URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Martie 2021, 13:14

Apă "înecată": Zeci de hidranţi din Oradea au fost îngropaţi de constructori, îngreunând munca pompierilor (FOTO)

Apă 'înecată': Zeci de hidranţi din Oradea au fost îngropaţi de constructori, îngreunând munca pompierilor (FOTO) INUTILIZABILI. Aproape tot al doilea hidrant subteran din cartierul Grigorescu a fost acoperit de constructori cu pietriș sau asfalt. Angajații CAO încearcă dezgroparea și ridicarea lor la cotă. „Dacă vin pompierii în control sau, mai rău, are loc un incendiu, trebuie să poată fi găsiți imediat”, spune directorul tehnic al CAO, Cristian Popa
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Compania de Apă Oradea a trecut la săpăturile de primăvară. Începând de săptămâna trecută, echipe de muncitori caută prin cartiere hidranţii subterani acoperiţi de constructori cu ocazia lucrărilor de modernizare sau chiar de orădenii deranjaţi de ideea că, în cazul unui incendiu, pompierii le vor provoca deranj sub geam.

"Cele mai mari probleme le avem în zonele în care s-au făcut modernizări de străzi", spune directorul tehnic al CAO, Cristian Popa. Iar cum în Oradea se asfaltează peste 35 de străzi pe an, numărul hidranţilor "dispăruţi" e în continuă creştere!

Avarie cu efecte

Cristian Popa, directorul tehnic al Companiei de Apă OradeaCriza hidranţilor a ieşit la iveală la jumătatea lunii trecute. Locuitorii cartierului Grigorescu au înroşit telefoanele sunând la Compania de Apă Oradea (CAO) şi şi-au tocit degetele pentru a reclama prin aplicaţia Oradea City Report apa cafenie, de o consistenţă dubioasă, de la robinete.

Executanţii devierii reţelei care alimentează Băile Felix şi Băile 1 Mai au oprit apa 3 zile consecutiv, iar seara, la reluarea furnizării, aceasta a antrenat toate mizeriile de pe conducte. Timp de aproape 4 zile consumatorii racordaţi la reţea au băut doar apă îmbuteliată şi s-au spălat cum au putut.

Pentru a goli apa murdară din reţea, angajaţii CAO au deschis toţi hidranţii disponibili. "Din păcate, operaţiunea a decurs mai încet decât ne aşteptam. O bună parte dintre hidranţi nici nu au putut fi găsiţi, pentru că erau acoperiţi cu asfalt sau pietriş", spune directorul tehnic al CAO, Cristian Popa (foto). Practic, peste 40% din hidranţii subterani din cartierul Grigorescu erau inoperabili!

Căutătorii de apă

Odată cu încălzirea vremii, angajaţii CAO au ieşit la recunoaştere în teren, iar săptămâna trecută săpau deja după sursele de apă. "Numai în cartierul Grigorescu am descoperit că 60 din cei 142 de hidranţi subterani sunt acoperiţi, ceea ce este foarte mult", spune directorul tehnic.

Din aceştia n-a mai rămas nimic la suprafaţă. Înarmaţi cu aparate speciale de detectat apa, angajaţii CAO îi caută precum geniştii minele, ajutându-se de schiţele reţelelor. "Deşi la avizarea lucrărilor constructorii sunt informaţi cu privire la poziţia hidranţilor, mulţi nu ţin seama de marcaje şi îi acoperă până ce la nivelul solului nu se mai vede nimic", zice Popa.

Compania este decisă ca, după dezgroparea instalaţiilor, să ceară municipalităţii identificarea constructorilor care au lucrat în cartier, pentru a le trimite facturile pentru lucrările de recuperare. "Din păcate nu avem nicio relaţie contractuală cu aceste firme, ca să putem preveni acoperirea hidranţilor sau măcar să le putem apoi penaliza", spune directorul tehnic.

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât, în cazul unui incendiu, scoaterea din uz a instalaţiilor poate îngreuna munca pompierilor, ridicând riscul pierderilor materiale sau de vieţi omeneşti. Normativele în vigoare spun că hidranţii trebuie marcaţi la sol astfel încât, în cazul unei intervenţii, pompierii să îi poată identifica rapid, pentru a se alimenta din reţea cu apă la o presiune de minimum 1,5 atmosfere. Iar de asta răspunde CAO...

Buni de plată...

Camelia Roșca, purtător de cuvânt ISU CrișanaReprezentanţii Companiei de Apă sunt cu atât mai motivaţi să urgenteze lucrările cu cât, în cazul unor controale ale pompierilor, societatea este bună de plată. "Pe pompieri nu-i interesează cine a asfaltat deasupra, ci doar că noi trebuie să asigurăm funcţionalitatea hidranţilor", zice Popa. După finalizarea lucrărilor din Grigorescu, operatorul va verifica şi alte zone în care s-a lucrat la drumuri în ultimul an. Cum numai în Oradea sunt peste 2.200 de hidranţi, şansele ca o bună parte din ei să fie acoperiţi, iar operatorul de apă să rişte sancţiuni din partea pompierilor, sunt mari.

Numai luna trecută, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana au făcut 144 de acţiuni de recunoaştere în judeţ pentru verificarea surselor de apă. "Când descoperim hidranţi defecţi, îngropaţi sau cărora le lipsesc indicatoarele de marcare, lăsăm ca măsură către CAO sau autorităţile locale care deţin reţelele să treacă la remedierea situaţiei", spune maiorul Camelia Roşca (foto), purtătorul de cuvânt al ISU Crişana.

Potrivit HG 537 din 2007, care sancţionează încălcarea normelor PSI, deţinătorii reţelelor riscă amenzi între 1.000 şi 2.500 lei în cazul neîndeplinirii măsurilor trasate, iar pompierii le aplică pe bandă rulantă. Preferabil să "ardă" amenzi decât să ajungă să vadă case arzând fără să poată face nimic...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON