URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 August 2018, 01:27

Din cenuşă: Primăria Oradea "se va implica financiar" în reconstrucţia Palatului Episcopal. Se deschide şi un cont pentru strângerea de fonduri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După stingerea incendiului devastator izbucnit la unul dintre cele mai importante monumente arhitecturale din Oradea, la ora 1, Primăria Oradea a anunţat pe pagina de Facebook că "se va implica financiar" în efortul de reconstrucţie a Palatului Episcopal, un "simbol al oraşului". De asemenea, alături de Episcopia Greco-Catolică, municipalitatea va deschide, luni, un cont pentru strângerea de fonduri în acelaşi scop.

"Unul dintre cele mai importante monumente arhitecturale din Oradea, Palatul Episcopal Greco-Catolic, emblemă a oraşului, a fost distrus în mare măsură de un incediu devastator în această seară. Întreg oraşul este emoţional afectat de pierderea acestei clădiri impresionante", au transmis reprezentanţii Primăriei pe pagina oficială pe Facebook.

În acelaşi mesaj, reprezentanţii municipalităţii au transmis mulţumiri pompierilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, "care au acţionat în forţă", precum şi "cetăţenilor pentru implicare".

După cum se ştie, în 2007, faţada palatului din Piaţa Unirii (construit între 1903 și 1905) a fost reabilitată şi era în stare bună înaintea incendiului. În schimb, interiorul monumentului mai avea nevoie de lucrări ample de reabilitare.

Incendiul din noaptea de sâmbătă a distrus complet acoperişul palatului, precum şi tavanul de la etajul 1.

UPDATE: Consiliul Judeţean va ajuta şi el

"Conducerea Consiliului Județean Bihor va sprijini, prin toate mijloacele legale posibile, inclusiv financiare, demersurile ce vor avea ca obiectiv restaurarea clădirii-simbol și va iniția și se va alătura proiectelor de strângere de fonduri sau altor posibilități care vor permite reconstrucția Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea. Modalitățile concrete de susținere vor fi identificate în urma consultării Episcopiei Greco-Catolice și analiza cadrului legal existent", arată un comunicat dat publicităţii, duminică la prânz, de Consiliul Judeţean, care mai precizează că "toate grupurile sociale, fiecare entitate sau instituție publică din Bihor, precum și membrii comunității bihorene trebuie să dea dovadă de solidaritate în privința refacerii acestui monument".

Citește și: 

Dezastru în centrul Oradiei: Sediul Episcopiei Greco-Catolice, cuprins de un incendiu de proporţii catastrofale (FOTO/VIDEO)

Episcopul Bercea priveşte şocat cum flăcările distrug Palatul Episcopal. Preoţi greco-catolici, nemulţumiţi de intervenţia pompierilor

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Cine? PMO cumva?
Cine a montat instalatia de iliminat nosturn a cladirii? PMO cumva? Poate ca aceasta e sursa focului. Era ea proiectata adecvat cladirii, podului cu lemn vechi de 113 ani? Multe semen de intrebare. Daca la reparatia invelitorii nu s-a facut ignifugarea lemnului(care fapt ar fi o greseala fatala constructiei) atunci si fumatul trebuia interzis in zona podului.
Postat 26 August 2018, 13:42 de scortosul
cine a facut modernizarea instalatiei de iluminat arhitectural?
cine a modernizat instalatia electrica arhitecturala ar trebui sa dea niste explicatii. asa ceva se poate intampla cand se zagrceste executantul la materialele folosite, inlocuind dimensiunea conductorului din proiect cu una mai mica sau neizoland corespunzator legaturile facute, sau si mai grav daca nu se executa pamantarea si se pun din burta citiri ale aparatului de verificat prizele de pamant. pt toate astea firma care a facut modernizarea instalatiei arhitecturale si-a asumat raspunderea prin samnatura. sunt curios cum se numeste firma repectiva. este o singura firma agreata de primarie care a facut tot centrul pe bani foarte grei, electro consxxx parca se numeste https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/scurtcircuit-la-instalatia-de-iluminat-arhitectural-imagini-dinaintea-declansarii-incendiului-de-la-palatul-episcopal-din-oradea-986473
Postat 26 August 2018, 13:15 de spectator123
crisdumi
daca taceai destept ramaneai cine,ce si cum stie sa administreaza... 1-Aeroport 2-Clădirea fostei Policlinici Mari (altfel e rusinea orasului) ambele sant administrate de judet adica copy past si prietenul lui de nedajde tov.pasztor
Postat 26 August 2018, 13:04 de tepes
@crisdumi
Bre.....iar ti-ai fumat si ultimul neuron?
Postat 26 August 2018, 11:56 de elev
D’ale carnavalului
Interesant de aflat și cine a făcut proiectul , cine l-a avizat , cine l-a executat și ce expertiză aveau toți aceștia ? Ca de “arhitecți “șefi ca Lipoveanul și Simon cred ca suntem lămuriti . Domnilor pompieri ar fi oare momentul să tăiați in “ carne vie “ și să nu mai permiteți oricărui “ciocoflender” să va ignore ca la o adică să vi se imbătoseze ca un căpiat . Vezi articolele anterioare. Rupeți amenzi domnilor de la ISU ca altă soluție de evitare a astfel de dezastre nu cred să fie . Oricum , mulțumiri vouă !
Postat 26 August 2018, 11:07 de Sorin_60
D’ale carnavalului
Mai pe întelesul tuturor : oare o clădire de asemenea valoare nu trebuia să sine propria instalație de prevenire a incendiilor la fel ca orice hotel fie el ai de o stea ?
Postat 26 August 2018, 10:55 de Sorin_60
BOR Bogatii, sariti si voi cu ceva?
La cati bani are Sofronie, cate chirii de milioane de euro incaseaza si nu platesc nicinun leu impozit, ar putea reface toata cladirea in semn de fraternitate din fondurile BOR. La urma urmei, intt-o singura luna incaseaza mai multi bani decat ar costa tot palatul. Sunt si eu ironic acum, sunt convins nu da Fratello Sofronie un milion de euro din pusculita lui! I-o duce cu el in Rai! :))))
Postat 26 August 2018, 10:40 de BlackDot
Nero de la primărie ... e o prezență vie !?!
Acesta e marele proiect de conservare și reabilitare a centrului istoric al Oradei, gestionat de niște dilii ... nicidecum edili cum se pretind !?! Au refăcut în mod repetat, dublând și triplând sumele alocate ... de la Pasajul Vulturul Negru la dalele Pieței Unirii, de la rețelele de apă la cele electrice de iluminat public !?! O minune arhitecturală a orașului, acest palat ... distrus parțial din inconștiența edililor care au supervizat sistemul digital de iluminat fațada acestuia !?! Echipamentul electronic de comandă montat de Primăria Oradea cu Episcopia Greco-Catolică și care face conexiunea cu rețeaua stradală a cărei mentenanță o face Electrica SA ... a suprasolicitat sistemul iluminatului decorativ !?! De acolo încolo ... Nero se vrea scăpat de răspundere, anunțând că se implică financiar, din banii de taxe și impozite locale !?! Ditamai "Oradea Lucrului Bine Făcut" s-a ars la fund, de la un biet stâlp electric de pe stradă, care nu a comunicat corespunzător cu iluminatul unei fațade !?!
Postat 26 August 2018, 10:25 de CrisDumi
D’ale carnavalului
Din păcate totu e de “fațadă “
Postat 26 August 2018, 09:04 de Sorin_60
D’ale carnavalului
Scuze , domnule vice ‘ , dar știi , autocorectia e de vină !
Postat 26 August 2018, 08:56 de Sorin_60
D’ale carnavalului
Bine că a plouat mai devreme și a udat și “bijuteriile “ de copaci , urâți , uscați și putrezi de pe strada Ep. Mihai Pavel ; atunci să fi văzut dezastru ; uimaitoare liniștea , in sfârșit a amuțit și Edison și Lord’s ; doar o nenorocire a reușit să-i ajute pe riverani să doarmă un Weekend ; domnule Mârlan , in loc să te rățoiești la pompieri , mai bine v- ati revizui atitudinea superficială față de clădiri , nu promovați orice hrubă putredă drept clădire “ reprezentativa “ și una ca cea in cauză , refăcută ca vai de lume , departe de tehnologia actuală ! De , cu d’astia ca Emodi ... Oricum in situație similară sunt multe clădiri aflate intr-o stare precară , datorită inconștienței și iresponsabilității locatarilor , tolerate de autorități . Aviz asociațiilor de locatari !
Postat 26 August 2018, 08:37 de Sorin_60
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON