URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Octombrie 2021, 14:52

Aproape 300 de elevi din Bihor, infectaţi cu Covid-19. A crescut şi numărul şcolilor şi grădiniţelor care fac ore online

Aproape 300 de elevi din Bihor, infectaţi cu Covid-19. A crescut şi numărul şcolilor şi grădiniţelor care fac ore online (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Creşterea numărului de infectări cu virusul Sars-Cov-2 în Bihor se resimte din plin şi în mediul şcolar.

Potrivit datelor transmise de Inspectoratul Şcolar, vineri, în judeţ, erau 285 de elevi şi copii de grădiniţă confirmaţi cu Covid-19, cu aproape o sută mai mulţi decât în urmă cu o săptămână, când erau 192. De asemenea, aproape s-a dublat numărul cadrelor didactice bolnave, ajuns acum la 116, faţă de 60.

Potrivit reglementărilor în vigoare, când un elev sau un preşcolar se îmbolnăveşte cu Covid-19, clasa ori grupa în care învaţă întrerupe activitatea faţă în faţă şi intră în scenariul 2, care presupune învăţarea de la distanţă, prin internet. Când într-o unitate de învăţământ jumătate din clase sau grupe sunt în online, activitatea faţă în faţă se suspendă pentru toţi elevii şi profesorii. În cazul cadrelor didactice infectate, activitatea se suspendă doar dacă se constată că nu s-au respectat normele sanitare, precum purtarea măştii.

În prezent, în Bihor, sunt 89 de şcoli şi grădiniţe în scenariul 2, după cum se arată într-o hotărâre luată vineri de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Din acestea, 16 au toate clasele în online, cu două mai multe decât la începutul săptămânii.

„Este vorba de grădiniţe din mediul rural, unde numărul de grupe este oricum mic, adeseori una sau două. Asta înseamnă că, dacă un copil a fost infectat, grupa a suspendat activitatea şi întreaga unitate de învăţământ este în aceeaşi situaţie, fie pentru că nu mai există altă grupă, fie pentru că deja vorbim de 50% din formaţiuni”, a explicat vineri, pentru BIHOREANUL, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Horea Abrudan.

De exemplu, au activitatea faţă în faţă complet suspendată Grădiniţa nr. 1 Ceica, Grădiniţa nr. 1 Cociuba Mare, Grădiniţa nr. 1 Telechiu (localitate care, de altfel, se află în carantină începând de joi), Grădiniţa nr. 1 Nucet, Grădiniţa nr. 3 Gurani, Grădiniţa nr. 1 Săcădat sau Grădiniţa nr. 1 Spinuş (comuna din Bihor cu cea mai mare incidenţă a îmbolnăvirilor de Covid-19, care vineri a ajuns la 14,85 cazuri la mia de locuitori).

În total, în Bihor, vineri sunt 4.868 de copii şi elevi care învaţă online. În urmă cu o săptămână, în această situaţie erau 3.180 de şcolari.

În acelaşi timp, în judeţ sunt 623 de unităţi de învăţământ în scenariul 1, adică cel în care toate grupele sau clasele au prezenţă faţă în faţă la ore.

Citeşte mai jos Hotărârea luată vineri de CJSU:

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
8 octombrie 2021, buletin de presă:
În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 13.854 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 266 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 357 de decese COVID au fost înregistrate în ultimele 24 de ore. 1.561 de pacienți sunt în stare gravă la ATI. 424 de minori sunt internați: 401 în secții și 23 la ATI. Din totalul de 385 de pacienți decedați, 352 erau nevaccinați și 33 vaccinați. Pacienții vaccinați decedați aveau vârste cuprinse între 38 și 86 de ani. 32 prezentau comorbidități și 1 nu prezenta comorbidități.
Postat 09 Octombrie 2021, 12:37 de pinonel
vad ca ai ratat
controlul periodic la ospiciu :)
Postat 09 Octombrie 2021, 09:34 de sasi
a spalati pe maini,precum Pilat.....
...aruncandu-ne in ochi cate o Hotarare a CJSU Bihor de pe laga Prefectura Bihor, slugile obediente ale" guvernului meu",sau statistici mincinoase produse de "specialisti" DSP la comanda sist.medical criminal condus de Arafat&Co,fara a avea cat de cat un minim interes in a verifica veridicitatea lor. Rusine sa va fie ! Jurnalisti vanduti sistemului pa treizeci de arginti.Stergeti,stergeti postari,desi sunt asumate.dar in calculatorul Judecatorului Suprem acestea raman si veti da socoteala,cand va e lumea mai draga.
Postat 09 Octombrie 2021, 01:17 de platona
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON