URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Mai 2022, 20:01

Artiştii plastici din Oradea au lansat o petiție pentru a-și păstra spaţiile expoziţionale din Cetate. Poziția APTOR

Artiştii plastici din Oradea au lansat o petiție pentru a-și păstra spaţiile expoziţionale din Cetate. Poziția APTOR (Foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Membrii Uniunii Artiştilor Plastici filiala Oradea au lansat, în mediul online, o petiţie prin care cer autorităţilor locale să nu fie daţi afară din spaţiul din Cetatea Oradea, în care îşi expun lucrările şi organizează evenimente.

Petiţia intitulată "Uniunea Artiştilor Plastici din România, Filiala Oradea, va rămâne fără galerii de artă", lansată în 4 mai, este bazată pe o temere a artiştilor, dat fiind că, cel puțin deocamdată, UAP nu a fost înștiințată oficial că ar trebui să părăsească spaţiile din corpul C al fortăreţei orădene. 

"După 5 ani de existenţă, UAPR Filiala Oradea va rămâne din nou fără «Galerii de Artă - Reperaj. Cetate» Oradea. Galeriile de artă, de sub patronajul Primăriei şi apoi al Muzeului oraşului Oradea, au trecut sub patronajul unei firme private, Visit Oradea (n.r. - de fapt o asociație din subordinea Consiliului Local), care este însărcinată a închiria toate spaţiile din interiorul Cetăţii, cu excepţia celor destinate muzeului. Artiştii Filialei UAPR Oradea vă roagă cu respect domnule preşedinte Ilie Bolojan şi domnule primar Florin Birta ca spaţiile destinate galeriilor să rămână spaţii cu aceeaşi destinaţie", a scris Vioara Bara, preşedintele UAPR filiala Oradea în descrierea petiţiei online.

Până acum, petiţia a fost semnată de 430 de persoane.

Contactată de BIHOREANUL, directoarea generală a APTOR, asociaţia de utilitate publică în administrarea căreia se află Cetatea, a spus că Galeriile de Artă Reperaj rămân, cel puţin deocamdată, în fortăreaţă. 

Totuși, pe viitor Primăria Oradea vrea să-i mute pe artiști într-o nouă galerie. "Nu li s-a pus în vedere să părăsească acest spaţiu (n.r. - cel din Cetatea Oradea) şi nici nu se poate vorbi despre aşa ceva. Într-adevăr, municipalitatea îşi doreşte să mute sediul uniunii într-o galerie care urmează să fie construită în Piaţa Independenţei, deasupra parcării subterane. Până atunci, (n.r. - artiştii) vor putea folosi spaţiul din Cetate", a afirmat Alina Toie.

Viitoarea galerie de artă de pe strada Independenţei va fi construită în cadrul proiectului "Amenajării zonei publice - spaţiu urban marcat de un volum simbol situat peste parcarea subterană din strada Independenţei", care se află în etapa de evaluare a ofertelor, după ce două asocieri de firme s-au arătat dornice să execute lucrările estimate de la 19,5 milioane lei.

Galeria va avea parter şi etaj şi pereţi cu gradene de apă şi oglindă de apă. Lucrările de amenajare a platoului de deasupra parkingului de pe Independenţei, inclusiv ridicarea galeriei, au ca termen de execuţie un an. 

În petiţie, artiştii nu fac deloc referire la viitorul sediu pe care municipalitatea îl pregăteşte pentru galeria de artă. Se pare, însă, că unii dintre artiști nu sunt mulțumiți de viitoarea galerie, chiar dacă aceasta nu a fost ridicată încă.

Amintim că APTOR (Visit Oradea) a preluat administrarea fortăreţei orădene în 2021, cu misiunea de a anima Cetatea prin evenimente, dar şi prin închirierea spaţiilor din Cetate (prin licitaţii) care să devină sedii de firme, restaurante etc. În luna martie a acestui an, câţiva meşteşugari care ţineau ateliere în Cetate au evacuat spaţiile pentru că nu şi-au permis să participe la licitaţii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Rolul petitiei.
Cum spune si titlul, rolul petitiei e de a pastra spatiul, preventiv, avand in vedere ca o data trecuti cei cinci ani de constrangere, s-ar face bani din orice. Si da, macar atat poate subventiona si primaria, mai ales ca galeria nu face profit.
Postat 10 Mai 2022, 08:39 de CalinWn
:::))))
Și pe gratis și se plâng
Postat 10 Mai 2022, 00:22 de Sandu2100
constructii kitsch, nu arta - art-nouveau plange cu lacrimi de foc!
primaria doreste bani. arta nu inseamna bani. e ceva e nu intelege nimeni in pnl. de asta si arhitectura noua moderna kitschoasa reflecta f bine creierul artistic al celor care ne conduc.
Postat 09 Mai 2022, 23:01 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON