Consiliul Județean a aprobat, cu unanimitate de voturi, transferarea prin donație către un ONG a celor 22.340 de volume existente în patrimoniul sucursalei din Bulevardul Dacia a Bibliotecii Județene, desființată în urma unei hotărâri adoptate la finele anului trecut.
Președintele Ilie Bolojan a explicat că Asociația Biblioteca Virtuală Elit, a avocatului orădean Ștefan Herchi, va continua să asigure activitatea timp de cel puțin 5 ani, iar BIHOREANUL a aflat detalii despre această inițiativă.
Activitate preluată
Reorganizarea Bibliotecii Județene Gheorghe Șincai a fost decisă la 15 decembrie prin Hotărârea 215/2020 a CJ Bihor, implicând reduceri de personal și desființarea a trei sucursale – cea din Băile Felix, al cărei patrimoniu a fost transferat bibliotecii școlii din Sânmartin, cea din Episcopia Bihor, cărțile de aici fiind oferite parohiei reformate din cartier, care s-a angajat să le păstreze în circulație, și cea din Bulevardul Dacia.
Cele 22.340 de volume aflate în gestiunea acestei filiale vor fi transferate cu titlu de donație Asociației Culturale Biblioteca Virtuală Elit, potrivit unei hotărâri adoptate în reuniunea de miercuri a Consiliului Județean cu unanimitatea voturilor celor 34 de aleși ai bihorenilor prezenți la ședință. „Asociația condusă de domnul avocat Ștefan Herchi va continua să opereze punctul de lucru din Bulevardul Dacia al Bibliotecii Județene”, a spus președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.
Proiect adaptat
BIHOREANUL l-a contactat pe președintele Asociației Culturale Biblioteca Virtuală Elit, Ștefan Herchi (foto), care a explicat cum s-a născut ideea de a prelua activitatea fostei sucursale a Bibliotecii Județene din Bulevardul Dacia.
Acesta a explicat că în urmă cu un an a inițiat înființarea asociației non-profit sub forma unei întreprinderi sociale care a obținut fonduri europene nerambursabile de 100.000 euro pentru a înființa o bibliotecă virtuală, digitalizând cărți care să fie oferite spre lectură pe internet, dar când a avut loc restructurarea Bibliotecii Județene s-a gândit să preia și activitatea punctului de lucru din Bulevardul Dacia.
„Am avut discuții cu conducerea Consiliului Județean și a Bibliotecii, am propus să preluăm patrimoniul din Bulevardul Dacia, și am convenit să colaborăm. Ne sunt donate cărțile, vom primi și de la Primăria Oradea avizul pentru preluarea contractului de închiriere a sucursalei și estimăm că într-o lună ne vom apuca de lucru. Conform înțelegerii cu Consiliul Județean, cel puțin 5 ani vom continua activitatea de acolo, dar noi sperăm să o facem mult mai mult. Vom angaja și 5 persoane care să se ocupe de bibliotecă”, a declarat avocatul Ștefan Herchi.
Acesta a precizat că asociația pe care o conduce a primit donații de carte și din alte surse, de la orădeni, toate volumele urmând să fie digitalizate și oferite spre lectură și pe internet, cu un cod de acces, contra unei taxe simbolice. „Ne-am propus să digitalizăm și să punem pe internet 100.000 de titluri”, a afirmat Ștefan Herchi.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.