Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Bihor a verificat, în perioada 23 noiembrie – 18 decembrie, modul de comercializare şi etichetare a alimentelor specifice sărbătorilor de iarnă, precum carne, produse zaharoase, ciocolată, respectiv produse de cofetărie şi patiserie.
Comisarii CJPC Bihor au controlat 90 de operatori economici din judeţ şi au găsit nereguli la 85 dintre aceştia, motiv pentru care au aplicat amenzi în valoare totală de 154.900 lei şi au oprit temporar de la comercializare (până la remedierea deficienţelor) 1.475 kilograme de produse în valoare de circa 24.000 lei.
Potrivit unei informări trimise de comisarul şef adjunct Giani Bura, între deficienţele s-au numărat nerespectarea criteriilor privind păstrarea şi expunerea produselor alimentare şi privind vecinătatea acestora, lipsa monitorizării temperaturilor din spaţiile frigorifice, comercializarea produselor fără etichetă, lipsa menţionării ingredientelor cu efect alergen, lipsa datelor de identificare ale distribuitorului sau importatorului produselor, lipsa traducerii elementelor de identificare, respectiv neafişarea preţurilor într-un mod vizibil.
În acest context, CJPC Bihor le recomandă bihorenilor să analizeze cu atenţie aspectul şi miroul produselor neambalate (carne, peşte, produse lactate, patiserie, etc.), precum şi starea ambalajelor în cazul în care acestea există.
De asemenea, consumatorii sunt sfătuiţi să refuze produsele care prezintă semne de alterare, modificări ale aspectului ori ambalaje neetanşe, precum şi cele în cazul cărora există îndoieli privind calitatea acestora ori au termenul de valabilitate modificiat, şters sau depăşit.
În perioada zilelor libere legale, CJPC Bihor va asigura permanenţa pentru preluarea reclamaţiilor la numărul 0259.431.817 între orele 8 şi 16.30.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.