URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Septembrie 2019, 17:00

Asta îi mai lipsea Consiliului Judeţean Bihor: În plin scandal privind sabotarea Aeroportului, un redactor se plânge de abuzurile şefilor revistei Familia

Pentru prima oară de la înfiinţarea în 1865 a revistei Familia de către Iosif Vulcan, conducerea acesteia este acuzată de abuz în serviciu de către un angajat cu jumătate de normă, prestigiosul critic literar Ion Simuţ, prin intermediul unei scrisori deschise destinate Consiliului Judeţean Bihor, autoritatea tutelară a revistei, care îi şi asigură finanţarea.

În textul intitulat „Un moment penibil din prezentul revistei Familia”, semnat de Simuţ ca „redactor asediat” şi furnizat presei orădene în cursul zilei de joi, autorul arată că „în toată istoria de peste 150 de ani ai revistei nu s-a întâmplat niciodată ca șefii ei dintr-o anumită perioadă să se îndrepte cu dușmănie împotriva unui redactor și să-l expună oprobriului public”, un asemenea comportament adoptându-l, însă, de astă-primăvară, directorul Ioan Moldovan și redactorul șef Traian Ștef”, care „și-au reunit eforturile pentru a-l discredita și a-l îndepărta” pe el.

Critică şi defăimare

Ion Simuţ informează CJ Bihor că în numărul 5 din acest an al Familiei, apărut în luna mai, a publicat un articol despre problema crizei de public a tuturor revistelor de cultură din ţară, lansând „un semnal de alarmă că trebuie întreprins ceva pentru redresare”, adică „o reformă de conţinut şi de stil publicistic”, primul fiind lipsit de interes, provincial, iar maniera prăfuită.

Articolul a iscat reacţii de adversitate numeroase, spune Simuţ, din cauza fricii oamenilor de cultură că aceste publicaţii ar putea să nu mai fie finanţate, inclusiv a celor doi şefi ai Familiei, directorul Moldovan şi redactor şef Ştef, care „în ultimul timp sunt preocupați mai mult să intre în grațiile șefilor Uniunii Scriitorilor din România, pentru a obține premii, călătorii în străinătate, participări la festivaluri”, pentru "a nu-şi pierde privilegiile şi promisiunile de recompense”, chiar dacă Familia nu este subordonată USR, ci CJ Bihor, astfel că au declanşat represalii împotriva sa.

Concret, aminteşte Simuţ, Moldovan şi Ştef au publicat în următorul număr, al 6-lea, apărut în iunie, „două articole total nedrepte și aberante” împotriva sa, directorul cerându-i demisia, iar redactorul şef insultându-l printr-un atac la persoană, într-un text „oribil prin insanitățile și învinuirile imaginare pe care le propagă”.

Abuz în funcţie şi cenzură

Criticul literar le transmite consilierilor judeţeni că „șefii revistei Familia au făcut câteva erori grave de conducere și management”, pe care le supune analizei acestora. Un prim reproş al lui Simuţ este că directorul Ioan Moldovan „a cerut în public demisia unui redactor, într-un editorial fără niciun argument valid, numai din nervozitate, ceea ce echivalează cu un abuz în serviciu”, şi tot acesta a permis publicarea articolului denigrator al redactorului şef, care, practic, „a înlocuit dialogul de idei cu un înverşunat şi grobian atac la persoană”

Mai mult, redactorul Ion Simuţ arată că directorul i-a cenzurat dreptul la replică, pregătit și trimis pentru numărul 7-8, din vara 2019, ceea ce este „un nou abuz”, care l-a determinat să se apere apelând la alte publicații, precum revista Obervator cultural.

În acest fel, Moldovan şi Ştef „au compromis public imaginea unei instituții de interes național, distrugând-o din interior prin măsuri de tristă amintire (calomnie, excludere, cenzură), ca în ședințele de demascare a dușmanului de clasă din anii 1950”, spune criticul literar, acuzându-i pe cei doi că n-au învăţat nici măcar la bătrâneţe „civilizația dialogului, elementară pentru un intelectual de secol XXI”.

Simuţ îşi încheie scrisoarea deschisă fără a propune sancţionarea şefilor revistei Familia, inevitabilă, însă, dacă destinatarii textului, adică aleşii bihorenilor din Consiliul Judeţean, l-ar lua în serios. Atât doar că aceştia se pregătesc pentru ziua de sâmbătă de o şedinţă cu scântei cu o miză şi mai arzătoare decât revista de cultură - soarta Aeroportului, despre care fostul director Gheorghe Pasc afirmă că a fost sabotat de însuşi preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor.

Puteţi citi textul integral al scrisorii criticului Ion Simuţ în galeria de documente

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
un om educat versus 2 pesedisti
Un domn distins, educat, cu bun-simt, erudit, harnic, respectuos, implicat, orientat spre evolutie - cam asta as putea spune despre dl. Simut. Din pacate Nelu Moldovan e un copy-paste marca psd, un om care si-a lasat dantura pe functie si care alaturi de Stef sunt 2 dinozauri...
Postat 26 Septembrie 2019, 19:42 de roger
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON