URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 August 2018, 18:45

Aproape 200 de procurori şi auditori de Justiţie au trimis ministrului Justiţiei o scrisoare de susţinere a procurorului general. Doar 6 sunt din Bihor

Aproape 200 de procurori şi auditori de Justiţie au trimis ministrului Justiţiei o scrisoare de susţinere a procurorului general. Doar 6 sunt din Bihor sursa foto: Agerpress
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un număr de 181 de procurori și 29 de auditori de justiție au  trimis, joi, o scrisoare deschisă ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, în care îi critică atacurile la adresa Ministerului Public şi iau apărarea procurorului general Augustin Lazăr faţă de care ministrul anunţase că a dispus declanşarea unei proceduri de evaluare a activităţii.

Din Bihor, doar 6 magistraţi au semnat scrisoarea. Este vorba despre Radu Alba, Dumitru Bradea, George Sas, Valentin Toduţa, Alexandru Vlad, procurori în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, respectiv Cristian Ardelean de la Serviciul Teritorial Oradea al DNA.

În opinia magistraţilor, afirmaţiile ministrului pot aduce prejudicii societăţii atât pe plan intern, cât şi la nivel internaţional, iar în contextul desfăşurării unor anchete penale importante şi de impact, poziţia actorilor oficiali trebuie să fie una echilibrată şi responsabilă.

„În ciuda presiunilor constante, exercitate în ultimul an de mass-media şi de reprezentanţi ai formaţiunilor politice, reafirmăm angajamentul de a ne exercita funcţia în condiţiile legii şi sperăm într-un climat socio-politic care să permită atingerea scopului actului de justiţie: aflarea adevărului şi protejarea drepturilor cetăţenilor”, scriu magistraţii.

Procurorii şi judecătorii îl invită pe Toader la dialog pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru sistemul judiciar, deoarece în opinia lor „opiniile exprimate în declaraţiile de presă şi în postările pe contul de Facebook au neajunsul de a fi unilaterale, astfel ca nu reprezintă un dialog constructiv cu sistemul judiciar.”

Reacţia magistraţilor vine după ce ministrul Justiţiei a declarat luni că decizia de evaluare a procurorului general Augustin Lazăr nu a venit din senin, ci a observat, de-a lungul timpului, că Ministerul Public s-a îndepărtat ”de la rolul constituţional pe care îl are, de la rolul de garantare a drepturilor cetăţenilor”. Toader a explicat că a anunţat de mult că va fi făcută o astfel de evaluare şi că nu poate spune că rezultatele vor fi pozitive sau negative.

O zi mai târziu, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a reacţionat, printr-un comunicat, arătând că „a luat act cu îngrijorare de declaraţiile publice ale ministrului justiţiei”. „Aceste declaraţii care acreditează ideea că procurorii îşi desfăşoară activitatea cu încălcarea cadrului legal şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor reprezintă afirmaţii grave la adresa justiţiei din România. Secţia pentru procurori atrage atenţia că astfel de afirmaţii cu caracter general sunt de natură a pune la îndoială activitatea şi credibilitatea Ministerului Public”, a transmis Secţia pentru procurori a CSM.


Scrisoarea magistraților adresată ministrului Justiției:

„Domnule Ministru,

Subsemnații, procurori și judecători, cu respectarea principiului separației puterilor în stat și a obligației de rezervă ce incumbă magistraților, am luat act, cu îngrijorare, de afirmațiile dumneavoastră privitoare la activitatea magistraților și la îndepărtarea Ministerului Public de la rolul său constituțional, precum și de anunțul recent cu privire la declanșarea inopinată a procedurii de evaluare a Procurorului General al PICCJ.

Pe această cale, procurorii semnatari ai prezentei scrisori își exprimă susținerea față de Procurorul General al PICCJ, domnul Augustin Lazăr, precum și față de poziția Secției pentru procurori din cadrul CSM, raportat la deserviciile pe care afirmații neinspirate cu privire la activitatea întregului Minister Public le pot aduce sistemului de justiție, în ansamblul său.

Judecătorii și procurorii semnatari subliniază că afirmațiile privitoare la sistemul judiciar, emise de Ministrul Justiției, pot aduce prejudicii societății în general, atât pe plan intern, cât și la nivel internațional. Considerăm că, în contextul desfășurării unor anchete penale importante și cu puternic impact social, poziția actorilor oficiali trebuie să fie una echilibrată și responsabilă.

În ciuda presiunilor constante, exercitate în ultimul an de mass-media și de reprezentanți ai formațiunilor politice, reafirmăm angajamentul de a ne exercita funcția în condițiile legii și sperăm într-un climat socio-politic care să permită atingerea scopului actului de justiție: aflarea adevărului și protejarea drepturilor cetățenilor.

Având în vedere contextul actual, interesul sporit al opiniei publice în ceea ce privește funcționarea sistemului judiciar și activitatea derulată de Ministerul Public în dosare complexe, vă adresăm oficial invitația de a purta un dialog juridic constructiv cu semnatarii prezentei scrisori, în speranța că un dialog între persoane de bună-credință și cu solide cunoștințe juridice poate constitui un mijloc de a găsi soluția optimă pentru un sistem judiciar în slujba cetățenilor.

Reamintim că respectăm pe deplin libertatea dumneavoastră de exprimare, concretizată în opiniile exprimate în declarațiile de presă și în postările pe contul de Facebook, însă acestea au neajunsul de a fi unilaterale, astfel ca nu reprezintă un dialog constructiv cu sistemul judiciar.

În speranța că veți da curs solicitării prezente, ne manifestăm disponibilitatea ca, în următoarele săptămâni, să ne desemnăm reprezentanții care vor participa la întâlnirea cu dumneavoastră.”

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Pușcărie
.
Postat 02 Septembrie 2018, 00:20 de Sandu1206
6 din câți are Bihorul ...
... înseamnă "șase sași în șase saci ...", care vor avansa în carieră precum melcul decongelat, din meniul separeului dinspre aripa Ateneului, unde mănâncă Loazăr de obicei la Hilton Palace !?!
Postat 01 Septembrie 2018, 09:35 de WinDoss
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON