URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Ianuarie 2021, 17:44

Anul pandemiei în Bilanţul Poliţiei Bihor: Mai puţine furturi, tâlhării şi victime pe şosele, dar mai mulţi poliţişti în stradă

Anul pandemiei în Bilanţul Poliţiei Bihor: Mai puţine furturi, tâlhării şi victime pe şosele, dar mai mulţi poliţişti în stradă foto:generic

Restricţiile impuse pentru prevenirea şi combaterea Covid 19, dublate de prezenţa mai accentuată a patrulelor de Poliţie pe străzile din judeţ a dus la o scădere semnificativă a furturilor, tâlhăriilor dar şi a accidentelor rutiere grave, faţă de 2019, se arată în raportul de bilanţ al Inspectoratului de Poliţie Bihor pentru anul care a trecut.

Hoţii şi tâlharii au stat acasă

Conform unui comunicat transmis de purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul şef Alina Fărcuţa, în 2020 infracţiunile contra persoanelor au scăzut cu 19%, numărul de loviri reclamate cu 22% iar ameninţările cu 22%. Aceeaşi tendinţă s-a înregistrat şi în cazul furturilor şi înşelăciunilor raportate, care au înregistrat o scădere cu 21%, chiar mai mare în cazul furturilor din autoturisme (49%), dar şi al infracţionalităţii în domeniul arme, materii explozive și substanțe periculoase (20%),

Procentul este aproape dublu în privinţa tâlhăriilor, care au fost cu 40% mai puţine decât în anul precedent. „În ce privește infracțiunile contra vieții, în cursul anului 2020, pentru al patrulea an consecutiv, nu s-a înregistrat niciun caz de lovituri cauzatoare de moarte. S-au înregistrat 6 infracțiuni de omor, în scădere cu o faptă față de anul 2019, iar tentativele de omor au crescut de la 6 fapte în 2019, la 10 fapte în 2020”, a transmis Fărcuţa, precizând că toate faptele de mare violență sesizate în 2020 au fost soluționate prin identificarea autorilor.

În cazul infracţiunilor economice, în schimb, numărul cauzelor descoperite de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice a crescut cu 16%, ofiţerii Antifraudă reuşind să recupereze prejudicii în sumă de 1.633.000 lei, să aplice măsuri asiguratorii în valoare de 23.793.297 lei, dispunând totodată confiscarea de mărfuri agroalimentare, legume-fructe, țigarete, tutun, alcool etc. în valoare totală de 99.140 lei.

Accidente mai puţine

Poliţiştii susţin că pandemia i-a făcut mai atenţi pe şoferi, în condiţiile în care, anul trecut, s-a înregistrat o scădere cu 40% a numărului de accidente rutiere grave, o scădere cu 32% a numărului de persoane decedate și o scădere cu 38% a numărului persoanelor rănite grav în urma accidentelor.

Statisticile arată că, la fel ca şi în trecut, pe drumurile ce tranzitează judeţul Bihor principalele cauze care au stat la baza producerii accidentelor rutiere au fost viteza neadaptată la condițiile de drum, neacordarea priorității de trecere vehiculelor, traversarea neregulamentară a pietonilor, neacordarea priorității de trecere pietonilor și abaterile comise de  bicicliști.

Cifrele, deşi în scădere, indică însă că unii conducători auto au continuat să încalce regulie: anul trecut, 4.910 şoferi au rămas fără permise de conducere (772 pentru depășirea cu peste 50 km/h a vitezei legale, 292 pentru neacordarea de priorității de trece pietonilor, 426 pentru conducere sub influența alcoolului) şi 46.784 s-au ales cu amenzi contravenționale în valoare de 19.677.919 lei.

Poliţiştii în stradă

Numărul mic de infracţiuni ar putea avea ca explicaţie şi faptul că, odată cu introducerea restricţiilor de circulaţie, poliţiştii au fost mult mai vizibili pe teren, organizând patrule în zonele cu risc. Media zilnică, arată purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, a fost de 92 de patrule, din care 64 mixte în care au fost angrenaţi, zilnic, în medie, 208 polițiști, 39 de polițiști locali și 23 de jandarmi.

În perioada martie - mai 2020, poliţiştii au însoţit convoaiele formate pentru transportul persoanelor izolate/carantinate către centrele de carantinare sau către județele limitrofe şi tot ei au verificat, anul trecut, 414.398 de persoane şi 16.322 de societăți comerciale cu privire la respectarea interdicțiilor impuse de legislația pe timpul stării de urgență/alertă.  

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
bilant politie bihor ...
despre violul cu persiuni si siluirea orala a politiei bihor care a iesit la iveala in 2020 nu se spune nimic la bilant? sau te pomeni ca io fi placut ?
Postat 24 Ianuarie 2021, 21:13 de Traian
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON