părere că cel mai potrivit ar fi, însă, ca participanţii la înmormântare să sprijine direct familia îndoliată. "Ar putea, foarte bine, să dea bani familiei sau să îi pună la Cruce", zice acesta.

Restricţii în lanţ

Conducerea ADP a anunţat joia trecută producătorii de coroane din pieţe cu privire la deciziile luate. Măsurile afectează cam 30 de familii care produc şi vând coroane în pieţe şi cam tot atâţia proprietari de magazine.

Aceştia îşi văd afacerile ameninţate. "Toate măsurile sunt împotriva noastră: întâi ne-au scos din Piaţa Rogerius, că stricam imaginea, pe urmă ne-au interzis să mai facem coroane în piaţă, apoi să aruncăm gunoiul, iar acum ne-au interzis să mai vindem", spune o femeie, care se teme că va pierde clienţi. "Durează cam un an până înţelege lumea. Omul vine, vede că n-am decât coroane mici, pleacă, ia din magazin una din plastic şi află abia la cimitir că n-o poate folosi. Pierde şi el, pierd şi eu", zice comercianta.

Potrivit acesteia, coroanele din plastic trec mai mult sezonier. "Azi, la 10 coroane vândute, cam 3 sunt din plastic, dar vara, când e foarte cald, sau de 1 noiembrie (n.r. - de Luminaţie), toată lumea cere din plastic, pentru că sunt mai rezistente", spune vânzătoarea.

"Tragem roleta"

La rândul lor, producătorii se tem de scumpiri. În prezent, coroanele costă cam 50 lei. Preţul poate urca, la cerere, în funcţie de numărul de flori, la 100 lei sau peste. "Coroanele rotunde, greceşti, cum vrea Andrica, n-au sârmă, e drept, dar costă începând de la 200 lei. Scheletul e scump şi ai nevoie de cel puţin şase feluri de flori, obligatoriu crini, trandafiri şi crizanteme, ca să arate cumva", explică un producător.

Bărbatul se consideră afectat direct. "Pandemia ne-a crescut foarte mult costurile. După ce anul trecut au rămas cu florile pe cap, pentru că toată lumea a fost închisă în casă, anul acesta olandezii au plantat mai puţin şi preţurile au crescut. Un trandafir pe care en-gros îl luai cu 3,5 lei acum nu-l iei fără 5,5 lei", spune producătorul de coroane.

În plus, a crescut şi concurenţa. "Florarii au rămas fără clienţi, pentru că nu se mai ţin nunţi şi botezuri, aşa că mai fac şi ei coroane". Aşadar, bărbatul priveşte viitorul cu scepticism: "Dacă nu mai merge, o să tragem roleta, că n-avem ce face..."

"Vor fi nemulţumiri"

sociologul Adrian HatosEliminarea coroanelor e neplăcută nu doar pentru producători, ci şi pentru populaţie. "Dincolo de semnificaţia cultică, coroana transmite un mesaj, atestă relaţia cu cel dispărut: cu cât este mai mare, cu atât gradul de rudenie sau relaţia a fost mai apropiată", spune sociologul Adrian Hatos (foto). Acesta se aşteaptă ca măsura să fie privită cu reticenţă de populaţie. "Vorbim de un obicei vechi, deja reflex. Când schimbi aşa ceva, oamenii încep să se întrebe: «De ce?». Pentru om în sine, măsura nu are niciun rost, are pentru ADP, care îşi scade cheltuielile, şi pentru protejarea mediului, lucru însă mai greu de explicat. Vor fi nemulţumiri", spune Hatos.

Clerul nu pare nici el dispus să se implice în schimbarea mentalităţilor. "Preoţii de ţară, care au cimitirele în grijă, s-ar bucura de o astfel de măsură, dar la Oradea nu-i va interesa. Preotul nu le poate spune oamenilor «Decât să luaţi coroane, mai bine daţi banii familiei sau bisericii», căci lumea va interpreta că cere bani", spune un preot ortodox.

Indiferent de părerea conducerii ADP, a producătorilor de coroane sau chiar a Bisericii, importantă va rămâne, până la urmă, reacţia orădenilor. După decenii în care au apelat la soluţia comodă a coroanelor funerare, este de văzut dacă vor accepta alt mod de-a aduce semenilor un ultim omagiu...


CIMITIRE FĂRĂ PLASTIC
"Majoritatea au acceptat"

Măsura interzicerii coroanelor de plastic, chiar şi a celor cu inserţii din sârmă, se aplică deja de mai bine de o jumătate de an în nordul judeţului Bihor. "A fost o iniţiativă a preoţilor reformaţi care au în grijă cimitirele. Aceştia le-au cerut credincioşilor să nu mai ducă coroane de plastic, pentru că nu se descompun şi costă foarte mult transportul lor", spune primarul din Valea lui Mihai, Nyakó József, cu precizarea că populaţia s-a conformat. "Mai sunt şi oameni care se revoltă la orice ordin, dar majoritatea au acceptat norma".

Măsura a fost aplicată prima oară în Oradea de un preot romano-catolic. Alexandru Varga, parohul bisericii din Episcopia Bihor, care are în grijă cimitirul cartierului, a făcut deja un apel la credincioşi să nu mai aducă coroane din plastic. "Se adună foarte multe şi nici la groapa de gunoi nu le primeşte", spune Varga.

Preotul îndeamnă enoriaşii să îşi arate afecţiunea faţă de răposat şi familie într-un mod mai practic şi mai puţin poluant. "În alte părţi se poartă «răscumpărarea» coroanelor. În loc să cumpere coroane, oamenii fac o chetă şi dau banii aceia familiei. E mai de ajutor".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
vai de noi!
Vor ajunge sa interzica si candelele in cutie de plastic si daca le vin idei le vor interzice si pe cele de sticla. Dar banii din plastic de ce ii accepta? Sper sa ne mai permita sa varsam cate o lacrima. Atat la mormintele celor dragi plecati dintre noi, cat si pt ce jalnici conducatori avem ...
Postat 26 Aprilie 2021, 23:00 de oradea_mea_si_a_ta
Ei nu sunt bani...
Măsura, din punct de vedere ecologic este foarte în regulă, dar... ADP nu se poate plânge că nu face bani şi din „curăţarea” mormintelor, deoarece la fiecare înmormântare se plăteşte şi o taxă de curăţenie, care presupune ca după 6 săptămâni de la înhumare să se culeagă toate coroanele (în general în acest răstimp se usucă) de către angajaţii cimitirului municipal. Ei bine...anul trecut am avut nenorocul să am parte de mult prea multe înmormântări în familie, iar când am mers prin cimitir să pregătesc mormintele pentru Luminaţie, am avut neplăcuta surpriză să descopăr că marea majoritate nu fuseseră curăţate de coroanele uscate, în condiţiile în care de la unele înmormântări trecuseră mai bine de 3 luni, adică dublul celor 6 săptămâni la care se angaja (contra-cost bineînţeles) administraţia cimitirului. Bineînţeles că suma de 200 de lei nu e nici negociabilă şi nici opţională.
Postat 26 Aprilie 2021, 13:14 de TomaAlimos
Banii vorbesc
Bilanțul activității pe 2020 a fost prezentat de directorul general al ADP Oradea, Liviu Andrica, miercuri, 3 februarie 2021, într-o conferință de presă. „La finalul unui an în care pandemia de coronavirus a blocat activitatea mai multor unități din subordine, Administrația Domeniului Public SA Oradea a obținut un profit net de 5,6 milioane de lei”, a subliniat Liviu Andrica. Asta se traduce prin venituri totale în sumă de 60,3 milioane de lei (față de 48,5 în anul 2019), cheltuieli de 54,7 milioane de lei (față de 33,9 milioane de lei în 2019). Profitul înregistrat de ADP Oradea în 2020 este mai mic cu 61% față de 2019, când acesta a fost de 14,5 milioane de lei. Salvarea ADP Oradea a venit și de la morții înhumați în Cimitirul Muncipal Rulikowski. „Interesant este că, anul trecut, pandemia ne-a adus și bani. La cimitir, numărul înhumărilor a crescut cu 213, față de 2019. Mai mult, în urma unei campanii privind plata concesionărilor și reconcesionărilor locurilor de veci, cei care dețin contracte de titulari sau aparținători le-am cerut să-și plătească taxele”, a precizat directorul ADP Oradea.
Postat 26 Aprilie 2021, 11:37 de excalibur
minim 36.000 lei/zi, cimitirul - un business de invidiat
daca privim din punct de vedere ecologic, masura aceasta este corecta, civilizata. insa cum ramane cu preturile practicate de ADP pentru intrarea masinilor in cimitir - 10 lei acum, respectiv 3500 lei pt servicii funerare pt o inmormantare? daca dl Andrica a grait adevarat, inseamna ca la media de 10 inmormantari/zi, se incaseaza 35.000 + 10*100 (masini care intra in medie) = 36.000 lei/zi! asta da afacere! n-am socotit taxa pt locul de veci, ca atunci am vedea cat de profitabil cu adevarat e cimitirul orasului...
Postat 26 Aprilie 2021, 11:21 de roger
flori din hârtie cerată
Hârtia cerată e sau nu biodegradabilă? Mai demult se făceau florile de pe coroane din hârtie cerată...
Postat 26 Aprilie 2021, 11:14 de locuitordinOradea
Dar daca se leaga coroanele bio fara sarma?
adica in loc de sarma pt. coroana sa se foloseasca shnur de canepa sau alta fibra vegetala bio-degradabila?
Postat 26 Aprilie 2021, 10:26 de cristi_h
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0599 RON
  • 1 EUR = 4.9263 RON
  • 1 HUF = 0.0138 RON