2017 a fost un an bun măcar pentru agricultură. Potrivit unui comunicat al Direcţiei Agricole, fermierii bihoreni au reuşit producţii cerealiere peste media naţională.
Agricultorii au recoltat în medie 5,1 tone de grâu şi 5,5 tone de triticale la hectar, prin comparaţie cu producţiile naţionale medii de 4,8 tone la hectar.
La fel, fermierii bihoreni au realizat producţii de rapiţă de 3,5 tone la hectar şi de porumb de 6,4 tone la hectar, faţă de media naţională de 2,8 tone la hectar şi respectiv 5,8 tone la hectar.
"Dintre programele Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale promovate prin Hotarâri de Guvern, programul Tomate s-a dovedit a fi foarte apreciat de legumicultorii din judeţul Bihor. Un număr de 166 producători agricoli au beneficiat în urma producerii şi valorificării tomatelor de cate 3.000 euro, valoarea totală intrată în economia judeţului fiind de 498.000 euro", se mai menţionează în comunicatul DA Bihor.
Potrivit evidenţelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în anul 2017 a crescut gradul de absorbţie al fondurilor europene, fermierii români reuşind să utilizeze 3,33 miliarde euro.
De asemenea, s-au investit 1,15 miliarde euro pentru reabilitarea a 86 de amenajări de irigaţii care vor deservi în final o suprafaţă de 2 milioane hectare, lungimea canalelor care vor duce apa gratis la parcelele fermierilor fiind în prezent de 1.700 km.
Pe de altă parte, la nivel naţional au fost înfiinţate 34 de puncte de lansare antigrindină şi alte 26 de puncte de lansare pentru stimularea precipitaţiilor. Acestea urmează a fi puse în funcţiune până la data de 15 aprilie 2018.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.