URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Mai 2021, 22:00

Cetatea Oradea va avea un nou "stăpân", iar Muzeul oraşului devine secţie a MŢC

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muzeul oraşului Oradea va deveni, de la 1 iulie, secţie în cadrul Muzeului Ţării Crişurilor, iar Angelei Lupşea îi va înceta tot de atunci mandatul de manager, potrivit unui proiect de hotărâre aprobat, joi, de consilierii locali.

Iniţial, Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria Oradea au lansat ideea unei fuziuni între cele două instituţii muzeale, însă până la urmă s-a decis că varianta cea mai potrivită este ca Muzeul Ţării Crişurilor să preia ca secţie Muzeul oraşului Oradea. Expoziţiile din Cetate vor rămâne pe loc, însă vor fi administrate de muzeografii MŢC.

Din 1 iulie

"Muzeul oraşului Oradea se va desfiinţa ca entitate juridică şi va trece în subordinea Muzeului Ţării Crişurilor, ca o secţie. Această desfiinţare va fi operată din 1 iulie 2021, când, astfel, se va încheia şi mandatul de manager al Muzeului oraşului (n.r. – deţinut în urma unui concurs de contestata Angela Lupşea)", a precizat, joi, primarul Oradiei, Florin Birta. 

Potrivit proiectului aprobat de consilierii locali, angajaţii MoO vor fi transferaţi către Muzeul Ţării Crişurilor, condus de Aurel Chiriac, "urmând ca reprezentanţii acestei instituţii să decidă de câte persoane au nevoie pentru a asigura funcţionarea secţiei din Cetatea Oradea".

Pe de altă parte, a subliniat Florin Birta, cum fie au fost reabilitate recent prin fonduri europene, fie au fost amenajate în parteneriat cu alte entităţi, Casa Darvas la Roche, Muzeul Masoneriei (în curs de amenajare) şi Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea vor rămâne, deocamdată, în subordinea Primăriei, care le-a dat în administrare Fundaţiei de Protejare a Monumentelor Istorice.

Cetatea la APTOR

Tot din 1 iulie, administrarea Cetăţii Oradea, cu excepţia mai multor săli din Palatul Princiar, care sunt dedicate muzeului oraşului, va fi preluată de Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR), finanţată în bună măsură de la bugetul local. 

De altfel, tot de atunci, APTOR îşi va muta sediul din palatul Primăriei în Cetate. Asociaţia responsabilă de promovarea turismului şi de organizarea de evenimente publice în Oradea va avea, din 1 iulie, şi misiunea de a da viaţă Cetăţii, prin evenimente, dar şi prin lansarea de licitaţii pentru închirierea spaţiilor din fortăreaţă, astfel încât aceasta să găzduiască mai multe activităţi, inclusiv de tip HoReCa, dar şi, posibil, sedii de firme. 

Florin Birta a subliniat că a expirat pentru toate corpurile de clădire din fortăreaţă perioada în care, de pe urma acestora, nu se putea face profit, dat fiind că au fost reabilitate prin fonduri europene. Astfel, Cetatea ar putea fi "îmbogăţită" mai uşor. 

"Toate sumele încasate de către APTOR (n.r. – de pe urma activităţilor din Cetate) şi Fundaţia de protejare a Monumentelor Istorice (n.r. – de la secţiile muzeale) vor fi transferate în integralitate către Oradea, devenind venit la bugetul local", a subliniat edilul. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Coca co..lar
Pana-n Centru și pe Principala merg pe jos, că stau aproape, și nu m-a făcut mama in mașină ,ca pe alții, care ar urca cu ele până în apartament daca ar putea...
Postat 31 Mai 2021, 07:37 de Torqemada
Torqemada
Si cand mergi pi shientru duci parcarea cu tine:::)))
Postat 29 Mai 2021, 08:58 de Sandu2100
Tanga
Sandule, am parcare sub bloc, pe CF, 3000 euro, banul jos...????????????
Postat 28 Mai 2021, 00:28 de Torqemada
Torqemada
Serviciul de parcari e bine, pt ca unii ca tine nu isi platesc parcarea
Postat 28 Mai 2021, 00:10 de Sandu2100
Bandiți
Pleacă anji dar tot ea rămâne la Fundație, atâta că mai apare și Jurca... Domn'primar dar cu banii încasați ilegal ani de zile pe biletele de intrare ilegale și virate la Serviciul Parcări cum rămâne ???!!?!?....
Postat 27 Mai 2021, 22:27 de Torqemada
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON