URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Ianuarie 2018, 08:04

Anul Centenarului: Bolojan anunţă un 2018 plin, în care vor fi atacate lucrări de peste 100 milioane euro

Anul Centenarului: Bolojan anunţă un 2018 plin, în care vor fi atacate lucrări de peste 100 milioane euro ATENŢIE, LUCRĂRI! Anul Centenarului se anunţă unul al şantierelor. Orădenii care credeau că au scăpat de şanţurile de prin oraş vor trebui să se reobişnuiască din primăvară cu ambuteiajele: municipalitatea va investi 27 milioane euro în reabilitarea a încă 20 kilometri de reţele magistrale pe jumătatea de oraş aflată pe malul stâng al Crişului Repede, de la Podul Dacia până în Velenţa, Nufărul şi Sînmartin
Anul Centenarului: Bolojan anunţă un 2018 plin, în care vor fi atacate lucrări de peste 100 milioane euro PODUL RAPID. Construirea Podului Centenarului va începe imediat ce vremea va permite, pentru a fi dat în folosinţă într-un timp record. "Constructorul ne-a asigurat că pe 1 Decembrie va fi gata", spune viceprimarul Florin Birta
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul Centenarului se anunţă unul plin pentru Oradea. Abia scăpaţi de şantiere, orădenii se vor confrunta la primăvară cu un nou val de săpături.

"Va fi deranj, se va circula cu maşina mai greu decât anul trecut", avertizează primarul Ilie Bolojan.

Bani mai puţini

Guvernul a luat, Primăria a majorat, contribuabilul fie încasat! 2018 va fi un an în care orădenii vor plăti mai mult ca oricând pentru a păstra ritmul de dezvoltare din ultimii ani. "Revoluţia fiscală" a Guvernului va provoca bugetului local o gaură de circa 4 milioane euro, sume neîncasate din impozitul pe venit, plus alte 5 milioane euro dacă, aşa cum "ameninţa" premierul, bugetul central va tăia din compensările datorate oraşului jumătate din excedentul aflat în conturile Primăriei la finalul anului 2016.

Eduard Florea, directorul economic al Primăriei OradeaCum cele 9 milioane euro reprezintă circa 12% din bugetul oraşului, estimat la 77 milioane euro, pentru anul 2018 municipalitatea va acoperi gaura din buzunarul orădenilor. "Până la 15 ianuarie vom avea calculate sumele datorate de fiecare orădean în urma majorării impozitelor pe proprietate cu 20%", spune directorul economic al Primăriei, Eduard Florea (foto).

Biruri mai mari

De anul acesta, impozitul pentru un apartament cu două camere în zona A a crescut cu 33 lei (de la 165 la 198 lei), cel pentru o casă de 120 metri pătraţi s-a majorat cu 162 lei (de la 812 la 974 lei), iar cel pentru o maşină de 1.400 metri cubi cu 12 lei (de la 60 la 72 lei).

La fel, fiindcă Primăria a redus subvenţia, din ianuarie preţul gigacaloriei a crescut de la 240 lei la 255 lei, ceea ce înseamnă un plus de 18 lei la factura de încălzire a unui apartament cu două camere.

În plus, anul acesta vor fi supraimpozitaţi cu 500% proprietarii a 221 imobile neîntreţinute şi cu 50% deţinătorii a 20 spaţii comerciale ţinute închise în zona centrală, 17 terenuri fără construcţii din buricul târgului, 80 amplasamente situate pe arterele principale şi circa 2.400 de case de pe artere unde Compania de Apă Oradea a tras reţele de canalizare fără ca orădenii să se fi racordat la ele.

Ilie Bolojan, primar OradeaCap la cap, anul începe cu o veste proastă. "Orădenii se vor confrunta cu situaţia neplăcută a supraimpozitării proprietăţilor neîngrijite pentru a determina comportamente care să ducă la reabilitarea lor, precum şi cu o majorare a impozitelor pe proprietate pentru ca oraşul să îşi poată continua investiţiile", spune primarul Ilie Bolojan (foto).

Revin şantierele!

Banii vor fi cheltuiţi tot în oraş, edilul propunându-şi să celebreze Centenarul Marii Uniri prin 100 de investiţii. "Vom demara lucrări de peste 100 milioane euro pe care le vom finanţa din bugetul propriu, din fonduri europene şi dintr-un credit de 21 de milioane euro", spune edilul.

Stănel Necula, director Termoficare OradeaDin primăvară, constructorii vor umple din nou străzile. Seria lucrărilor va fi deschisă de cea de-a treia etapă de reabilitare a reţelelor de termoficare, estimată la 27 milioane euro, vizând înlocuirea a încă 20 de kilometri de magistrale şi modernizarea a încă 45 puncte termice. "Din vară săpăturile vor afecta jumătate de oraş, pornind de pe malul stâng al Crişului spre Velenţa şi Nufărul până în Sînmartin", spune directorul Termoficare, Stănel Necula (foto).

În paralel, societatea vrea să achiziţioneze încă o turbină pe gaz cu cazan recuperator, pentru a înlocui cazanul şi turbina 1 preluate din vechiul CET, dar uzate moral. "Investiţia va fi acoperită printr-un credit de 30 milioane euro pe 10 ani", spune Necula.

Ambuteiaje în centru

Mircea Mălan, viceprimar OradeaDeranjul provocat de săpăturile pe reţele va fi dublat de lucrările la noua linie de tramvai, lungă de 7 kilometri, ce urmează să lege Calea Aradului de Cantemir de-a lungul Peţei. Investiţia de 16 milioane euro va fi finanţată din fonduri UE, iar execuţia a fost scoasă pentru a doua oară la licitaţie. "Lucrările vor începe în primăvară", spune viceprimarul Mircea Mălan (foto), dar pregătirile vor începe mai devreme. Pentru a face loc şantierului, municipalitatea va desfiinţa parcările din zonă şi le va strămuta în spatele blocurilor din Calea Aradului, pe locul unor garaje ce vor fi demolate.

Pe lista lucrărilor care vor îngreuna traficul se mai numără reabilitarea Pieţei Ferdinand, precum şi a străzilor Vasile Alecsandri, Aurel Lazăr, Grigorescu şi Libertăţii, investiţii de 8 milioane euro. La fel, anul acesta sunt programate să înceapă lucrările la măcar două din cele patru parcări supraetajate din curţile Muzeului Iosif Vulcan, bazei sportive Voinţa, Spitalului Militar şi Primăriei. Parcările, toate centrale, sunt menite să preia maşinile ce vor fi scoase de pe carosabil odată cu transformarea străzilor din zonă în artere pietonale.

Şantiere la periferie

Ambuteiajele se vor extinde şi la periferie. Municipalitatea şi-a programat pentru 2018 construirea a trei poduri noi: peste Peţa, şoseaua de centură în zona Universităţii şi peste Calea Borşului, pentru a asigura accesul la viitorul terminal intermodal de transporturi feroviar-rutier.

Alina Silaghi, directoarea Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea"Pentru terminalul intermodal avem deja semnat contractul de prefinanţare pentru suma de 16 milioane euro. În primăvară sperăm să avem desemnat şi constructorul", spune viceprimarul Florin Birta. Zona de transbordare a mărfurilor de pe linia ferată pe căile rutiere e menită să crească atractivitatea oraşului în ochii investitorilor şi să fie un atuu suplimentar al parcurilor industriale ale oraşului. "Până la sfârşitul lunii ianuarie vom identifica surse de finanţare europeană şi pentru construirea unui centru de servicii în Şoseaua Borşului, cu magazine alimentare, bancomate, agenţii bancare şi grădiniţă", spune Alina Silaghi (foto), directoarea Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea, care gestionează parcurile industriale ale oraşului.

Reparaţii şi reabilitări

Lista de investiţii a oraşului este însă mult mai mare. Pe lângă reabilitarea Casei Darvas - La Roche şi amenajarea viitorului Muzeu al Francmasoneriei, municipalitatea caută finanţări europene pentru eficientizarea termică, inclusiv prin înlocuirea instalaţiilor interioare, a Spitalului Municipal şi a Spitalului Judeţean, investiţii estimate, fiecare, la câte 7 milioane euro.

La fel, vor fi reabilitate termic 50 de blocuri de locuinţe, dar şi instituţii şcolare precum liceele Onisifor Ghibu şi Roman Ciorogariu, şcolile Dacia şi Generală 20. O lucrare aparte, estimată la peste 2 milioane euro, va fi reabilitarea sălilor din incinta Palatului Vulturul Negru, care au găzduit înainte Cinema Libertatea. Sala mare va fi reabilitată cu ornamentaţiile originale, pentru a servi la organizarea unor baluri, recepţii şi altor evenimente, iar sala mică îşi va păstra destinaţia de cinematograf.

O investiţie la fel de mare vizează reabilitarea faţadei Palatului Primăriei şi refacerea sălii Traian Moşoiu conform planurilor iniţiale, cu mobilierul aranjat în formă de amfiteatru. Primarul Bolojan intenţionează transformarea zonei centrale a primului etaj al clădiii, cu biroul său cu tot, într-o zonă vizitabilă de către public. Edilul ar urma să-şi mute biroul în aripa cu vedere la Piaţa Unirii, iar conferinţele de presă să le ţină în subsolul clădirii, aflat în amenajare, pentru ca palatul administrativ să fie pus integral la dispoziţia orădenilor. În fond, aceştia plătesc pentru întreţinerea lui...


DE FINALIZAT
Restanţe din 2017

În lista lucrărilor municipale atârnă greu, pe lângă investiţiile noi, şi proiectele prost gestionate în 2017. Cel mai bun exemplu e parcarea subterană din Piaţa Independenţei, al cărei termen de predare iniţial (august 2016) a fost amânat pentru decembrie 2017 şi apoi pe decembrie 2018. "Proiectul a fost refăcut, aşteptăm eliberarea unei noi autorizaţii de construire, pentru că prima a expirat, după care lucrările vor fi reluate", spune viceprimarul Florin Birta. Potrivit edilului, constructorii vor lucra şi peste iarnă pentru ca parcarea să poată fi predată pe sfârşitul anului.

La fel, în primăvară municipalitatea va relua lucrările pentru finalizarea drumului rapid, pe porţiunea de 650 de metri situată pe terenul CFR între strada Ecaterina Teodoroiu şi Podul Teodor Neş, precum şi lucrările de reamenajare peisagistică a Dealului Ciuperca după consolidarea versantului afectat de alunecările de teren din noiembrie 2016. "Ambele lucrări vor fi finalizate până în vară", promite Marius Moş, directorul Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Sa radem cu...... Dorel Ilie Bolojan,de Oradea,de oradeni,de cetateanul onest,cuminte si bun platnic
Astept cu nerabdare demararea proiectului " Pasaj subteran Aleea Strandului Parcul Traian Oradea". Si iar "naravasul" parau Paris.. si iar radem ..de noi,oradenii,de Dorel Ilie Bolojan,de praduirea banului public,de toate institutiile care au menirea sa vegheze la respectarea legilor in parohia lui Dorel de Birtin,in Oradea.Sa vina Anul Centenarului si sa ne veselim... Oradea se dezvolta !!!
Postat 10 Ianuarie 2018, 23:39 de platona
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON