URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Martie 2021, 13:14

Apă "înecată": Zeci de hidranţi din Oradea au fost îngropaţi de constructori, îngreunând munca pompierilor (FOTO)

Apă 'înecată': Zeci de hidranţi din Oradea au fost îngropaţi de constructori, îngreunând munca pompierilor (FOTO) INUTILIZABILI. Aproape tot al doilea hidrant subteran din cartierul Grigorescu a fost acoperit de constructori cu pietriș sau asfalt. Angajații CAO încearcă dezgroparea și ridicarea lor la cotă. „Dacă vin pompierii în control sau, mai rău, are loc un incendiu, trebuie să poată fi găsiți imediat”, spune directorul tehnic al CAO, Cristian Popa
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Compania de Apă Oradea a trecut la săpăturile de primăvară. Începând de săptămâna trecută, echipe de muncitori caută prin cartiere hidranţii subterani acoperiţi de constructori cu ocazia lucrărilor de modernizare sau chiar de orădenii deranjaţi de ideea că, în cazul unui incendiu, pompierii le vor provoca deranj sub geam.

"Cele mai mari probleme le avem în zonele în care s-au făcut modernizări de străzi", spune directorul tehnic al CAO, Cristian Popa. Iar cum în Oradea se asfaltează peste 35 de străzi pe an, numărul hidranţilor "dispăruţi" e în continuă creştere!

Avarie cu efecte

Cristian Popa, directorul tehnic al Companiei de Apă OradeaCriza hidranţilor a ieşit la iveală la jumătatea lunii trecute. Locuitorii cartierului Grigorescu au înroşit telefoanele sunând la Compania de Apă Oradea (CAO) şi şi-au tocit degetele pentru a reclama prin aplicaţia Oradea City Report apa cafenie, de o consistenţă dubioasă, de la robinete.

Executanţii devierii reţelei care alimentează Băile Felix şi Băile 1 Mai au oprit apa 3 zile consecutiv, iar seara, la reluarea furnizării, aceasta a antrenat toate mizeriile de pe conducte. Timp de aproape 4 zile consumatorii racordaţi la reţea au băut doar apă îmbuteliată şi s-au spălat cum au putut.

Pentru a goli apa murdară din reţea, angajaţii CAO au deschis toţi hidranţii disponibili. "Din păcate, operaţiunea a decurs mai încet decât ne aşteptam. O bună parte dintre hidranţi nici nu au putut fi găsiţi, pentru că erau acoperiţi cu asfalt sau pietriş", spune directorul tehnic al CAO, Cristian Popa (foto). Practic, peste 40% din hidranţii subterani din cartierul Grigorescu erau inoperabili!

Căutătorii de apă

Odată cu încălzirea vremii, angajaţii CAO au ieşit la recunoaştere în teren, iar săptămâna trecută săpau deja după sursele de apă. "Numai în cartierul Grigorescu am descoperit că 60 din cei 142 de hidranţi subterani sunt acoperiţi, ceea ce este foarte mult", spune directorul tehnic.

Din aceştia n-a mai rămas nimic la suprafaţă. Înarmaţi cu aparate speciale de detectat apa, angajaţii CAO îi caută precum geniştii minele, ajutându-se de schiţele reţelelor. "Deşi la avizarea lucrărilor constructorii sunt informaţi cu privire la poziţia hidranţilor, mulţi nu ţin seama de marcaje şi îi acoperă până ce la nivelul solului nu se mai vede nimic", zice Popa.

Compania este decisă ca, după dezgroparea instalaţiilor, să ceară municipalităţii identificarea constructorilor care au lucrat în cartier, pentru a le trimite facturile pentru lucrările de recuperare. "Din păcate nu avem nicio relaţie contractuală cu aceste firme, ca să putem preveni acoperirea hidranţilor sau măcar să le putem apoi penaliza", spune directorul tehnic.

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât, în cazul unui incendiu, scoaterea din uz a instalaţiilor poate îngreuna munca pompierilor, ridicând riscul pierderilor materiale sau de vieţi omeneşti. Normativele în vigoare spun că hidranţii trebuie marcaţi la sol astfel încât, în cazul unei intervenţii, pompierii să îi poată identifica rapid, pentru a se alimenta din reţea cu apă la o presiune de minimum 1,5 atmosfere. Iar de asta răspunde CAO...

Buni de plată...

Camelia Roșca, purtător de cuvânt ISU CrișanaReprezentanţii Companiei de Apă sunt cu atât mai motivaţi să urgenteze lucrările cu cât, în cazul unor controale ale pompierilor, societatea este bună de plată. "Pe pompieri nu-i interesează cine a asfaltat deasupra, ci doar că noi trebuie să asigurăm funcţionalitatea hidranţilor", zice Popa. După finalizarea lucrărilor din Grigorescu, operatorul va verifica şi alte zone în care s-a lucrat la drumuri în ultimul an. Cum numai în Oradea sunt peste 2.200 de hidranţi, şansele ca o bună parte din ei să fie acoperiţi, iar operatorul de apă să rişte sancţiuni din partea pompierilor, sunt mari.

Numai luna trecută, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana au făcut 144 de acţiuni de recunoaştere în judeţ pentru verificarea surselor de apă. "Când descoperim hidranţi defecţi, îngropaţi sau cărora le lipsesc indicatoarele de marcare, lăsăm ca măsură către CAO sau autorităţile locale care deţin reţelele să treacă la remedierea situaţiei", spune maiorul Camelia Roşca (foto), purtătorul de cuvânt al ISU Crişana.

Potrivit HG 537 din 2007, care sancţionează încălcarea normelor PSI, deţinătorii reţelelor riscă amenzi între 1.000 şi 2.500 lei în cazul neîndeplinirii măsurilor trasate, iar pompierii le aplică pe bandă rulantă. Preferabil să "ardă" amenzi decât să ajungă să vadă case arzând fără să poată face nimic...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON