URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Septembrie 2015, 09:43

Aquapark la apă! Constructorul maghiar, suspectat că lucrează cu materiale mai ieftine (FOTO)

Aquapark la apă! Constructorul maghiar, suspectat că lucrează cu materiale mai ieftine (FOTO) STOP JOC! BIHOREANUL a descoperit în şantierul aquaparkului că firma KESZ a achiziţionat pentru a folosi la hidroizolarea bazinelor materiale mai ieftine decât cele prevăzute în contract, mărindu-şi profitul pe riscul Primăriei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Apă, adrenalină, distracţie. În condiţiile în care, ani de zile, posibilitatea petrecerii câtorva ore de relaxare în mod civilizat era condiţionată de un drum de Ungaria, construirea aquaparkului Nymphaea în locul Ştrandului Municipal este una dintre cele mai aşteptate investiţii.

Trebuia să fie o lucrare ireproşabilă, dar se pare că în spatele panourilor cu sigla constructorului ungar KESZ, ce nu lasă loc decât vizitelor organizate, lucrurile nu decurg chiar ca la carte. A apărut chiar suspiciunea că firma încearcă să îşi maximizeze profitul folosind materiale ieftine, sub nivelul calitativ cerut de municipalitate...

Doar pe jumătate

Lucrările de construire a aquaparkului au fost câştigate în ianuarie 2015 de firma KESZ Epito Szerelo ZRT, cu sediul în Budapesta şi sucursală la Cluj Napoca, pentru suma de 88,3 milioane lei, echivalentul a 20 milioane euro. Având o carte de vizită ireproşabilă, compania construise deja în Ungaria fabricile Mercedes din Kecskemet şi Audi din Gyor, iar în Oradea s-a ocupat de extinderea Lotus Center şi de construirea Tradecenter din Nufărul, ambele investiţii ale familiei Mudura. Lucrările de la aquapark nu ar fi trebuit, deci, să pună mari probleme.

Deşi oficialii nu recunosc asta, investiţia pare, totuşi, în întârziere. Misiunea KESZ e ca până la sfârşitul lui decembrie să ridice în locul Ştrandului Municipal 6 corpuri de clădire, 10 tobogane (4 interioare şi 6 exterioare), 12 bazine interioare şi 6 bazine exterioare pentru copii, adulţi, înot şi chiar sărituri (de la 10, 7,5 şi 3 metri).

Cert e că, observând că în opt luni constructorul a finalizat doar 55% din investiţie, Primăria a cerut suplimentarea efectivelor, astfel ca în trei luni lucrarea să fie gata. "Acum avem în şantier cam 260 de muncitori zilnic. În 2-3 săptămâni vor trebui să fie cam 400", spunea viceprimarul Mircea Mălan într-o conferinţă de presă organizată în şantier pe 18 septembrie.

Odată finalizate bazinele, săptămâna trecută muncitorii au montat pe clădirea principală cupola lată de 50 metri, iar zilele următoare vor începe placările cu gresie şi faianţă, după care vor monta folia ce va acoperi domul şi pereţii din sticlă, astfel încât la iarnă să lucreze în interior. Asta dacă nu intervine nimic...

Standarde înalte...

Există, însă, temeri că, executant riguros la lucrările beneficiarilor privaţi, constructorul maghiar coboară standardele în cazul investiţiei făcute din banii oraşului. Practica nu e defel nouă: în condiţiile în care preţul lucrării este clar stabilit la licitaţie, printre puţinele modalităţi de creştere a profitabilităţii rămâne reducerea costurilor cu materia primă. Or, KESZ tocmai asta pare tentată să facă: să-şi micşoreze costurile cu materialele!

La ultima conferinţă de presă ţinută în şantier, BIHOREANUL a descoperit stocate pe marginea viitorului bazin cu valuri materiale care nu pot fi folosite în aquapark pentru că pur şi simplu nu îndeplinesc standardele de calitate cerute de Primărie. Spre exemplu, confom caietului de sarcini, impermeabilizarea piscinelor trebuie făcută cu un sistem de hidroizolaţie certificat european EN 14891, monocomponent, antialcalin, rezistent la clor şi transpirant.

Româneşte spus, acesta ar fi trebuit garantat de un laborator independent de analize că îndeplineşte standarde de calitate specifice, să aibă o singură substanţă componentă, pentru a nu necesita amestecări, şi să reziste la agresiunea apei geotermale şi a clorului. Mai mult, sistemul trebuie să permită difuzia vaporilor şi uscarea betonului de sub gresie, împiedicând în schimb infiltrarea apei. Proprietăţile cerute în caietul de sarcini garantează că plăcile ceramice nu se vor desprinde peste unul sau doi ani, sub acţiunea clorului şi apei termale, impunând lucrări de reparaţii...

... realităţi modeste

Or, lucrurile nu stau defel aşa! Pe marginea bazinului cu valuri aşteptau să fie folosiţi saci cu pulbere şi bidoane cu dispersie de răşină sintetică Ceresit CR 166, care nu îndeplinesc condiţiile cerute. Fişa tehnică a acestui material hidroizolant - mai ieftin cu 20-30% decât unul cu caracteristicile cerute - nu menţionează că ar avea agrementarea europeană şi, în loc să fie monocomponent, el este format din două substanţe ce trebuie amestecate.

Documentul arată că materialul poate fi folosit, într-adevăr, pentru etanşeizarea piscinelor şi bazinelor, dar nu precizează nicăieri că ar rezista la agresiunea apei termale şi clorului, şi cu atât mai puţin că ar permite betonului să "respire" sub apă. Caracteristicile enumerate de producător sunt: "impermeabil, flexibil, rezistent la îngheţ, acoperă fisuri de până la 1 milimetru, protejează armătura de beton". Nu destul pentru piscine cu o folosire de durată, în condiţii de trafic intens!

Stop joc!

Chestionaţi de BIHOREANUL, reprezentanţii municipalităţii nu vor să dea amploare chestiunii. "Există unele discuţii între reprezentanţii proiectantului şi cei ai constructorului cu privire la materialele folosite", e tot ce a spus viceprimarul Mălan. Oarecum de înţeles: dată fiind valoarea investiţiei şi termenul de execuţie extrem de scurt, edilul vrea să evite un nou caz "Marconst - Pasajul Vulturul Negru" şi riscul ca lucrarea să fie decontată din bugetul oraşului.

Cu toate acestea, sesizările privind calitatea materialelor, venite şi de la specialişti în domeniu, au declanşat negocieri între părţi, care se poartă în spatele uşilor închise. "Am avut discuţii cu proiectantul, constructorul, dirigintele de şantier şi factori din Primărie. Funcţionarii verifică neclarităţile legate de unele dintre materialele folosite, pentru că dorim să păstrăm atât ritmul lucrărilor, cât şi calitatea acestora", confirmă şeful DMPFI, Marius Moş (foto).

Mai mult, potrivit acestuia, hidroizolarea bazinelor e oprită deja de două săptămâni, iar săptămâna aceasta constructorul trebuie să prezinte acte care să certifice conformitatea materialelor cu caietul de sarcini. Mai departe, Moş refuză să comenteze situaţia. "Nu mă pot pronunţa pe baza unor date luate de pe internet. Aşteptăm poziţia constructorului şi a specialiştilor".

"La Oradea plouă..."

Reprezentanţii municipalităţii pot aştepta, însă, mult şi bine. Interpelat de BIHOREANUL, constructorul maghiar susţine că toate cerinţele caietului de sarcini sunt îndeplinite. "Nu ştim nimic de neclarităţi privind calitatea materialelor. Tot ce folosim noi este bun", spune purtătorul de cuvânt al KEZS, Bela Sarosi. De altfel, în optica acestuia, inclusiv motivul opririi lucrărilor e cu totul altul. "Nicio hidroizolaţie nu este oprită, totul este în regulă, dar acum (n.r. - vineri) la Oradea plouă...", a spus Sarosi.

Mai grav decât faptul că una dintre cele două părţi nu spune adevărul este acela că, dacă s-au folosit alte materiale decât cele cerute, oraşul ajunge bun de plată. "Este foarte bine că se verifică materialele. Dacă apar probleme în această fază se pot remedia. Altfel, beneficiarul se va trezi că i se impută toată suma plătită constructorului şi decontată din fonduri europene", explică orădeanul Marcel Boloş, directorul ADR Nord-Vest.

Rămâne de văzut, săptămânile următoare, dacă păţania cu aquaparkul va confirma valabilitatea zicalei româneşti "La pomul lăudat să nu te duci cu sacul" şi în cazul falnicului "pom" unguresc care este KESZ...


CU AVIZUL PRIMĂRIEI
Aquapark defrişat

Constructorul aquaparkului Nymphaea a fost tot timpul protejat de municipalitate. Dacă proiectul iniţial, aprobat în 2014 de Agenţia pentru Protecţia Mediului, prevedea că nu va fi tăiat nici unul din cei 200 de plopi şi arbuşti existenţi, în aprilie 2015 Primăria a cerut aprobarea ca firma ungară să radă tot.

Deşi APM a refuzat cererea ca tardivă, o parte din plopi fiind deja tăiaţi, KESZ s-a apucat totuşi de lucru. Peste vară, plopii rămaşi în picioare au fost acoperiţi cu pământ excavat din ştrand, iar săptămâna trecută muncitorii i-au doborât de tot (foto). Pentru a evita un nou refuz al APM, municipalitatea a avizat singură defrişarea. "Tăierile făcute la sfârşitul săptămânii trecute au implicat arbori bolnavi, bătrâni şi scorburoşi, pentru care avizul de tăiere trebuie dat de Direcţia Tehnică a Primăriei", a explicat comisarul-şef al Gărzii de Mediu, Viorel Ţepele, motivul pentru care nu a fost dată nicio sancţiune.

În locul arborilor tăiaţi, pe cele 7 hectare de teren din aquapark, Primăria promite că va planta peste 519 arbori cu coronament mare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
20 Comentarii
@bihoreanoradean
De ce nu esti eligibil (nu tu ci PMO) sa ii imprumuti? Din cate am vazut rating-ul orasului este printre cele mai bune din tara, plafonul maxim de indatorare nu a fost atins?
Postat 30 Septembrie 2015, 14:04 de User anonimizat
@ anticomunist
Da, e rentabil atata timp cat ai acei bani (10%) dar daca nu-i ai si nici nu esti eligibil sa te inprumuti la banci, ce faci?
Postat 30 Septembrie 2015, 12:42 de User anonimizat
@bihoreanoradean
Lasa propaganda. Spune ce lucrare din fonduri europene, ai platit din banii orasului pana acum (nu ma refer la cota de 5-10 % din cofinantare)? Hai sa vedem, poate ai platit reabilitarea tuturor salilor de operatii de la spitalul judetean si municipal? Nu, nu asta. Poate ai platit amenajarea malurilor Crisului? A, nici asta. O fi vorba despre Parcurile industriale? Nici astea, ca aici ai platit doar cofinantarea, pe care ai si recuperat-o deja din banii intrati la buget. O fi clinica noua de Oncologie? Nu , nici asta. Poate la asfaltarea celor mai bine de 200 de strazi pe bani europeni? Nici la asta. Pai atunci, la amenajarea parcurilor noi? Nici aici. Pai nici la pistele pentru biciclete, nici la.. Hai ca deja devine ridicol. Daca din cele peste 200 de milioane de euro atrasi in Oradea, sa zicem ca ar trebui sa platim 10% si tot zic ca e rentabil tu ce zici?
Postat 30 Septembrie 2015, 10:45 de User anonimizat
@ posibil cârcotași
Erorile de scriere din comentariul anterior se datoreaza tastaturii virtuale de pe smartphone. Imi cer scuze in avans :)
Postat 29 Septembrie 2015, 17:24 de User anonimizat
@ anticomunist
Imi face o deosebita placere sa-ti amintesc faptul ca pentru toate proiectele pe fonduri UE ratate, vom plati noi, oradenii, prin imprumuturile contractate de primarie, tocmai pentru a duce la bun sfarsit lucrarile incepute. Ceea ce s-a facut pana acum fara ajutor UE, s-a facut pe banii meu, ai tai, ai tuturor oradenilor care muncesc si platesc taxe in Oradea, ca doar nu a venit nebunu' cu valiza plina de bani de la Birtin. Referitor la cine ce ordne da: nu am nici o afiliere politica in schimb am simpatii de dreapta, mai putin PNL si Bolojan care l-au pupat pe Pinta in dos pana nu de mult si mai sunt un simplu oradean realist ai revoltat tot o data de turnura pe care au luat-o lucrurile in Oradea si totul pentru 'binele' nerecunscatorilor de oradeni.
Postat 29 Septembrie 2015, 17:17 de User anonimizat
@ anticomunist
Im
Postat 29 Septembrie 2015, 17:05 de User anonimizat
bolovan
2 saptamani rogerius fara apa calda asta da termie
Postat 29 Septembrie 2015, 16:25 de pop2
Singura piedica e prostia lui nea ilie si a gastii lui!
Singurul vinovat e nea ilie, s-a inconjurat de niste pupincuristi, unul mai prost si mai nelalocul lui decat celalalt! Lui si yes men-ilor din preajma ii apartine zvonul cu ,,sabotajul! Incompetenta, nepriceperea si prostia, astea sunt principalele cauze care saboteaza proiectele administratiei bolovan. Ce e grav pt. oradeni e faptul ca nu vor plati oalele sparte vinovatii. P.S. Ce faceti, d-le procuror MAN Ciprian Florentin, bine, sanatos, cu chef de munca?
Postat 29 Septembrie 2015, 16:15 de pinonel
bolovan
jos bolojan
Postat 29 Septembrie 2015, 16:05 de pop2
@bihoreanoradean
Ce ai platit din fondurile orasului, ca n-am stire?. Auzi, in primul mandat a trasat doar linii... Un pic de decenta n-ar strica. Eu inteleg ca e ordin de zi pe unitate, da' nici chiar asa. Chiar trebuie sa-ti fie reamintite lista proiectelor din fonduri UE deja finalizate, sau ce a facut Bolojan pentru oras?
Postat 29 Septembrie 2015, 16:01 de User anonimizat
@ marius
1. Completare ca sa nu se interpreteze: a desenat liniile viitoarelor parcari cu taxa pe orice bucatica de asfalt care poate fi taxata, inclusiv in intersectii si lipite de trecerile de pietoni, astfel incat riscul de accident sa fie maxim. 2. Sunt nascut si crescut in Oradea dar asta nu e treaba ta. 3.Nu condamn faptul ca 'se face' in schimb heirupismul si amatorismul de care da dovada primaria ma deranjeaza! In loc sa reusim sa profitam de fondurile UE, ajungem sa indatoram orasul ca sa platim lucrarile incepute si nedecontate de UE din cauza nerespectarii termenelor! Clar?!?
Postat 29 Septembrie 2015, 15:15 de User anonimizat
@bihorean
"pentru ca in primul a desenat doar linii pentru noile parcari cu plata" - Te-ai mutat recent la Oras ? Pentru ca vad ca habar nu ai despre ce vorbesti... Si da, exista riscul de a nu le finaliza, dar decat sa stea un an cu mainile-n san la cafea in primarie, si-a asumat sa le faca. E un lucru de apreciat, si nicidecum de condamnat. Tu probabil crezi ca daca nu se vor finaliza pana la sfarsitul anului vor fi lasate asa, in paragina... Trist !
Postat 29 Septembrie 2015, 13:36 de marius_ro
Kesz a facut la fel si la tradecenter
Stati linistiti, e o practica comuna la KESZ.
Postat 29 Septembrie 2015, 13:06 de atom
@ david
Bine mă.. fie cum spui.. da' mai treci pe la școală și invață să scrii.
Postat 29 Septembrie 2015, 12:58 de User anonimizat
@postaci
si inca ceva. Zici ca nu reuseste sa termine unele proiecte? Ia gandeste-te cine pune piedici in acest sens. Plagiatorul vostru de mang si gasca lui de pesedisti de 2 lei. Mai ai in vedere si asta inainte sa iti permiti sa iti deschizi gura pe aici.
Postat 29 Septembrie 2015, 12:57 de David
@bihoreanoradean
saracu de tine. Vi ciuda ca filip al vostru nu a reusit sa asfalteze nici macar o strada in Oradea si dati din gura ca postacii pe aici. Si stai linistit, daca Bolojan candideaza la anul, o sa fie primar pentru inca un mandat far ezitare. Asa ca ciocu mic si bafta multa
Postat 29 Septembrie 2015, 12:49 de David
@ david
Ce a facut ma, nebunu' in Oradea? A venit cu bani de acasa, sau ce? Da , in mandatul lui a demarat niste proiecte pe fonduri europene, pe care se pare ca nu reuseste sa le duca la bun sfarsit, in schimb lasa orasul supraindatorat si cu o mie si o suta de santiere incepute (asta in al doilea mandat, pentru ca in primul a desenat doar linii pentru noile parcari cu plata). Cica 'a facut totul in Oradea' HAAA.. apropo.. cati ani ai? ti s-a uscat cerneala in buletin?
Postat 29 Septembrie 2015, 11:29 de User anonimizat
DEMISIAAAAAAAAAAA
@David: Sunt Alina Gorghiu! DEMISIAAAAAA! OOOOPS! Aici nu trebuia sa mă isterizez?
Postat 29 Septembrie 2015, 10:45 de TDS
@pop2
mars ma inaptule. Dupa ce Bolojan a facut totul in Oradea tu iti umblii gura degeaba
Postat 29 Septembrie 2015, 10:39 de David
bolovan
demisia bolojan
Postat 29 Septembrie 2015, 10:33 de pop2
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON