URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
28 Iulie 2014, 18:07

Angajaţii de la Ambulanţă au sărbătorit 108 ani de existenţă a serviciului de urgenţă (FOTO)

Cei 108 ani de existenţă a serviciilor de ambulanţă din România a fost marcată luni, la Oradea, cu o mini festivitate, la care au luat parte atât angajaţi şi foşti angajaţi ai Serviciului Judeţean de Ambulanţă, cât şi oficialităţi precum prefectul Claudiu Pop, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, generalul Ioan Baş, şeful Poliţiei Rutiere, comisarul şef Dorin Sava, respectiv adjunctul Jandarmeriei, colonelul Petru Lung.

În esenţă, oficialităţile au lăudat activitatea serviciului bihorean. Intrat "în direct" prin telefon, secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, i-a asigurat pe cei prezenţi că dezvoltarea sistemului de urgenţe şi a personalului medical este o prioritate, prefectul Claudiu Pop le-a transmis specialiştilor că se înclină în faţa hărniciei şi dăruirii lor, în vreme ce şeful ISU a pomenit munca eficientă din dispeceratul integrat al Ambulanţei şi SMURD, care funcţionează deja de 2 ani în cadrul ISU. Precizând că în Bihor Ambulanţa intervine la aproximativ 150-200 de intervenţii, în vreme ce SMURD la altele 20-30 zilnic, Baş a spus că această colaborare "este un exemplu de parteneriat pe care aş dori să îl văd în multe instituţii din România".

După partea de discursuri şi înmânarea unor diplome simbolice pentru veteranii serviciului, în curtea sediului de pe strada Sucevei a urmat simularea unei intervenţii la un accident rutier, misiune asigurată cu succes de echipa medicală care a ocupat locul al treilea pe ţară în cadrul concursului naţional al ambulanţierilor.

Potrivit managerului Daniela Petrişor, în Bihor, Serviciul de Ambulanţă are în total 401 angajaţi, din care 42 sunt medici, 132 asistenţi medicali şi 170 ambulanţieri (şoferi de autospeciale). Anul trecut, aceştia au intervenit în total la 74.015 cazuri, dintre care 11.298 au fost cod roşu (foarte grave), iar anul acesta, în primele 6 luni, la 32.865 de solicitări, dintre care 6.723 au fost cod roşu.

Participanţii la eveniment au mai putut afla că în Bihor serviciul dispune de 65 de autosanitare, dintre care 6 sunt de tip C2 (echipaj de cel mai înalt nivel, cu medic special pregătit pentru urgenţe, asistent şi ambulanţier, dotat cu echipamente, materiale şi medicamente de terapie intensivă), 7 de tip B1 (având în componenţă medic, asistent medical, ambulanţier, destinate intervenţiilor de urgenţă şi transportului medical asistat al pacienţilor, utilizată  în acordarea primului ajutor sau în acordarea asistenţei medicale de urgenţă) şi 28 de tip B2 (destinat acordării primului ajutor calificat, cu echipaj format din minimum două persoane: un asistent medical cu pregătire în acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi un ambulanţier).

Ziua de 28 iulie este Ziua Ambulanţei deoarece pe  28 iulie 1906 s-a înfiinţat prima "Salvare" în Bucureşti, la iniţiativa profesorului Nicolae Minovici.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON