URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Februarie 2018, 14:34

APIA aşteaptă fermierii bihoreni să depună cererile unice de plată pentru anul 2018

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fermierii bihoreni pot depune cererile unice de plată aferente anului 2018 începând de joi, 1 martie, a anunţat şeful Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Bihor, Florian Pavel (foto), la reuniunea de miercuri a Colegiului Prefectural, unde a prezentat calendarul acţiunilor de preluare, administrare, control şi autorizare a acestor solicitări.

Potrivit şefului APIA Bihor, între 1 şi 15 mai se depun cererile de plată, între 1 iunie şi 1 iulie se face controlul administrativ al acestora, iar de la 1 iulie până în 1 octombrie controale în teren, pentru ca din 15 octombrie să înceapă plata avansului, iar între 1 decembrie 2018 şi 31 martie 2019 să se facă plata regulară.

Cererile unice de plată se depun la structurile APIA din judeţ pentru aprobarea aşa-numitelor scheme de plăţi directe: schema de plată unică pe suprafaţă, pentru plata redistributivă (pentru cei care lucrează terenuri cu suprafeţe între 0 – 5 hectare şi respectiv între 5 şi 30 hectare), pentru plata practicilor benefice pentru mediu şi clină, pentru tinerii fermieri, pentru schema de sprijin cuplat (în sectorul vegetal şi cel zootehnic), precum şi pentru schema simplificată pentru micii fermieri.

În ce priveşte ajutoarele naţionale tranzitorii, acestea se depun pentru culturi în teren arabil, pentru cânepă, tutun, sfeclă de zahăr, bovine şi ovine, lucernă, mazăre şi fasole boabe, orez, cartof de sămânţă, cartofi timpurii şi pretimpurii, hamei, tomate pentru industrializare, culturile legumicole din sere şi din solarii, mere pentru industrializare, cireşe şi vişine pentru industrializare.

Anul trecut, în Bihor au depus la APIA cereri pentru bani europeni şi din bugetul naţional 37.428 fermieri bihoreni.

În ultimul an, cea mai mare parte a fondurilor europene intrate în România au fost accesate de fermieri, aferent subvenţiilor oferite de Uniunea Europeană.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON