URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Decembrie 2014, 15:28

ANI-hilarea! Agenţia Naţională de Integritate a pus ochii pe trei colaboratori apropiaţi ai primarului Ilie Bolojan

ANI-hilarea! Agenţia Naţională de Integritate a pus ochii pe trei colaboratori apropiaţi ai primarului Ilie Bolojan La mulţi ANI! Trei dintre funcţionarii de bază din Primărie se pregătesc de sărbători cu inima strânsă. Puşi să dea explicaţii cu privire la eventuale situaţii de incompatibilitate, Eduard Florea, Nadia Haş şi Annamaria Sava se aşteaptă la ce e mai rău din partea inspectorilor de integritate, chiar dacă se ţin nevinovaţi...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe lista neagră figurează city-managerul Eduard Florea, directoarea economică Nadia Haş şi consiliera Annamaria Sava.

Vestea că Agenţia Naţională de Integritate a luat la verificat oamenii primarului Ilie Bolojan a străbătut săptămâna trecută Primăria cu puterea unei viroze, dând fiori reci funcţionarilor. Pentru că, dacă au păţit-o şefi aflaţi în graţiile primarului, cu atât mai uşor o pot încurca simplii executanţi!

Actele la control!

04_Eduard_Florea_bihoreanul_1.jpgOamenii primarului Ilie Bolojan au intrat în vizorul ANI! Verificările au început ierarhic, iar prima ţintă a inspectorilor de integritate a fost city-managerul Eduard Florea (foto). "În luna noiembrie am primit acasă o adresă prin care ANI îmi cerea unele lămuriri. Am răspuns la toate întrebările. Nu ar trebui să fie probleme, dar nu ştii niciodată...", spune Florea.

Angajat în Primărie din 1998, Florea a avansat treptat până la funcţia de director economic, iar în iunie 2014, la insistenţele primarului Ilie Bolojan, a preluat postul de city manager. Aşa a şi ajuns în vizorul ANI! Legea 161/2003 obligă funcţionarii să depună la angajare o declaraţie de avere pe care o reînnoiesc anual până la plecarea din funcţie, când depun o alta, finală. Florea a uitat însă declaraţia "de adio".

"În luna mai mi-am depus declaraţia de avere, ca în fiecare an, iar din iunie am devenit city-manager. Cum tocmai îmi înregistrasem declaraţia, nu m-am gândit să mai depun şi una finală, lucru pe care mi-l reproşează acum ANI", recunoaşte economistul. Florea a arătat că, înregistrată în aceeaşi lună, cea de-a doua declaraţie ar fi fost oricum identică. "Depinde cum vede lucrurile inspectorul care face verificările. Mă aştept să înţeleagă, dar poate la fel de bine să îmi dea o amendă între 50 şi 2.000 lei", spune Florea.

Ori una, ori alta

Culmea ironiei este că city-managerul a încercat să evite orice conflict cu ANI. Pus să aleagă între stabilitatea statutului de funcţionar public şi nesiguranţa poziţiei de city-manager, limitată la mandatul primarului, Florea a întrebat înainte dacă se poate suspenda din funcţia de director economic pe durata mandatului de administrator al oraşului, urmând ca la încheierea acestuia să revină pe post. Şi nu se poate!

"Înainte de concurs am cerut ANI să îmi spună dacă aş fi în incompatibilitate. După câteva săptămâni mi-au răspuns că da, deoarece calitatea de funcţionar public se menţine chiar dacă mă suspend din funcţia de director, fiind incompatibilă cu cea de city-manager". Prin urmare, ca să nu aibă probleme, economistul a ieşit din corpul funcţionarilor. Dar nu toţi colegii săi au fost la fel de precauţi...

Adio, funcţie!

04_Nadia_Has_bihoreanul.jpgAflată într-o situaţie similară, directorul economic al Primăriei, Nadia Haş (foto), regretă acum că nu şi-a luat aceleaşi precauţii. Directoarea a fost pusă de ANI acum două săptămâni să dea cu subsemnatul pentru situaţia de incompatibilitate dintre calitatea de funcţionar public şi cea de administrator special al CET, deţinută în perioada august-octombrie 2013. Atunci, economista s-a suspendat din funcţia de director, dar tot funcţionar public a rămas, pentru a conduce provizoriu, la cererea primarului Ilie Bolojan, CET-ul intrat în insolvenţă.

Haş a fost administrator special până la numirea lui Stănel Necula, iar formal, pe lege, e în culpă. Poziţia economistei este cu atât mai ingrată cu cât, după 15 ani de muncă în Primărie, riscă în cel mai fericit caz retrogradarea din funcţia de director, obţinută în acest an. "Legea spune că dacă eşti găsit incompatibil nu mai poţi ocupa o funcţie de conducere vreme de trei ani. Dacă va fi aşa, o să îmi caut de lucru", spune Haş.

De parcă nu era de ajuns, chiar dacă ar scăpa basma curată în urma verificărilor ANI, directoarea riscă să fie cercetată pentru o altă situaţie de incompatibilitate, alături de încă doi colegi...

Pedeapsă: destituirea!

04_Annamaria_Sava_bihoreanul.jpgAnnamaria Sava (foto), consilier în cadrul Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, a primit luna trecută o adresă prin care ANI îi cere să explice starea de incompatibilitate generată de dubla calitate de funcţionar public şi de membru în Consiliul de Administraţie al Eurobusiness Parc. Fost responsabil la departamentul comunicare al americanilor de la compania Bechtel, Annamaria Sava a intrat în vizorul Integrităţii în urmă cu doi ani, după ce a fost adusă la DMPFI de primarul Bolojan pentru a urgenta exproprierea terenurilor afectate de viitorul drum rapid dintre podurile Dragoş Vodă şi Theodor Neş.

"Sunt membru în Consiliul de Administraţie de la Eurobusiness Parc din 2009. Până acum n-am avut nicio problemă. Am trimis răspunsul meu la ANI şi aştept o poziţie", spune Sava. S-ar putea, însă, să-i vină o sancţiune, şi încă una aspră! Statutul funcţionarilor publici îi pedepseşte cu destituirea pe funcţionarii publici care nu înlătură o incompatibilitate în 10 de la producerea ei. În aceeaşi situaţie sunt şi Eduard Florea, şi Nadia Haş, numiţi în CA al Eurobusiness în 2013. ANI le verifică acum declaraţiile de avere şi de interese aferente anului în 2012, aşa că probabil vor fi chemaţi să dea explicaţii abia anul viitor.

La mâna ANI

Şansa funcţionarilor ar fi ca inspectorii de integritate să accepte ca aplicabilă excepţia prevăzută de articolul 94 din Legea 161/2003, conform căreia "nu se află în situaţie de incompatibilitate funcţionarul care este desemnat prin act administrativ, emis în condiţiile legii, să reprezinte sau să participe în calitate de reprezentant al autorităţii ori instituţiei publice în cadrul unor organisme sau organe colective de conducere".

04_Ovidiu_Muresan_bihoreanul_1.jpgÎn caz contrar, toţi cei trei funcţionari vor trebui să se apere în instanţă. Florea, Haş şi Sava au fost declaraţi câştigători ai unor concursuri pentru posturile de la Eurobusiness Parc şi au fost numiţi prin Hotărâri de Consiliu Local, aşa că, teoretic, s-ar încadra în prevederile legii. "Nu s-ar fi ajuns aici dacă ar fi fost mai bine sfătuiţi de juriştii Primăriei. Sunt convins că fiecare are argumente să îşi susţină nevinovăţia şi sper să nu ajungă să fie sancţionaţi", spune viceprimarul Ovidiu Mureşan (foto), colaborator direct al celor trei funcţionari.

Dată fiind cruciada anticorupţie declanşată în ultimul an, e greu de crezut, totuşi, că ANI va manifesta clemenţă. În fond, fiecare situaţie de incompatibilitate putea fi evitată dacă fiecare funcţionar şi-ar fi văzut în continuare doar de job-ul lui. Simplu şi în litera legii...


"Calitatea de funcţionar public este incompatibilă cu orice altă funcţie publică decât cea în care a fost numit, precum şi funcţiile de deminitate publică"

Legea 161/2003 privind transparenţa în exercitarea demnităţilor şi funcţiilor publice


INTEGRITATEA LA CONTROL
ANI contra restul lumii

Cazurile celor trei funcţionari cercetaţi de ANI sunt departe de a fi cele mai grave. Lista bihorenilor care se judecă cu ANI e deschisă de senatoarea Rozalia Biro, acuzată de conflict de interese pentru că în 2005, viceprimar fiind, a semnat atribuirea fostei Biblioteci CFR către Fundaţia Partium, pe care a înfiinţat-o cu alţi lideri UDMR.

La rându-i, fostul director al DMPFI, Marcel Boloş, a reuşit să ajungă multi-incompatibil după ce a ocupat în paralel, în ultimii doi ani, funcţia de director în Primărie, cea de secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi cea de director adjunct în Ministerul Transporturilor. Lui Boloş i se mai reproşează şi situaţia de incompatibilitate între funcţia de director la Transporturi şi cea de director al Institutului Regional pentru Cercetare, Educaţie şi Transfer Tehnologic, societate comercială din sectorul public, unde însă Boloş susţine că nu a fost angajat niciodată.

Lista demnitarilor cu probleme de integritate este completată de deputatul PSD Sonia Drăghici şi fostul deputat UDMR Peto Csilla, care şi-au angajat propriii copii la birourile parlamentare, precum şi de fostul consilier judeţean Laurenţiu Păşcuţi, care a fost concomitent şi şef de cabinet al preşedintelui CJ Bihor, Radu Ţîrle.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
SURPRIZA
Madam FLOREA(și probabil și soțul)citesc BIHOREANUL! A eliminat liceul EMANUEL GOJDU de pe profilul de Facebook! E drept, n-a făcut corecția, a mers doar pe eliminare dar e bine și atât!
Postat 10 Decembrie 2014, 14:16 de TDS
Legea ambigua,moralitatea inexistenta
Daca legea este ambigua,interpretabila, atunci ar trebui sa prevaleze atitudinea morala,de constiinta a celor in cauza.Acestia insa ,au gasit de cuviinta sa sa-si apere cu indarjire "drepturile" transformandu-ne sentimentul de mila sau de compasiune in cu unul de greata,lehamite si scarba .Acestia sunt cei ce ne conduc si ne ordoneaza destinele...
Postat 09 Decembrie 2014, 22:55 de platona
Legi făcute în stil liberal !!!
"Calitatea de funcţionar public este incompatibilă cu orice altă funcţie publică decât cea în care a fost numit, precum şi (...) funcţiile de deminitate publică" ... unde (...) poate fi "cu" sau "în" ... ceea ce arată că întregul paragraf poate fi atacat la CC, fiind exprimat ambigu şi agramat !!!
Postat 09 Decembrie 2014, 17:41 de WinDos
Nici usturoi n-a mancat,nici gura nu-i miroase
Jolly Joker-ului Bolojan, nici usturoi n-a mancat,nici gura nu-i miroase; aviz ABA Crisuri,ANPM Oradea,Compania de Apa - Proiectele initiate de Primaria Oradea si a caror titulari sunteti de drept - va sunt IMPUTABILE 100%.Comisarul sef al Garzii de Mediu Oradea dl.Tepele Viorel a inteles acest lucru :"O Hotărâre de Consiliu Local nu poate încălca obligaţiile asumate de România prin lege înaintea aderării la Uniunea Europeană, şi nici autorizaţiile de mediu.".... numai daca nu esti Bulibasa de Oradea ..... dar uite ca vine ANI,Corpul de control al Primului Ministru,Curtea de Conturi....
Postat 08 Decembrie 2014, 22:42 de platona
Mila ? Indulgenta ? Compasiune ?
Constat ca cele trei cazuri de incompatibilitati sunt legate de numiri sau pozotii luate de primarul Bolojan.Bulibasa de Oradea crede ca daca ii sunt acoperite initiativele, prin aprobarile date Consiliul Local(Masina de vot- HCL),va fi absolvit de incalcarile grosolane ale Legislatiei romane sau europene.Ce bine va sta cand certeti indulgenta,clementa,mila pe care nu o puteti pricepe in cazul EXPROPRIERILOR fara temei si mai important - PE DEGEABA! Asta e legea -spune dl.primar Bolojan, ura si la gara,noi iti luam terenul,casa toata agoniseala ta,ne pare rau - asa e legea.ASA E LEGEA domnilor ! Ura si la GARA! Alti la rand !Sunteti demni de toata mila ! Dna Anamaria(exproprieri ?)ce tie nu-ti place,altuia nu face !Legea compensatiei,daca nu sunteti credincioasa, este in vogoare.Eduard Florea-contribuabilii oradeni EVAZIONISTI ? Mama lor,toate terenurile din intravilan in CONSTRUIBIL !A venit Legea compensatie si pentru tine.Mila ? Compasiune ? Indulgenta? Stati asa ,acesta este numai inceputul !
Postat 08 Decembrie 2014, 21:06 de platona
DIICOT
" Comunicatul DIICOT face referiri la operaţiuni suspecte de fraudă financiară între SIF Banat Crişana şi Muntenia Invest, AMBELE CONTROLATE de Bîlteanu. La MUNTENIA INVEST se regăsesc între persoanele cu greutate în decizii şi doi oameni de afaceri - ANDRICI şI IACIU ale căror nume au fost vehiculate în DOSARUL BICA-STELIAN-COCOS şi EADS." Ca sa se vada CA NU BAT CAMPII! Urmariti presa germana! VA URMA!
Postat 08 Decembrie 2014, 20:51 de TDS
BOLOJAN, FLOREA, BOLOS, BORBEI, IACIU, ANDRICI
« Eu nu sunt orădean, am venit din sud, puteam să termin facultatea şi să plec dar am avut şansa de a-l cunoaşte pe Marcel Boloş, fostul director al DMPFI, care mi-a fost profesor, ŞI MI-A OFERIT UN LOC DE MUNCĂ ». Asta a declarat într-un interviu pentru Bihoreanul EDUARD AUGUSTIN FLOREA ! În clar ! Deci eu mă minunez cum de nu i-a luat cineva la întrebări până acum pe amândoi ! Adică Marcel era pe moşia lu’ mă-sa(mă-sa are cratimă !)ŞI OFEREA LOCURI DE MUNCĂ ? Acum dacă e s-o spun pe a’ dreaptă Marcel cam era pe moşia mămicii(a se vedea implicarea intensă în protejarea dezvoltatorului IMPACT în perioada 2004-2008 !). Buun ! Ce să vedeţi însă : madam FLOREA(consoarta)/ cea care pe FB susţine că a absolvit liceul « EMANUEL » GOJDU(aşa crede femeia, aşa scrie !) pleacă din privat(o bancă puternică) şi se angajează la….ADP(adică la Mister ANDRICA !). Eu şi aici văd măcar un conflicţel de interese ! ANI, dar la BORBEI NU TE BAGI ? Că la ea sunt inadvertenţe în Declaraţiile de avere !!!!!!!!!!!!! Deci aceştia sunt oamenii lui BOLOJAN. Cinstiţi, corecţi, oneşti, un munte de moralitate. Ca BOLOJAN de altfel ! Şi-a găsit omul cu cine să semneze TRANZACŢII DUBIOASE : taman cu JEFUITORII NAŢIONALI GHEORGHE IACIU şi ADRIAN ANDRICI(acţionarii majoritari IMPACT), implicaţi în toate dosarele de corupţie RECENTE ; EADS, MICROSOFT, BICA&RETROCEDĂRI şi ultimul, cel de azi cu SAI MUNTENIA ! Repet, oamenii IMPACT-ului cu care BOLOJAN a semnat TRANZACŢIE implicaţi ÎN TOATE CELE PATRU DOSARE DE CORUPŢIE !
Postat 08 Decembrie 2014, 20:41 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON