URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Februarie 2022, 20:40

„Anonimul venețian”, cu Mirela și Sebastian Lupu, pe scena Teatrului Regina Maria

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Teatrul Regina Maria invită bihorenii la o nouă premieră a Trupei Iosif Vulcan. Este vorba despre spectacolul "Anonimul veneţian", de Giuseppe Berto, regia artistică Elvira Rîmbu, care marchează şi un eveniment aniversar: 25 de ani de carieră pe scena teatrului orădean a actorilor Sebastian Lupu şi Mirela Niţă Lupu, care vor interpreta rolurile celor doi protagonişti ai piesei.

Premiera va avea loc joi 3 martie, de la ora 18, la Sala Arcadia.

"Anonimul veneţian" este un text scris de Giuseppe Berto, scriitor, dramaturg şi scenarist italian, iniţial la solicitarea actorului şi regizorului Enrico Maria Salerno, ce intenţiona să-l ecranizeze. În 1970 a fost lansat filmul "Anonimo veneziano", care a avut un succes fulminant. Ulterior, Giuseppe Berto a oferit scenariului o structură dramatică, iar în 1976, după o muncă laborioasă, publică povestea sub formă de roman scurt.

Povestea imaginată de Giuseppe Berto are ca sursă de inspiraţie Concertul pentru oboi şi orchestră de coarde în Re minor al compozitorului veneţian Alessandro Marcello, atribuit mult timp în mod eronat lui Antonio Vivaldi şi apoi lui Benedetto Marcello şi este o dramă romantică, care se consumă sub patronajul misterios şi tanatic al Veneţiei, transmite Teatrul Regina Maria. 

Intriga este concentrată în confruntarea de emoţii, amintiri, reproşuri şi dorinţe a două personaje, un El şi o Ea, care se reîntâlnesc după mult timp pe peronul unei gări din Veneţia şi descoperă treptat, că în ciuda suferinţei pe care şi-au provocat-o, dragostea nu a murit. Însă timpul le este potrivnic.

"În distribuţie îi veţi putea revedea jucând împreună pe actorii Sebastian Lupu şi Mirela Niţă Lupu, care conferă o profunzime şi mai mare personajelor, aducând pe lângă aportul actoricesc, care pentru construirea unor roluri atât de pătrunzătoare cer maturitate scenică şi profunzime, şi pe cel de viaţă, ei fiind la rândul lor un cuplu în viaţa de zi cu zi. Totodată, alegerea acestui text nu a fost deloc întâmplătoare şi marchează, oarecum în oglindă, sărbătorirea a 25 de ani de carieră pe scena teatrului orădean, după ce spectacolul de debut a fost "Într-un parc... pe o bancă", tot o poveste frumoasă de dragoste în două personaje", se arată într-o informare trimisă de TRM şi semnată de Florina Dometi, secretar literar.

Regia artistică este semnată de actriţa Elvira Rîmbu, iar scenografia de Oana Cernea. Video-urile sunt realizate de Ionuţ Jarca, iar make-upul de Miruna Chipurici.

Următoarele reprezentaţii sunt programate în 7 şi 9 martie, de la ora 18:00, la Sala Arcadia. Bilete la agenţia teatrului, deschisă de marţi până vineri între orele 10:00-14:00, online pe Eventim.ro sau cu o oră înainte de spectacol de la Sala Arcadia (în limita locurilor disponibile).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON