URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Aprilie 2013, 07:46

Apel la şovinism! Elevii maghiari salontani sunt instruiţi să nu se îndrăgostească de români

Apel la şovinism! Elevii maghiari salontani sunt instruiţi să nu se îndrăgostească de români MAGHIARII CU MAGHIARI! Manifestul publicat în Jurnal Salontan (facsimil), al cărui redactor-şef e şi consilier local UDMR, le "impune" părinţilor să-şi dea copiii la Liceul maghiar Arany Janos şi nu la Colegiul Naţional cu acelaşi nume (foto), unde predarea se face în limba română

"Nu lăsaţi aproape de inima voastră limbă străină, cultură străină, prieten străin!". E doar unul din îndemnurile şovine publicate pe şleau, chiar de Paştele catolic, în singurul ziar din Salonta.

Preluat în mare parte dintr-un manifest scris la Baia Mare, ai cărui autori sunt cercetaţi penal pentru instigare la ură interetnică, materialul le cere părinţilor şi tinerilor salontani să evite orice relaţie cu "străinii", mai ales cu românii majoritari. Că numai aşa îşi vor păstra neamul...

Pro-izolare

"Nu există explicaţie acceptabilă pentru integrare!", tună titlul articolului în limba maghiară publicat pe 29 martie de Jurnalul Salontan, care a stârnit revolta multor cititori. Amintind marşul organizat în acest oraş pe 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, la care au participat sute de elevi, autorul anonim al articolului pofteşte maghiarimea din oraş să-şi înscrie copiii la Liceul Teoretic Arany Janos, "care le asigură locuri şi condiţii optime de învăţare, pentru a nu fi nevoiţi (!) să continue clasa a V-a sau a IX-a la secţia română".

Ce urmează e şi mai grav. Publicaţia preia pasaje întregi dintr-un manifest revoltător, intitulat "Uj kialto szo" ("Noul glas strigător"), difuzat anul trecut într-un ziar din Baia Mare şi asumat de mai mulţi preoţi, oameni de cultură şi lideri politici care îi îndemnau la izolare pe etnicii maghiari. De altfel, din cauza mesajelor şovine, Parchetul Baia Mare a şi deschis în acest an împotriva respectivilor un dosar penal, pentru incitare la ură interetnică şi discriminare.

Fără "corcituri"

Asta n-a oprit redacţia salontană să-şi însuşească dogmele extremiste, care descriu drept o "boală" fapte precum "înmulţirea căsătoriilor mixte, respingerea învăţământului în limba maternă, emigrarea şi integrarea fără opunere în naţionalitatea majoritară". Şcolile mixte, în care copiii ar învăţa printre români, sunt prezentate ca adevărate pericole, deoarece "şcoala în limbă străină înseamnă cerc de prieteni vorbitori de limbă străină, iar mai târziu, căsătorie mixtă", grozăvii care i-ar transforma pe "vinovaţi" în adevăraţi "distrugători nemiloşi ai comunităţii maghiare"!

Poruncile izolaţioniste sunt adresate şi tinerilor. Împotriva tendinţelor de integrare şi toleranţă promovate în lumea civilizată, aceştia sunt opriţi să-şi caute alţi prieteni şi "perechi" decât maghiare. "Da, asta înseamnă oarecum izolare... Dar nu uitaţi: de sute de ani această izolare a conservat cele mai bune comunităţi ale Ardealului!", afirmă autorii, concluzionând: "Scoateţi din voi tot ce este străin. Nu lăsaţi aproape de inima voastră limbă străină, cultură străină, prieten străin!". Profesorii sunt instruiţi şi ei că au "misiunea" de a-i educa pe copii în acest spirit, fără compromisuri.

Cine vrea segregarea?

Apariţia unor mesaje de un şovinism atât de limpede în singura publicaţie din Salonta a stârnit locuitorilor români reacţii de consternare. "Convieţuim cu maghiarii şi nu avem probleme. Nu ştiu ce urmăreşte acest articol, dar e păcat. Şi eu am o familie mixtă şi nu e nimic rău în asta", a comentat pentru BIHOREANUL un salontan.

Cum primarul Torok Laszlo e un susţinător pe cât de consecvent, pe tot atât de radical al segregării în şcoli, unii localnici bănuiesc că el a şi susţinut apariţia textului în ziarul la care, pe vremuri, a lucrat ca redactor. Edilul n-a putut fi contactat pentru explicaţii, iar Katona Edith Maria, unicul asociat al firmei Tensalpress Tour, care editează Jurnal Salontan, s-a eschivat, cerând să fie contactată "mai târziu", după care n-a mai fost de găsit.

02 Patocs Julia.jpgRedactorul-şef Patocs Julia-Annamaria (foto), care e şi consilier local UDMR (chestiune contestabilă prin prisma deontologiei profesionale) a declarat, în schimb, foarte dezinvoltă, că articolul nu i se pare jignitor. "Nu e împotriva nimănui, ci pentru maghiari", a susţinut femeia, recunoscând că textul a fost publicat în perioada înscrierilor la şcoală pentru anul 2013-2014 tocmai ca să-i facă pe părinţi să-şi dea copiii la liceul maghiar.

Întrebată apoi despre îndemnurile totuşi jenante la evitarea căsătoriilor corcite şi interzicerea prieteniilor dintre tinerii români cu colegii lor români, "jurnalista" a dat-o, brusc, la întors, spunând că-şi retrage toate declaraţiile dacă nu poate vedea articolul BIHOREANULUI înainte de publicare. O fi obişnuită, poate, cu cenzura de la Jurnal Salontan, aşa cum o fi şi cu comenzile ideologice!


SALONTA ÎMPĂRŢITĂ
Îi izolează din scutece

02 Torok Laszlo_1.jpgBazându-se pe un studiu comandat chiar de el sociologului Adrian Hatos, conform căruia, chipurile, elevii maghiari s-ar fi simţit abuzaţi de colegii români, primarul Torok Laszlo (foto) a obţinut, începând din septembrie 2011, separarea pe criterii etnice a şcolilor din Salonta, prin înfiinţarea Liceului Teoretic Arany Janos, cu clasele I-XII şi predare exclusiv în limba maghiară.

Segregarea se pare că va fi extinsă şi la copiii de grădiniţă, edilul începând deja demersuri pentru a separa cele două unităţi de învăţământ preşcolar din oraş prin alipirea unuia la şcoala maghiară, urmând ca celălalt să funcţioneze pe lângă Colegiul Naţional cu predare în limba română.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
36 Comentarii
Culmea este ca am fost colegi
eram in aceeasi clasa in liceu,nu ma surprinde ca in Salonta atat Patocs Iulia cat si ceilalti cetateni de etnie maghiara au astfel de opinii. Eu sunt maghiar doar pe jumatate si de fiecare data le-am spus parerea mea despre sovinismul lor dus la extreme.Va este clar ca am devenit peste nopate oaia neagra a familiei.Ei si ce.Nu trebuie bagati in seama.Nici un om normal nu se coboara la nivelul uneia ca Patocs Iulia.
Postat 10 August 2013, 20:54 de kabala
fara da si poate trebuie sa avem curajosi si temerari
PPDD este important si prioritar pentru ROMANI, implicati va si si votati STOP CRIMELOR si JAFURILOR impuse de 23 de ani, analfabeti sau PROSTI ei vor salva ROMANIA, restul o BATJOCORESC ! GATA cu joaca de a ROMANIA !
Postat 22 Aprilie 2013, 09:29 de PPDD viitorul
Pasii pt a ransforma romanil in iobagii
NU cine vrea segregare .e intrebarea , stim cine le dicteaza ! Romani ...intrebati-va DECE DORESC SEGREGAREA ....intuiti ce va urma !
Postat 12 Aprilie 2013, 11:18 de Mihnea
Pasii pt a ransforma romanil in iobagii
NU cine vrea segregare .e intrebarea , stim cine le dicteaza ! Romani ...intrebati-va DECE DORESC SEGREGAREA ....intuiti ce va urma !
Postat 12 Aprilie 2013, 11:07 de Mihnea
priviti foto
cand ma uit la foto lui torok sau a lui patocs julia, parca numai sa-mi amestec sangele cu al lor nu-mi vine
Postat 11 Aprilie 2013, 17:15 de max
Capcana
Sovinii, care constituie o minoritate, instiga la ura, atat romanii, cat si maghiarii. Din fericire, noi nu suntem naivi, nu suntem lenti in gandire, ca sa nu ne dam seama cine sta in spatele acestor manevre perfide, cine isi doreste tensiune si lipsa de civilizatie in acest spatiu geografic. Domnilor redactori le recomand calduros sa nu se mai lase folositi, sa actioneze precum niste fiinte rationale, nu ca niste marionete, sa nu mai fac jocul celor care nu doresc binele niciunei etnii din aceasta tara. Acelasi lucru se pretinde si romanilor:noi suntem un popor pasnic, ce isi doreste sa convietuiasca civilizat alaturi de alte etnii. Scopul nostru este progresul,cresterea nivelulu de trai, iarnu astfel de lupte care nu duc la nimic uman.
Postat 11 Aprilie 2013, 08:37 de Vasile
curat sovinism
Draga Hunyadi Janos.sunt de acord cu tine, ca voi maghiarii sunteti un popor mai ordonat , dar sa nu uitamm, ca voi traiti in tara noastra si nu noi in tara voastra.si mi se pare urat ca in anul 2013, sa apara asa articole in ziar.Norocul tau ca stapanesti bine ambele limbi.fiicamea are la scoala colegi care au fost la gradinita maghiara, si habar nu au ce li se vorbeste in clasa.Deci, esti un caz unic.Niciodata nu o saii impun fiicei mele sa aiba numai prieteni romani, si nu maghiari.in primul rand toti suntem oameni.rusine sa va fie ca incercati sa va impuneti cu forta unde nu sunteti bine primiti.
Postat 11 Aprilie 2013, 08:10 de ioana
tineretul spune go vest
Raul ma bucur de cum gandesti. Pai Bubu s-a nu crezi ca in scoli,licee maghiare nu se invata limba romana ,eu si multi prieteni am reusit in viata cu scoala si liceu maghiar. La Facultate eram intre cei mai buni si cu bursa, s-a nu uit am urmat o Fac. in limba romana din cauza ca acea spec. nu exista in limba mea materna ,dar nu m-am plans cu dictionarul in mana, ba din potriva din lipsa cartilor tehnice in limba romana tipica Univ. din Oradea de acum 7 ani ,aveam norocul de aprofunda cunostintele din carti tehnice maghiare ,astfel am insusit si limabjul tehnic maghiar . La birou cu patron roman numai de castigat aveam ca vorbeam 2 limbi tehnice + engleza .Cum vad este un laitmotiv romanesc aceasta ingrijorare ca sarmanii copii maghiari cu scoala maghiara nu vor invata limba romana si nu vor reusi :)) Tineretul si nu numai s-a saturat de acest circ politic fals ,de salarile mizere ,de nedreptati si de societatea bazata pe spaga-pile -rudenie. Eu as face grija mai mult ca 3 mil de romani au plecat si inca f. mult daca ar poate ar pleca pe veci ...
Postat 11 Aprilie 2013, 02:53 de Hunyadi Janos
....
Parerea mea este ca romanii trebuie sa fie prieteni cu maghiarii pt ca totusi stam in acelasi oras...Nu cred ca ar trebui sa existe ura intre noi!!Am prieteni maghiar cu care ma inteleg mai bine ca si cu cei romani!!!
Postat 11 Aprilie 2013, 00:57 de Matei Raul
Ce sa facem...
Cea mai mare problema nu este numai izolarea, problema va fi mai tarziu cu vietile acestor copii care vor incerca cu disperare sa-si gaseasca un loc de munca (in Oradea) si nu vor fi angajati deoarece nu vor stii limba romana. Eu nu cred ca domnul primar poate asigura locuri de munca pentru toti in Salonta, unde zice el ca e ok sa stii doar limba maghiara... Pacat, mare pacat ca se ajunge atat de departe cu aceasta ipocrizie !
Postat 10 Aprilie 2013, 19:42 de bubu
visezi cu tren taranule?
Mortii matii cu aceste indemnuri ,mars napoi la munte de * oi , acolo s-a visezi cu trenul ! Tu negi holocaustul din Romania ? Tare prost esti puta de 14 ani cu iq scazut :)) 4. Evrei-români masacrați sub guvernul Antonescu (800 000 minus 645 000) . . . . . . . . .155 000 B. Evrei-ucrainieni din Transnistria aflată sub ocupația Armatei Române: . . . . . . . . . 135 000 Dintre care 1. Rămași în viață: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20 000 2. Masacrați sub guvernul Antonescu: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .115 000 C. Numărul total al evreilor uciși sub guvernul Antonescu: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 270 000
Postat 10 Aprilie 2013, 01:34 de mata
neam fara tara
nu le e rusine, neam fără țară..ar trebui luati si deportati din transilvania, unul cate unul exact cum au făcut ei cu evreii.
Postat 10 Aprilie 2013, 00:54 de roman in tara mea
Unguru\' si Ardealu'
Iata ce ziceau trupa de la Vacanta Mare Acelasi lucru se intampla....fantastic... ?v=mGelQoFTpdA
Postat 09 Aprilie 2013, 20:46 de xxx
Unul cu handicap iar alta fără ...
... până o să ajungă să se violeze surorile între ele şi fraţii între ei ! Ca să arate cât de inteligenţi pot ajunge în timp, ca neam şi stare de spirit ! Deja au comportamentul celor care se regulează între ei în familie (vezi Tokes vs. nevastă-sa care s-a săturat de atâta viol), ... iar mai încolo ... să facem cât mai multe cămine pentru persoane cu dizabilităţi.
Postat 09 Aprilie 2013, 18:30 de Carp III
Ala cu placutele bilingve
Autorii acestui articol ar face bine sa isi pregateasca periuta de dinti...In urma plangerii penale vom asista cu siguranta la ceva FRUMOS.....CU SIGURANTA!
Postat 09 Aprilie 2013, 18:20 de Illyes Lajos
hai sa nu fim nesimtiti !!!
e libera lor decizie ce fac !!! fiecare face ce vrea nu e sovinism ca nici eu nu ma vad cu copii cu un rrom :)) , italian, arab, turc sau ungur :)))) chiar daca e cetatean roman habar aveti de traditii si gata sariti la gatul lor , hai sa nu fim nesimtiti !!! Cand te casatoresti respecti cutume nu doar faci SEX :)), bine ar fi sa ne respectam nu sa barfim aiurea !
Postat 09 Aprilie 2013, 17:36 de bunul simt unde e ?
sigur?
Daca acel manifest ar formula romanii din Vojvodina - Serbia ati zice sovinism ori un strigat de a opri assimilarea ? Nu impotriva majoritaii sant acele mesaje si pentru a proteja comunitatea minoritara in cale de disparitie.
Postat 09 Aprilie 2013, 17:26 de Hunyadi Janos
Rusine
Daca nu vreti sa dispareti sa va conformati legilor si nu sa va faceti voi legile voastre ca nu suntem in jungla. Traiesti in Romania? Fa bine si te conformeaza!
Postat 09 Aprilie 2013, 17:10 de x
alin
janos esti mai prost ca mos craciun
Postat 09 Aprilie 2013, 17:05 de alin
sigur?
In 89 eram 2 millioane etnici maghiari iar in 2012 s-a redus la 1,3 mill . Puteti latra sovinism dupa ce de 1 an v-a legati de tot ce e maghiar ,de limba ,cultura ,administratie so simbolurile noastre ,ziceti carpa de steagul secui si maghiar , cazul UMF si nenumarate cazuri de discriminare nu arata alceva decat ca din 1920 si dupa 89 incoace nu doreste altceva puterea din Bucuresti decat assimilarea celei mai mari minoritati din Romania. Metodele sau perfectionat de la industrializarea oraselor din Transilvania prin care s-a schimbat compozitia etnica si azi am ajuns la ultimul capitol denumit REGIONALIZARE. Nu dorim s-a urmam soarta turcilor din Dobrogea ,asimilati si o natie spre disparitie !
Postat 09 Aprilie 2013, 16:57 de Hunyadi Janos
Suna ceasul...
Adevarul este ca MAGHIARII SI ROMANII NU AU NICI O PROBLEMA DE CONVIETUIRE...se inteleg bine, invata impreuna, mananca impreuna, se distreaza impreuna, au copii impreuna! Acest ziar local VA TREBUI SA RASPUNDA IN FATZA LEGII IMPREUNA CU AUTORII ARTICOLULUI SI CU COMPLICII LOR! Se pare ca si inca CINEVA - care se crede TARZAN al Salontei...Sa ne ajute Dumnezeu!
Postat 09 Aprilie 2013, 14:43 de Virgil
alin
Un profesor de istorie sârb din Voivodina, aflat zilele trecute la Satu Mare, a transmis redacţiei o reacţie pe marginea articolului “Afront adus românilor pe bani europeni”, apărut în numărul din 4.12.2012 al Gazetei de Nord Vest. Reproducem integral textul transmis de profesorul sârb Miodrag Stanojevic: > “Mă numesc Miodrag Stanojevic, sunt sârb din Vojvodina şi profesor de istorie în Novi Sad. Aflându-mă într-o călătorie către Ucraina, am zăbovit trei zile în urbea dvs., bucurându-mă de ospitalitatea unui vechi prieten şi a familiei sale. Menţionez că vorbesc fluent limba română deoarece am copilărit într-un sat mixt vlaho-sârbesc. Ştiind că sunt profesor de istorie şi bun cunoscător al revizionismului unguresc, amfitrionul meu mi-a arătat articolul “Afront adus românilor pe bani europeni” apărut în ziarul Dvs. Totodată mi-a relatat câteva evenimente recente de acest gen: - fenomenul Csibi Barna, un degenerat care îşi permite să dea foc în centrul României unei păpuşi reprezentând un erou naţional al românilor (n.r. Avram Iancu), autorităţile române ignorând acest gest. Vă propun un exerciţiu de imaginaţie: Ce s-ar fi întâmplat dacă: - un român ar fi dat foc la Budapesta unei păpuşi reprezentându-l pe Kosuth Lajos - un turist german ar fi incendiat la Tel Aviv o păpuşă reprezentându-l pe David Ben Gurion (n.r. primul premier al Israelului) sau pe Golda Meir (n.r. de asemenea premier al Israelului) - un ungur din Vojvodina ar fi incendiat la Novi Sad o păpuşă reprezentându-l pe Milos Obilic, eroul naţional al sârbilor de la Kosovopolje. Meciul Steaua – Ujpest de acum 3 ani: la intrarea în România, suporterii unguri aflaţi în tren au afişat “Transilvania aparţine Ungariei”, iar pe stadionul Steaua din Bucureşti au afişat românii = ţigani. Acelaşi scenariu: - ce s-ar fi întâmplat dacă Ujpest ar fi jucat la Beograd cu Partizan sau Steaua Roşie. Oare ar fi avut curajul ungurii să afişeze mesajele “sârbii = ţigani sau Vojvodina aparţine Ungariei”? Nu, nu ar fi îndrăznit, iar dacă ar fi fost atât de tâmpiţi să o facă, în aceeaşi seară ar fi cinat în Infern. De ce îşi permit asta în România? De ce nu îşi permit acelaşi lucru în celelalte ţări unde au minorităţi maghiare şi revendicări revizioniste, adică Slovacia, Serbia, Ucraina? Simplu, pentru că ei ştiu (aşa cum au menţionat în “Traseul Legendelor Sătmărene)” că românii sunt “un popor paşnic, binevoitor şi primitiv” şi, completez eu, un popor “imbecil de tolerant”. Totodată ei ştiu că slavii (din Slovacia, Serbia, Ucraina) nu sunt aşa. Şi nu îşi permit. Afirm cu tărie că nu există nicăieri în lumea civilizată o ţară care să acorde atâtea drepturi unei minorităţi alogene cum acordă România minorităţii maghiare. Şi totuşi nu vor fi mulţumiţi niciodată, sâcâindu-vă perpetuu (ca un ţânţar în miezul nopţii) cu aceeaşi pretenţie imbecilă: autonomie. Tupeul lor se manifestă şi prin faptul că ei consideră ca fiind similară pretenţia lor de autonomie teritorială în România cu cea a catalanilor din Spania, ignorând cu bună ştiinţă marea diferenţă: catalanii sunt băştinaşi în Spania, pe când maghiarii sunt alogeni asiatici în România. Gazda mea mi-a spus că, pe lângă “valahi puturoşi” maghiarii vă mai numesc şi “mămăligari”. Îşi permit asta în ţara voastră. Sunt derutat şi confuz, neputând înţelege cum este posibil să nu existe în rândurile poporului român, “paşnic, binevoitor şi primitiv” un profesor de istorie altruist care să explice ungurilor ABC-ul istoriei lor efemere: - în anul 700 sunt menţionaţi în cronicile coreene ca fiind nişte nomazi primitivi care jefuiau prin nordul Coreei şi estul Chinei - în 896, şapte triburi maghiare şi trei triburi de turci khazari, fugărite din stepele Asiei de către pecenegi, se stabilesc în Panonia (locuită atunci de slavi, valahi, avari, germanici), în total 225.000 de nomazi sub conducerea lui Arpad. Prima lor preocupare după stabilirea în Panonia a fost jaful (logic). Incursiunile lor sângeroase s-au desfăşurat în toată Europa ajungând până în Spania, până când Otto I cel Mare i-a umilit la Lechfeld în 955. - Ştefan cel Sfânt (997 – 1038) unifică triburile ungureşti şi îi creştinează. Totodată începe şi procesul de maghiarizare agresivă a populaţiilor din jur: germanici, valahi, slavi, acest proces fiind de fapt esenţa strategiei de supravieţuire a acestui mic popor migrator asiatic în Europa. Personalităţile proeminente ale istoriei lor nu au fost unguri: Matei Corvin, Petofi Sandor (Petrovici Alexandar – sârb, părinţii lui nu cunoşteau limba maghiară), Kosuth Lajos – slovac, precum şi majoritatea regilor Ungariei. În 1910 un istoric maghiar recunoaşte că doar 10% din unguri sunt urmaşii celor şapte triburi maghiare stabilite în Europa în 896, restul fiind populaţii maghiarizate de-a lungul timpului (valahi, germanici, slavi). De fapt cum ar putea un ungur blond din zilele noastre să fie urmaşul cetelor mongoloide venite în Europa în secolul IX? Ceea ce trebuie accentuat este faptul că începând de la Ştefan cel Sfânt şi până la dispariţia regatului ungar în 1526, Transilvania nu a făcut parte niciodată din regatul ungar, fiind întotdeauna voievodat autonom. - Înfrângerea de la Mohacs din 1526 în faţa turcilor şi cucerirea capitalei Buda în 1541 are ca urmare dispariţia de pe harta Europei a regatului ungar. Partea occidentală a Ungariei este anexată de Imperiul Habsburgic, iar restul, inclusiv Buda, devine paşalâc turcesc. Transilvania rămâne principat independent sub suzeranitate otomană. - După respingerea asediului otoman asupra Vienei (1683), Imperiul Habsburgic ocupă teritoriul fostului regat ungar şi Transilvania, anexiuni recunoscute prin tratatul de la Karlowitz (1699). - În 1849 Kosuth Lajos proclamă Ungaria stat independent, dar intervenţia habsburgică şi ţaristă înăbuşă această pretenţie. - În urma pactului dualist din 1867, Ungaria devine regat în cadrul imperiului Habsburgic (numit din acel moment imperiul Austro-Ungar), având constituţie proprie şi o oarecare autonomie. - În 1918, în urma înfrângerii din primul război mondial, imperiul Austro-Ungar se destramă, Ungaria devine stat independent iar Transilvania alege să se unească cu România. Trebuie să subliniez imbecilitatea revizioniştilor unguri. Cum pot susţine că Transilvania a aparţinut Ungariei 1000 de ani, când regatul Ungariei a dispărut din 1541 până în 1867, perioadă în care a fost paşalâc sau provincie habsburgică, în timp ce Transilvania a fost voievodat autonom de la Ştefan cel Sfânt (997 – 1038) până în 1699 când devine provincie austriacă (ca şi Ungaria de altfel). Deci Transilvania şi-a pierdut independenţa în 1699 şi a aparţinut până în 1918 Imperiului Habsburgic, nicidecum Ungariei (care din 1526 până în 1867 nu a existat). - În 1940, în urma Dictatului de la Viena, o parte a Transilvaniei este cedată (pentru prima dată în istorie) Ungariei. Până în 1944, când revine României, ce fac ungurii în Transilvania? Ce ştiu mai bine: ucid valahi şi evrei, consideraţi rase inferioare. Gena lor asiatică i-a ajutat pe unguri să devină cei mai zeloşi executanţi ai teoriilor rasiale naziste, golind practic Transilvania de evrei. În perioada 1940 – 1944, timp în care Transilvania a aparţinut Ungariei, populaţia evreiască de aici a scăzut cu 90%, marea majoritate fiind trimisă de către autorităţile maghiare către lagărele de exterminare naziste. La fel s-au purtat şi în Serbia odată cu invadarea alături de germani a Iugoslaviei în 1941. În încheiere, ca să sintetizez relaţia dintre băştinaşii valahi şi alogenii unguri, îmi îngădui un scenariu: un ungur pribeag bate la uşa unui valah. Acesta, ospitalier, îl primeşte în casă. Îi întinde masa, oferindu-i ce are mai bun în cămară. Ungurul, în timp ce se ospătează, pune ochii pe nevasta valahului (frumoasă, bineînţeles) considerând că ar fi normal ca după ospăţ valahul să îi ofere şi un desert, adică nevasta. Indignat de faptul că după ce s-a săturat, valahul nu-i oferă şi nevasta, ungurul îi trage o palmă zdravănă valahului şi încă una. Înainte ca mămăligarul să se dezmeticească, ungurul fuge pe uliţă strigând din toţi rărunchii: săriţi oameni buni, că mă omoară valahul, sunt o victimă. Aşa că, valahi, fiţi înţelegători şi daţi-le şi nevasta, dar vă avertizez că nu le va ajunge. Următoarea lor dorinţă va fi casa voastră.”
Postat 09 Aprilie 2013, 14:17 de alin
suntem prea creduli
Dupa scoli urmeaza gradinitele sa se separe iar noi intro veselie finantam aceasta barbarie....Rusine la toti politruci salontani
Postat 09 Aprilie 2013, 14:05 de cris
responsabilitatea sa primeze nu etnia !!
da dar ce o sa faca romanii fara minoritati care sustin statul cu taxe si impozite , cat la suta din infractiuni se comit de romani si cat de minoritati exceptie rromi e usor sa latri dar sa fi pragamnatic si recunoscator mai greu , rusine celor care isi bat joc de oameni responsabili!
Postat 09 Aprilie 2013, 13:56 de RUSINEEE!
sa fie sanatosi
Sa se izoleze, nu-i opreste nimeni. Cat ii duce capul pe fiecare, atat timp cat respecta legea romaneasca. Daca nu o respecta cei in masura pot sa-i izoleze pentru cativa ani...dar nu de voie buna.
Postat 09 Aprilie 2013, 12:32 de habuticat
a
PROBLEMA MINORITATILOR IN RUSIA! DISCURSUL LUI PUTIN IN DUMA DE STAT A FED RUSIEI: [01.03.2013, 20:00] " In Rusia traieste poporul rus, iar poporul rus nu admite nici un afront al unei minoritati; acestea trebuie sa respecte Rusia, pe rusi si legile fara sa ceara favoruri speciale sub pretextul ca sunt discriminati; CINE FACE ASTFEL, ESTE INVITAT SA PARASEASCA IMEDIAT RUSIA!!! Nu Rusia are nevoie de minoritati ci ele au nevoie ca Rusia sa-i primeasca, ofere adapost, locuri de munca si hrana; In Rusia traiesc doar rusi! ". Membrii Dumei de Stat au aplaudat in picioare 5 minute !!!!!
Postat 09 Aprilie 2013, 12:24 de alin
Eu le apreciez partea buna , partea urata nu sunt obligat sa o cunosc !!!
fiecare in felul lui are dreptate , orice parte ascultata are concluzii care le confera un punct de vedere , de rgula oamenii sunt si rai si buni, oscileaza ca stare emotionala dar noi nu putem obliga pe nimeni asta trebuie sa intelegem din acest articol, nu conteaza etnia ca dreptate are fiecare. Dupa mine ca roman ungurii sunt mai buni ca opend mind , sunt gospodari , au ceva care ii fac mai umani,mai relaxati se implica nu ca si romani lasati prada lacomiei, au un defect major se bucura de ce este al altora a lui nu i bun , fiecare in felul sau are dreptate e nativitatea , genetica mai buna sau mai putin buna.Eu le apreciez partea buna , partea urata nu sunt obligat sa o cunosc !!! cine ma poate obliga ?
Postat 09 Aprilie 2013, 12:14 de u ii apreciez si inv
GUDA
* cea mai naspa si rautacioasa si sovinista femeie din nagyszalonta uitati-va numai la fata ei!!!!nici ochi nu-i sta bine in capul ala umflat!!!
Postat 09 Aprilie 2013, 11:35 de un ungur
nu mai dati apa la moara degeaba :))
nu conteaza ce zic altii conteaza ce DORESTI TU SA AUZI :)) va faceti griji degeaba !! Ce sunt ei marionete, papusi, nu au minte :)))) . Sa stiti ca adolescenti au un avantaj vad de la distanta URATENIA SUFLETEASCA a unora , eu nu mi as face griji .Si noi am fost in scoala si am trait N abuzuri dar asta ne a calit nu distrus, nu vad de ce sunteti FURIOSI ? E timpul lor, mintea lor sa se descurce :))) nu tot cautati sa i ajutati cu ura , sa se implice sa si cunoasca drepturile!!
Postat 09 Aprilie 2013, 11:31 de sorry for you
100 lei
premiu 100 lei fiecarui roman care babardeste o unguroaica maritata.
Postat 09 Aprilie 2013, 09:52 de petru
Barza internationala
Sex se poate face si daca nu te indragostesti. Sa nu uitam ca ele unguritele sunt cam rele de musca si cam neglijate, iar ei ungurii cam indragostiti de palinca si problemele majore ale umanitatii si nu prea au timp pt.ele. Asa ca ele saracele nu au ce face, apeliaza la altii.
Postat 09 Aprilie 2013, 09:44 de Barza
Poti incerca ce vrei
Au facut o incercare in Oradea deschizand cateve magazine pe al caror vitrine scria ori doar in limba lor ori sus in limba lor si mai jos in limba romana si in scurt timp au data faliment si au fost inchise din lipsa de clienti.
Postat 09 Aprilie 2013, 09:31 de Dan
In cautarea potcoavelor de cai morti
Foarte bine ca se separa daca asta vor, ca si noi ramanii ne-am cam saturat de ei in ultimii 3 -4 ani. In ce priveste pierderea identitatii lor nationale, nu au cum pierde ceva ce nu ai avut. Ei nu stiu nici ce sunt: unguri,hunguri,maghiari,mongoli,tatari,turci,chinezi si nici de unde vin. Stramosii lor erau negriciosi si cu ochii oblici, ei nu. Nu exista maghiari, exista doar romani,slovaci,cehi,sloveni,slovaci,sarbi,ucrainieni...PREA TARZIU PT.IDENTITATEA NATIONALA.
Postat 09 Aprilie 2013, 09:24 de Roman
corect , in penal
ca si in cazul de la scoala din oradea in care nu i s-a permis accesul la toaleta a unui elev roman , procurorii nu se autosesizeaza . Deci , inseamna ca este nevoie de o plangere penala
Postat 09 Aprilie 2013, 08:31 de hai la tribunal
corect , in penal
Suntem 3 care semnam plangerea penala contra asa zisei ziariste !
Postat 09 Aprilie 2013, 08:28 de hai la tribunal
Plangere penala
Cine are curaj sa-i faca o plangere penala cucoanei , rezolva cu demnitate aceasta situatie . Daca pentru orice * se face plangere penala atunci pentru rasism , segregationism ce merita a se face ?
Postat 09 Aprilie 2013, 08:26 de Penalti
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON