URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Februarie 2021, 13:08

Asociația avocatului Herchi preia cărțile sucursalei Dacia a Bibliotecii Județene, pe care va continua să o țină deschisă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Județean a aprobat, cu unanimitate de voturi, transferarea prin donație către un ONG a celor 22.340 de volume existente în patrimoniul sucursalei din Bulevardul Dacia a Bibliotecii Județene, desființată în urma unei hotărâri adoptate la finele anului trecut.

Președintele Ilie Bolojan a explicat că Asociația Biblioteca Virtuală Elit, a avocatului orădean Ștefan Herchi, va continua să asigure activitatea timp de cel puțin 5 ani, iar BIHOREANUL a aflat detalii despre această inițiativă.

Activitate preluată

Reorganizarea Bibliotecii Județene Gheorghe Șincai a fost decisă la 15 decembrie prin Hotărârea 215/2020 a CJ Bihor, implicând reduceri de personal și desființarea a trei sucursale – cea din Băile Felix, al cărei patrimoniu a fost transferat bibliotecii școlii din Sânmartin, cea din Episcopia Bihor, cărțile de aici fiind oferite parohiei reformate din cartier, care s-a angajat să le păstreze în circulație, și cea din Bulevardul Dacia.

Cele 22.340 de volume aflate în gestiunea acestei filiale vor fi transferate cu titlu de donație Asociației Culturale Biblioteca Virtuală Elit, potrivit unei hotărâri adoptate în reuniunea de miercuri a Consiliului Județean cu unanimitatea voturilor celor 34 de aleși ai bihorenilor prezenți la ședință. „Asociația condusă de domnul avocat Ștefan Herchi va continua să opereze punctul de lucru din Bulevardul Dacia al Bibliotecii Județene”, a spus președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

Proiect adaptat

BIHOREANUL l-a contactat pe președintele Asociației Culturale Biblioteca Virtuală Elit, Ștefan Herchi (foto), care a explicat cum s-a născut ideea de a prelua activitatea fostei sucursale a Bibliotecii Județene din Bulevardul Dacia.

Acesta a explicat că în urmă cu un an a inițiat înființarea asociației non-profit sub forma unei întreprinderi sociale care a obținut fonduri europene nerambursabile de 100.000 euro pentru a înființa o bibliotecă virtuală, digitalizând cărți care să fie oferite spre lectură pe internet, dar când a avut loc restructurarea Bibliotecii Județene s-a gândit să preia și activitatea punctului de lucru din Bulevardul Dacia.

„Am avut discuții cu conducerea Consiliului Județean și a Bibliotecii, am propus să preluăm patrimoniul din Bulevardul Dacia, și am convenit să colaborăm. Ne sunt donate cărțile, vom primi și de la Primăria Oradea avizul pentru preluarea contractului de închiriere a sucursalei și estimăm că într-o lună ne vom apuca de lucru. Conform înțelegerii cu Consiliul Județean, cel puțin 5 ani vom continua activitatea de acolo, dar noi sperăm să o facem mult mai mult. Vom angaja și 5 persoane care să se ocupe de bibliotecă”, a declarat avocatul Ștefan Herchi.

Acesta a precizat că asociația pe care o conduce a primit donații de carte și din alte surse, de la orădeni, toate volumele urmând să fie digitalizate și oferite spre lectură și pe internet, cu un cod de acces, contra unei taxe simbolice. „Ne-am propus să digitalizăm și să punem pe internet 100.000 de titluri”, a afirmat Ștefan Herchi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Sa ne spalam pacatele!
De apreciat gestul! Poate ca in felul acesta isi mai sterge din pacatele tineretii. Vorbesc despre falsa notificare facuta la sugestia fostei juriste a vechii administratii a Primariei Oradea, unei familii beneficiare a legii nr.10, fapt care a intarziat cu un an punerea acestora in posesie a drepturilor cuvenite. Acestia, din naivitate sau prostie, nu au stiut ca trebuiau sa mearga cu un "plic gros", au crezut ca drepturile cuvenite se si acorda!
Postat 26 Februarie 2021, 09:08 de sorana
Toata stima
Frumos din partea lui, tot respectul! Caritatea, donatiile, simtul civic de apreciat!
Postat 25 Februarie 2021, 17:54 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON