URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Noiembrie 2020, 09:33

Amendă la Lidl, fără mască (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă aţi auzi pe cineva, într-un magazin, invitându-vă să staţi acasă dacă nu vreţi să "luaţi Covid", doar pentru că l-aţi atenţionat (repet, în spaţiu închis), să-şi pună masca de protecţie corect, şi pe nas, nu doar pe gură (sau pe bărbie), cum aţi reacţiona?

Eu am păţit-o şi vă zic ce-am făcut şi de ce. Săptămâna trecută, într-o dimineaţă, după o documentare la Spitalul Municipal, am intrat la magazinul Lidl din Ioşia pentru de-ale gurii. Nu mi-a luat nimeni "febra" la intrare, ceea ce, să zicem, ar putea fi trecut cu vederea. Când să ies, la coada de la casierie, am observat, însă, că încasatoarea purta masca la mişto, pe juma’ de gură, la fel şi clienta din faţa mea, care se mişca în ralanti, dar şi ca alţii, cu care m-am intersectat printre rafturi.

Cu gândul încă la cei care bolesc şi la cei care muncesc în spital, la suferinţe şi frustrări adunate în atâtea luni, am rugat casiera să-şi pună masca aşa cum trebuie, pentru că altfel dă un exemplu prost. M-a măsurat cu privirea ca pe-un suferind de nanism, apoi şi-a mutat-o către femeia din faţă, care nu se mai mişca defel. Ba, dimpotrivă, parcă bucuroasă că găsea sămânţă de scandal (pardon, de socializare), s-a "băgat" şi mi-a servit-o: "Cui i-e frică de Covid să stea acasă!".

Instantaneu a primit, cum mă şi aşteptam, aprobarea casieriţei: "Corect!".

M-am hotărât să pozez cu telefonul (da, ştiu, în market nu-i voie, ca pe vremuri în cazărmi), aşa că angajata în culpă a chemat întăriri, pe paznic şi pe şefa de magazin sau de tură, ce-o fi. Am ignorat avertismentul cu "fotografiatul interzis" şi riscul să-mi ia Predator telefonul ca să şteargă pozele, apoi am făcut linişte: vorbeam la 112, sesizând încălcarea Legii 55/2020 şi cerând ca un agent s-o constate. Previzibil, clienta gură-mare s-a grăbit şi s-a evaporat, iar casiera şi-a urcat masca regulamentar pe nas.

Am aşteptat vreo 15 minute echipajul de Poliţie. Un el şi-o ea. Au procedat cu tact, au verificat pozele, apoi au cerut şefei să pună pe altcineva la casierie şi au poftit contravenienta afară, unde i-au făcut proces verbal. Poate n-o să credeţi, dar femeia a avut tupeu, a cerut să nu-i fie scrisă amenda, "că dau un telefon". N-a ţinut.

Vă povestesc nu cu satisfacţie, ci cu tristeţe: sunt convins că nici una dintre cele două femei, casier şi cumpărător, nu conştientizează riscurile îmbolnăvirii nici pentru cei din jur, nici pentru ele însele. Nu le pasă că proprietarul micii cafenele din vecini a trebuit să închidă fiindcă oraşul e "roşu" (şi omul acela are copii de crescut!), nici că în situaţia asta ar putea ajunge şi alţii, inclusiv ele.

Nu cred că încasatoarea a socotit riscul pe "lanţul trofic", de a scădea şi veniturile marketului, poate până la punctul în care managerii ar tăia din personal, poate chiar pe ea, după cum nici clientei gureşe nu cred că i-a trecut prin cap perspectiva, logică, a creşterii preţurilor.

Dacă neglijenţa poate fi efectul nu neapărat al "necredinţei" în Covid, ci al indolenţei, măcar la costurile economice de-am lua seama.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
31 Comentarii
Adriane, iti vei gasi nasu'!
Cum naiba ai putut sa dai NUMAI peste idi*ti?! Incepand cu ala care-ti masoara gradele si continuind cu sefa de magazin si cu pulanarii. Casiera a gresit, dar ce/cine te-a indrituit pe tine sa faci pe justitiarul? Fatalaul ala de la paza trebuia sa-ti traga niste suturi in dos si sa-ti bage pe gat smartul. Pulanarii trebuiau sa-ti traga si ei o amenda pt. ca i-ai pus pe drumuri fara motiv. O incalcare a legii se face de catre agentul constatator cu propriile-i simturi sau cu mijloc de inregistrare omologat. Tine minte: ulciorul nu merge de multe ori la apa!
Postat 06 Noiembrie 2020, 15:32 de ili3
@vorbe_goale
stii, altii pot sa faca activitati complexe si solicitante in masca, chiar mai mult de 8 ore.... iar voi astia care faceti o munca ce ar putea sa faca oricine, nu rezistati... interesant...
Postat 05 Noiembrie 2020, 17:02 de sasi
vorbe goale
tine 8 ore imputita aia de masca dupa aia mai scrie un articol.
Postat 04 Noiembrie 2020, 21:50 de vorbe_goale
Eroul p-loii!
Iar a ramas Adi Cris fara subiect si a dat iama in populatie sa se faca el justitiarul p.loii! L-as pune lui Cris masca pe bot si i-as spune ca 8 ore nu are voie s-o dea jos. Si de fiecare data cand o da jos l-as lovi cu un bata de baseball. Cat despre "micul proprietar din vecini" ... stapanii tai de la pnl l-au inchis, bai Cris, nu femeile alea care ar vrea si ele sa respire cand lucreaza SA TE SERVEASCA PE TINE! A propos, amenda data de tovarasii militieni (de data asta sunt buni, ca sunt stapanii lui Cris la guvernare!) este ilegala si reprezinta un abuz in serviciu, punibil chiar si cu inchisoare. Am sa trec pe la Lidl Iosia si am s-o invat pe doamna din imagine cum sa conteste amenda si sa castige. Mi-ar place sa-i si dea in judecata pe militieni si pe eroul p.loii Adrian Cris Si inca ceva, bai Adi Cris: adu-ti aminte de intelepciunea populara: DE CE TI FRICA NU SCAPI! E chetiune de rezonanta spirituala, iar nivelul tau este jos, foarte jos.
Postat 04 Noiembrie 2020, 14:13 de mdb969
Lamurire
Mastile pentru femei ar trebui sa fie mai mari,pentru ca femeile au gura mare...
Postat 04 Noiembrie 2020, 09:36 de excalibur
@excalibur
Chestia cu mastile pt femei n-am inteles-o... Sincer, este mai usor sa porti o masca in mod corect decat aiurea. Pe mine m-ar jena sub nas... si pe barbie (resimte la nivelul pavilionului urechii)... Ai ochelari? Ochelarii se aburesc numai la diferenta de temperatura - 1.4ron la Jumbo o sfoara de port ochelari. Nepurtarea corespunzatoare este ca si in cazul prezervativului. Nu-ti asigura siguranta 100%... insa daca se utilizeaza gresit, te ajuta 0% (porti tot timpul dar dai jos cand faci sex si mictionezi, faci o gaura sa respire si glandul, mesteci etc). Barbatii mai mari de regula au capul mai mare. Am 1.83... Inainte de utilizare tot timpul capsez elasticul mastii, altfel se rupe/desprinde. Ultima data am prins la Emag ceva masti "Tip II R" la 29.98ron cutia. Au guma mai lunga. Cele de KN95 sunt putin diferite... se potrivesc in special barbatilor mari ca mine. Nu se mai potrivesc si sotiei mele. "Avem" masti din luna Mai... 6 luni... nu 12.... si de atunci numai/in psecial in spatii publice inchise... majoritatea nu stie cum se utilizeaza corect...
Postat 04 Noiembrie 2020, 07:31 de sasi
Sifon ieftin!
Ai uitat sa l suni pe birtinez!Si sa amintesti ceva de ortodoxi!Sifon in pet penelist..!Jalnic baiete,jalnic!
Postat 04 Noiembrie 2020, 07:10 de grigore
excalibur
O mare greșală faci in limbul românește , HAT. La tine,,, nu știm ce suntem , și cum facem aplicare la  din a, și Î din i . Nem tudom
Postat 04 Noiembrie 2020, 00:00 de Sandu2100
excalibur
Deșteptul moșului care este, în care poza femeile aveau mască pe GURA și NAS????
Postat 03 Noiembrie 2020, 23:20 de Sandu2100
Poiu
Asta e Romania, așa crede tot prostul că fără acordul lui și 100€ contra-cost nu poți să-i faci o poză. Ăștia nici nu au citit GDPR dar nici nu știu interpreta. O poză nu-ți oferă datele personale, și autorul articolului a uitat să scrie numele persoanelor din poza , adresa, telefon, kg la naștere, înălțime, CNP , Altex ,Flanco :::::))))
Postat 03 Noiembrie 2020, 23:15 de Sandu2100
Indecent proposal
Acusi se face anul de cind purtam masti si mastile sunt unisex,o singura marime.Manusile se vind in 3 marimi S>M>L, prezervativele aidoma,in plus au si diverse arome.Ce te faci daca masca-ti devine mica,prea mica pentru o cauza atit de mare? Nemaivorbind ca mastile pentru femei ar trebui sa fie din start mai mari,pentru ca necesitatile sunt mai mari.
Postat 03 Noiembrie 2020, 18:49 de excalibur
@Bianca_Roxana
nu... unii nu rezista in masca... eu stau si 10 ore cu masca... in timp ce si vorbesc fara pauze... desigur, dupa primele patru ore daca nu consum lichid imi este mai greu... o scurta pauza, out-drink-in. Daca se umezeste masca la interior, o inlocuiesc. Da, se mai misca, dar nu ajunge sub nas, chiar daca am fata mai mare. Daca cumva trebuie sa repozitionez masca? Pulverizator->spirt->hand->do it.
Postat 03 Noiembrie 2020, 13:51 de sasi
"Toate animalele sunt egale, dar unele sunt mai egale decât altele." George Orwell-Ferma animalelor (1945)
Complicata poveste.In primul rind femeile aveau masca pe gura,nu si pe nas,intr-adevar.Dosar penal.Sa suni la 112 pentru chestia asta lasa sa se intrevada orgoliul si perfectiunea umana,probabil si alte complicatii de etica,jurnalism,altruism,simt civic.Bun pina aci...sa se puna in miscare masina de interventie a politiei,cu 2 bugetari,aceeasi politie care a stat pina dimineata la caracal cind fata era violata si agresata de 16 ore,ne transpune direct in distopia "1984" tot al lui George Orwell.Din ditamai ancheta jurnalistica si politieneasca nu aflam totusi cu cit a contribuit casiera la bugetul consolidat al statului.Merde...din poza vedem ca si agentul 007 are masca tot sub nas1!!
Postat 03 Noiembrie 2020, 11:25 de excalibur
Aia cu GDPR rupe tot
Hai sa iti povestesc eu putin de poza si GDPR. Poza e facuta in spatiu public (de utilitate publica) si se accepta si se exclude reglementarilor atata timp cat scopul ei e ca sa surprinzi o infracțiune. Ce e cazul de fata? Toti aud de GDPR si cred ca acuma ei sunt zei intangibili. Un constipat cu un IQ de peste 80 si care a citit macar o data regulamentul, se bucura sa citeasca asemenea comentarii, il ajuta sa scape de blocaj. Si stiu ce vorbesc, cu asta ma ocup si nu, nu se amendeaza asa cum cred unii. Este acolo articol de aplicare a amenzilor, da fiecare interpreteaza dupa bibilica lui. Hai ca am ras bine, mi-am stricat azi recordul de a raspunde comentariilor de habarniști. O zi frumoasa, si "invatati, invatati, invatati", cum a zis unul din istoria celor care promoveaza trolajul si prostia.
Postat 03 Noiembrie 2020, 09:51 de poiu
Hai sa fim civilizati!!!
Foarte tare casiera, dupa poze, ca nu doar in magazin nu purta masca corect, ci nici cand a venit politia si a amen dat-o. Si e foarte interesant ca ambele doamne intra in categoria de varsta la care ar putea sa fie cu risc major aceasta boala, de care ele nu vor sa ia cunostinta. Problema, in afara de nesimtire este ca atunci cand intri intr-un magazin si vezi unu, doi nesimtiti care nu poarta masca sau poarta asa pe jumatate, incerci sa te feresti de ei, ii ocolesti, nu stai la coada foarte aproape de unii din astia, mai faci o tura in magazin, daca voiai sa cumperi ceva si chiar acolo este un dobitoc te duci si vezi ce mai ai de luat si pe urma revii sau iesi afara (daca nu ai timp sa te enervezi sa le faci educatie), dar nu poti ocoli casiera, daca vrei sa faci cumparaturi si culmea ca nici daca nu faci cumparaturile propuse, ci pur si simplu iesi din magazin, daca nu esti servit corespunzator, tot trebuie sa treci prin aria din fata ei si poate risti mai mult daca te apropii prea tare de persoanele din fata ta ca sa poti iesi. Casiera nu are absolut nici o scuza, populatia a fost informata referitor la obligatia purtarii mastii in spatiile inchise, iar ea e cu atat mai obligata sa poarte masca corect cat este chiar angajata unui magazin intr-un spatiu inchis si servind clientii intra in contact cu zeci, sute de oameni pe zi. In plus la supermarketuri casierele nu stau la casa pe intreg programul de lucru ca mai au si altele de facut. Chiar nu a putut sa procedeze corect alea cateva ore, cate are acolo la casa? Ea sta comod pe scaun, nu se simte deranjat de absolut nimic. Si cumparatoarea la fel. Chiar e asa de greu sa luati pe fata o masca pentru cateva minute cat timp stati intr-un magazin? Nu va duceti atunci nicaieri, stati acasa in padure daca nu stiti sa fiti civilizati. Orasul este deja in scenariu rosu, copii nu se duc la scoala, o multime de mici intreprinzatori dau faliment si sunt oameni care raman fara loc de munca. Ce mai doresc asemenea persoane ca doamnele, saracie completa, cu care ei probabil ca sunt deja obisnuiti?
Postat 03 Noiembrie 2020, 04:16 de Bianca_Roxana
Reguli si ordine.
Ai procedat foarte bine dand dovada de simt civic si cred ca doar astfel îi vom determina si pe cei care incalca regulile sa le respecte pentru ca aceasta este si ar trebui sa fie o conditie de baza ca sa poti convietui intr-o comunitate. Daca nu le place nu au decat sa se mute undeva in pustiu si acolo nu trebuie sa respecte aceste reguli.
Postat 02 Noiembrie 2020, 22:22 de Dorel2016
crisana noastra
CRIȘ...(adrian, what ever) - atitudine civică. Ura. Dar nu spune tot.
Postat 02 Noiembrie 2020, 19:33 de vorbe_goale
Felicitări Criș
Se pare ca mai nou , mor astia care nu cred in pandemie. De la începutul lui martie port masca 12 ore pe zi , nu ma deranjează si nu simt diferența
Postat 02 Noiembrie 2020, 18:54 de Sandu2100
I se spunea securistul presei
Va mai mirati ca sunteti vazut ca un securist?! Cand Birta a fost surprins conducand fara masca o sedinta din Primarie, n-ati mai fost asa critic, n-ati cerut nici o amenda. Din contra, l-ati votat cu doua maini!
Postat 02 Noiembrie 2020, 18:08 de 1x1
Tipic românesc
În loc să respectăm legea și să purtăm masca, unii aruncă cu pietre în cel care reclamă nerespectarea unei legi "de bun simț", apoi ne mirăm că se închid școlile, că avem un număr mare persoane infectate, etc. Dacă nu ești în stare să porți o mască cât stai în magazin sau la piață, pentru că vezi Doamne, " nu pot respira" (am devenit subit sensibili), stai acasă și roagă pe cineva să îți facă cumpărăturile. Tind să cred că nepurtatul/purtatul necorespunzător al măștii, e un fel de formă de protest al proștilor care se cred "deștepți". Acești "deștepți" ar fi în stare să umble desculți, dacă de mâine statul i-ar obliga prin lege să umble încălțați.
Postat 02 Noiembrie 2020, 18:03 de Phoenix
helen
turnatorule dar cati sant ca tine
Postat 02 Noiembrie 2020, 17:38 de todo
Sa avem sanatate, ca de prosti nu ducem lipsa...
Ceea ce a facut dl. Cris trebuie sa faca orice cetatean, de fiecare data cand este necesar! Suntem intr-o plina pandemie, multi oameni sufera (medical, economic, social, etc), iar unii pe langa ca nu respecta o cerinta obligatorie care implica un efort minim, ii si sfideaza pe cei care se protejeaza, sau pur si simplu respecta regulile. Si mai trist, e ca sar alti iluminati sa-si apere semenii de hoarda... Sunt uluit de atitudinea sfidatoare a protagonistei, dar si a comentatorilor... care sigur nu inteleg, ceea ce e foarte bine punctat in articol - "cu tristeţe: sunt convins că nici una dintre cele două femei, casier şi cumpărător, nu conştientizează riscurile îmbolnăvirii nici pentru cei din jur, nici pentru ele însele. Nu le pasă că proprietarul micii cafenele din vecini a trebuit să închidă fiindcă oraşul e "roşu" (şi omul acela are copii de crescut!), nici că în situaţia asta ar putea ajunge şi alţii, inclusiv ele. Nu cred că încasatoarea a socotit riscul pe "lanţul trofic", de a scădea şi veniturile marketului, poate până la punctul în care managerii ar tăia din personal, poate chiar pe ea, după cum nici clientei gureşe nu cred că i-a trecut prin cap perspectiva, logică, a creşterii preţurilor." Sa avem sanatate, ca de prosti nu ducem lipsa...
Postat 02 Noiembrie 2020, 15:58 de mitru
vremuri vechi , oameni...
Si v-ati simtit mai bine dupa ce ati facut plangerea?Daca dvs purtati masca , de ce v-ati temut? Doar erati protejat!Stiti asa erau si turnatorii pe vremuri ...Iar oamneni la ATI au fost si vor fi mereu....Nu stiu daca stiti, dar nu suntem nemuritori ...
Postat 02 Noiembrie 2020, 14:53 de mariana19
Bravo, Criș ... iar te făcuși de rușine !?!
Asta ai făcut toată viața ta anostă. Ai umblat cu pâra ... că trebuia sau nu, nici nu contează. Face parte din gena ta. Masca nu-ți priește ... te face mai penibil decât de obicei, mai ales că te-ai apucat de mărturisit din experiențele tale de delaționist.
Postat 02 Noiembrie 2020, 13:42 de CrisDumi
Jegos ordinar
De ce nu își expune identitatea acest agramat
Postat 02 Noiembrie 2020, 12:37 de Bogdan38
Bravo.
Cat de prost si de fara-viata trebuie sa fii, sa suni la 112 ca sa reclami ca o nenorocita de casiera nu are masca pusa ....corect.
Postat 02 Noiembrie 2020, 11:07 de Citizen
GDPR
Prostia si fudulia se platesc. Amenda pentru nepurtarea corespunzatoare a mastii e mult mai mica decat ce se aplica in caz de incalcare GDPR.. bravo bihorel :)
Postat 02 Noiembrie 2020, 10:45 de oradeanbihor
Aprobare pentru a publica imagini
Conform GDPR, ati cerut cumva aprobarea persoanelor pentru a procesa/publica fotografiile lor? In tarile civilizate fata persoanelor este mascata (inclusiv ochii) ca sa nu pot fi identificate. Ma indoiesc ca s-a facut acest lucru.. Acum persoanele fotografiate vor putea cere daune morale in instanta, plus ziarul ar trebui sanctionat pentru incalcarea continua a regulilor GDPR. Apropo, nu cunosc persoanele implicate.
Postat 02 Noiembrie 2020, 10:38 de user
@neutrimo
psihopatii narcisisti (voi cu trasaturi "tria intunecata"), nu pot sa inteleaga ce inseama respectarea legii si altruismul...
Postat 02 Noiembrie 2020, 10:36 de sasi
bine ati procedat!
Recunosc, n-am timp sa astept si nu sun la 112. Insa am mai trimis sesizari la conducerea LIDL. Insa si autoritatile gresesc. Ar trebui instalat un sistem de justitiari (judge), prin care cei care respecta legea sa aiba voie sa actioneze instant asupra celor care nu respecta legea.
Postat 02 Noiembrie 2020, 10:30 de sasi
Binefăcătorul societății noastre imperfecte,
Ce să mai zic, un adevărat erou al zilelor noastre e dl Abrudan. Dacă duci lipsă de inspirație mai iese de un articol, oare e plătit în ciorbe? În fond, asta e si ideea, o populație într-o stare de teroare superstițioasă, patrulată voluntar de băgăreți și spionată de turnători.
Postat 02 Noiembrie 2020, 10:27 de Neutryno
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON